Vorige week deed mijn artikeltje over hoe het de armen zou vergaan in een libertarische samenleving nogal wat stof opwaaien. Een aantal tegenstanders kon zich niet voorstellen dat onze behoeftigen beter af zouden zijn zonder overheid en vond ons maar asociaal. Weet je wat ik asociaal vind? Een overheid die de helft van het Nationaal Inkomen confisqueert, daar tien procent bijleent op kosten van onze kinderen en desondanks private initiatieven als De Voedselbank noodzakelijk maakt.

De Voedselbank is een privaat initiatief waarbij vrijwilligers geschonken levensmiddelen van lokale supermarkten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten bundelen in voedselpakketten en deze uitdelen aan mensen die geen geld (meer) hebben om eten voor zichzelf en/of hun kinderen te kopen. Een zeer nobel initiatief, waarbij zowel voedselverspilling wordt voorkomen, als aan armoedebestrijding wordt gedaan.

Precies daar waar “de hulp van de overheid het hardste nodig is”, faalt zij, getuige de wachtlijsten waarmee sommige voedselbanken werken. Maar als het erger kan, wordt het ook erger…

Jaarlijks wordt door de EU een pot met miljoenen euro’s verdeeld over de Europese Voedselbanken. Ook de Nederlandse? Nee. Zij zouden wel recht hebben op een portie van 15 miljoen euro, maar helaas… Nederland is niet aangemeld, waar een simpel verzoek van onze regering aan Europa voldoende is. Eind mei 2012 werd de regering middels een motie verzocht wèl gebruik te gaan maken van het Europese voedselhulpprogramma. Het kost immers niets extra.

Tegen de motie stemden echter GroenLinks (!), D’66 (!), PVV, SGP(!) en VVD, waardoor de motie werd verworpen. De meerderheid van de Tweede Kamer weigert dus Nederlandse burgers die te weinig te eten hebben gebruik te laten maken van dit gratis Europese voedselhulpprogramma. Tot zo ver de immense goedheid van onze betrokken overheid.

Wij Libertariërs klinken misschien als botte boeren, maar we zijn het niet. Onder ons bevinden zich ongetwijfeld de schenkende supermarkten en vast ook duizenden vrijwilligers en donateurs. Hoeveel meer mensen zouden wij kunnen helpen als onze middelen verdubbelden en onze kosten halveerden? Als we alleen van die immer falende overheid af waren!

23 REACTIES

 1. De voedselbank is volgens mij ook gedeeltelijk gesubsidieerd, en verder zal je, als je gratis voedsel uitdeelt, altijd toeloop hebben.

  Dat heeft niets met armoede te maken maar met een economisch principe dat als je gratis iets van waarde weggeeft, daar altijd een markt voor is.

  Hoc Voluerunt [4] reageerde op deze reactie.

 2. De armoede die er nu is, vind denk ik vooral zijn oorsprong in het monetaire wanbeleid. Vooral mensen met schulden hebben moeite om rond te komen. Dat zoveel mensen consumptieve kredieten aan konden gaan is een gevolg van wanbeleid. Overigens is het ook een kwestie van eigen verantwoordelijkheid.

  Er zijn ook mensen met een laag inkomen die er WEL in slagen om iedere maand rond te komen en GEEN leningen aangaan. Ook een kwestie van de juiste prioriteiten stellen dus.

 3. Inderdaad schandalig dat onze eigen roverheid te asociaal is om deze hulp aan te vragen. Opvallend dat het vooral die partijen zijn van de Kunduzkliek die hier op tegen zijn. Het ergste is dat er bedrijven zijn die liever voedsel weggooien dan dit aan de voedselbanken te geven. Een voorbeeld mijn man is vrachtwagenchauffeur op een koelwagen en komt o.a. in R-dam bij de friutwerf om groenten en fruit te laden en vlakbij is een voedselbank. Door keurmeesters wordt er af en toe kleine partijen groente en fruit afgekeurd omdat er vlekken c.q. beschadigingen op zitten. Dit wordt compleet in de afvalcontainers gegooid terwijl op de hoek een voedselbank zit. Echter zij mogen dit niet daaraan weggeven op straffe van ontslag op staande voet!!!! Zo idioot zit onze wereld inelkaar!!! En als ze zien dat mijn man iets weggeeft krijgt hij daar ook problemen mee!!!

