Als Vrijspreker ben ik al enkele jaren actief en toen mij gevraagd werd mezelf even voor te stellen als kandidaat voor de LP, was ik uit luiheid eigenlijk van plan te verwijzen naar mijn introductie in februari 2011, maar er zijn wat kleine wijzigingen. Zo ben ik inmiddels volbloed anarchokapitalist geworden.

In het dagelijks leven ben ik vader van twee zonen die ik samen met Femke, mijn vriendin, opvoed. In mijn vrije tijd wandel ik graag (zo liep ik ook dit jaar weer de Nijmeegse 4daagse uit), of kun je me vinden op ons volkstuintje. Vakanties breng ik graag door in Frans Catelonië. Over Frankrijk gesproken: in talen en (Europese) geschiedenis kan ik me uren verdiepen.

Ik heb mij kandidaat gesteld voor de LP omdat ik al jaren politieke ambities heb. Waarom dan een “onverkiesbare” plaats? Wel, ik ben ook maar een mens met al mijn gebreken en tekortkomingen en daarbij vind ik mezelf niet klaar voor het “echte” werk in de politieke arena. Dat komt nog wel.

Het liefst start ik op de bodem, dus als er gemeenteraadsverkiezingen zijn in Alkmaar, doe ik graag mee namens de LP. Kan ik wennen aan de politieke spelletjes alvorens over te stappen op de landelijke, cq Europese politiek. En door over libertarisme te blijven schrijven op Vrijspreker hoop ik dat jullie voorkomen dat ik een bobo word!

26 REACTIES

 1. “Ik heb mij kandidaat gesteld voor de LP omdat ik al jaren politieke ambities heb”

  Hoe komt dit overeen met Anarcho Kapitalisme?

  Politiek of te wel staatskunde is het bestuur van een land, provincie of stad. Is het nu niet zo dat een anarchist nu exact tegen het idee van een staat is? Het idee van het besturen van een land en de mensen die daarin leven?

  Ik zou me geruster voelen als je de regering in wilde niet omdat je politieke ambities heb maar meer de ambitie om de politiek de das om te doen.

  Nick Vollebergh [6] reageerde op deze reactie.

 2. Leuk stuk. Het valt me trouwens op, dat LP´ers OF anarchokapitalist zijn OF klassiek liberaal. Het minarchisme ontbreekt. Zou dat komen, omdat het niet zo´n logisch consistente visie is? Alles is mogelijk zonder roverheid behalve het verzorgen van veiligheid, klinkt ook niet zo logisch….

  Verder vraag ik me af wat de LP te zoeken heeft in gemeenteraden. Op dat niveau is er per definitie weinig mogelijk als het gaat om het beperken van de rol van de overheid. De regels worden nu eenmaal voorgeschreven vanuit het rijk. De speelruimte voor gemeentes is erg beperkt.

  Ik persoonlijk zou er geen voorstander van zijn. Het betekent meedoen aan het hele machtsapparaat zonder dat het qua vrijheid iets oplevert. Op lokaal niveau zou een rol als actiegroepering dan beter zijn. Samen met burgers in actie komen, wanneer zij gedupeerd worden, door een van de overheidslagen. Hierdoor kan de LP goodwill kweken onder de gewone man, zonder dat ze meedoen aan het politieke spelletje. Voor LP’ers misschien minder aantrekkelijk, omdat het niet schuift, maar wel effectiever en beter verenigbaar met de boodschap van de LP.

  De SP heeft erg kunnen groeien door haar rol als actiepartij, dus waarom de LP niet? Er zijn genoeg burgers gedupeerd door regelgeving en besluiten van de overheid!

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.
  Nick Vollebergh [5] reageerde op deze reactie.
  vrijeradikaal [8] reageerde op deze reactie.

 3. @Rechtse Rakker [3]: Ik zit inderdaad ook met deze vraag (wat voegt libertarisme toe aan de gemeentepolitiek) in mijn maag. Denk op dit moment net als jij dat men daar niet veel te zoeken heeft maar heb dit nog niet helemaal uitgedacht.

