14 REACTIES

 1. Werkt deze “wanbee” ook al in Nederland?

  Ik zocht even naar wanbee en kwam al direct op:

  “….We would like to announce that the submit secrets section has been a gigantic success and a huge range of secrets has been collected, ranging from big foot to lunar landings. This time period marks a milestone in wanbee development and we would like to say we have collected far more secrets than facebook has […]”

  Het blijft wel zo dat alles wat ze deze netwerken te weten komen, door jezelf ergens is prijsgegeven. Zelfs al is dit onbewust, of bijna onvermijdelijk.

  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Pimmmetje [5]:
  Tuurlijk zit er een kern van waarheid in (daarom is het een parodie), maar ik denk niet dat dat de reden was voor het plaatsen van dit bericht. Er spelen verdachte dingen rond het privacy beleid van Facebook. Eerder gebruikte de Nederlandse politie ook al Hyves voor bepaalde politiezaken. Ik snap alleen niet helemaal wat daar mis mee is. Wat mensen op die profielen zetten is kennelijk niet geheim dus in principe kan iedereen bij die informatie. Dat de politie deze informatie vervolgens gebruikt om zaken op te lossen is niet meer dan logisch. Het gaat te ver waneer de politie (of CIA) iemand dwingt bepaalde informatie af te staan.
  Ik merk dat er hier veel mensen zijn die berichten bij elkaar zoeken die hun ‘preconceived notions’ bevestigen. Ik heb bijvoorbeeld ooit ook The Great Global Warming Swindle gezien en was vanaf dat moment een klimaatskepticus zoals dat heet. Ik ben nog steeds skeptisch over politieke bewegingen die klimaatveranderingen trachten te gebruiken voor hun eigen agenda, maar ben inmiddels wel van gedachten verandert over die film. Die film is gebaseerd op gemanipuleerde grafieken en moet zeker niet voor waar aangenomen worden.
  Hoe dan ook, het feit dat er vage dingen gebeuren rond Facebook wil niet zeggen dat er ook meteen een heel complot met de CIA aan de gang is.

  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Reinder [6]: ” Ik snap alleen niet helemaal wat daar mis mee is. Wat mensen op die profielen zetten is kennelijk niet geheim dus in principe kan iedereen bij die informatie”

  Neen. Dat is niet hoe de naive/eerlijke gebruiker het ziet. En ook niet hoe het behoort te zijn doch hoe ik van meet af aan wel terecht vermoedde dat het zou uitpakken, reden waarom ik jaren geleden toen in een profiel maakte dit onder een nickname deed en waarom ik geen persoonlijke data invul als bezochte school en universiteit en zeker geen correcte verjaardag.

  Punt is namelijk dat wat je post in principe bedoeld is voor de vrienden en niet voor de buitenwereld. En inderdaad, tenzij je onsympathieke buurman een IT-er is met ervaring als hacker, zal ie niet zien wat je post als hij niet op je friendlist staat. Zo bekeken werkt die privacy dus wel. Echter: het bedrijf heeft -uiteraard- wel toegang tot je info, net als een gelegaliseerde mafia die zich met een zelf geschreven wet of circulaire bij het bedrijf aandient om “in het algemeen belang” of “in het kader van terrorismebestrijding” miljoenen burgers te bespieden en dan m.n. te kijken of hun levensstijl (met luxe vakanties op Hawai) wel te rijmen valt met hun belastingaangifte.

  Zelf gebruik ik FB dan ook om naar kiekjes van anderen te kijken en te horen wat ze zoal wereldkundig maken aan hun vrienden. Kwestie van bij te blijven en niet “achter te lopen” als ik ze langere tijd niet meer face to face zie. Maar ik ben uiterst selectief in wat ik zelf post.

  @Hub Jongen [2]: NB “Wanbee” had ik nog nooit van gehoord en iets wat klinkt als “wannabee” lijkt me niet echter een naam die een bedrijf zichzelf geeft doch lijkt eerder op een geslaagde grap van The Onion om nog even snel zo’n front page in elkaar te knutselen.
  Chinese vrienden van me zitten massaal op “weibo” en tenzij je hanzi kan lezen, vrees ik dat je niet veel wijzer wordt van die page.

