Hoe de ECB en andere Centrale Banken de geldhoeveelheden groter maken:

.

.OBER: Wil je je pizza vandaag in 6 of in 8 stukken gesneden?

BERNANKE: Graag in 8. Ik heb vandaag veel honger!

5 REACTIES

 1. Een ongelooflijk mooi, knap stukje techniek.
  Vooral mogelijk door overheid mbv belastinggeld.
  Vraag blijft of dit nu de beste bestemming voor dat geld is, nog afgezien ervan dat het nooit afgedwongen had mogen worden.

 2. En toch snap ik iets niet. Het geld dat ze nu aan het bijdrukken zijn was er in principe al(digitaal). Dit geld heeft de bank namelijk allemaal uitgeleend en is allang over de hele economie verspreid.Nu drukken ze geld om al die digitale getalletjes op te vullen met echte briefjes. De grootste inflatie is volgens mij achter de rug….die honderden miljarden die banken jaarlijks meer in de hypotheek markt pompten bijvoorbeeld. Het geld dat ze nu bijdrukken wordt gebruikt om deze bedragen te compenseren en de banken te redden.
  Het zal dus nooit de economie bereiken…dat is namelijk allang gebeurd de laatste 10 jaar…

  Reteip [4] reageerde op deze reactie.

 3. Jammer hoe in de eerste reactie de eenvoud en genialiteit van het plaatje al teniet gedaan wordt. Deze is zo scherp, ik mocht mijn scherm zowat poetsen!
  @J.H [3]:
  Vergeet niet dat elke fysieke dollar die een bank in de kluis heeft mag 20x uitgeleend worden. Dus als de FED (of de ECB) bijdrukt, dan komt er veel meer in omloop. Nu de FED slechte hypotheken opkoopt en spanje eerder vandaag dan morgen een beroep gaat doen op europese steun gaan we snel ten onder.

  J.H [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Reteip [4]:

  “Vergeet niet dat elke fysieke dollar die een bank in de kluis heeft mag 20x uitgeleend worden”

  Ja maar daar ligt net het punt, de banken hebben dat allang geleden al 20 keer(en meer) uitgeleend. Bedrijven en burgers krijgen nu nauwelijks nog kredieten… Al het geld dat ze nu dus drukken wordt gebruikt om de digitale schulden om te zetten in fysieke briefjes. Maar al dat geld zit al lang in de economie, in onze huizen,auto’s,boten etc etc … Er komt in feite dus geen geld bij op dit moment want dat geld bestaat digitaal ….De afgelopen 10 jaar kwam er ongelooflijk veel digitaal geld bij…..
  Dit is het punt dat ik niet helemaal snap… Mensen waarschuwen over hyperinflatie maar dat zou alleen het geval zijn als banken nu nog veel meer zouden uitlenen dan ze al deden…Dan zou het namelijk de markt bereiken..maar de werkelijkheid is nu dat er miljarden euros verdampen op de markt…

Comments are closed.