Wat een soap, maar bittere ernst. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de langstudeerboete van € 3.000 per jaar. Maar omdat ze het niet eens worden om die overheidsinkomsten elders te belasten, gaat de langstudeerboete gewoon door. Beste overheid, als ik (of die studenten) ineens € 3.000 meer aan u moet betalen, zegt u toch ook niet: dat hoeft niet als ik dat geld niet had ingepland? Ja ik mag/moet bijlenen; nou doe dat dan zelf ook.

 

Daar komt bij, die langstudeerboete is een boete/belasting op basis van terugwerkende kracht. Veel studenten zijn een extra bestuurs- of stage jaar gaan doen, toen er nog geen sprake was van deze langstudeerboete. Die studenten komen ineens voor extra kosten te staan. Hoe onbetrouwbaar kun je als overheid zijn: tijdens het rijden gaat de wegenbelasting omhoog.

Het antwoord op de vraag of er nog studenten andere activiteiten gaan ontplooien dan slechts hun tot cursus verworden studie, kunt u makkelijk raden. Hoezo breed maatschappelijk en wetenschappelijk gevormd?

Een libertariër zal stellen dat studenten hun eigen studie moeten bekostigen, eventueel geholpen door lening of bedrijfsbeurs. Maar dan wel bij een universiteit die ook commercieel werkt, dus in concurrentie met andere opleidingen. Daardoor zullen veel studiekosten omlaag kunnen (en heel veel belasting, ook bij ouders van niet studerende kinderen). Echter dit is het ideaalbeeld, wat stap voor stap en rekening houdend met huidige studenten en verplichtingen die ook universiteiten zijn aangegaan, zou moeten worden ingevoerd. Domweg met de botte bijl bestaande afspraken met terugwerkende kracht omgooien is weer een voorbeeld van een onbetrouwbare overheid.

Dat er dan ook nog een Tweede Kamer meerderheid tegen het veranderen van de afspraak is, zonder dat zij daadwerkelijk ingrijpen, lijkt wel erg veel op verkiezingsretoriek. Want was het niet zo dat de Tweede Kamer een controlerende taak had? Als zij die langstudeerboete afstemmen, is het dan toch het probleem van het kabinet?

En studenten: mag ik jullie een advies geven, stem niet op dat stelletje lapzwansen dat belooft voor jullie op te komen, ze zijn nog niet eens gekozen of ze bedonderen de kluit al!

Als je al stemt, doe dan een protest stem, lijst 14, op de LP.

5 REACTIES

 1. De langstudeerboete is een noodzakelijk kwaad waarbij studeren vrijwel gratis is geworden doordat men kan aankloppen bij vadertje staat. Doordat men hun falen niet gelijk in de portemonnee voelt blijft men met een jolige houding op de hogescholen en universiteiten rondlopen.

  Ik ga nu zelf beginnen aan een hbo op economisch gebied waarbij 37% van de leerlingen op deze school door zal gaan naar het tweede jaar. Dit zegt echter nog niet eens of deze 37% allemaal hun propedeuse hebben gehaald! Dit percentage ligt nog vele malen lager.

  Mijn klas bestaat uit twee mensen van 17, twee van 18 en de rest is boven de 20 waar leeftijden van 23 niet ongewoon zijn.
  En dan nog starten met een jolige houding alsof men in de brugklas zit.

  De langstudeerboete mag pas weer worden afgeschaft als dit ook wordt gedaan met de studiefinanciering en de leningen van de overheid.

 2. #Locke, Dit zie ik vaak terug in de “economie en maatschappij profiel”. Dat helaas de gros van deze mensen met een jolige houding een opleiding doen.

  Helaas heeft ook de BETA kant hiermee te voorduren. (Chemie, Technisch natuurkunde etc.) Daar moet even 1 jaar aan extra wiskunde bijgespijkerd worden en de studenten daar hebben meer een 60/70 dan een 40 urige werkweek aan zo’n studie. Meestal proberen ze dat dan ook nog met werk (voor hun levens onderhoud) te combineren. Juist deze tak wordt het hardst getroffen.

  Nou ja, eigenlijk is het een puilenschillentje voor wat ze uiteindelijk terugverdienen.

 3. Het fraaiste is dat deze boetes (en veel andere belastingen zoals de 10% BTW verhoging per 1 oktober) rechtstreeks worden geheven om de Noord Europa -> Zuid Europa -> banken in Frankfurt, Parijs, Londen, New York en Zurich – ponzi te betalen.

 4. Met de plannen van de SOPN voor een ontwikkelbudget in het kader van TALENTontwikkeling komt er natuurlijk een dikke streep door deze absurde maatregel. Studenten zijn de talenten van onze toekomst. Die zijn heus wel wijs genoeg om zèlf of samen met hun ouders, te plannen op welk moment ze hun ontwikkelbudget besteden en aan welke talenten. Mensen die alleen maar met hun neus in de studieboeken zitten om zo snel mogelijk af te studeren, moeten we daar op zitten wachten? Die zien niet dat onze bossen aan het sterven zijn, onze wateren verder vervuilen. Dat we worden besproeid met chemtrails, dat bijenvolken aan het verdwijnen zijn, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Het is tijd om druk, druk, druk, snel, snel snel, te vervangen door: “Neem je tijd, maar doe wat je doet dan ook goed!” En GENIET daar van! Het is tijd voor vernieuwing NU, vergeet alle brainwash en informeer jezelf!

  Bertus [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Gerry [4]: “studenten zijn heus wel wijs genoeg … aan welke talenten wat de besteden” zo zegt u. Maar ze zien niet volgens u niet dat er “bossen sterven, wateren vervuilen”. Op zich al vreemd. Bovendien zouden studenten ook onder tijdsdruk moeten kunnen functioneren. Prima als studenten overal de tijd voor willen nemen, maar laten ze dat dan doen op eigen kosten.

Comments are closed.