Den Haag — De aankomende Tweede Kamerverkiezingen zullen over van alles gaan, maar niet over het probleem van de Somalische piraten, zo lijkt het. Want zowel links als rechts in de zittende Tweede Kamer is het eens dat reders zichzelf nooit mogen verdedigen, ook al schiet de beveiliging door de Nederlandse marine tekort. De Libertarische Partij (lijst 14) vindt dat dit punt juist hoog op de politieke agenda thuishoort. Lijsttrekker Toine Manders: ‘Het recht op zelfverdediging is een fundamenteel recht van ieder individu.’ 

Keuze tussen twee kwaden
De Libertarische Partij gaat de verkiezingen in met het standpunt dat individuele rechten een voorwaarde zijn voor een vrije en welvarende wereld. Niemand mag ertoe gedwongen worden zijn leven of eigendom op te offeren ten gunste van anderen. En juist bij de huidige piraterij is dat precies wat er gebeurt. LP-lijsttrekker Toine Manders: ‘De reders hebben de keuze tussen twee kwaden: ofwel ze bewapenen hun schepen niet en lopen daardoor een groot risico om het slachtoffer van piraterij te worden, ofwel ze huren particuliere beveiliging in en lopen daardoor het risico op strafrechtelijke vervolging door de overheid. Zowel de SP als de VVD, koplopers in alle peilingen, sturen hierop aan. De reders kunnen dus geen kant op.’ 

Eigenrichting of recht op zelfverdediging
Manders: ‘Waarom wil de overheid de reders het recht op zelfverdediging ontzeggen? Geen van de partijen wil of kan adequate beveiliging door de marine garanderen. Het is bovendien een overdreven dure oplossing over de rug van de belastingbetaler: een marineschip uitzenden kost miljoenen, terwijl een kleine bewapende beveiligingseenheid meestal afdoende is om piraten af te schrikken. Harry van Bommel van de SP noemt particuliere beveiliging in een recent persbericht ‘Wild West-praktijken’ en ‘ongeoorloofde eigenrichting’, maar daar is geen sprake van. De piraten kijken wel uit wanneer ze zien dat een schip goed beveiligd is. En zelfverdediging is heel iets anders dan eigenrichting.’

15 REACTIES

 1. Ik ben het helemaal met Toine Manders eens. De politie in Nederland schiet sowieso tekort als het gaat om het verdedigen van de burger (zie de hoeveelheid inbraken, moorden,diefstal,vandalisme,verkrachting per jaar)maar de burger mag zichzelf niet verdedigen met bijvoorbeeld een vuurwapen of het inhuren van een beveiligingsbedrijf.

 2. Politici zijn bang dat het een norm wordt, dat hierna ook binnenlandse bedrijven bewakers met wapens gaan eisen, en dat zij uiteindelijk hun monopolie op geweld kwijt zijn.

 3. Het merkwaardige feit doet zich voor dat de staat weigert toe te staan dat bemanning van schepen onder Nederlandse vlag gewapende beveiligers aan boord nemen omdat zo’n schip Nederlands grondgebied is en privé wapenbezit niet is toegestaan.

  Tegelijkertijd weigert de staat haar eerste taak uit te voeren, namelijk het beschermen van Nederlands grondgebied tegen aanvallen van buitenaf.

  Je zou toch denken dat het de plicht van de staat is om een paar mariniers met afdoend zware wapens op zo’n schip te stationeren, zonder daar een rekening voor aan de reder te sturen. Een stuk nuttiger en waarschijnlijk goedkoper dan Duplo-agentje spelen op andermans grondgebied.

  Defensie is immers al betaald. Ook door die reders.

 4. ‘Het recht op zelfverdediging is een fundamenteel recht van ieder individu’. Helemaal mee eens!!

 5. Eng clubje die LP, mensen doodschieten, kunnen ze misschien aansluiting zoeken bij US partijen, kunnen ze lekker in Irak en Afghanistan (en straks, wie weet in Iran !) mensen dod gaan schieten.