  Acties zijn natuurlijk altijd goed en de staat is zo vriendelijk om ons tal van onderwerpen te geven waar de LP kan scoren en tegen kan protesteren

  Nick Vollebergh [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Rechtse Rakker [3]:
  @Ratio [4]:

  De functie van de LP op gemeenteniveau is dezelfde als op landsniveau: in eerste instantie met je armen over elkaar zitten en overal nee tegen zeggen. Constructief is het niet te noemen, maar meer kun je als kleine, beginnende partij niet doen.

  Overigens denk ik wel dat er een plek is voor LP’ers in de gemeenteraad op basis van hun ideologie. Ik merk dat VVD’ers en CDA’ers over het algemeen vééééél verstandiger met de gemeentefinanciën omgaan; een andere “rechtse” partij heeft dan alleen maar voordelen.

  De invloed van de LP in de gemeente wordt duidelijk zodra ze erin zitten.

 5. @vrijeradikaal [8]:

  Bij die video ben ik naar een paar minuten afgehaakt. Sowieso heb ik het niet zo op oorlogszuchtige figuren als Glenn Beck. Maar wat moet ik met zo’n video over duurzaamheid?

 6. @frank [7]:
  Alle goede intenties ten spijt ben ik bang dat je daarin gelijk gaat krijgen.

  @vrijeradikaal [8]:
  Altijd zo jammer, zo nu een dan heeft ie een goed punt maar dat gaat totaal verloren in alle domme dingen die hij zegt, groen=rood….. is weer typisch dom fox news geblaat, waarom onderbouwen als je iemand ook gewoon voor communist uit kan maken.

  Omdat het woord vrijheid vaak wordt misbruikt is het negatief? nee toch?
  Duurzaamheid is hetzelfde, vaak misbruikt maar daarom nog niet negatief!

 7. Zo, vanuit Frankrijk maar even reageren onder het genot van een lokaal wijntje. Allereerst de broek: ik haat kleren kopen. Dat doet Femke voor me. Zij komt een paar keer per jaar met een stapel kleren en alles wat ik niet mooi vind brengt ze terug. De broek vond ik wel cool.

  Dan wat ik als anarcho-kapitalist in de politiek zoek: vernietiging van binnenuit. Ik kan niet stilzitten en toekijken hoe de wereld voor mijn zonen vernietigd wordt.

  Dan die gemeenteraad: er worden in Alkmaar miljoenen uitgegeven aan waanzinnige projecten. Zo is er een zwaar gesubsidieerd theater Provadja waar je van die VPRO-films kunt kijken. Zij krijgen een nieuw miljoenen-onderkomen. Voor iedere bezoeker 1 miljoen zullen we maar zeggen. Alkmaar draait op toerisme. De wegen naar de binnenstad zijn walgelijk eenrichtingsverkeer geworden: een toerist met een navigatiesysteem komt gegarandeerd uit op een lege busbaan en zal na het betalen van de boete nooit meer terugkeren. En zo zijn er tientallen grote en kleine dingen die veel geld kosten, maar die tegen de Alkmaarder werken. Voor de LP-A valt er dus zeker wel wat te behalen.

  En last but not least: het leert je hoe het spel gespeeld wordt. Over de vergoeding: ik heb begrepen dat het een paar honderd euro per maand is. Neem van mij aan: tijdens kantooruren kom ik daar echt mijn bed niet voor uit. Ik zie het als hobby 🙂

  Naam (verplicht) [17] reageerde op deze reactie.
  Alex [18] reageerde op deze reactie.

 8. @frank [15]:
  “tijdens kantooruren komt meneer er zijn bed niet voor uit”
  Ron Arends geeft met deze zin aan dat hij het niet voor het geld doet. Gelieve toe te lichten waarom dat volgens jou te walgelijk is voor woorden.

 9. @Ron Arends [13]:

  Wat mij tijdens mijn laatste bezoek aan Alkmaar opviel, is een groot megalomaan ambtenarengebouw dat semi-zwevend boven de weg is gebouwd; als een soort stadspoort tussen het centrum en het plaatselijke bedrijventerrein. Symbolischer kan het haast niet. Een poort vol parasieten die geld van hardwerkende anderen willen hebben vanwege het feit dat ze bestaan. Pardon, men “offert zich op voor de publieke zaak” (hahaha).

