Waar heb je vrienden voor? Vooral die “echte” vrienden op Facebook en weet ik wat voor digitale bullsh!t er nog meer is? Om je te laten gebruiken voor WEER een Stasi-controle? Gelukkig heb ik mijn vrienden in “real life” en niet in de virtuele wereld. Want wat is er nu weer aan de hand met Facebook?

Zie het artikel op BNR ( http://www.bnr.nl/programma/bnrdigitaal/615835-1208/facebook-controleert-op-crimineel-gedrag ) om te lezen dat (citaat):

Facebook houdt het gedrag van alle gebruikers wereldwijd in de gaten, op zoek naar crimineel gedrag. Hoe wenselijk is dit ‘politie-tje spelen’? (einde citaat).

Andere citaten uit het berichtje:

Met speciale software scant Facebook chatgesprekken, de vrienden die iemand toevoegt en comments die worden achtergelaten. En als daar iets verdachts bij zit, draagt Facebook de informatie over aan de Amerikaanse autoriteiten.

 en

Overheden vinden het eigenlijk allemaal wel prima, zegt In ’t Veld. “Die besteden heel veel eigenlijk politie- en justitietaken steeds verder uit. Sterker nog, bedrijven worden daar vaak wettelijk toe verplicht.” Als voorbeeld noemt zij het auteursrecht. Internetbedrijven moeten bijhouden wie er illegaal downloadt en vervolgens deze mensen straffen.

Welnu, voor mij is dat politie-spelen NIET wenselijk.

En u? Wat vindt u hiervan?

Flink aan het Facebooken, Tweeten en andere “sociale” handelingen met uw smartphone? “Big Brother is watching” en u geeft daar steeds meer gelegenheid voor. Maar hé, “wij” hebben toch niets te verbergen? Toch?

Als ik mensen zo bezig zie met hun speeltje denk ik “get a life”. En met dit soort berichten worden mijn gedachten hierover zeker niet positiever.

14 REACTIES

 1. Zelf zit ik niet op Facebook, heb ook op deze site in comments aangegeven dat ik daar risico’s in zie die in dit artikel nogmaals worden bevestigd. Het is echter aan eenieder om te beslissen hoe ze met Facebook omgaan. Facebook mag dit ook doen, maar het zou zeer netjes zijn als ze dit vooraf duidelijk communiceren en niet verbergen in en subartikeltje in de langdradige gebruiksovereenkomsten die niemand leest.

 2. Facebook, daar moet je wegblijven. Zuckerberg heeft zijn slag geslagen en zijn saitje voor miljarden verkocht aan de domme goyim en inmiddels is de koers nog maar 20$ waard, tendens dalend. Nu doet Faceboek dienst als verlengstuk vd mossad en CIA.

 3. Ja het is echt onvoorstelbaar hoe mensen tegenwoordig rond lopen. Ook al heb ik dezelfde leeftijd als deze generatie kies ik ervoor om niks te maken te willen hebben met dit soort media.

  Ik noem het dan ook de bochel generatie omdat ze altijd maar zo voorover gebukt over hun telefoon zitten.

 4. Elk voordeel hep z’n nadeel. Als je over straat loopt en je vertoont “verdacht gedrag”, ben je ook de sjaak. Idem dito als je een “verdachte” moskee binnenstapt. Big Brother is watching us 24/7/365.

  Het voordeel van Facebook is dat je snel relatief veel vrienden hebt, die jouw opmerkingen op hun tijdlijn zien. Zo wordt het libertarisme best aardig verspreid, denk ik. Zo’n beetje het hele campagneteam zit er op, en ook de Libertarian Party doet goede zaken.

 5. Ik vind het des te meer verbazingwekkend hoe een sociaal leven gewoon bemoeilijkt wordt als je tegenwoordig NIET op facebook zit. Als voorbeeld noem ik de site van mijn sportvereniging: afspraken worden niet meer op het forum vd vereniging gemaakt, maar via de facialbook site vd vereniging. Die kun je zonder account dan niet inzien. Men tuint er met open ogen in.
  Zo ook veel vrienden van mij, allemaal aan de facebook en zij maken daar afspraken. De mindere vrienden laten je dan snel links liggen. Maar met een beetje initiatief kom je ver.
  Ik heb zelf onderhand wel een account maar daar staat niks op. Tevens log ik daar alleen op in via Tor en met een hotmail adres die ik ook alleen via Tor raadpleeg. Veel gedoe, maar ik gun die lui geen druppel echte info.

  Robert Ve [8] reageerde op deze reactie.

 6. Helemaal eens met dit belangrijke facet van facebook.

  Maar er is ook een heel ander (ook belangrijk) facet; generaliserend namelijk DE manier waarop DE mensen met elkaar communiceren.

  Zonder waarde-oordeel is het een feit dat steeds meer mensen en organisaties en bedrijven FB gebruiken. Hieronder ook politici, overheid, media, NOS, sport, voorlichtingsprogramma’s, …bijna alles.

  Is het dan niet verstandig als je ideeën wil verspreiden (zoals bvb libertarisme) van dit feit gebruik te maken?

  Hoe groot is het gevaar dat als je geen gebruik maakt van deze ontwikkelingen, dat je dan echt een roepende in de woestijn wordt?

  MMAP [7] reageerde op deze reactie.

 7. @Hub Jongen [6]: Hub, je noemt in het rijtje voorbeelden nu precies DIE media en groepen mensen die ons met sport en voorlichting in slaap willen sussen en in onze coma de portemonnee en bankrekening willen leegroven.

  Het is inderdaad een mogelijk middel voor reclame. Het is ook een KEUZE om daar dit massa-medium voor te WILLEN gebruiken. En als ik zie wie er in jouw rijtje voorbeelden aan meedoen, is dat een extra reden voor mij om er niet aan mee te doen.

  Ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar mij niet gezien. Ik ben erg blij met mijn enkele vrienden IRL en heel veel bekenden en kennissen IRL. Ik heb geen tijd om virtuele valse vrienden op te bouwen. 😉

  Robert Ve [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Reteip [5]:
  Ik moet altijd wel lachen om dit soort paranoïde. Begrijp me niet verkeerd, de overheid is niet te goed om niet gebruik te maken van social media om mensen achter de tralies te zetten, maar ze zijn echt niet geïnteresseerd in jou dagelijkse beslommeringen.

  @MMAP [7]:
  “Ieder zijn voorkeur natuurlijk, maar mij niet gezien. Ik ben erg blij met mijn enkele vrienden IRL en heel veel bekenden en kennissen IRL. Ik heb geen tijd om virtuele valse vrienden op te bouwen.”

  Dit is echt onzin. Het is nogal een populaire mening onder niet gebruikers om te doen alsof sociale media over niet toe doende relaties gaat, maar dit is gewoon niet het geval. Het is een extra middel voor onderlinge communicatie. Net zoals de telefoon dat is.

  Bij dit soort uitlatingen krijg ik altijd het idee dat mensen hun persoonlijk ongenoegen over sociale media rationaliseren. De waarheid is dat het vooruitgang is en sommige mensen kunnen of willen daar niet meer in mee. Het zal zeker niet verdwijnen sterker nog het wordt alleen maar meer. De libertarische beweging moet daarin mee gaan of irrelevant worden.

  MMAP [10] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 9. Je gebruikt alleen TOR? Klinkt goed hoor maar raadpleeg Facebook dan ook in een aparte browser. De site logt namelijk welke andere sites je bezoekt, een andere browser maakt het iets moeilijker.

  Daarnaast heeft vrijwel elke site tegenwoordig Google analytics en/of Facebook like knoppen. Die code leest de bezoeker ook en logt dat ook weer vrolijk.
  Meer info: https://chrome.google.com/webstore/detail/ejpepffjfmamnambagiibghpglaidiec

 10. @Robert Ve [8]: Dit is echt onzin. Het is nogal een populaire mening onder niet gebruikers om te doen alsof sociale media over niet toe doende relaties gaat, maar dit is gewoon niet het geval. Het is een extra middel voor onderlinge communicatie. Net zoals de telefoon dat is.
  Ook ik gebruik mijn GSM voor mijn sociale contacten: bellen en SMS’en. Om even een afspraakje te maken, een beloofde reactie te sturen, enz.

  Echter, ik heb geen honderden “volgers” (verschrikkelijk sekte-woordje) of duizenden vrienden in mijn adressenboekje.

  Dáár ligt de onzin: al dat soort contacten “vrienden” noemen. Het is een vervlakkking vand e diepgang in relaties, als je het mij vraagt. Het communicatiemiddel is een DOEL geworden, in plaats van een hulpmiddel.
  Ik ben niet tegen vooruitgang en verandering, ben zeker geen fossiel en heb thuis allerhande leuke gadgets en elektronische apparatuur. Maar geen honderden of duizenden virtuele vrienden, nee. Want DAT is dus echt onzin.

  Buurmeisje slaagde er in om binnen enkele maanden 30.000 Tweets te schrijven. Dan heb je geen normaal leven meer, dan volg je geen enkele les meer op school en thuis (zoals ik met grote regelmaat zag) hing het koppie in bochelhouding naar beneden te kijken naar die smartphone. Niet eens meer het besef of de beleefdheid om “hoi” te zeggen als er iemand binnen komt.

  Doel i.p.v. hulpmiddel. Onzin.

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 11. Dat ze epistels van gebruikers scannen op verdachte woorden vind ik niet raar.
  Dat doet Google volgens mij ook met zijn gmail.
  Echt gevaarlijk wordt het als iemand een foto van jou op zijn gezichtenboek zet, dit tagt met jou naam, en facebook even het net afscant naar foto’s met jou gezicht erop, en gelijk even een profiel voor jou aanmaakt (zonder jou medeweten), en actief op zoek naar jou en je activiteiten op internet.

  Iedereen weet toch dat facebook een dekmantel is van de CIA/FBI?
  Zij hadden via de achterdeur altijd al toegang.

 12. @Robert Ve [8]:
  @MMAP [10]:

  ” …Dáár ligt de onzin: al dat soort contacten “vrienden” noemen. .. ”

  Vrienden of volgers is inderdaad een vervlakking; gewoon contacten zou beter zijn.

  Maar elke nieuwe methode kan positief of negatief gebruikt worden.

  Ik heb heel lang niets met FF of TW gedaan.
  Dat neemt niet weg dat er aan bvb FB veel positieve mogelijkheden zitten. Er zijn heel wat positieve contacten tussen bvb grootouders en kleinkinderen door gekomen.
  Zelfs e-mail presteerde dat niet op die schaal.

  Ook het feit dat er met ideeën miljoenen mensen worden bereikt, is niet te ontkennen.

  Hoe komt het dat de Vrijspreker al heel lang niet veel verder komt dan dagelijks 4000 – 6000 bezoekers?
  Ik geloof niet dat daar een “verzadiging” ligt. De potentie is veel en veel hoger.

  Daarom onderzoek ik nu ook FB /TW iets nader, al lukt mij dat tot nu toe nog niet erg!!!!

  “Buurmeisje slaagde er in om binnen enkele maanden 30.000 Tweets te schrijven…
  Misschien moeten we dat buurmeisje inschakelen om libertarische ideeën (de Vrijspreker) uit te dragen?
  (Al zegt het aantal “geschreven” tweets natuurlijk nog niet veel!

Comments are closed.