Je kan op meerdere manieren invulling geven aan je libertarische sympathieën. Je kan posters ophangen, je kan flyeren, je kan borrels bezoeken, je kan bloggen en je kan reageren op blogs. Je kan ook als publiek Toine steunen tijdens een debat. Vrijdag aanstaande is dat mogelijk. Toine gaat rechtstreeks in debat met Plasterk en nog wat andere politici.

Op vrijdag 31 augustus 2012, in het Stadsdeelkantoor West op het Bos en Lommerplein 250 in Amsterdam, organiseren Milli Görüs Nederland en Studenten Unie Nederland een verkiezingsdebat over de volgende punten:

 1. Godsdienstvrijheid
  1. De vrijheid van godsdienst loopt gevaar met beperkingen op onderwijs met een religieuze grondslag.
 2. Toekomst EU en Euro
  1. Steun aan zwakkere (zuidelijke) landen moet voortgezet worden.
  2. De sterkere landen moeten het voorbeeld geven door het begrotingstekort onder de drie procent te houden met kans op een boete bij overschrijding daarvan.
  3. Vijf miljard per jaar aan ontwikkelingshulp is irreëel in deze tijden van crisis.
  4. Het effect van ontwikkelingshulp is nihil: Afrika is na 40 jaar hulp nog steeds niet ontwikkeld.
 3. Werkgelegenheid en onderwijs
  1. Aan jongeren moet stageplaatsen gegarandeerd worden voor betere kansen op de arbeidsmarkt.
  2. De langstudeerboete ontmoedigt de studenten om te studeren.
 4. Zorg
  1. Marktwerking in de zorg heeft geleid tot verhoging van de kosten en verlaging van de kwaliteit.
  2. Het eigen risico moet inkomensafhankelijk worden.

Deelnemers zijn:

De avond wordt geleid door de heer Ayhan Tonca en het programma zal er als volgt uit zien:

 • 18:30 uur              Ontvangst en verwelkoming door de werkgroep
 • 18:45 uur              Inleiding met een column verzorgd door de heer Rasit Bal
 • 19:00 uur              Debat
 • 21:00 uur              Afsluiting

 

15 REACTIES

 1. Niet eens een gebed voor het debat? Dat zou je toch niet verwachten in Bosenlommistan…

  Misschien kom ik kijken, als het weer meewerkt en de VrijMiBo tegenvalt.

 2. Jammer, dat ik vrijdag niet kan…. Dit ziet eruit als een boeiend debat. Alleen vraag ik me af of er in Bos en Lommer veel te halen is voor de LP…. Maar goed, niet geschoten is altijd mis. Dus wat dat betreft…

  Joep [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Ratio

  Je schrijft hier regelmatig over de LP, maar hebt ook wel eens gezegd, dat je zelf heel sceptisch over de politiek bent. Is het een idee om een artikel te plaatsen over niet stemmen en het bereiken van een anarchokapitalistische samenleving zonder tussenkomst van de politiek? Ik denk, dat dat voor de broodnodige variatie zorgt tussen de LP-pleidooien.

  Zelf was ik van plan WEL op de LP te stemmen, maar het is alleen maar goed als de andere kant ook belicht wordt, lijkt mij.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.
  Egor [10] reageerde op deze reactie.

 4. Dan nog even een OFF topic reactie. Het valt me op, dat het aantal “likes” van de vrijspreker stijgt, maar dat er steeds dezelfde foto’s rechts boven blijven staan. Hoe zit dat?

  Hoe werkt dat liken? Wordt dan je foto ook automatisch vertoont op de pagina? En ontvang je dan allerlei Vrijspreker-berichten in je facebookaccount? Of juist niet?

  Ron Arends [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Rechtse Rakker [4]:
  De foto’s heb ik ook nooit gesnapt. Misschien zijn dit de mensen die als laatste online zijn gegaan, net als Hyves?
  VS plaatst 2 tot 3 artikeltjes per dag, dus het valt wel mee hoe je FB pagina volloopt. Op je eigen FB pagina staan natuurlijk alleen de dingen die je zelf hebt geplaatst.

 6. Interessant, maar zoals zo vaak kan ik niet.
  Wordt dit debat wellicht nog opgenomen? Zou leuk zijn.

 7. @Rechtse Rakker [2]: Als je Rasit Bal en de Studenten Unie Nederland opgoogled en het eerste onderwerp “De vrijheid van godsdienst loopt gevaar met beperkingen op onderwijs met een religieuze grondslag.” ziet dan vallen hier wel degelijk zieltjes te winnen denk ik!

