Euro’s en dollars, twee begrippen die de wereld de laatste jaren flink in de greep houden, vooral in de MSM (Main Stream Media). Alsof het bijna heilige iconen zijn in onze wereld. In feite zijn het gewoon namen voor een verzameling munten en biljetten. Vandaag, ter ontspanning “ende vermaeck” gewoon wat wetenswaardigheden over die “heilige” euro.

 

Eind juli 2012 waren er van de eurobiljetten circa € 898 miljard in omloop en rond de € 23 miljard aan muntgeld. Het leuke van die biljetten is, dat ongeveer 1/3 van die eurobiljetten precies díe briefjes van € 500 zijn, die u en ik nergens in een winkel kwijt kunnen. Adrian Ash (de auteur van het originele stukje waar dit artikeltje op gebaseerd is) noemt het dan ook heel terecht “the gangsters money of choice”.

Overigens, het gezamelijke BBP van alle eurolanden bij elkaar was in 2011 ruim 12,6 biljoen euro. Hoe dit soort getallen is opgebouwd en welke schulden en tegoeden daarin zijn verwerkt, heeft niets te maken met de fysieke geldvoorraad. Dus gelieve hier geen conclusie uit te trekken, dat ze nog veel meer geld bij kunnen drukken om aan die 12,6 biljoen te komen.

Van het heilige Amerikaanse papier is ongeveer $ 1.1 biljoen in omloop.

Deze wetenswaardigheden zijn een introductie voor een kleine serie artikelen die ik over geld aan het schrijven ben. Binnenkort start deze serie over de geschiedenis van geld op dit blog. Voor hen die het interesseert.

Gebaseerd op, en vertaald van, bron: http://www.resourceinvestor.com/2012/08/31/european-coins-part-ii-the-faceless-euro?ref=hp

4 REACTIES

 1. Hoe speelt de “Spook-euro” hierin een rol
  Bvb. Overheid heeft geld nodig voor al haar “leuke dingen”.
  Schrijft een obligatie uit van 10 miljard, en DNB zegt dat de overheid (via banken) die obligaties kan verkopen en daarvoor dan cash of digits op de bank krijgt bijgeboekt om bvb aannemers of ambtenaren salarissen te betalen.

  Of komt de uitleg nog in de serie?

  MMAP [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [2]: Misschien doe ik dit wel in die serie, maar vooralsnog was ik eigenlijk meer van plan uit te leggen welke soorten geld (dus ook goud in vroeger eeuwen) er geweest zijn, meer een geschiedenis dus. Maar waar wel leuke zaken in staan en waarbij je ziet dat de fouten die nhu gemaakt worden, vroeger niet anders waren.
  Het geld creëeren uit niets komt daar zeker aan de orde.

 3. Over die 500 euro biljetten die je nergens kan uitgeven. Onlangs had ik er 1 en dacht slim te zijn en deze op mijn rekening te storten en dan op deze manier via de rekening in kleine coupures te pinnen…. en wat denk je ; zelf het stortings apparaat weigerde hem , en na navraag bij de bank zeiden ze doodleuk … ja dat gebeurd wel eens en ze gaven als advies ga maar bij het postkantoor wisselen. Ongelofelijk toch! Probleem is…ik heb geen ING rek. en het is een geluk dat de vrouw van het postkantoor me aardig vond en het wel wou wisselen.

Comments are closed.