Interessant voorstel van PiratenPartij om alle colleges op het internet beschikbaar te maken.

Uiteraard nadenken over wie dat betaalt want gratis bestaat niet!

 

Persbericht

Piratenpartij: zet alle colleges online

De Piratenpartij roept onderwijsinstellingen op om vanaf het nieuwe collegejaar alle colleges op te nemen en online te plaatsen. Hogescholen en universiteiten worden met publiek geld bekostigd. Colleges horen dan ook voor iedereen toegankelijk te zijn. Door ze online te publiceren, kan de kennis aan een breder publiek beschikbaar gesteld worden.

Het online publiceren van alle colleges heeft meer voordelen.

Docenten kunnen voor het eerst eenvoudig zien hoe collega’s op andere universiteiten de stof doceren. Zij kunnen goede presentaties van elkaar gebruiken en zo van elkaar leren. Docenten kunnen ook eenvoudig zien wat collega’s in hetzelfde onderwijsprogramma hebben gedoceerd, zodat vakken beter op elkaar kunnen aansluiten.

Studenten krijgen de mogelijkheid om de kwaliteit van de onderwijsprogramma’s die ze willen volgen vooraf te controleren. Zij kunnen de keuze van hun vakken daarop aanpassen. Studenten die meer onderwijs willen volgen, kunnen (zij het op afstand) vakken volgen die op hetzelfde moment gegeven worden, of waarvoor de reistijd te lang zou zijn.

Aankomende studenten kunnen daadwerkelijk op basis van onderwijskundige en inhoudelijke argumenten hun studiekeuze maken. Zij zijn niet meer afhankelijk van de reclamefolders van de onderwijsinstellingen.

Een leven lang leren wordt met het online publiceren van alle colleges sterk vereenvoudigd. Werkenden kunnen zich eenvoudig in de avonduren bijscholen door colleges online te volgen. Geïnteresseerden kunnen hun honger naar kennis stillen.

De Piratenpartij wil dat onderwijsinstellingen hun colleges onder een vrije licentie beschikbaar stellen. Op die manier kunnen ook derden onderdelen van de colleges gebruiken om nieuw lesmateriaal te maken.

Wanneer de onderwijsinstellingen hun colleges niet uit vrije wil onder een vrije licentie beschikbaar stellen, zal de Piratenpartij in de Tweede Kamer een wetsvoorstel indienen. Daarin wordt geregeld dat het onder een vrije licentie beschikbaar stellen van alle colleges een voorwaarde is voor overheidsbekostiging.

De Piratenpartij is een voorstander van het kopiëren van goede ideeën. Zij roept dan ook alle andere politieke partijen op zich achter dit voorstel te scharen en ideeën ter verbetering van dit voorstel aan te dragen.

15 REACTIES

 1. Ik begrijp nu nog niet waarom Universitaire studies, waarbij men 1 of 2 dagen per week naar school gaat men geen voorgeprogrammeerde studie(les) op internet heeft. Voordelen: Studenten hoeven niet meer op kamers, eigen tijdsindeling etc. en een enorme finanncieele besparing !

 2. Men zegt eigenlijk: omdat we mensen dwingen te betalen voor de opleiding van anderen gaan we nu ook mensen dwingen om die opleiding online te zetten.

  De Libertarische partij zegt: typisch piraten, zwaaien met pistolen en dreigen met geweld. laat mensen hun eigen opleiding betalen en laat het aan de onderwijsinstellingen hoe ze hun lessen willen verspreiden.

  Logic [3] reageerde op deze reactie.

 3. Zolang hogescholen en universiteiten met publiek geld worden bekostigd, heeft de piraten partij groot gelijk; dan behoren de opleidingen voor IEDEREEN die er via belasting aan meebetaalt beschikbaar te zijn.

  @1 Rand [2]:

  Men zegt eigenlijk: omdat we mensen dwingen te betalen voor de opleiding van anderen gaan we nu ook mensen dwingen om die opleiding online te zetten.

  Wat een onzin. Dit is als zeggen dat als dieven met dwang geld stelen, we niet het recht zouden hebben om met dwang op enige manier ons eigen geld terug te innen.
  Mensen die profiteren van gestolen geld hebben geen recht op de vruchten van dat gestolen geld. Die dienen op welke manier dan ook het geld, of de vruchten van dat geld beschikbaar te maken aan alle slachtoffers.
  Het online beschikbaar maken van colleges aan mensen die dat eerder onder dwang hebben moeten bekostigen is als tussenstap niet meer dan normaal en moreel.
  Mensen die profiteren van diefstal hebben niet dezelfde rechten als de slachtoffers van diefstal.

  De oplossing van de Piraten Partij is niet ideaal, maar praktisch gezien wel een vooruitgang op de huidige gang van zaken.
  Niemand stopt de LP om tegelijkertijd de ideale oplossing te propageren.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Logic [3]:

  “Wat een onzin. Dit is als zeggen dat als dieven met dwang geld stelen, we niet het recht zouden hebben om met dwang op enige manier ons eigen geld terug te innen.”

  Natuurlijk mogen we met dwang ons eigen geld terugpakken. Alleen is het gevaar groot in dit geval, dat om de colleges op het net te zetten, geregeld wordt dat er meer belasting voor nodig is!

