Nieuwe partijen hebben het maar moeilijk. De MSM negeert ze en ze worden vaak niet opgenomen in kieswijzers. Terwijl veel kiezers toch hun twijfels hebben over de gevestigde partijen. En bereid zijn alternatieven te overwegen, mits die maar gepresenteerd worden. Henry Sturman en Ruud van Dijk hebben daarom een stemwijzer gemaakt die in ieder geval de LP wel meeneemt. En binnenkort ook de DPK en de 50Plus. Hun product is de Kieswijzer2012.

Een ander voordeel is dat de Kieswijzer2012 aandacht probeert te besteden aan zaken die leven bij het publiek. Op verjaardagen heeft iedereen het al jarenlang over flitsboetes, belastingdruk en weginrichting. Zaken die in de politiek en de huidige stemwijzers maar weinig aandacht krijgen. De dossiers die bij politici leven zijn terug te vinden in de meeste reeds bestaande stemwijzers, terwijl Henry en Ruud geprobeerd hebben juist de zaken waar de burger zich het meest druk over maakt op te nemen.

Succes met het invullen.

Disclaimer van Ratio over stemmen (en niet over deze stemwijzer): stemmen kan u en de maatschappij ernstige schade berokkenen. Democratie kan een samenleving een langdurig en pijnlijk einde bezorgen. Democratische landen zijn betrokken bij oorlogen, een democratische natiestaat beschermt u dus niet tegen overheidsgeweld. Waarschijnlijk zelfs integendeel. In de voorgaande eeuw zijn een paar honderd miljoen doden gevallen door oorlogsvoerende natie staten met in ieder geval een deels democratisch karakter. Relatief democratische natiestaten die de vaak weerloze inwoners van andere natiestaten bombardeerden en doodden. Of staten die hun eigen inwoners uithongerden dan wel anderszins uitroeiden.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

NB: ik schrijf veel over de LP, maar anders dan een aantal andere auteurs ben ik geen lid van de LP en sta ik ook niet op de kandidatenlijst. Ik sluit me zelf aan bij de stelling: “stem niet of stem LP”. Maar ik besef volgens mij wel de risico’s van deelname aan politiek. Vandaar ook de disclaimer die ik nu maar eens heb toegevoegd. Ik zie dat de LP heel veel mensen weet te activeren, veel meer dan dat ik voor mogelijk heb gehouden. Dit is positief en winst en hopelijk blijven de meesten na 12 september nog actief voor het libertarisme. Ik kon het echter niet nalaten deze disclaimer te plaatsen om op de risico’s te wijzen. De risico’s in de disclaimer kunnen ook gezien worden om de deelname van een partij als de LP te ondersteunen omdat daarmee het bewustwordingsproces sneller zou kunnen verlopen. Dus de disclaimer is niet bedoeld niet te gaan stemmen maar juist om bewust te zijn van de risico’s en dan een keuze te maken.

13 REACTIES

 1. Verrassend…. Ik moet LP stemmen … Next best is VVD en daar keek ik wel van op.

 2. Beetje jammer is vraag 2:

  “Bijna alle partijen in de Tweede Kamer zijn het er over eens dat de overheid niet langer door kan gaan met meer geld uitgeven dan zij binnen krijgt. Om de begroting op orde te krijgen moet u een keuze maken uit een van de volgende mogelijkheden.”

  De keuzes zijn:
  A. Bezuinigen op politie, justitie, defensie, wegenbouw en subsidies aan bedrijven.
  B. Bezuinigen op gezondheidszorg, onderwijs en subsidies aan kunst, cultuur en ontwikkelingshulp.
  C. Verhogen van de inkomstenbelasting, ziektekostenpremie en btw.
  D. Weet niet/geen mening

  Je moet dus kiezen of je wilt bezuinigen op rechtse hobby’s òf op linkse hobby’s (inclusief ontwikkelingshulp :-S).

  Voor de rest lijkt deze stemwijzer beter dan haar concurrenten, ik ga hem serieus doen als het wat koeler is 🙂

 3. Stemwijzer.nl heeft LP ook in de lijst, maar je moet deze wel aanvinken als optie om meegerekend te krijgen. Daar was mijn score 1: LP en 2: PVV (als ik mij goed herinner), raar maar waar van #2 betreft.