  Reinder [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Scrutinizer [7]:
  Met een beetje gericht zoeken op ’t internet kan je aan iedereen’s gegevens komen. Wanneer jouw opdracht is om een zaak op te lossen door informatie te verzamelen (iets wat de politie als sinds mensenheugenis doet) dan gebruik je toch ook het internet? Hier vind ik niets vreemds aan.

  Het is wel een slechte zaak wanneer bedrijven met misleidende tactieken gegevens van de klanten aan derden verstrekken, wanneer deze informatie tot op een zekere hoogte privé wordt geacht. Als Facebook daadwerkelijk mensen via de chat bespiedt en de inhoudt in sommige gevallen weggeeft dan is dat een onwenselijke situatie natuurlijk. Dat spreekt voor zich.

  surfer [14] reageerde op deze reactie.

 5. Vandaag kunnen we nog in vrijheid kiezen, maar morgen wordt men verplicht om lid te worden van dergelijke corporatistische (a-)social networks. Ongeveer zoiets als: vandaag beschikken we nog over contant geld en morgen zal het verboden worden om goud of geld te bezitten. Vreemd dat de heren en dames op dit forum, die ‘hoog’ zijn opgeleid/geïndoctrineerd zo weinig werken vanuit hun intuïtie of fingerspitzengefühl en zich vrijwillig en totaal blind in de alles vermalende raderen werpen van een onderdrukkende en tot slaaf makende machinerie. Wat vandaag nog met humor wordt gebracht zal morgen een bloedserieuze aangelegenheid blijken. Hoelang duurt het voordat men dat hier doorheeft?? Veel geleerd maar toch ZO vreselijk dom en simpel!!

  leo [10] reageerde op deze reactie.
  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Crisis [9]:

  Wat laat het “perfecte” china-model voor ons als boodschap:
  Geen “sociale” zekerheid of beperkt / eigendom
  Geen rechten in het algemeen
  veel werken voor weinig loon
  1 kind policy
  censuur internet/ pers
  politiestaat met veel verklikkers
  groot leger
  economische reus
  ruimtevaart-natie

  en doodstraf per executie voor vrijdenkers…
  Waarom zou je hier in Europa nog geld uitdelen aan het klootjesvolk als het grote voorbeeld aan de andere kant van de wereld ligt waar je dat allemaal niet hoeft uit te delen maar gewoon afdwingt. En als die chinezen dan ook nog trots zijn op hun land die nu, op moment van schrijven, al 64 medailles in de wacht sleept op de olympische spelen. Weet ook nog dat die Han-chinezen het hoogste IQ onder de wereldbevolking hebben. Misschien wilt u nog wat propaganda toevoegen om het compleet te maken.

 7. @Reinder [4]: Het IS duidelijk dat het een grap is. Je moet bij een grap niet gaan zeggen dat het een grap is, dat is een belediging voor de intelligentie van de lezer.

 8. @Crisis [9]: Ik vraag me ook af hoe het gaat uitpakken. Het is idd heel gemakkelijk om alle tegenstanders op te gaan rollen met dit soort netwerken. Toch zit ik er ook op en ik twijfel nog om er mee te kappen. Ik heb er zoiets mee als met al het dataloggen van de Sovjets. Straks bakken en bakken met informatie waar ze niets mee kunnen, omdat ze zich er zelf mee in hun voet schieten.
  Gaan ze alle mensen oppakken die zeggen dat de roverheid een criminele organisatie is? Dat bewijst alleen maar dat het zo is. Ze kunnen ook niet alle friends oprollen, want dan stort hun hele belastingbasis in elkaar. Ik heb zo’n vermoeden dat het waardeloos is voordat ze het kunnen gebruiken. Maar misschien zit ik ernaast, dan ben ik lelijk de sigaar.

 9. @Reinder [8]: Men gaat niet op zoek naar informatie als je ergens van verdacht wordt. Men analyseert ALLE data die er beschikbaar is en gaat er iets verdachts in zoeken.
  Vergelijk het met een bepaald boek gaan huren in de lokale bib, en een jaar later word je ondervraagd waarom je dat boek hebt gelezen terwijl dat niemands zaken zijn.

Comments are closed.