  Als de LP gewoon wat onderzoek naar het wie en wat van de zogenaamde kapers had gedaan, dan blijkt dat zelfs e Nederlandse Marine er geheel anders tegen aan kijkt:
  http://nos.nl/artikel/197589-piraterij-is-logisch.html

  “Het Westen heeft de Somalische piraterij voor een deel aan zichzelf te danken. Dit concludeert Marc Houben, luitenant-kolonel bij de Koninklijke Marine, in het vandaag gepresenteerde boek ‘Kapers & piraten. Schurken of helden?’. De afgelopen jaren zijn de piraten in Somalië uitgegroeid tot professionele criminelen met mogelijke banden met islamitische terreurgroepen. Maar hun overvallen begonnen uit verzet tegen het leegvissen van de Somalische visgronden en het dumpen van giftig afval in zee.”

  Maar ja zo werkt de politiek tegenwoordig, eerst ga je opstandelingen bewapenen, dan roep je om ondersteuning en dan val je met de NAVO een soeverein land binnen om het land zogenaamd te bevrijden. En dan noemen we het de Lente opstanden en de niet onderzoekende lezers die slikken het wel weer.

  Gaat de LP zelf op die schepen staan (met gevaar voor eigen leden) of gaan ze daar de kinderen van het stem-vee voor inzetten ?

  Logic [6] reageerde op deze reactie.
  J.H [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Charles [5]:

  Eng clubje die LP, mensen doodschieten, kunnen ze misschien aansluiting zoeken bij US partijen, kunnen ze lekker in Irak en Afghanistan (en straks, wie weet in Iran !) mensen dod gaan schieten.

  Sukkel.
  Doe eerst eens wat research over de LP.
  Die linkse pavlov-reflex is vervelend en cliché.

  Libertariers zijn de enige stroming in de V.S. die tegen oorlog zijn, in tegenstelling tot de hypocriete linkse ‘anti-oorlog’ beweging waar je sinds de verkiezing van Obama niets meer van hoort.
  Zelfs de linkse partijen in Nederland zijn nog meer voor oorlog dan libertariers. Zolang het maar een oorlog is waar ze achter kunnen staan met hun heilsleer.

  Maar sommige mensen zijn te dom om het verschil te zien tussen zelfverdediging en oorlog.

  Wordt het recht van Somaliërs op enigerlei wijze geschonden door langsvarende schepen?
  Prima, bewijs dat dan, maar ga niet hysterisch uit je nek kramen over een partij waar je je blijkbaar nog niet eens in hebt verdiept.

  Charles [11] reageerde op deze reactie.

 7. Als ik Somalier was geweest , had ik ook piraat als beroep gekozen. Heel Afrika wordt al eeuwen leeg geplunderd door het westen en moet je iedereen eens horen als ze een bootje kapen.
  En dan heb ik het nog niet over hun oceanen die leeggevist worden door vetgemeste Amerikanen en Europeanen …… En nu ook Chinezen….Maar och wat zijn zij toch piraten zeg!

 8. Je ziet reders nu ervoor kiezen om onder een vlag van een ander land te varen. Een land waarvan de inwoners zich wel mogen verdedigen. Dat kost de Nederlandse staat inkomsten… Ik verwacht dat de wet aangepast wordt om dit te “fixen”…

 9. @Charles [5]:

  Had jouw reactie niet gelezen, die van mij was een beetje overbodig nu ik die van jou lees.

  Goeie link overigens. Op youtube staat ergens een filmpje hierover, een filmpje waar een Somalier dit verhaal bevestigd.

  “Het recht op zelfverdediging is een fundamenteel recht van ieder individu”

  “De Libertarische Partij gaat de verkiezingen in met het standpunt dat individuele rechten een voorwaarde zijn voor een vrije en welvarende wereld. Niemand mag ertoe gedwongen worden zijn leven of eigendom op te offeren ten gunste van anderen. En juist bij de huidige piraterij is dat precies wat er gebeurt”

  De Somalier is hier dus duidelijk het slachtoffer. Het kapen van schepen is een direct gevolg op het leegvissen en vervuilen van zijn kust.

  Libertariers tonen hier goed aan dat de wet van de sterkste zal blijven gelden onder hun gezag.
  Amerika doet al 50 jaar alsof het zich aan het verdedigen is. Ondertussen hebben ze al ruim 20 landen in chaos gestort in naam van die verdediging. Libertariers zullen precies hetzelfde doen want ook zij zij mensen en ook zij zullen alles doen om hun libertarische wereldje ten kosten van alles te verdedigen. Net als de VS nu hun imperialistisch systeem ten kosten van alles aan het verdedigen zijn.

