Volgens NU roert de cultuursector zich. Althans, dat stelt het Fonds Podiumkunsten. 70 Culturele instellingen raken de komende vier jaar hun subsidie kwijt.

Dit nieuws klinkt een libertarier natuurlijk als muziek in de oren. De praktijk dat mensen verplicht zijn cultuur te ondersteunen en zelfs geld afgeperst wordt is in elk geval weer iets verminderd. Jammer genoeg zullen we dat geld vast niet terugkrijgen en zal het elders over de balk gegooid worden, maar er is zowaar een kans dat het zinvoller besteed wordt dan aan cultuur.

Het is natuurlijk logisch dat het Fonds Podiumkunsten hier schande van spreekt. Het wordt in Nederland – helaas – nog de normaalste zaak van de wereld gevonden dat brave burgers verplicht worden te betalen voor de hobbys van figuren die blijkbaar goede lobbyclubs in Den Haag hebben. Tenslotte zal geen enkel weldenkend mens op de vraag: ‘vindt u dat door gewapende kerels verplicht moet worden om cultuur te ondersteunen waar u geen behoefte aan hebt?’ met een volmondig ‘ja!’ beantwoorden. Toch is dat bij de subsidiëring wel degelijk het geval. Immers, tracht maar eens uw verplichte afdracht in uw zak te houden. Na een serie aanmaningen en een deurwaarder komt toch echt de sterke arm der wet u ophalen.

Clubs als het Fonds Podiumkunsten en natuurlijk de SP roepen voortdurend hoe belangrijk cultuur is voor – natuurlijk – de samenleving. Blijkbaar deelt het grootste deel van de samenleving die visie niet, anders zouden ze natuurlijk cultuur vrijwillig ondersteunen. Het is niet meer dan normaal te betalen voor een kaartje voor een theatervoorstelling, concert, boek of DVD. Iemand die daar geen behoefte aan heeft kan zijn geld elders besteden.

Er zitten prominente namen tussen de clubs die nu geen subsidie meer ontvangen. In het artikel worden bijvoorbeeld De Appel, het Toneel Speelt, Carver, het Nieuw Ensemble, Theaterfestival Boulevard, het Paradiso-Melkweg Productiehuis en festivals als Mundial, Motel Mozaique, het Grachtenfestival, Amsterdam Dance Event en 5 Days Off genoemd. Als deze clubs zo prominent zijn, is het dan echt absurd om aan te nemen dat ze hun eigen broek moeten kunnen ophouden of dat ze moeten leven van giften die vrijwillig worden afgedragen? Als het de SP echt ernst is met het belang van cultuur zouden ze zelf subsidie kunnen toekennen uit hun eigen inkomsten. De leden zullen ongetwijfeld maar wat graag cultuur financieren, toch? De SP lijkt hier niet erg happig om te zijn en de vreselijke resultaten van het intrekken van de subsidies maar voor lief te nemen.

Een gemiddelde Nederlander betaalt ruim de helft van zijn inkomsten aan de belasting. Veel geld voor andere zaken schiet er dan niet over na aftrek van vaste lasten. Zaken die niet zo noodzakelijk zijn als cultuur kunnen er dan wel eens bekaaid vanaf komen. De oplossing is niet het verplichten van burgers om dan maar aan cultuur te betalen, maar het forst verlagen van de belastingen. Doordat we dan meer te besteden hebben blijft er ook meer over voor cultuur. De geldstroom richting de cultuursector zal dan precies genoeg worden om de behoeften aan cultuur af te dekken.

De lobbyclubs in Den Haag zullen het hier wellicht volstrekt mee oneens zijn.

7 REACTIES

 1. Juist, en een aardig stapje in de goede richting zou zijn het AFSCHAFFEN VAN DE INKOMSTENBELASTING.

  En al werkende ook meteen de AASGIEREN TAX!

 2. P.S. Als de INKOMSTENBELASTING is afgeschaft, han iedereen gemakkelijk zijn theaterkaartje betalen en nog vaker gaan ook!