 4. Ik had nou niet bepaald het idee na het invullen van de vragen dat ik echt “mijn” mening had gegeven, natuurlijk is ook mijn stem advies voor de LP, misschien dat er iemand zijn machtige democratische wapen wil verdubbelen in ruil voor wat waardeloze euro’s?

  Te Koop; 1 Stempas – bieden vanaf € 5

 5. Ook de nieuwe maar gemaakt op deze warme avond:

  Libertarische Partij (beetje voorspelbaar gezien de vragen)
  VVD (ik stem nog liever op de PvdA dan op deze eikels m/v)
  PVV (mwoah)
  …rest weggelaten…

  Ik mis een aantal partijen in deze wijzer, zoals aluhoedje SOPN en nog wat andere zweefkezen, brinkmannen, panne- en andere koekebakkers. Al heb ik de opmerking hierboven gezien.

 6. Uitslag Kieswijzer 2012

  01) Libertarische Partij
  02) SGP
  03) VVD
  04) ChristenUnie
  05) PVV
  06) CDA
  07) D66
  08) Piratenpartij
  09) GroenLinks
  10) PvdA
  11) SP
  12) Partij voor de Dieren

  Begrijpelijke uitslag voor een (‘Begaafde’) Paleo-Conservatieve, Post-Charismatisch Christelijke Friese Patriot welk een Ron Paul fan is.

  …..aan de andere kant….ik blijf een bizar verschijnsel….

  Redbad

 7. Uitslag:

  Libertarische Partij
  VVD
  D66
  PVV
  Piratenpartij
  GroenLinks
  SGP
  ChristenUnie
  PvdA
  SP
  CDA
  Partij voor de Dieren

  Beter inhoudelijke vragen en antwoorden dan de anderen. Normaal stem ik niet alleen dit jaar maak ik een uitzondering.

 8. @Ron Arends [6]: Ik proestte het uit van het lachen, verslikte me en bleef bijna in mijn hoestbui hangen. Ge-wel-dig! 😀

  Van die drempels is ook mooi 😆 “Hobbeldebobbel hotsebots”

 9. En dan heb je nog die twee vragen over wat het meest/minst gesstraft moet worden. Belastingontduiking en uitkeringsfraude in 1 antwoord noemen werkt niet he. Belastingontduiking is prima, uitkeringsfraudeurs moet je aan de ballen ophangen!

 10. Eerst mijn eigen mening (zoveel mogelijk) ingevuld. Dit is de uitslag:

  Libertarische Partij
  VVD
  PVV
  D66
  Piratenpartij
  GroenLinks
  PvdA
  SP
  CDA
  ChristenUnie
  SGP
  Partij voor de Dieren

  Nu ingevuld met de antwoorden die me het meeste tegenstaan:

  SP
  PvdA
  GroenLinks
  SGP
  ChristenUnie
  CDA
  D66
  PVV
  VVD
  Partij voor de Dieren
  Piratenpartij
  Libertarische Partij

 11. In Stemwijzer.nl verschilt de LP nauwelijks van de VVD.

  De VVD wil minimumstraffen, Europees toezicht op de banken, nieuwe wegen, de JSF en geen bezuiniging op defensie. De LP wil dat allemaal niet. Voor de rest geen verschil. Dus waarom geen VVD stemmen?

  Verder wil de LP met de WW-uitkeringen en de AOW schuiven. Voor dergelijke uitkeringen hebben mensen echter verplicht een deel van hun loon moeten afstaan. Als je ze nu de kans ontneemt om daar weer voldoende van terug te pakken lijkt me dat niet eerlijk.

  Naam * [13] reageerde op deze reactie.

 12. @THX-1138 [12]:
  Bij de VVD is dat allemaal theorie. In de praktijk is de VVD voor belastingverhogingen, bezuinigen op defensie en meer staatsbemoeienis met onze privezaken. Vergeet het “Kunduz-akkoord” niet.

Comments are closed.