Vrijspreker: U bent op werkbezoek naar de Oekraïne geweest. Wat heeft U daar zo al ontdekt?

Opperdienaar: Ik heb het herdenkingsmonument bezocht van de Holodomor. Dit was een hongersnood waar 2.4 tot 7 miljoen mensen om het leven kwamen nadat Stalin al het graan van de Oekraïne stal/confisqueerde/belastte. Vluchtende boeren werden met geweld teruggebracht naar hun boerderijen om er van de honger om te komen. Het gestolen graan voedde voor een kort moment 1/3 van de hele Sovjet Unie. De oogsten in de Sovjet unie zelf waren tegengevallen na de gedwongen landbouw collectivisaties die in 1928 begonnen.

Vrijspreker: Het kon natuurlijk niet zo zijn dat het falen van deze collectivisatie aan het licht zou komen?

Opperdienaar: Als heerser moet je onfeilbaar zijn, je kunt geen middel ongebruikt laten om jouw falen te verbergen. Het maakt niet uit hoe hoog de prijs is voor iemand anders. Zoals de Romeinen al begrepen: de keizer is god. Als je toegeeft dat je gefaald hebt, ben je menselijk geworden en is de betovering verbroken. Heersers gaan daarom ook altijd door tot het bittere einde.

Vrijspreker: Wat viel op aan het monument?

Opperdienaar: Het is een gigantisch beeld van ‘moeder Rusland’ die een zwaard en een schild vasthoudt, omgeven door een berg vechtende soldaten, tanks en kanonnen.

Vrijsprekers: De afdwingers van de hongersnood. Het concept van de natie verweven met de moederfiguur, van wie je leven afkomstig is en aan wie je het dus bereid moet zijn terug te geven.

Opperdienaar: Wat je er als heerser van kunt leren is dat het beeld ter verheerlijking van de slachter groter moet zijn naarmate hij meer slachtoffers maakte. Ik was eerder op werkbezoek in Palau en daar liep ik over een brug. Daar stond een plaquette op ‘aangeboden door de onderdanen van Japan als symbool van vriendschap met de onderdanen van Palau.’ Als je zo’n plaquette ziet, weet je dat er gemoord is in het verleden. Niet alleen dat, je kunt het aantal slachtoffers afleiden uit de grootte van de brug (het was een klein bruggetje).

Vrijspreker: Wat viel er nog meer op?

Opperdienaar: De EU timmert er aan de weg. De Sovjets hadden een grote stalen boog neergezet met wat fascistische kunst er omheen ter verheerlijking van de Sovjet mens. De boog zou de vriendschap tussen de Russen en de Oekraïners moeten aangeven. De EU heeft er nu een kleiner plastic boogje voor gezet, waar ze bier en bratworst uitdelen, maar dat was dicht (waarschijnlijk geen geld meer). Er was ook een groot standbeeld, met alle personages die je nodig hebt als je een keizerrijk wilt beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OUR continent, OUR future

Oekraïne: Het land waar vrouwen hun kleren uitdoen als ze het niet eens zijn met de manier waarop ze onderdrukt worden door hun heersers.

14 REACTIES

 1. Die vrouwen en die standbeelden zijn drie keer niks. Geef mij dan Mark Rutte maar met zijn frummeltje in een zwembroek in een bootje.

 2. Even wat rechtzetten anders denken jullie dat ik op Mark ben. Nee daar ben ik niet op, dan toch maar liever die vrouwen of een staand beeld.

 3. @Draaf [6]: Precies, want van veel belastingbetalen krijg je mooie wegen. Daar gaat het geld naar toe, niet naar Griekse corrupte heerschers of Spaanse falende banken of nutteloze oorlogen.
  Van al het belastinggeld dat in NL zogenaamd aan de wegen wordt uitgegeven, gaat slechts 1/2 naar infrastructuur, daarvan 1/2 naar het OV en van wat er overblijft is 1/2 zoek. Kortom 1/8 van wegenbelasting en benzine belasting gaat naar de wegen. Lekker rendement die roverheid.
  Als ik me goed herinner reed in de Oekraine mijn taxi met 150 naar het vliegveld en werden we ingehaald door een auto die minstens 200 reed. Toch knap met al die gaten.

  Draaf [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Seneca [7]: De Oekraine is zeer zeker geen russische vazalstaat meer en is mede daarom straatarm omdat het weinig grondstoffen heeft itt Rusland dat meer inkomsten uit olie en gas heeft dan Saudi-Arabie. De Oekraine is momenteel het meest zuivere voorbeeld van een libertarische samenleving daar de overheid daar zo goed als ontbreekt, of in ieder geval een zeer lage staatsquote heeft. Zo kost een liter euro bv 84 euro cent, dus vrijwel geen accijnzen op die benzine.

 5. @pcrs [8]: Die 30 km tussen luchthaven Borispol en het centrum van Kiev zijn de laatste tien jaar inderdaad goed te doen, evenals stukken vd de weg tussen Kiev en Odessa. Uit eigen ervaring weet ik dat de wegen tussen Lvov, Ternopil, Khmelnitsky, Vinnitsa, Uman, enz knudde zijn. Rijden in het donker is onmogelijk en 50-80 kmh rijden is wel zon beetje het maximum en je moet voortdurend op je hoede zijn voor grote gaten (potholes), zonder enige waarschuwing.

  Landen met een vrijwel afwezige overheid zijn zonder uitzondering straatarme landen, waar je nog niet dod gevonden wilt worden. Rijke landen, zoals NL, D en Japan hebben een stevige sturende overheid. Uiteraard kun je een overheid ook overdrijven, zoals in de USSR en nu dus de USA.

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.
  pcrs [12] reageerde op deze reactie.
  Bertus [13] reageerde op deze reactie.

 6. @Draaf [10]: tuurlijk, machtsongelijkheid levert een geweldige situatie op voor de onderdrukten. Japan gaat lekker. Als een overheid enorme schulden maakt en daar wat dingen van koopt, moet je natuurlijk niet denken dat dit welvaart is dankzij een krachtige sturende overheid.
  De Oekraine lijkt me zoals uit mijn artikel blijkt ook een behoorlijk Etatistisch getraumatiseerd verleden hebben. Ik verwacht dat de EU daar niet voor niets een boog neer zet. Ze ruiken slaven die uitgebuit kunnen worden.
  Spanje heeft ook een grote overheid en de mensen eten er uit vuilnisbakken en vluchten naar Marokko om voor 500 euro in de maand te werken.
  Correlatie /= causatie heet dat in de wetenschap.

 7. @Draaf [10]: Overigens ken ik een Nederlander die in de Oekraine woont en het een stuk beter vindt dan Nederland.

  Als je kijkt naar echt rijke landen met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, tref je daar overigens Singapore en Honk Kong aan. Typische landen met lage belasting en veel economische vrijheid en een kleine overheid.
  De VS, Europa en Japan zijn allemaal met schuld overladen failliessementen. Ze hebben de toekomstige generatie verkocht als schuldslaven en totaal onhoudbare verzorgingsstaten met grote aantalen inproduktieven en werkelozen.

 8. @Bertus [13]:

  dat moet je gehallucineerd hebben want toen was het belastingtarief 100% en volgens de logica van Slaaf en de sterk sturende overheid levert dat perfecte wegen op. 😉

Comments are closed.