  @frank [15]:
  Ik kom er ook mijn bed niet voor uit. Waar verdien je zelf je geld mee, dat je hierover de moralist uithangt?

 10. @Ron Arends [13]:

  “Dan wat ik als anarcho-kapitalist in de politiek zoek: vernietiging van binnenuit. Ik kan niet stilzitten en toekijken hoe de wereld voor mijn zonen vernietigd wordt.”

  Kijk dat is een mooie reden om politiek te ambiëren, de enige goede reden, de overheid onklaar maken.

 11. @Igor [12]:

  Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat bij de meeste minarchisten uiteindelijk het lichtje gaat branden dat het minarchisme inhoudelijk logisch en moreel tegenstrijdig is.

  Alle logische en morele argumenten die minarchisten hebben tegen de grote overheid, kunnen nog steeds worden toegepast op de kleine overheid. Minarchisten hebben hier doorgaans een blinde vlek in omdat zij ‘bang’ zijn voor het concept van een overheidsloze samenleving, ook al is deze overheidsloze samenleving de logische eindconclusie van de morele en logische argumenten tegen het overheidsmonopolie op geweld.

  Een voorbeeld van een minarchistisch argument: anarchisme betekent “recht van de sterkste”.
  Zij hebben daar de blinde vlek waar zij niet zien dat juist een overheid, hoe klein ook, altijd neerkomt op recht van de sterkte aangezien zij een geweldsmonopolie heeft.
  En een geweldsmonopolie zal altijd aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die van macht en controle houden.

  Rechtse Rakker [22] reageerde op deze reactie.
  Igor [23] reageerde op deze reactie.

 12. @frank [15]:

  Of je moet leren lezen, of je loopt doelbewust te trollen.

  Hij laat duidelijk weten (je weet wel, in de zin DIRECT DAARNA) dat hij het niet om het geld doet omdat dat geld toch niets voorstelt, maar dat hij het dus doet als hobby.

 13. @Logic [20]:
  @Igor [19]:

  Mijn laatste twijfels aangaande het anarchokapitalisme waren onderwijs, polders en veiligheid.

  Door discussies op een conservatief (niet libertarisch!) forum ben ik gaan beseffen, dat polders ook particulier gerund kunnen worden, als maar een particulier, groep particulieren of bedrijf het wegennet in een polder in handen weet te krijgen. Die nieuwe wegeigenaar (of wegeigenaars) kunnen het drooghouden van de polder in rekening brengen bij de klanten. Daarnaast kan een particulier, groep particulieren of bedrijf ook het grootste deel van de grond of het onroerend goed in een polder opkopen en vervolgens de kosten van het drooghouden van de polder in rekening brengen bij de rest.

  Gezien de belangen, die er zijn bij het voortbestaan van de polder ligt het wel voor de hand dat er dat soort oplossingen zullen komen.

  Aangaande onderwijs, was ik bang dat arme mensen geen onderwijs zouden krijgen zonder staat. Twee zaken hebben me overtuigd, dat het beter is dat de staat zich afzijdig houdt. Op een conservatief forum hoorde ik, dat rond de 10% van onze bevolking niet goed kan lezen en schrijven ondanks een hele jeugd in de staatsscholen!

  Verder heb ik een boek gelezen over particulier onderwijs in sloppenwijken in India en Afrika. Daar weten onderwijsondernemers op commerciele basis onderwijs te verzorgen, wat kwalitatief goed is en ook nog betaalbaar voor de meeste armen. Alleen de gebouwen zijn erg armoedig (een omgebouwde kippenschuur, houten schoolgebouwen met lekkende plekken etc.).

  De (volgens mij Britse) schrijver schreeft, dat hij er een scheikundeles had gevolgd en dat hij dat vak nooit boeiend heeft gevonden, maar dat het in de sloppenwijkschool op zo’n boeiende manier werd gegeven, dat hem het toch begon te interesseren!