  En BTW, verwjjt een ander niet te vlug dat hij onzin verkondigt. Dat bevordert de discussie niet.

  Logic [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [4]:

  Natuurlijk mogen we met dwang ons eigen geld terugpakken. Alleen is het gevaar groot in dit geval, dat om de colleges op het net te zetten, geregeld wordt dat er meer belasting voor nodig is!

  Maar voor zover ik weet is dit is niet wat de piraten partij voorstelt; er moet dus geen motieven aan het voorstel van de piraten partij worden gekoppeld waarvan zij geen blijk geven die te hebben.
  Dat deed 1 Rand in nog extremere termen met zijn “typisch piraten, zwaaien met pistolen” argument. Wat jij zegt is niet wat 1 Rand bedoelde, Hub.

  BTW, ik zeg niet dat hij “onzin verkondigt”, maar dat zijn argument onzin is, en dat tracht ik vervolgens met inhoudelijke argumenten te onderbouwen.

  Waarom zie ik je niet reageren op de ad honimem die 1 Rand poneert jegens de piraten partij (“typisch piraten. Zwaaien met pistolen en dreigen met geweld”)? Is dergelijke demagogie wel bevorderlijk voor de discussie?

  Laat ik je een ding vertellen: als wat 1 Rand zegt inderdaad ook door de LP wordt gezegd, weet ik al het antwoord op de vraag of ik wel of niet ga stemmen in september. Iemand die niet in staat is deugdelijke argumenten te gebruiken, vertrouw ik mijn stem niet toe.

  Hub Jongen [13] reageerde op deze reactie.

 6. Ik ben zelf ook student en ik verbaas me er ook over dat er niet meer (hoor)colleges online worden gezet. Zo kwam Jan-Kees de Jager een keer bij ons een college geven en dat werd ook gewoon opgenomen en daarna online gezet. Dit zou met elk hoorcollege kunnen, dan zou je alleen nog voor een paar werkcolleges naar de uni moeten.

  Maar ik denk dat dit in een vrije markt sowieso al zou gebeuren. Er zijn heel veel studenten die behoefte hebben aan online college materiaal dus als het onderwijs privaat was geweest was dit allang gebeurd!

 7. Ik heb mijn studies via de L.O.I. gevolgd.
  Tot accountant toe kan dit. Als je van goede wil bent lukt dat ook nog best. PP komt met een goed idee en enkele idealisten van de LP krijgen weer een ‘waas’ voor de ogen.
  Maar waarom is dit voorstel al niet lang eerder uitgewerkt ?
  Stond het soms niet in het boekje van de baantjesjagende elite ?

 8. @Polity [9]: Oh en leuk om op te merken is dat de verschillende e-universiteiten private organisaties zijn mede mogelijk gemaakt door de bekende private grote universiteiten. (in hoeverre privaat ze nog echt kan omschrijven dan).

 9. Al jaren opperden leraren op een wiki-achtige manier lesboeken in PDF-vorm (gratis) beschikbaar te maken voor leerlingen. Gewoon, omdat ze het een leuke hobby vonden. Je begrijpt dat de uitgevers van studieboeken dat niet leuk vonden. Zij stuurden een stevige lobbygroep naar Den Haag en sindsdien zijn de studieboeken gratis. Not.

  Het online zetten van colleges is een nobel streven, maar ik zie het niet gebeuren. Iedere “arts” kan dan zo de numerus fixus omzeilen en een bul halen. En lagere salarissen voor medisch specialisten moeten we met z’n allen niet willen 😀

 10. @Logic [5]:
  “Waarom zie ik je niet reageren op de ad honimem die 1 Rand poneert jegens de piraten partij (“typisch piraten. Zwaaien met pistolen en dreigen met geweld”)?

  Simpel omdat ik niet de tijd heb op alles te reageren.

  “Laat ik je een ding vertellen: als wat 1 Rand zegt inderdaad ook door de LP wordt gezegd, weet ik al het antwoord op de vraag of ik wel of niet ga stemmen in september. Iemand die niet in staat is deugdelijke argumenten te gebruiken, vertrouw ik mijn stem niet toe.”

  Terecht!
  Ik weet niet og 1Rand “namens” de LP spreekt. Jij wel?
  En omdat de Vrijspreker los staat van de LP, is het goed om dit kritisch te bekijken en onjuistheden in de partij ook hier te signaleren.

 11. @Eddy Willers [11]:

  Overigens is het een vergissing om te denken dat een student ‘leert’ simpelweg door te kijken. Je leert door interactie, oefening en VRAGEN aan de docent. Dat kan allemaal niet online…

  Check eens http://coursera.org, een serieuze poging dat wel online aan te bieden. Features: courses van A tot Z met wekelijks huiswerk, vragenuren, forums gebonden aan lectures om vragen te stellen, toetsen en uiteindelijk een certificaat, gratis.

 12. Het verplichte karakter van het publiceren op het internet is inderdaad weer een extra overheidsrompslomp. Misschien is het beter om het tot publiek domein te verklaren, zodat collegegangers zelf kunnen bepalen of ze het opnemen, en eventueel op internet zetten.

Comments are closed.