 4. @Egor [1]:
  Iets van waarde wel, echter dit is vaak iets dat de supermarkten over hebben dat ze om nog een reputatie te houden niet verkopen.
  Consuenten die betalen zijn immers niet blij met een pak melk dat alleen die dag nog houdbaar is. ( ook al is veel gevalen van voedsel de datum een indicatie en vaak nog een week langer houdbaar, blikken zelfs vele malen langer)
  Dus dat weggeven aan mensen die geen geld meer hebben is een goede daad, een die zelfs in minder moderne tijden gedaan werd.

  Vanaf de middeleeuwen tot nu deden kerken er aan mee en hebben die organisaties altijd bestaan door de eeuwen heen om voedsel te geven aan hen die het niet kunnen.
  Zelfs in rome in de vorm van collegium die brood en vis weggaven. hoewel het boeven waren en gildes die dit zelfs verzorgde, of bijvoorbeeld de volgers van Pomona (als ik de bron mag geloven wat aannemelijk is omdat de kelten een zelfde feest kennen).

  Wat ik het ergste vind, is dat je nu ziet dat ondernemers dus ook supermarkten gaan beknibbelen en er minder overblijft voor voedselbanken. Zo kregen ze laatst enkel koeken en snoepgoed als voedsel.
  De aanbiedingen die je nu ziet, wat ik me van eerdere jaren niet kan herinneren. Is dat er ~35% korting bestaat op artikelen die de zelfde dag nog goed zijn of alleen de dag daarna.
  I.p.v. weg te gooien moeten ze tch iets er aan kunen verdienen om draaiende te blijven.

  En als er verspilling is, dan gaat de overheid weer mekkeren dat er verspilling is, zou groenlinks hier goed voor aan kunnen zien.

  Laatde verheid zijn tengels teruggtrekken zodat mensen weer geld hebben en er zijn nauwelijks meer voedselbanken nodig, en als ze nodig zijn. Is het makkelijker en laagdrempeliger om er iets ana te geven.

  In een land waar meer dan 80% van je inkomen en vermogen naar de staat gaat, is een fles melk immers niet 20 cent maar een
  euro
  Hoe meer tegoeden aan waarde ( geld) je uit de economie trekt, hoe duurder de producten worden, en hoe minder je verdient.
  Een catalysator van armoede.

  Rechtse Rakker [5] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [6] reageerde op deze reactie.
  Egor [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Hoc Voluerunt [4]:

  “In een land waar meer dan 80% van je inkomen en vermogen naar de staat gaat”

  Hoe zit dat? Ik heb altijd begrepen, dat de overheidsuitgaven zo’n 45% van ons nationaal inkomen beslaan. Zelf heb ik ook altijd het idee, dat de meeste mensen veel meer dan 45% van hun inkomen aan belastingen kwijt zijn. Hoe zit dat?

  Hieronder een link (weliswaar uit 2008, maar toch), waarin vertelt wordt dat de overheidsuitgaven in Nederland slechts 45,5 % van ons bbp bedragen:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2800-wm.htm

  Marga [8] reageerde op deze reactie.

 6. Dan is het ook, op zijn minst, eerlijk om aan te halen hoeveel welvaart de staat heeft gebracht aan al die ondernemers die hebben kunnen profiteren van de miljarden die het Westerse imperialisme heeft opgebracht.
  Onze hele rijkdom is bij elkaar gejat.
  Maar hier zijn ze zo selectief dat ze alleen maar kunnen inzien dat zij zelf beroofd worden.
  Westerse bedrijven hebben miljarden verdient door de imperialistische oorlogen die onze regeringen al ruim 4 eeuwen voeren..Zij hebben al die jaren de vruchten geplukt van deze roofzucht.
  Hoe groot de mond van vrijsprekers ook mag zijn, een economie met de omvang die wij nu hebben had zonder al deze manipulaties van regeringen nooit mogelijk geweest. Maar ook in eigen land hebben de manipulaties bijgedragen aan enorme welvaart, pak alleen al de emancipatie van de vrouw.Een goudmijn voor de hele economie!
  Onze regeringen hebben het voor elkaar gekregen dat je bijna 24 uur per dag aan de economie bijdraagt. Je kan bijna geen enkele bezigheid meer opnoemen waarin je niet aan het BETALEN bent.
  Regeringen zijn constant bezig geweest om de mens zoveel mogelijk te exploiteren. Ze hebben er alles aan gedaan om ALLE leeftijden en ALLE geslachten zoveel mogelijk in het consumptie proces mee te sleuren. En met een gigantisch succes!

