In Las Vegas werd van 11 tot 14 juli het Freedom Fest gehouden. Een jaarlijks treffen van vrije geesten, onafhankelijke denkers en inspirerende sprekers. Dit jaar waren o.a. Rand Paul, Steve Forbes, Peter Schiff, Gary Johnson, John Mackey, Robert Kiyosaki (Rich Dad, Poor Dad), Stefan Molyneux en Wayne Allyn Root als sprekers van de partij. Met meer dan 2.500 bezoekers een geweldig spektakel voor iedereen die vrijheid en soevereiniteit lief heeft. Een kort overzicht van wat er de revue passeerde.

Een aantal interessante films werden er vertoond als An inconsistent truth. Een documentaire over de halve waarheid, leugens en hypocrisie van Al Gore’s film. Phil Valentine toont hierin de politieke en financiële strapatsen van de Global Warming beweging. Hij volgde het geld en de macht van de grootste massapaniek hoax in de geschiedenis.

Ook de film 2016 van Dinesh DeSouza kwam aan bod. Hier een diepgaand onderzoek naar Obama. DeSouza interviewde mensen uit Obama´s leven die opzettelijk buiten beeld gehouden zijn. Zijn conclusies zijn schokkend, overtuigend en verwoestend.

Spreker Wayne Allen Root prees Ayn Rand met haar inzicht en accurate voorspelling over de huidige economie en de politieke, sociale en morele ontwikkelingen. Analyses en debatten tussen investeerders en economen als Mark Skousen, Rick Rule, Peter Schiff en Keith Fitzgerald leiden o.a. tot de conclusie dat de Amerikaanse dollar voor de afgrond staat, inflatie gaat toppen maar dat er ook kansen zijn in de crisis.

Spreker McAlvany verraste het publiek met zijn stelling dat in goudwaarde de prijzen voor olie, vastgoed en de S&P nog nooit zo laag geweest zijn.  Ofwel dat de waarde van de dollar dermate laag is dat het nu een waardeloos referentiepunt is.

De Amerikaanse burger moet zwaar boeten voor het federale tekort, de enorme geldcreatie, het continue recyclen van betaaltekorten en het chronische leengedrag. Dit resulteert in  kredietrantsoenen voor bedrijven en particulieren, eindeloze faillisementen en een verder verval in de huizen- en arbeidsmarkt. Uiteindelijk volgt sociale onrust en Verelendung in de komende 10 jaar.

Peter Schiff, bijgenaamd Dr. Doom, prees met diverse andere edelmetaalvoorstanders goud aan als solide belegging. Multi miljonair en mediaman Steve Forbes hield een humorvol en gloedvol betoog waarin hij de bezuinigingsmaatregelen in Europa classificeerde als ordinaire belastingverhogingen. Merkel’s fiscale unie zag hij als de weg naar de creatie van een nieuw bureaucratisch monster en Obama typeerde hij als een socialist met een Grote Overheid Agenda die geen crisis onbenut laat om zijn plannen door te drukken.

Matt Kibbe van Freedom Works sprak over de verschillen tussen de Tea Party Movement en Occupy Wall Street. Waar de Tea Party in 2009 meer dan een miljoen mensen vreedzaam bijeen bracht, was Occupy met minder mensen zonder enige richting pleinen aan het bezetten. Opkomen voor individuele vrijheid versus meer overheidsdwang en regulering.

Yaron Brooks van het Ayn Rand Instute for Individual Rights legde uit dat alle Westerse filosofen – met uitzondering van Aristoteles, Spinoza en Rand – de mens altijd als een offerdier gezien hebben. Iemand die alleen verlossing kan krijgen door ‘zijn broeders hoeder’ te zijn. Hij verklaarde het verschil tussen het oprecht nastreven van eigen belang en de algemene (foutieve) definitie van egoïsme. Het eerste is nauwelijks schadelijk voor iemand anders maar de tweede vorm wordt grootscheeps ingezet in ‘schuld-en-boete’ propaganda om diverse agenda’s door te voeren.

Wall Street kwam ook voor de rechtbank. Met Steve Moore als haar advocaat en Steve Forbes en John Mackey als getuigen. De jury kwam uit de bezoekersgelederen. De algemene opinie was dat overheidsgaranties en de incestueuze verhouding tussen Wall Street en Washington zorgden dat de belastingbetaler voor foutgelopen deals kon opdraaien. Banken moeten geen speciale status krijgen of genationaliseerd worden omdat dit onverantwoordelijk gedrag bij die financiële instellingen bevorderd. In een echte vrije markt concurreren banken om de gunst van de klant en niet van de overheid.

Dr. Rand Paul, senator van Kentucky en zoon van Ron Paul, werd ontvangen met een staande ovatie. Zonder autocue of papier gaf hij een bevlogen speech weg over de excessen van overheidsregulering en de bureaucratie die de zorg laten vastlopen. Hij vertelde over de verschillende voorstellen waar hij aan werkte. Die waren allemaal gerelateerd aan het inperken of terugdraaien van belachelijke en contraproductieve overheidsmaatregelen om het leven van de burger zo moeilijk en vervelend mogelijk te maken.

Rand Paul ging ook in op vragen over de komende presidentsverkiezingen. Hij is de meest actieve supporter van zijn vader maar heeft een meer pragmatische kijk op de zaak.  Samen met andere Tea Party senatoren en afgevaardigden wil hij zoveel mogelijk invloed op Mitt Romney uitoefenen. Op die manier wil hij de Republikeinen in de juiste richting bewegen en een kritieke massa ten opzichte van Obama (be-)houden.

 

 

3 REACTIES

 1. Het Fest wordt georganiseerd door Mark Skousen.
  Jaja, Skousen promoveerde het Fest voor 2013 op het Austrian Economics Summit vorige week in Shanghai.
  Skousen promoveerde ook zijn 21 boeken met catalogus die de uitgever noch het jaar van publicatie van de boeken vermeldt. Mises.org verkoopt geen een van zijn boeken.
  En geen enkel van deze boeken was beschikbaar of inkijkbaar op de Summit in Shanghai.
  Het kost te veel om de boeken mee te nemen naar Shanghai (en te schenken aan de onvermogende Chinezen)?
  Hoe wil Skousen de Revolutie op gang krijgen?
  Hoe wil hij zijn boeken verkopen?
  http://shanghaisummit.wordpress.com/

  Seneca [2] reageerde op deze reactie.
  HUGO VAN REIJEN [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Ivo Cerckel [1]: Hoewel ik een fervent boekenlezer ben, lijkt mij een hedendaagse revolutie eerder digitaal dan via de drukpers te ontspruiten.

Comments are closed.