Volgens de US Energie- Onafhankelijkheid- en veiligheidswet, moet er dit jaar voor het equivalent  van 40% van de mais productie, ethanol en biodiesel (uit sojabonen) geproduceerd worden. Gek dat sinds die wet de maisprijzen verdrievoudigd en dit jaar zijn verdubbeld!

 

Door die biodiesel en ethanol is er natuurlijk veel minder mais en soja te exporteren, want die gaat via de tank in rook op.  Los van het feit dat de energie efficiëntie om soja in ethanol om te zetten, vaak negatief is! En over de omgekapte oerwouden voor soja en ethanol productie hebben we het ook al regelmatig gehad. Valt er dan een oogst tegen, heb je onmiddellijk tekorten en straks voedselrellen vanwege de hogere prijzen. Dat is weer niet prettig voor politici die herkozen willen worden. Dus,

Daar komen de EU en FAO nu ook achter en komt er dan nu het idee om graanbergen ter prijsstabilisatie aan te leggen. Dat doen ze dan zeker tegen die torenhoge prijzen van vandaag. De basis wordt dan gelegd voor de volgende graan- en boterbergen, maar ja dan zijn er weer andere politici aan het roer.

1 REACTIE

Comments are closed.