De EU bestaat uit een groep uiteenlopende landen. Sommige landen presteren matig, anderen doen het iets beter. De Grieken en de Portugezen zijn zo slecht nog niet. Er is nog erger. Waar ik het over wil hebben zijn Bulgarije en Roemenië. In mijn ogen toch een beetje de kneusjes van de EU. Na een korte toelichting op basis van BBP deel ik enige foto’s die ik tijdens een vakantie heb geschoten. Ik wil overigens niet stellen dat het BBP per hoofd van de bevolking een optimale maatstaf is

De EU is een verzameling landen waar het BBP per capita uiteenloopt van meer dan 100 k USD per hoofd van de bevolking (Luxemburg) tot ongeveer 6 k (Bulgarije). Roemenië heeft 8 k. Een land als Botswana of Costa Rica heeft een hoger bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking als Bulgarije. De Turken doen het ook duidelijk beter dan Bulgarije en Roemenië. Zelfs landen als Chili en Uruguay doen het beter dan de Roemenen. Daarnaast groeide de Turkse economie jaren lang met dubbele cijfers (zonder deel uit te maken van de EU). Onze kneusjes zijn gewoon economisch nog niet klaar voor de EU. Zelfs Libanon na alle burgeroorlogen en ellende heeft een hoger BBP per hoofd van de bevolking. Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de term BBP, maar het geeft in ieder geval aan met welke categorie landen je  Roemenië en Bulgarije moet vergelijken.

De gedachte dat dit soort landen thuis horen in de EU is een dwaalgedachte. De gedachte dat de EU een eenheid is is een dwaalgedachte. Waar de opname van de Portugezen en Grieken voor zichtbare fricties zorgt binnen de euro en er een euro crisis is ontstaan zal het opnemen van deze landen binnen een EU die over het algemeen veel rijker is,ook  zorgen voor ongewenste effecten. Deze zijn minder snel zichtbaar maar het kan niet dat het ontkennen van de verschillende economische ontwikkeling voor frictie gaat zorgen. Frictie die vooral de economisch verder ontwikkelde landen zal schaden. Terwijl een land als Turkije juist laat zien dat voor duurzame groei de EU juist helemaal niet nodig is. Dus het is ook maar de vraag of de opname van deze landen in de EU goed is voor hun economische ontwikkeling.

gepimpte boerenkar

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

foto’s genomen door Ratio tijdens een vakantie in Bulgarije en Roemenië, deze mogen vrij gebruikt worden zonder enig voorbehoud

6 REACTIES

 1. Waar ik nieuwsgierig naar ben, hoeveel zouden de respectievelijke BBP’s bedragen als de zwarte (en grijze) markt wordt meegerekend?
  Hoe bevalt Bulgarije als vakantieland? De Zwarte Zee kust schijnt de moeite waard te zijn en vergeven van dure auto’s. Zijn die al bij het BBP gerekend?

  Ratio [6] reageerde op deze reactie.

 2. Wauw, al die vastgoedprojecten of “vastgeroeste” projecten… Als toerist zou ik mij laten verleiden een real estate property aan te schaffen maar die zijn waarschijnlijk ook niet goedkoop op een toplocatie. grapje!
  Heeft iemand een site-adres ? Al was het maar om eens een vergelijk te maken, in hoeverre Bulgarije een huizen-zeepbel kent ?
  Laten we dan ook maar eens een loonvergelijk Nl-Bu maken.

  Ratio [6] reageerde op deze reactie.

 3. Gezien de emergente stijl van de auteur, betreur ik zijn domheid enorm, de titel spreekt uiteindelijk voor zich hoewel de vegelijkingende BBP direct (slim) afzwakken (paradox).
  – Huis (vrij) 10 kamers €2.000,- verbouwing € 15.000,-
  – Restaurant (5 pers) €. 4.-
  – aardige mensen
  – mooi natuur

  – Geen vergif in kinderspeel plaatsen
  – Geen wolmanzouten in hout
  – Geen dioxine vervuiling
  – Geen fijnstof
  – etc,etc,etc

  Onderzoek ! informatie is de moeder van KENNIS !
  ik zal de auteur maar niet lastig vallen met de code van Bordeaux !!!!!
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Code_van_Bordeaux

  Welterusten

  Mario

  Ron Arends [4] reageerde op deze reactie.
  Seneca [5] reageerde op deze reactie.
  Ratio [6] reageerde op deze reactie.

 4. Ratio, voor veel Europeanen geldt dat Nederland het afvoerputje is van Europa: We leven in één grote rivierdelta. Menigeen verbaast zich er dan ook over dat het in Nederland (als enige Europese land) niet mogelijk is je te verzekeren tegen wateroverlast in de vorm van overstromingen (dat is na 1954 afgeschaft).

  @mario [3]:
  – Geen vergif in kinderspeel plaatsen
  Dûh, er zijn geen kinderspeelplaatsen!

  – Geen wolmanzouten in hout
  Dûh, betonnen schuttingen gaan langer mee

  – Geen dioxine vervuiling
  Geloof ik niets van. Waar troep verbrand wordt is dioxine.

  – Geen fijnstof
  Geloof ik niets van. Waar troep verbrand wordt is fijnstof.

  code van Bordeaux
  Noem mij één journalist die zich hier aan houdt? Daarnaast is Ratio geen journalist.

 5. @mario [3]: Gezien het communistische verleden van beide landen kan je er vergif op innemen dat er – laten we zeggen – wat minder zorgvuldig met het milieu is omgesprongen. Verder dezelfde treurigheid als in Rusland waar de georganiseerde misdaad hand in hand met de (lokale) overheid ongegeneerd zijn zakken vult. Corruptie viert hoogtij tussen de boerenkarren en tandeloze oude vrouwtjes. En EU potten zijn daarbij natuurlijk meer dan welkom.

 6. @Naam * [1]: Bulgarije is oke als vakantie land maar ik zou in de betere hotels verblijven. (5 sterren)

  @leo [2]: Ik heb een tijd overwogen een boerderijtje in Hongarije te kopen. Hongarije is voor velen nog aan te rijden uit Zuid Duitsland en Oostenrijk, Bulgarije ligt toch duidelijk verder. Heb geregeld op deze site gekeken: http://www.hongarijehuis.nl/

  @mario [3]: Ik ga niet iedere keer de begrippen uitleggen. Zou een beetje saai artikel worden dan nietwaar? Heb genoeg keren gewezen dat er beperkingen aan de term BBP zitten. Het is wel duidelijk dat de landen met een BBP als Bulgarije veel minder welvarend zijn, ze zijn ook veel minder productief. Transport gebeurt nog steeds deels met paard en wagen, veel boeren hebben ongeveer een hectare landbouwgrond of minder die ze bewerken. Daarnaast, ik ben er zelf geweest en heb de schrijnende armoede gezien en de grote hoeveelheid vervuiling, enkele streken aldaar behoren tot de meest vervuilde van Europa. En eten in restaurants voor 4 euro met 5 man, nee dat lukte niet in de hotels waar ik verbleef. Tsja, en de woonomstandigheden. Mensen verblijven met meerdere generaties in hele kleine flats. In ieder geval in Roemenie. De een na laatste foto geeft daar een indruk van. Het is een galerij flat met de galerij als binnen gang en flats aan beide kanten van de in de lengte richting van de flat lopende gang. De flats zijn dus iets van 5 bij 6 meter.

Comments are closed.