Arbeidsovereenkomsten worden weliswaar getekend door werknemer en werkgever, maar als er een CAO van kracht is, hebben betrokken partijen weinig in de melk te brokkelen waar het aanpassing van de arbeidsvoorwaarden betreft. CAO’s komen tot stand door overleg tussen partijen als de uiterst betrouwbare Wientjes (kuch) en vakbonden (kuch). Naar nu blijkt wordt niemand meer lid van zo’n vakbond.

In Elsevier vandaag de onthutsende feiten:

 • Nog maar één op de vijf werknemers is lid van een vakbond. Tien jaar geleden was dit nog één op de drie.
 • Het aandeel werkende vakbondsleden tot 25 jaar liep terug van 6 procent naar 3 procent.
 • Werknemers in het openbaar bestuur zijn het vaakst lid van een vakbond: 34 procent van hen is aangesloten bij een vereniging.
 • Vakbonden hebben de meeste leden in het noorden van het land: de provincies Friesland, Drenthe en Groningen.

Daar sta je dan als jonge werknemer in Noord-, of Zuid Holland. Je hebt maar te slikken wat bijna vuttende ambtenaartjes in subsidieslurpende provincies voor je afspreken. Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig.

Kots! Hoog tijd om de algemeen bindend verklaring op te heffen!

17 REACTIES

 1. Maar een ding hebben ze gemeen…Ze zijn uit eigen vrije wil lid geworden…volgens mij dan …of niet…. shit toch dringend opgedrongen door diezelfde bijna vuttende ambtenaartjes ( lees vakbondmederwerkers) … ( tja waar moeten ze anders hun over de top salarissen vandaan halen….

 2. De FNV is goed voor de PvdA baantjes Caroussel. Een PvdA ExCuusTruus kwam laatst alles op orde maken ! Ze (FNV bobo’s) krijgen hun Salaris (noot: loon is voor de arbeider) van een van de 600 (!) Pensioenfondsen, alwaar deze Nitwitten bestuurder zijn !
  PvdA slogan: Eerlijk Delen !
  Net als de PvdA komt de FNV allang niet meer voor de Arbeider op !
  Zelfstandigen Bouw zegt als eerste bond: Dag FNV !

 3. Wat mij betreft zou het noorden zich ook moeten afscheiden. Eens kijken hoe lang het westen het uithoudt zonder zijn wingewesten, recreatiegebieden en onverstoorde natuur (lees: aardgasreserves en woonplekken voor de overmatig rijken). Over de vakbonden: die gaan vanzelf kapot. Door niet lid te worden stemmen de mensen gewoon met de voeten.

  Ron Arends [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Rik Kleinsmit [3]:
  Of Hollanders nu recreëren in Noord Holland, Frankrijk, of in Friesland, maakt weinig uit. Door bij een verzelfstandiging een belangrijke groep toeristen uit te sluiten, ben je als provincie zakelijk gezien niet goed bezig. Ook al omdat de 10 miljard jaarlijkse aardgasbaten te weinig opleveren om een verzorgingsstaat van deze omvang in GFD op peil te houden. Daarnaast raakt het aardgas op. PeakGas is al lang achter de rug in Slochteren, vandaar “ons” heulen met de Russen.

  Rechtse Rakker [13] reageerde op deze reactie.

 5. och, in belgie is het nog leuker.
  daar zijn de vakbonden verantwoordelijk voor het uitbetalen van werkloosheidsuitkeringen…
  als je geen lid bent van een vakbond dan moet je door een administratieve hel om je uitkering te krijgen.

 6. De andere kant van de medaille is dat een CAO een werkgever een hoop werk bespaart. Bovendien levert een CAO voor de meeste werknemers meer op dan dat zij individueel met onderhandelingen kunnen bereiken.

  Er zijn belangrijkere dingen om ons druk over te maken. Die enkeling die denkt dat ie een beter contract kan bedingen is ook in staat om voor zichzelf te beginnen.

  Peter [10] reageerde op deze reactie.
  pcrs [11] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [16] reageerde op deze reactie.

 7. @Ron Arends [4]:

  “Daarnaast raakt het aardgas op.”

  Wat is daar het standpunt van de LP eigenlijk over? De LP wil politie, justitie en defensie financieren uit het aardgas. Maar wat als het aardgas op is? Gaan we dan naar belastingen om politie, justitie en defensie te financieren? Of toch een anarchokapitalistische samenleving?

  Bye the way. Waarom heeft de LP voor het minarchisme gekozen? Strategisch om de kiezers te paaien? Of staat men er echt zelf achter?

  Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [12]:

  “Zowiezo vreemd dat ambtenaren lid zijn van een vakbond. Het is geen vak en de roverheid is een non profit organisatie, wiens leden nooit iemand zullen uitbuiten,dus een vakbond is niet nodig.”

  Vakbonden bij de roverheid bestelen in feite de rest van Nederland. Omdat anderen noodgedwongen hun loonsverhogingen moeten bekostigen. Bij het bedrijfsleven is dat natuurlijk niet zo, omdat je daar altijd de keuze hebt om het product NIET te kopen.

  Wat mij betreft wordt het lidmaatschap van een vakbond binnen de roverheid totaal verboden.

  Maar goed. Geen roverheid zou natuurlijk nog beter zijn…

 9. @Patrick [9]:
  Ik was een kleine werkgever die gewoon kant-en-klare arbeidscontracten had liggen (zonder CAO). De voorwaarden werden samen met de werknemer besproken. Natuurlijk zocht ik wel de werknemer die aansloot bij het salaris dat ik in gedachten had, maar als hij of zij bijvoorbeeld vakantiedagen wilde inruilen tegen meer salaris, was dat mogelijk geweest.

 10. @Ron Arends [15]:

  “Ook de LP begrijpt dat je niet alle schepen in één keer achter je kunt verbranden, vandaar dat is ingezet op minarchisme en een transitieperiode die bekostigd wordt uit de aardgasbaten.”

  Dus minarchisme is een transitieperiode bij de LP? Begrijp ik hieruit dat de LP inzet op anarchokapitalisme als einddoel? Zo ja, waaruit blijkt dat?

Comments are closed.