  J.H [10] reageerde op deze reactie.
  Charles [11] reageerde op deze reactie.

 10. @J.H [9]:

  Libertariers zullen door hun hebzuchtige drang een goede economie weten te organiseren. Dit zal inhouden dat ze zich sterke legers zullen kunnen permitteren. De niet hebzuchtige man zal hier niet zo mee bezig zijn en zal dus altijd het haasje zijn als hij bijvoorbeeld op een berg met goud zou wonen, of boven een olieveld.
  Nergens hoor je een Libertarier praten over het wereldwijd teruggeven van landen aan de oorspronkelijke bewoners. Dat vinden ze allemaal best. Want de bekende argument is hier: Wij weten wat je met grondstoffen kunt doen dus wij hebben er recht op.

 11. @Logic [6]:

  Beste Sukkel,

  je speelt op de man en je haalt zaken aan die ik NIET bespreek. Ik heb het namelijk NIET over Amerikaanse Liberatariers, ik heb het NIET over Linkse partijen ik heb het over de LP die zelf niet verder kijkt dan hun neus lang is en geen kennis van zaken heeft over de zogenaamde piraten. Informatie die de Nederlandse Marine wel kent.

  Je reactie maakt wel duidelijk waaruit de aanhang van de LP bestaat en op welk niveau zij functioneren. (klinkt als PVV ….)

  @J.H [9]:

  Vind het verfrissend een zelf-nadenkend/onderzoekend mens op deze site te treffen ! Met recht ben jij een Vrijspreker !

  J.H [12] reageerde op deze reactie.

 12. @Charles [11]:

  En dan mensen meteen voor sukkel uitmaken als ze het niet met je eens zijn. Terwijl jij ook nog met keiharde argumenten/feiten komt dat dit verhaal niet zo is als het lijkt.

  Ik werd hier laatst ook voor sukkel uitgemaakt door ene Mavado. Voor mij is dit een teken dat ze eigenlijk inhoudelijk totaal geen weerwoord hebben en maar beginnen te schelden. Ik hoop dat zulk soort mensen nooit wapens in hun handen zullen krijgen…..

  Mavado [13] reageerde op deze reactie.
  Charles [14] reageerde op deze reactie.

 13. @J.H [12]:
  Het punt is dat libertariërs voor het recht op zelfverdediging zijn.
  Dat Somaliërs onrechtmatig behandeld zijn geeft ze niet het recht onrechtmatig te handelen.
  Heeft België of Denemarken hun iets aangedaan?
  Ze vallen trouwens schepen aan die buiten hun territoriale wateren varen.
  De grootste bron van hun ellende is trouwens de totale rechteloosheid en fundamentalisme in hun land.
  Afrika was in de zestiger jaren een voedsel exporterend continent.
  Na de dekolonisatie was alles aanwezig om hier wat mee te doen: wegen, plantages werden meestal gewoon overgedragen en landen als Liberia, Siërra Leone en later Zimbabwe hadden prima een stabiele economie kunnen opbouwen.
  Door corruptie, stammenstrijd en machtswellust is de huidige puinhoop ontstaan.
  Oh ja, J. H. ik heb je in de reactie waaraan jij refereert , onbeleefd, schreeuwerig en overtuigd van je eigen gelijk genoemd en geadviseerd niet op je te reageren.
  Jouw reactie daarop gaf mij aanleiding om te antwoorden met “I rest my case”.
  Dat jij dit uitlegde als “ik geef het op”, zegt genoeg.

  Voor de rest verwaardig ik me niet meer om op je te reageren als je niet met inhoudelijke argumenten i.p.v. kretologiën komt.

  • @Charles [14]:

   Dat weet ik, ik doel ook op reactie 6. Jij komt met goede argumenten en je wordt voor sukkel uitgemaakt door Logic…..

   Logic is overigens die Mavado waar ik het over had. Die man is kampioen in zichzelf belachelijk maken 🙂

Comments are closed.