Laatste dagen hier in Frans Catalonië. Dat betekent altijd even naar Port Bou in Spanje. Om Bacardi (15 eu per liter) en Camel sigaretten (4,05 eu per pakje) in te slaan. En op de (afgebrande!) grens altijd even tanken, al is het maar 18 liter. Nu is die weg naar Spanje op zich al een belevenis als je vanuit Elne vertrekt.

Zodra je in Port Vendres bent, wordt de autoweg namelijk een corniche. Een smal bergweggetje langs de kust met adembenemende vergezichten en vaak niet meer dan een gammele paal tussen jou en de diepte. Heerlijk om je James Bond te wanen (al rijd ik in een Nissan Qasqai in plaats van in een Aston Martin). Mits je niet je vriendin naast je hebt zitten, want die vindt iedere haarspeldbocht die je harder neemt dan stapvoets al doodeng.

Als vanzelfsprekend kreun ik altijd: Owhhh shit! als er een tegenligger in zo’n “plotseling opdoemende bocht” aankomt. Zij grijpt zich dan steevast vast aan het handvatje boven de deur en begint naar adem te snakken. Gekscherend zeg ik dan tegen haar: Gaat het? Je mag hier 90 hoor! En het is nog waar ook.

Ieder normaal mens begrijpt: je kunt hier geen 90 rijden. Zelfs James Bond himself met zijn DB7 redt dat niet. De Fransen rijden stevig door, hier jakkeren ze (en ik dus ook) tussen de 30 en de 50 km per uur, met uitschieters naar beneden in de scherpste haarspelden. Terwijl je dus 90 mag. Weinig nut om hier de wet te handhaven.

Wat is überhaupt het nut van zo’n wet, vraag ik me wel eens af. Hier blijkt overduidelijk dat het menselijk verstand de wet te boven gaat. Zouden de mensen die hier rijden zich dat realiseren? Zouden de mensen begrijpen dat er meer wetten zijn op zaken die niet op hen van toepassing zijn? En wat als we die wetten zouden schrappen? Zouden mensen dan per direct een naald in de arm zetten omdat heroïne niet meer verboden is? Of hun baby’s voeden met whiskey omdat er geen minimumleeftijd meer zit op alcohol?

Of zouden ze gewoon braaf hun leven leiden en hun nuchtere verstand gebruiken. Puur omdat dat de hoogste overlevingskansen biedt?

5 REACTIES

  1. Leuk voorstel voor de LP mochten ze een zetel verkrijgen: Neem een wet aan waarin staat dat nieuwe wetten enkel mogen worden aangenomen indien daarvoor ten minste 1 oudere wet wordt verwijdert.

  2. Inmiddels wordt er al weer aan en wet gesleuteld om de langstudeerboete te stoppen…..Daarna hebben ze alweer een alternatief om deze wet te omzeilen….Het houdt nu eenmaal niet op bij politici. De drang om alles te verbieden en te belasten en te bestraffen zit in hun dna…

  3. Leuk verhaal Ron, ik moet zeggen dat kom ik in nederland zelden tegen, een maximum snelheid die hoger ligt als de haalbare snelheid, of er moet weer eens file staan natuurlijk 🙂

  4. Goed stuk! Dat zelfde soort wegen kon je ook oa tegen in het Sauerland, Eifel en het Zwarte Woud. Op de Landstrasse mag je er vaak 100, maar zelfs op mijn bovengemiddeld snelle motor en jarenlange ervaring is dit veelal ondoenlijk. Door de dorpjes wel aan de maximum geldende snelheid houden, maar daarbuiten: rijden tot je scheel ziet van de bochten.

  5. Leuke column. Ik denk zelfs dat de snelheidsmaxima een tegenovergesteld effect hebben: mensen houden niet van regels en gaan daardoor harder rijden dan ze zouden doen als ze vrij werden gelaten.

Comments are closed.