  Henri Serton [13] reageerde op deze reactie.

 7. Het is een simpel rekensommetje je betaalt 42,5 % inkomstenbelasting over je brutoloon en wat je overhoudt netto betaal je verder bij boodschappen 19 % btw huur / hypotheek 19 % btw energierekening 19 % btw en 19 % ecotax brandstof tanken 19 % btw en co 2 heffingen etc etc dus in het eindverhaal kom je inderdaad uit dat je 80 % van je inkomen kwijt bent aan de roverheid en 20 % overhoudt om te overleven. Nu weet je gelijk waarom bij de meeste mensen halverwege de maand de rest van de maand op is!!!!@Rechtse Rakker [5]:

  J.H [9] reageerde op deze reactie.
  MMAP [10] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [17] reageerde op deze reactie.

 8. @Marga [8]:

  En nog eens 30 procent van je loon ben je kwijt aan huren of hypotheek. Zo wordt dus volledig bepaald wat mensen met hun geld doen. De staat weet ook maar al te goed dat hebberige mensen hierdoor alleen maar harder en meer zullen werken. En mensen trappen daar steeds weer in terwijl een paar simpele beleggingen al voldoende zijn om de rest van je leven nog maar 1 a 2 dagen in de week BELASTINGVRIJ te werken.
  Maar ja, ook hier willen/kunnen mensen blijkbaar niet zelf denken….

 9. @Marga [8]: En vergeet niet dat voor de mensen in loondienst, hun werkgever het werkgeversaandeel ook nog eens heeft opgehost. En zijn zakelijke belastingen van zijn bedrijf.

  Ik ga namelijk uit van hetgeen iemand “waard” is voor de economie. En dan gaan er al heel veel berovingen vanaf, voordat we bij iemand’s salaris komen.

  Dus helaas, het is NOG ERGER, dan u hier schetst.

  Maar (cynische modus AAN), gelukkig zijn WIJ ZELF de maatschappij, hebben WIJ dit allemaal zelf gewild en gaan de meesten van “WIJ” op 12 september weer braaf stemmen voor dezelfde shit. (cynische modus OFF)

  Marga [12] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [17] reageerde op deze reactie.

 10. @Hoc Voluerunt [4]:
  Natuurlijk is het weggeven van voesel aan mensen die geen geld hebben, een goede zaak.
  In NL echter is het vaak een economische keuze om “geen geld” te hebben. Wat je vaak ziet is dat mensen die geen geld voor eten hebben, wel geld voor een mobiel hebben. Men maakt de verkeerde keuzes, omdat de Overheid toch wel weer bijspringt.

  Wat betreft de Voedselbanken, ik geloof er niet zo in. En wel omdat je dat nu niet echt nodig hebt, met een Overheid die ongeveer 50 tot 60% gemiddeld van ieder inkomen afrooft en een klein deel daarvan verdeelt dmv uitkeringen. Weinig, maar genoeg om te eten, maar niet om veel mobiel te bellen.
  Keuzes maken, daar draait het om.

 11. @MMAP [10]: Klopt. Wij zijn zelf de maatschappij. En we laten dit allemaal toe. We laten ons door de EU alles afnemen. We wachten op 12 september, maar eerder doen wij ook niets. Dat betekent dat als wij 12 september afwachten, de EU en onze regering lacht, want we pikken toch alles. Ze kunnen met ons doen en laten wat ze willen. Dus…… wordt het tijd voor actie. NU!!!! We hoeven maar één week alles plat te leggen. Moet je eens kijken hoe snel ze naar ons luisteren.

 12. @J.H [7]:

  Ik was erg verbaasd toen ik geschiedenis studeerde en de prof tijdens het college vertelde dat het verhaal dat Nederland rijk zou zijn geworden van het imperialisme en de kolonies die we gehad hebben volkomen onzin was.

