Als   straks   het eurogordijn zakt en  Griekenland terugkeert naar de nationale  munteeenheid, zijn er twee mogelijkheden:

01.   Tegelijkertijd vindt een devaluatie plaats.

02.   Er vindt geen devaluatie plaats, maar iedereen wordt met klem uitgenodigd om maandagochtend met al  zijn euro’s naar het loket van de bank  te komen en deze in te wisselen tegen drachmes. Devaluatie volgt dan na enkele dagen of weken.

De   tweede  optie verdient vanuit overheidsoptiek verreweg  de voorkeur, want  een aantal Grieken zal  inderdaad naar het bankloket komen  en één op één drachmen aannemen tegen inlevering van euro’s.  Dit is  uiteraard uitgesloten, als inmiddels een  devaluatie  heeft plaatsgevonden.

In  zoverre cliënten banktegoeden aanhouden, zijn  deze natuurlijk in het kader van een dwangconversie in het weekeinde reeds in drachmen omgezet.

Hugo van Reijen

13 REACTIES

 1. Het is ook mogelijk a la DDR een politiek gewenste wisselkoers aan te houden. Voor zover het de banktegoeden betreft. De electoraal interessante groepen worden met een gunstige koers tot een grensbedrag geholpen en krijgen de verhouding na devaluatie, de minder interessante groepen worden keihard 1 op 1 geconverteerd. Dit lijkt me eerlijk gezegd de meest waarschijnlijke optie.

  Meneer Storm [3] reageerde op deze reactie.

 2. Griekenland voert de (chinese) yuan in, verlaat de PIIGS en sluit zich aan bij de BRIC landen aan B(G)RIC en verwelkomd 1 miljard toeristen.

  Mario

 3. De tegoeden op griekse banken worden gewoon omgezet van euro naar drachme tegen een bepaalde koers en daarna wordt de drachme een gewoon vrij verhandelbare munt en zal de koers instorten….

 4. @worry [5]: dat is toch hetzelfde, oppotten en niet omwisselen. De euro blijft de euro waar je hem ook bewaard. De gewone man zal hem thuis bewaren omdat die niet de wegen kent naar de buitenlandse bank

 5. @Meneer Storm [3]: Is dit nieuws dan? Sorry voor de cynische vraag. Dit soort zaken gebeuren maar al te vaak. Het is bijna dagelijkse kost en we kunnen niet iedere mishandeling, ook al heeft het vaak jarenlang grote invloed op iemands leven, behandelen.

  We mogen zeer dankbaar zijn dat de politie bereid is gebleken om in ieder geval uiteindelijk van een van de meisjes de aangifte op te nemen. En zelfs de camerabeelden niet te wissen. Dat is al meer dan waar je op kan hopen bij de Nederlandse staatspolitie. Althans, zo lijkt het wel.

  Meneer Storm, mocht u in de pen willen klimmen en hier een artikel over schrijven, dan kunnen we altijd kijken of het geplaatst kan worden. (info@vrijspreker.nl is het adres)

 6. De crisis waarin Europa momenteel verkeert, de zg. eurocrisis is helemaal niet veroorzaakt door luie mediterranen die liever op het strand liggen dan op kantoor zitten. De grootste veroorzaker van de huidige problemen is Duitsland met zijn jarenlange verderfelijke loonmatigingspolitiek.

  Niet meteen gaan steigeren nu, rustig in en uit blijven ademen; in via de neus en uitademen via de mond.

  Gelukt? Mooi, bekijk dan eens rustig deze voordracht. Ga er maar eens goed voor zitten, kopje koffie erbij, voetjes omhoog en hou je geest open.

  http://youtu.be/2o0qwhSVz68

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 7. @frank [10]: Schulden aangaan die je onderdanen moeten terugbetalen, die je anderen kunt dwingen terug te betalen is niet het probleem?
  Dus als ik kan roken en iemand anders kan dwingen de longkanker te accepteren, dan is dat niet iets wat tot problemen gaat leiden?

 8. Ik neem als uitgangspunt voor een zinnige discussie ons huidige systeem, onze huidige realiteit. Aangezien jij daar sowieso tegen bent en alles wat dat systeem voortbrengt heeft het geen enkele zin met jou daarover te discussieren. Je bent immers a priori overal tegen wat er uit voortkomt.

Comments are closed.