De eerste libertarische borrel in Utrecht duurde tot in de kleine uurtjes. Afhankelijk van het telmoment, de teller en het promillage van de teller lopen de tellingen van de opkomst uiteen tussen de 20 en de 30 man. Iemand die wellicht wat dubbel zag meende zelfs 35 libertarische borrelaars te ontwaren.

Een kleine groep van 4 man was om half zeven aanwezig om ter plekke te dineren. Ik zal niet zeggen dat de 100 meter verderop gelegen Febo beter smaakt, maar ik denk dat de groep eters uit vrije keuze het dineren bij Olivier niet gaan herhalen. Zelf had ik een balletje gehakt dat als eerste behoorlijke maaltijd na 6 weken lijnen prima smaakte, maar dat kan ook aan de calorie deficientie gelegen hebben waar ik me te lang aan heb onderworpen.

De bieren daarentegen waren niet te versmaden. De Orvalletjes en de Koninckjes gleden lekker de keel in. De opkomst was divers, er waren de nodige LP-ers, Vrijsprekers en Meer Vrijheid mensen aanwezig. Discussie was derhalve levendig. Deze vond op een gegeven moment gezien het rumoer binnen en het relatieve grote aandeel libertarische rokers vooral buiten plaats. Van tijd tot tijd probeerde een kelner tevergeefs de libertarische kaders binnen een denkbeeldig door enkele metalen pennen aangegeven terras te doen terugdrijven om aan gemeente verordeningen te voldoen.

Het was goed met vele medestanders te praten. Er is veel in beweging door de deelname van de LP aan de verkiezing. En er zijn mooie verhalen te vertellen. De avond is nog niet door de organisatoren geevalueerd maar ik denk dat een maandelijkse avond toch zeker kans maakt. Ik denk dat de aanwezigen zich goed vermaakt hebben en hoop dat de diverse rennend vertrokken aanwezigen hun laatste trein nog wisten te halen.

10 REACTIES

 1. @Ratio [5]:

  Duidelijk verhaal. Ik snap de hele constructie nu.

  Iets anders. De overheidsuitgaven beslaan volgens het CBS 45,5% van ons nationaal inkomen. Toch heb ik het idee, dat we allemaal veel meer belasting betalen, dan dat. Zeker 70% (inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, gemeentebelastingen etc.) als het niet meer is.

  Jij hebt zo te lezen veel verstand van economie. Heb jij enig idee hoe het komt dat de overheid 45,5% van ons nationaal inkomen uitgeeft en we rond de 70% belasting betalen?

  Hieronder de link waarin wordt verteld dat de overheid 45,5% van ons nationale inkomen uitgeeft:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2800-wm.htm

  Ratio [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Rechtse Rakker [6]: Als eerste is het lastig te bepalen hoe groot de overheid is. Neem je de lokale overheden nu wel of niet mee? Hoe ga je om met staatsbedrijven als de NS waar de staat alle aandelen heeft? Hoe ga je om met bedrijven als Holland Casino’s? Hoe met de ABN?

  Daarnaast is het zo dat naast belastinginkomsten van burgers er bijvoorbeeld ook bedrijven belast worden. Bedrijven genereren een deel van het nationaal inkomen maar worden gelukkig niet voor 70 procent belast. Dit betekent dat de bedrijven gemiddeld minder betalen dan burgers. Er zijn daarentegen weer aardgasbaten die grotendeels in de schatkist verdwijnen. Het is dus niet zo dat iedere doelgroep van de belastinggaarders procentueel evenveel betaalt, burgers betalen vaak iets meer, bedrijven iets minder.

  Het is ook zo dat veel burgers netto profiteurs zijn, die 70 procent die jij ervaart komt waarschijnlijk omdat je je tussen productieve medeburgers ophoudt. Tokkie tuig uit een probleem gezien dat niets produceert zal juist vooral vangen. En dan van wat ze van de staat vangen weer een deel afdragen zodat ze ook de illusie hebben dat ze de staat onderhouden en belasting betalen maar dat is natuurlijk onzin.

  Er zijn dus meerdere doelgroepen van de belastingheffer dan alleen de burgers en het BNP is ook niet 100 procent aan de burgers en de staat. Daarnaast is het aangeven van de omvang van de staat lastig, officieel lijkt die rond de 50 procent te schommelen, maar als je kritisch kijkt kan het duidelijk meer zijn, aan de andere kant heb je weer het zwarte circuit van onbelast werk wat weer niet in het BNP zit en niet wordt belast.

  Ratio [8] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.