Mijn naam is Kader el Oufir, geboren in 1972, zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Ik groeide op in Marokko, België en vanaf 1986 in Nederland. Ik studeerde Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam en bracht het grootste deel van mijn (ICT) carrière door in het effectenbedrijf. Ik ben gehuwd, vader van twee zonen Farouk (2007) en Kamil (2011) en woon met mijn gezin in Amsterdam.

Ik maakte rond 2003 kennis met het libertarisme mede dankzij investeerders als Jim Rogers en Marc Faber. Deze lieten zich in de pers bijzonder kritisch uit over politici en centrale bankiers en dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik bestudeerde het werk van onder andere Hazlitt, Hayek, von Mises en Rothbard. Ik verdiepte mij in monetaire politiek, in de werking van het bankenstelsel en leerde over de verwevenheid tussen overheid en banken. De overheid gaf het monopolie op het drukken van de nationale munt aan de centrale bank en stelde zo de financiering van de overheidsbegroting zeker. Gecombineerd met ongedekt geld en fractionele reserves zorgde dit systeem voor flinke winsten voor de banken. Dit ging echter wel ten koste van de waarde van onze munt; langzaam maar zeker konden wij steeds minder met onze spaargelden en inkomens kopen.

De climax kwam in 2008 met de ongekende ‘reddingsoperaties’ van de banken, en nu zelfs van overheden. De wijze waarop politici de crisis aanpakken vind ik onverteerbaar. Winsten worden geprivatiseerd, terwijl verliezen worden gesocialiseerd. De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot 400 miljard euro (afgegeven garanties, toekomstige ongedekte verplichtingen uit de verzorgingsstaat en lokale overheidsschuld niet meegerekend) en de overheid geeft 10 miljard per jaar uit aan rente. Bovendien is geen enkele partij van plan het systeem structureel aan te pakken! De enige ‘oplossingen’ die uit Den Haag komen zijn schulden oplossen met nog meer schulden, belastingverhogingen en nog meer macht aan ‘Europa’ weg te geven.

Ik vind dat de overheid veel te ver is doorgeschoten. Naast het monetaire stelsel is haar beklemmende invloed merkbaar op vrijwel ieder aspect van ons leven. Denk aan de pensioenen, de woningmarkt, de zorg, onderwijs, infrastructuur, de hoge prijzen door belastingen en accijnzen. Onze keuzevrijheid wordt drastisch beperkt, de dwang is groot en onze privacy wordt bedreigd. Waarom moet ik de bonus van falende bankiers betalen? Waarom mag ik niet zelf mijn pensioen regelen? Waarom moet ik mee betalen voor iemands huis of voor de opvang van iemands kinderen? Waarom moet de benzine zoveel kosten? Waarom word ik overal in de gaten gehouden? En wat is dat met die belachelijke wietpas? Waarom is voor bijna alles een vergunning nodig? Waarom… bemoeit de overheid zich overal mee?

Het is hoog tijd voor meer ademruimte. Als wij weer controle willen over ons leven en de vruchten van onze arbeid dan is de oplossing duidelijk: de macht van de overheid moet worden ingeperkt. Zodat we weer zélf onze eigen keuzes kunnen maken, ons leven naar eigen inzicht kunnen indelen en ons geld kunnen besteden aan zaken waar wij zélf achter staan. De enige partij die deze vrijheid voorstaat en de overheid daadwerkelijk wil aanpakken, is de Libertarische Partij. Ik ben trots dat ik voor deze partij kandidaat mag zijn. De overheid is het probleem en ik wil met de Libertarische Partij werken aan de oplossing.

Twitter

NB: de kandidaten 31 en 30 waren door onder meer ziekte niet in staat hun stuk tijdig aan te leveren.

12 REACTIES

 1. Tot dusverre wellicht de meest indrukwekkende kandidaat.
  Toch verbaast het me dat we sinds 2003 nooit reaguursels van u mochten zien hier op de site. Zeg nou niet dat u hem pas sinds een maand kent…

 2. Uitstekende presentatie.

  Er wordt niet echt duidelijk of El Oufir zichzelf an-cap, minarchist of klassiek liberaal zou noemen, maar het lijkt erop dat hij aanhanger is van de Oostenrijkse School (Mises, Hayek, Hazlitt, Rothbard), wat zeker een groot pluspunt is.

 3. Ole! een knuffel Marokkaan, daar pakt de LP een paar mooie punten mee 🙂

  Maaruh zonder gekheid, goede introductie.

 4. Heldere probleemanalyse, en vooral dat met die winsten voor de overheid en verliezen voor de burger is een te weinig gehoord punt dat ongetwijfeld zal aanspreken.

  Heel veel succes!!

  NB Kunstmatige intelligentie, is dat als een blondje haar haar zwart verft?

 5. Hartelijk dank voor jullie reacties 🙂

  @.M: Ik ken VS uiteraard al heel lang, ik heb het bij lezen gehouden. En aardig wat opgestoken.

  @Logic: laten we zeggen minarchist met mijn hoofd, anarcho-kapitalist met mijn hart.

  @Igor: hehehe. Halve knuffel Marokkaan 😉

  @Ptenarodon: LOL

  Rechtse Rakker [9] reageerde op deze reactie.

 6. Het brave stemvee heeft niets te klagen, applaus daarvoor. Er zijn zo te zien en te lezen voldoende nieuwe en uit het niets opkomende (????) kandidaten en partijen aan wie men zijn leven zonder zorgen kan toevertrouwen. En nu maar hopen dat men ook bij de libertarische partij het begrip “Mol” kent, anders is het, ondanks alle goede bedoelingen, snel voorbij met deze onafhankelijke partij. Dan wordt het een dertien in een dozijn partij.

Comments are closed.