Recent kwam het nieuws naar buiten dat dure medicijnen voor zeldzame aandoeningen zoals de ziektes van Pompe en Fabry mogelijk uit het basispakket moeten verdwijnen. Volgens Toine Manders, lijsttrekker voor de Libertarische Partij, laat dit zien hoe gevaarlijk het is als het de overheid is die over leven en dood beslist. Manders: ‘Politici en ambtenaren besluiten nu in feite wie er mag sterven, wie er mag blijven leven, en wat hun kwaliteit van leven zal zijn.’

De overheid als verzekeraar

Manders: ‘De bron van het probleem ligt in de overheid als verzekeraar: ze verplicht eenieder een basisverzekering af te sluiten, waarbij politici en ambtenaren bepalen welke medicijnen wel, en welke niet vergoed worden; welke ziektes wel, en welke niet behandeld worden. En wanneer blijkt dat een medicijn te duur is, of een ziekte te moeilijk te behandelen, dan verdwijnt de behandeling gewoon uit het pakket, en worden ‘te dure’ patiënten gewoon aan hun lot overgelaten. De overheid is als verzekeraar volledig onbetrouwbaar: ze dwingt iedereen te betalen, maar het is nooit zeker of ze haar beloften wat betreft eenieders toekomstige zorg wel nakomt.’

Vrijwillige verzekeringen als oplossing

Manders wijst erop dat er voor een alternatief niet altijd naar de overheid hoeft te worden gekeken: ‘Dit probleem bestaat niet als mensen gewoon zelf kunnen besluiten waarvoor ze zich wel, en waarvoor ze zich niet verzekeren. Als mensen bij een private verzekeraar een verzekering afsluiten tegen dure ziektes als die van Pompe en Fabry, dan kan die verzekeraar later niet zo maar zeggen, “u bent te duur, ik laat u aan uw lot over”. Dat zou contractbreuk zijn. Private verzekeraars zullen zich altijd aan hun beloften moeten houden. Maar de overheid komt er mee weg om ze continu te breken, net als bij de AOW.’

Onverzekerd

Manders geeft toe dat sommige mensen zich wellicht niet zouden verzekeren tegen zulke dure ziektes: ‘Natuurlijk zou dat voorkomen, maar dan zijn deze mensen zelf verantwoordelijk voor het feit dat ze nu zelf voor hun behandeling moeten betalen. Het feit dat sommige mensen liever geen maandelijks bedrag naar een verzekeringsmaatschappij willen overmaken, is geen reden om ze daar dan maar toe te dwingen. Bovendien twijfel ik er niet aan dat wanneer zou blijken dat enkelen vervolgens niet meer voor hun zorg kunnen betalen, ze door liefdadigheid zouden worden geholpen.’

De Libertarische Partij doet mee aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen met de slogan ‘de overheid is het probleem, niet de oplossing’. De partij staat voor meer vrijheid, minder overheid, lagere belastingen en minder regels.

Voor meer informatie, zie www.libertarischepartij.nl.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

NB: de LP zal de komende tijd geregeld met persberichten komen. Als libertarisch platform zullen we deze meestal publiceren.

11 REACTIES

 1. Ik hoorde over Canada dat een vrouw een relatieve simpele medische handeling ontzegd werd, omdat het maximum quotum bereikt was. Toen ze aanboodt zelf de kosten te dragen, werd gezegd dat dit on canadees was.

 2. Op de site van de telegraaf kon ik dit bericht niet vinden, op teletekst ook niet… Kortom: weer een persbericht van de LP, dat de pers niet haalt….

 3. Op de site van de telegraaf kon ik dit bericht niet vinden, op teletekst ook niet… Kortom: weer een persbericht van de LP, dat de pers niet haalt….

  gOH…ZEIT U VERRAST OM DIT FEIT ?

 4. Kranten en andere nieuwsbronnen worden elke dag bestookt met persberichten. Opvallen en gekozen worden is beslist niet eenvoudig. Er is niet meteen sprake van een complot of zo. Als je wilt opvallen kan het handig zijn om je boodschap te hangen aan uitkomsten van een opvallend onderzoek… Dit bericht is niet opvallend genoeg vermoed ik.

 5. Het is leuk dat de LPvoorzitter met allerlei voorbeelden komt met hoe het zal lopen als dit.. en als dat..

  Maar ik raad hem aan vooral te blijven hameren op het immorele principe van verplichte bijdragen aan de Overheid.

  Of het op een andere manier beter of slechter kan, doet er eigenlijk niet eens toe. En door het over “alternatieven” te hebben, ben je ten eerste aan het speculeren, want wij kunnen de vrije markt namelijk niet voorspellen, en ten tweede beweeg je je dan teveel op het grondgebied van de huidige “democratie”, die continue maar met elkaar aan het strijden zijn over “alternatieven”, in plaats van te erkennen dat wat de Overheid nu doet (onder dwang geld afnemen), abject is en zo snel mogelijk moet stoppen.

  Je moet de dieven en rovers dus ontmaskeren, en aantonen dat het huidige systeem fout is omdat het gebaseerd is op dwang en geweld.
  Een alternatief voor het huidige systeem zal zich dan vanzelf aandoen, en hoe die eruit zal zien, is koffiedik kijken, want dat zal aan de markt gaan liggen.

  Dus, stap 1: ontmaskeren, die dieven en rovers.

  Egor [8] reageerde op deze reactie.

 6. Toch is dit een van mijn twijfels. Stel dat ik chronisch ziek wordt en mijn verzekeraar gaat failliet dan kan ik nergens meer terecht. Bovendien zullen verzekeraars telkens nieuwe maatschappijen starten om uiteindelijk de maatschappijen waar alleen maar geld kostende verzekerden zitten te laten klappen.
  Of bent u wel eens een integere verzekeraar tegen gekomen.

 7. Vrijwillig verzekeren voor een ziekte die 4 ton per jaar aan medicatie kost? Ik denk dat de verzekeraars eerder een gezondheidsverklaring met garantstelling van de opstellers daarvan van iedereen zullen gaan eisen als de te vergoeden zorg meer gaat worden dan de jaarlijkse griepspuit.

 8. @Vic [9]: Het alternatief wordt gecreëerd door de vrije markt. Aangezien de LP een politieke partij is bepalen zij het alternatief niet.

 9. Zoals ik al zei, zullen de alternatieven door de markt bepaald worden, dus erover speculeren wat jij beter vindt of ik weer beter vindt, is speculatief en koffiedik kijken. De markt vindt namelijk de beste oplossing, en welke deze zal zijn, we zullen het wel zien.

  Maar als eerste moet je de Overheid ontmaskeren als dief en afperser. Als mensen dát door gaan krijgen, is de libertarische samenleving al bijna een feit.

Comments are closed.