  De onderwijsondernemers bieden gratis onderwijs aan, aan kinderen van ouders die het echt niet kunnen veroorloven. Het voorbeeld van een vader die door een ongeluk niet meer kon werken en geen onderwijs voor zijn kinderen kon veroorloven werd genoemd. Een onderwijsondernemer bood zijn kind gratis onderwijs aan!

  Dan veiligheid. Zelf was ik bang voor wild, wild, west toestanden zonder staat. Maar door een discussie met een anarchokapitalist ben ik gaan beseffen, dat veiligheid ook zonder staat waarschijnlijk per gebied georganiseerd wordt. Het verschil is dan het verdwijnen van de staat.

  Door andere discussies ben ik ook meer en meer gaan begrijpen dat een kleine staat onhoudbaar is. De constructie van een staat houdt de mogelijkheid van gedwongen herverdeling in, daarnaast zijn staten over het algemeen veel grootschaliger qua oppervlak dan vrijwilllige samenwerkingseenheden.

  Het feit, dat kiezers de portemonnee van anderen leeg kunnen stemmen, zal ervoor zorgen, dat het minarchisme geen stand houdt (als het uberhaupt al tot stand komt!). Verder lokt de grootschaligheid van de staat machtsmisbruik uit….

 14. @Logic [20]:
  Mijn vraag was hoe Ron van A naar B is gekomen, jouw arrogante gebral is helemaal niet interessant, je bedoelt het vast goed maar het komt niet echt over als open minded discussie als je alleen maar bezig bent minarchisten weg te zetten als mensen die het ligt nog niet gezien hebben, de argumenten zijn niet inhoudelijk, your logic is flawed as you try to discredit by using emotional binders zoals “Minarchisten hebben hier doorgaans een blinde vlek in omdat zij ‘bang’ zijn voor”

  Slim spelletje hoor, ik heb er ook geen verweer tegen maar ik doorzie het gelukkig wel.

 15. @frank [15]:
  De vergoeding is naar ik meen iets van 400 euro per maand. Ik weet niet door welk bedrag jij financieel geprikkeld wordt, maar 2 krantenwijken leveren meer op.

  @Igor [19]:
  Mijn laatste bezwaar was inderdaad “de polder en het houden van droge voeten”. Toine overtuigde me er van dat de mensen die het meeste baat hebben bij eigendom, uiteindelijk altijd de polder (en de dijken) zullen kopen. Dat zijn altijd de inwoners van die polder. Dat je dan uitkomt op een soort waterschapsbelasting, is geen bezwaar: je kiest er immers vrijwillig voor. Ook de free-riders hoeven geen probleem te zijn. Die zijn er nu immers ook, in de vorm van armlastigen die kwijtschelding krijgen.

  Tot slot was er ook nog ene Herman Hoppe die me overtuigde. Die is heel expliciet: De overheid bestaat immers uit criminelen en psychopaten. Waarom zou je dat boeventuig überhaupt nog taken voor het “gemeenschappelijke belang” laten uitvoeren? Die mensen horen in de gevangenis!

  Vooral tegen dat laatste had ik geen enkel weerwoord 😀

  Rechtse Rakker [25] reageerde op deze reactie.

 16. @Ron Arends [24]:

  Valt het drooghouden van polders onder minarchisme? Ik dacht, dat minarchisme alleen politie, justitie en defensie omvatte? Zo ja, waar ligt de grens tussen klassiek liberalisme en minarchisme?

  En voor wat betreft je gemeenteraadsplannen in Alkmaar. Zijn er zoveel actieve libertariers in Alkmaar? Het lijkt me toch lastig om een lijst vol te krijgen…

  Ron Arends [26] reageerde op deze reactie.

 17. @Rechtse Rakker [25]:
  Kijk op de kandidatenlijst van de LP: er staan 3 mensen uit Alkmaar op. Middels borrels zullen er meer boven komen drijven. Daarnaast: er zijn 37 zetels in de gemeenteraad, waarvan de grootste partij (PvdA) er 7 heeft. Ik denk niet dat de LP veel meer zetels zal halen 😀

Comments are closed.