  En de overheid bespaart meteen die subsidies!!

 3. @Aryan [3]: Belastingen dienen te worden afgeschaft. Allemaal. Een beetje roof is ook roof. Daarnaast is die ‘Fair Tax’ unfair hoog. Daar kun je een behoorlijk grote roverheid van laten draaien.

 4. Hoe belangrijk al die cultuurminaars (de toegankelijkheid van) cultuur vinden is wel gebleken rond het Kunduz-circus. Toen de BTW op cultuur naar het hoge tarief ging schreeuwden ze – net als nu – moord en brand. Toen Kunduz deze weer terugdraaide naar het lage tarief was de allereerste uiting: maar we gaan de prijzen natuurlijk niet weer verlagen.

  BTW afschaffen en subsidies opheffen. Kunnen we zien wat wel en niet bestaansrecht heeft. Als men er vrijwillig geen geld voor over heeft is het antwoord duidelijk.

 5. Het meest enge vind ik nog dat het voor veel mensen niet gedwongen aandoet. Ze zijn zo beïnvloed door het systeem dat ze echt vinden dat het de normaalste zaak van de wereld is dat ze dat culturele gebeuren uitbesteden aan de overheid. Zo goed zijn ze van vertrouwen. Je zou bijna zeggen, wérden mensen maar allemaal gedwongen, dan zouden we er nog eerder vanaf zijn. Maar het gaat zo sluipend met van die verleidelijke praatjes en mooie etiketjes op allerlei zaken waar die dwang pas merkbaar is als je een paar stappen teruggraaft, bijvoorbeeld in de toon die wordt aangeslagen door de belasting als je aangifte moet doen.

 6. Dit lijkt goed nieuws….maar dan lees je verder en dan staat er;

  “Het fonds zal vanaf 2013 tot 2016 aan 80 in plaats van 118 instellingen een subsidie toekennen, terwijl 203 instellingen daarvoor een aanvraag indienden.”

  Dus hij is een beetje schuiven met uitgaven maar er is geen sprake van cultuur verandering.

  “Ook zijn er 17 nieuwe instellingen die een subsidie zullen ontvangen. Het Fonds gaf bij veel van de instellingen die geen subsidie zullen ontvangen wel een positief advies uit, maar het budget van het fonds is ontoereikend om dit ook daadwerkelijk toe te kennen.
  Het Fonds Podiumkunsten is een van de belangrijkste subsidiefondsen in Nederland, maar niet het enige. Op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt welke instellingen vanuit het landelijk subsidiestelsel (Raad van Cultuur) subsidie zullen krijgen. Dit gaat in totaal om een bedrag van 310 miljoen euro.”

  “het fonds” vindt dus dat ze eigenlijk allemaal subsidie moeten krijgen maar ze hebben niet genoeg geld…..niks nieuws daar.

  Ja maar der is ook nog de landelijke raad van cultuur, en die hebben 310 miljoen te verdelen, 12 keer zoveel als dit potje.

  – En dat zijn dan de landelijke cultuur subsidies…..laten we eens kijken of dit gedrocht zich ook naar de lagere regionen verspreid. Eens kijken wat de overheid daar zelf over te melden heeft……en ja hooor je verwacht het niet he…

  “Het Rijk, de provincies én de gemeenten besteden in Nederland geld aan cultuur. De culturele verantwoordelijkheden en het budget voor cultuur verschillen per provincie en gemeente.”

  Natuurlijk het Rijk ( het Fonds Podiumkunsten 24.5mil + Raad van cultuur 310mil) en dan natuurlijk de provincie en gemeente, geen idee wat daar de optelsom van is maar het zou mij niks verbazen als het eenzelfde bedrag betreft. (of een veelvoud daarvan)
  En ze delen niet zomaar gratis geld uit nee ze zijn er “verantwoordelijk” voor…… wat betekend dat in newspeak??

  (source; http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kunst-en-cultuur/financiering-culturele-instellingen/cultuursubsidie-van-de-provincies-en-of-gemeenten)

Comments are closed.