De Olympische Spelen zijn van een relatief klein – particulier gefinancieerd – sportevenement uitgegroeid tot een megalomaan globaal spektakel. De enorme bedragen aan belastinggeld, een ongebreidelde sportbureaucratie en door de overheid ontstane monopolies (zgn. exclusieve sponsor- en uitzendrechten) zorgen voor hoge kijkcijfers en vragen als ‘Wat ging er door je heen ? Kun je de knop omzetten en hoe zit het met je focus ?’ Het grootste Olympische record is de schuld waarmee het organiserende land na afloop wordt opgescheept.  

Waarom zijn landen zo tuk op het organiseren van deze gigantische verliesgevende projecten ? Of beter gezegd, waarom laten de betalende burgers het toe dat ze uitgeschud, leeggeknepen en beroofd worden ter meerdere eer en glorie van een handjevol sporters, sportbobo’s en politici ?

In het geval van Londen 2012 profiteren speciale groepen direct en indirect van de Spelen. De IOC bureaucraten met hun gevolg, Olympische organisaties in de UK als LOCOG en de London Legacy Development Corporation. Verder atleten die zich in de kijker kunnen werken voor lucratieve sponsordeals. Natuurlijk bedrijven met goede overheidsconnecties als bouwondernemingen en reclamebureaus, beveiligingsfirma’s, multinationals, etc. etc.  De Olympische Spelen vertegenwoordigen een klassiek voorbeeld van corporatisme, de onzalige verbinding tussen Big Government en Big Business waar de burger altijd de dupe van is.

Politici profiteren waar ze kunnen van het Olympisch gastheerschap. Aan de ene kant direct door het lobbyen door brancheorganisaties en belanghebbenden. Aan de andere kant het ‘brood en spelen’ perspectief en het aanzien dat de sprookjesvertellers willen verwerven. De publieke steun voor deze geldsmijterij is gebaseerd op gevoel in plaats van verstand. En zoals met alles in de politiek is het uiteindelijk de anonieme burger die de rekening moet betalen. De politici zijn dan al weer op weg naar het volgende ‘gratis’ feestje.

De inhoudelijke argumenten voor de Spelen zijn bijzonder mager. Veel nadruk wordt er gelegd op de infrastructuur en het ‘opknappen’ van afgetakelde wijken in Noord Oost Londen. Gezien het ‘succes’ van voorgaande Olympische Spelen op deze gebieden en de algemene overheidsaanpak is dit uitermate twijfelachtig.

De OS 2012 kost minstens 9 miljard £ dat opgebracht moet worden door de Engelse belastingbetalers. Zonder enig idee waar het geld heen gegaan is of dat het beter besteed had kunnen worden. In ieder geval is zeker dat particulier initiatief met een fractie van dat bedrag een betere performance had neergezet.

Minstens 1 miljard £ is uitgegeven aan high tech apparatuur en troepen in Londen: ‘om de veiligheid te garanderen’.  Lichtgewicht onbemande drones vliegen rond, sluipschutters, 13.500 militairen en anti raket installaties zijn aanwezig. Deze militaire technologie die geïnstalleerd is tijdens ‘de uitzondering van de Olympische Spelen’  wordt na afloop genormaliseerd ‘om de orde te handhaven’ in de Brave New World. Hetzelfde gebeurde met de duizenden camera’s die ook ’tijdelijk’ geplaatst werden tijdens het Koninklijk Huwelijk.

De mensen in Londen en het Verenigd Koninkrijk mogen tijdens de Spelen opdraaien voor de nadelen en na afloop de rekening betalen. Daarnaast worden hun persoonlijke rechten verder ingeperkt en worden ze opgezadeld met een totalitair bewakingssysteem. De elite smeert de megakosten uit over de bevolking en kletst via de media over ‘rendement, sportiviteit, broederschap, vaderlandsliefde, fair play en de eer.’  Graag laat ik deze eer aan mij voorbij gaan.

 

1 REACTIE

 1. Verder zijn de collectivist/nationalist games natuurlijk een slag in het gezicht van AK-libertariers.
  Van deelnemers wordt gedaan alsof ze een land vertegenwoordigen en ofschoon de atleten wel op mijn belastiggeld teren, vertegenwoordigen ze mij niet, immers ik heb hen nooit een mandaat gegeven om namens mij hun hobby te beoefenen en eventuele eer strijk ik er niet mee op (en in prijzenpot deel ik evenmin).
  Maar een kniesoor die daarop let natuurlijk.
  De hersenloze zombiekiezer leert nu voor “zijn” land te supporteren en is trots intens gelukkig als Oranje scoort en voor “zijn land” een medaille wint, en al helemaal als ze winnen van “de Belgen” of erger nog: “de Duitsers”.
  Maar winnen of verliezen is slechts bijzaak. Het establishment is het er vooral om te doen dat mensen zich achter “hun” land scharen. Minstens 1 keer per 4 jaar als permanente opvoeding/bijscholing en tussendoor is het het WK voetbal om hetzelfde te bereiken: etatisme, liefde voor de eigen onderdrukkers, Stockholm Syndrome.

  Hey, waarom noemen we die spelen toch naar het vergane Olympia? Ik stel voor dat libertariers voortaan gewag maken van de Stockholmse Spelen (SS), kwestie van duidelijk te maken waar het om draait: indoctrinatie van het etatisme.

Comments are closed.