  Het is het omdraaien van oorzaak en gevolg. We zijn rijk geworden door de handel in hout met oa. Letland. Omdat we rijk waren konden we het ons veroorloven om een vloot te bouwen en daarmee de wereld rond zeilen. Onze rijkdom maakte de koloniën mogelijk.

  Dat bedoel ik met oorzaak en gevolg omdraaien. Arme landen hebben nooit een kolonie gehad. Dat komt omdat, vreemd genoeg, het hebben en beheren van een kolonie flink wat geld kost.

  “De West Indische Compagnie heeft heel veel geld verdiend met de slavenhandel maar onze koloniën in het oosten hebben ons nauwelijks geld opgebracht. Wat niet onverlet laat dat Nederland zich schandalig in die landen gedragen heeft.

  Het belachelijke idee dat Nederland aan zijn oorlogen iets verdiend heeft is compleet idioot. De zeven provinciën zijn ten ondergegaan aan het afkopen van oa. Frankrijk en de uiteindelijke oorlog die ze toen toch moest voeren.

  Zoek maar eens op broken window fallacy.

  J.H [14] reageerde op deze reactie.

  • @Henri Serton [13]:

   Imperialisme is tot op de dag van vandaag nog springlevend. Er gaat geen dag voorbij zonder dat een Zuid Amerikaanse krant dat woord niet schrijft.Hoe vaak heb jij dat woord op school gehoord? Of nu in de kranten gelezen? ZELDZAAM! In Afrika idem dito, dat continent wordt al ruim een eeuw leeggeplunderd door het Westen. Vroeger inderdaad slaven en nu hun grondstoffen.
   80% van de oorlogen van afgelopen eeuw hadden met olie te maken, imperialisme in zijn puurste vorm! Oorlogen die in opdracht van de grote oliekartel (seven sisters) gevoerd werden.Waaronder ook SHELL. Shell had zelfs een leidende rol hierin maar dat vertellen ze niet op school.
   Dit ook niet overigens:
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandsche_Coca%C3%AFnefabriek

   Ik blijf erbij, de welvaart van het westen is bij elkaar gejat! Ghadaffi was nog geen dag gevallen en de oliecontracten werden al onder elkaar verdeeld. Hetzelfde in Irak Afghanistan en straks Syrie en Iran.

   Volgens onze geschiedenisboekjes zijn alle Indianen doodgegaan aan ziektes die Europeanen mee brachten. YEAH RIGHT…..Ik vergelijk die geschiedenis boekjes met Amerikaanse oorlog series over Vietnam. Pure propaganda en feiten verdraaiingen.
   In die series worden Amerikanen altijd als grote helden neergezet, terwijl ze daar gigantisch af zijn gegaan. Maar ja, gelukkig heeft Amerika een propaganda machine die Hollywood heet…..

   Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.
   Henri Serton [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Marga [8]:
  @MMAP [10]:

  Dat klopt wel allemaal, maar volgens de officiele cijfers geeft de roverheid “maar” 45,5% van ons nationaal inkomen uit. Hoe komt dat? Waar komt dat cijfer van 45,5% vandaan?

  Want ik heb zelf ook het idee dat het ergens tussen de 70 en 80% ligt.

  • @Henri Serton [18]:

   Jij probeert met valse argumenten die je op school geleerd hebt te beweren dat imperialisme iets uit de kolonisatie tijd is. Vervolgens verwijt je mij dat ik niet op je schrijven in ga, wat ik overigens uitgebreid en nauwkeurig wel doe.

   Ron maakt van een uitspraak van mij een hele eigen interpretatie waaruit hij vervolgens conclusies trekt die nergens betrekking hebben op wat ik gezegd heb.

   Dus tja…..

   Feit: Het westen heeft zijn welvaart bij elkaar gejat. Een mentaliteit die je bij bankiers,politici en ondernemers maar al te vaak terug vindt.

   Uit jouw reactie 18 maak ik op dat je eigenlijk met je mond vol tanden staat en er dus maar omheen begint te draaien.

  • @Mavado [20]:

   En? Hoeveel kniebeschermers heb je la versleten? Je blijft het ook leuk vinden om op jezelf te reageren hè? En zelfs op deze manier lukt het je maar niet om fatsoenlijk een gesprek te winnen hahahahaha
   Hoeveel pseudoniemen gebruik je al ondertussen?