 8. @Rechtse Rakker [3]: Hub heeft dit artikel geschreven over stemmen of niet stemmen: http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/07/wat-doe-jij-op-12-september/ Zelf heb ik dit artikel geschreven. http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/07/stemmen-of-niet-stemmen-op-12-september/ Wat eigenlijk de rode draad is, is deze, stem LP of stem niet. Wat voor mij een belangrijke reden is staat in mijn artikel en is deze: Er is wel iets dat een AK-er moet onderkennen. Politici zijn bij uitstek personen die communiceren en een mening uitdragen. AK-ers zijn daar vaak toch minder goed in. De hoop dat AK-ers alleen tot een oplossing zullen zorgen is er een die niet zo groot is. Samenwerkende met minarchisten en de LP is de kans veel groter dat meer mensen kennis nemen van het NAP.

  Zonder politici zal het veel langer duren ben ik bang. Als je ziet hoeveel dynamiek de verkiezingen brengen, zowel in de VS met Ron Paul, als hier in Nederland, dan moet je constateren dat het samen werken met politici toch zeer nuttig is. Ik hoop alleen dat na 12 september het momentum min of meer behouden blijft en we de boel gaan uitbouwen en zorgen dat de volgende verkiezingen libertarisme iets is dat velen kunnen plaatsen.

  Met politici samen werken en gewoon de krachten bundelen van klassiek liberaal tot en met anarcho kapitalist is wat volgens mij thans het meest effectief is. Voor mij was het een brug te ver om lid te worden van de LP, ik heb de LP wel financieel gesteund. Mag misschien inconsistent lijken maar ik heb gewoon een afkeer van de staat en (bijna alle) politici. Ik wil echter wel het momentum proberen duidelijk te maken aan eenieder, er gebeurt thans heel veel en daar moet over geschreven worden vind ik. Dus vandaar de vele artikelen. Er zijn thans vele libertarische activisten en hoe meer er zijn hoe kleiner de drempel wordt om activist te worden. En als ik libertarische initiatieven financieel kan ondersteunen dan doe ik dat graag.

  Egor [11] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [9]:
  Zonder politici zou het volgens jou “veel langer duren”. Wat bedoel je concreet? En wat is dan het concrete streven nu met die deelname aan de democratie? Er is mag ik hopen toch wel een concreet doel gesteld?
  Dat wil ik graag weten. En uiteraard ook wat er gaat gebeuren als jullie het doel niet halen.
  Want het vooruitzicht om jarenlang gebombardeerd te worden op de Vrijspreker met verkooppraatjes van politieke partijen en continue maar opgeroepen te worden om deel te nemen aan de democratie is wat mij betreft de Vrijspreker onwaardig.

  Andries Wijma [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Ratio [9]:

  Die visie ken ik en is ook mijn visie. Alleen zijn er ook libertariers die helemaal niets zien in stemmen en graag op een andere manier het libertarisme verspreiden en/of de libertarische samenleving vorm geven. Ik zou graag eens wat artikelen van hun hand zien. Gewoon voor de variatie en om stof tot nadenken te geven.

 11. @Egor [11]:

  Als u fysiek wordt aangevallen, zou u dit dan over u heen laten komen uit angst dat uw eigen zelfverdediging wel eens disproportioneel kon worden of dat het voor vermeerdering van geweld zou kunnen zorgen of dat anderen er ongevraagd bij betrokken zouden kunnen raken?
  U kunt natuurlijk proberen de aanvaller via de rede op andere gedachten te brengen. En als dat niet helpt of u de kans hiervoor niet krijgt?

  De verkiezingsdeelname van de Libertarische Partij is in mijn ogen een vorm van zeer proportionele zelfverdediging waarbij de rede als middel centraal blijft staan.

  Egor [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Egor [14]:

  Met die redenering bent u eveneens agressor omdat u staat ingeschreven in de GBA en onvermijdelijk actief deelneemt aan allerlei elementen van de democratische samenleving.

  Ik neem aan dat u belasting roof vindt, maar dat u wel belasting betaalt omdat u niet in het gevang wenst te zitten.
  Hiermee neemt u net zo goed deel aan het moreel verwerpelijke systeem. Passieve gehoorzame deelname is een grote factor in het in stand houden van een systeem.
  En dan veroordeelt u de LP omdat die een beroep doet op het morele recht op zelfverdediging.
  Dat laatste vind ik persoonlijk van een hoger moreel verantwoordelijkheidsbesef getuigen dan vrijwel passief het geweld jegens de eigen persoon en medemens laten voortduren.

Comments are closed.