   Ik heb je ondertussen al vaker betrapt op zulke reacties. Je hebt er al velen uitgemaakt voor onbeleefd,schreeuwerig en scheldend terwijl dat geenszins het geval was.
   Maar ondertussen ken je me al een beetje, ik zou J.H niet zijn als ik niet met keiharde feiten zou komen! Hier een voorbeeldje van hoe jij je in een gesprek komt mengen:

   “reactie van Mavado (19-07-12, 19:24) 20

   @J.H [15]:
   Je reageert als een ware socialist/statist: Beslissen over andermans (zuurverdiende) geld en dat uitgeven aan één of ander vaag “goed” doel. (J.H:STAAT NERGENS GESCHREVEN!)
   Doordat ik als freelancer temaken kreeg met pensioenbreuken en soms geen pensioen opbouw heb ik wat geld opzijgezet. Een soort privé pensioen.
   Van jou moet ik dat dus inleveren en god op m’n blote knietjes danken dat ik €5000 mag houden.(J.H:OOK DIT IS COMPLEET UIT JE DUIM GEZOGEN, IK SCHRIJF DAT NIET!!!)
   Je vindt jezelf heel wat, maar wat mij betreft is onze maatschappij verziekt door mensen met bizarre ïnzichten zoals jij tentoonspreid.(J.H:MIJN BIZARRE INZICHTEN ZIJN NIET VAN MIJ MAAR VAN DE HEER TISSEN, WAAR IK HET MEE EENS BEN EN JIJ AAN HET EINDE VAN JE REACTIES MIN OF MEER OOK)
   Mag ik raden?
   Jij bent al je hele cariëre een ambtenaar o.i.d en hebt nooit echt geld verdiend.(J.H:IK DRAAG NOOIT KNIEBESCHERMERS)
   Sukkel”(J.H:HIER LAAT JE JE WEER KENNEN WANT NERGENS ZUL JIJ EEN REACTIE VAN MIJ VINDEN WAARIN IK IEMAND UITSCHELD ZONDER DAT IK EERST UITGESCHOLDEN BEN GEWORDEN)

   Punt 1: Jij noemt mij hier sukkel
   Punt 2: Je verdraait mijn hele reactie en maakt er een geweldige fantasie verhaal van
   Punt 3: Om vervolgens na een eindeloze discussie te bevestigen wat ik in mijn eerste reactie beweerd heb

   Ook dat laat ik jou nauwkeurig zien beste vriend:

   “Reactie van Mavado (19-07-12, 21:14) 25

   @J.H [23]:
   Dit is wat anders dan jij in comment 15 beweerde…(J.H: IS HELEMAAL NIET ANDERS, IS PRECIES HETZELFDE ALS WAT IK IN REACTIE 12 BEWEER)
   Dat mensen meer te zeggen moeten krijgen over hun ingelegd geld, daar kan ik het alleen mee eens zijn.(J.H:DUS EERST IS HET TOTAAL WAT ANDERS WAT IK ZEG EN VERVOLGENS KUN JE HET ALLEEN MAAR MET ME EENS ZIJN?)
   Maar alle problemen zijn onstaan uit de verstrengeling van banken en overheden, corporatisme.
   In een vrije maatschappij zullen er ook solide pensioenfondsen en banken bestaan.
   Exact het punt waar libertariërs naar streven.
   Ik snap ook niet helemaal waar je hier tegen loopt te fulmineren.( J.H: SNAP JE JEZELF NOG WEL?)
   J.H [26] reageerde op deze reactie.”

   Hier begin je weer met wat gepruttel en feiten verdraaiingen. Maar in mijn reacties 15, dat duidelijk een vervolg reactie is op een ander uitleg, leg ik precies uit wat ik bedoel en dan kom jij vervolgens doodleuk herhalen wat ik vanaf het begin zeg! Namelijk:
   – Dat mensen meer te zeggen moeten krijgen over hun ingelegd geld, daar kan ik het alleen mee eens zijn.
   -Ik denk dat ze die 900 milard er binnen twee jaar doorheen gejaagd hebben.

   Fijne dag nog hè….

Comments are closed.