Ja, toch nog eens even over die BTW-verhoging. Die staat nu wel erg dicht voor de deur. Voor de consument niet zo moeilijk: alle luxe artikelen en diensten en arbeid worden 2% duurder. Dat is niet echt ingewikkeld.


Echter, voor de roverheid is de rekensom iets anders. De roverheid ziet straks haar inkomen uit BTW-heffing (bij gelijkblijvende bestedingen) met maar liefst 10,53% stijgen (= 2 gedeeld door 19 en dat maal 100%). Er komt vanuit dit potje maar liefst meer dan 10% extra geroofd geld in de kas.

Om goed te rekenen dient u de huidige consumentenprijs inclusief BTW te delen door bijvoorbeeld 1,19 en vervolgens te vermenigvuldigen met 1,21 om tot de nieuwe prijs inclusief BTW te komen. (of delen door 119 en dan maal 121 werkt natuurlijk ook)

 

De prijzen

Hoe zit het eigenlijk met de prijzen in de winkels? Daar heb ik links en rechts al wat leuke dingen over gehoord.

Sommige winkeliers verhogen hun prijzen voorlopig niet en nemen de BTW-verhoging zelf voor hun rekening. Hebben die winkeliers ons dan de laatste jaren voor 2% bedonderd, dat ze het nu opeens voor eigen rekening nemen?

Misschien wel. Maar er zijn er genoeg die hun prijzen aan de consument verhogen. Met die 2% natuurlijk, denkt u. Mispoes in veel gevallen, maar daarover straks een voorbeeldje.

Prijzen vallen heel vaak onder het principe van “psychologische prijsstelling”. In plaats van € 9,92 of € 10,12 kost iets dan meestal € 9,95.  Die “9” vooraan is psychologisch blijkbaar de impuls om iets nét niet te duur te vinden. Zo ook prijzen als € 0,99 of € 599,- of dat mooie bankstel voor € 1.990,-. Zelfs de auto voor € 29.990,-. Dit soort prijzen trekt mensen blijkbaar over de streep tot aanschaf, of minstens tot interesse.

De besproken 2% prijsverhoging voor de consument (= 10,53% inkomstenverhoging op de BTW voor de roverheid) zou betekenen, dat de oude “psychologische” prijzen er uit gaan zien als bijvoorbeeld:

 • € 0,99 wordt € 1,01
 • € 9,95 wordt € 10,12
 • € 599,- wordt € 609,07
 • Het bankstel van € 1.990,- gaat na 1 oktober € 2.023,45 kosten.
 • En die aanbieding van die auto van € 29.990,- wordt € 30.494,- (okay, die gaat nog wel wat betreft die € 494,- is afgerond € 495,-, maar het is wél opeens boven de 30 mille).

Komt dit er op neer, dat het principe “psychologische prijsstelling” herzien moet worden?

 

De “waarde”

Het grootste probleem dat ik met die verhoging heb (even terzijde dat de oude 19% en 6% ook al roof zijn) is, dat de waarde van de spullen vanaf 1 oktober niet stijgt. De intrinsieke waarde van de producten blijft gelijk, of er nu 0% of 1000% BTW geroofd wordt. Het gereedschap, de koffieautomaat, de auto of dat uurtje loodgietershulp zijn in principe op 1 oktober niet opeens 2% meer waard voor de consument, dan wanneer deze een dag eerder aangeschaft zouden zijn.

Wél voor de roverheid; die slepen in 1 nachtje wachten met aanschaf door ons, dik 10% extra in de wacht. Dus voor de consument verandert er niets in waarde, alleen de roverheid rooft een leuke extra cent bij. U weet wel, die mensen die zó ontzettend moreel en eerlijk zijn, dat meer dan 9 miljoen onlangs naar de stembus zijn gelopen om hen een mandaat te geven.

 

Banaal voorbeeldje uit de praktijk

En dan nu een praktijkvoorbeeldje. Mijn tip is om in uw aanschafpatroon of hobbysfeer eens wat prijzen te noteren van zaken die u regelmatig aanschaft. En nu (of ná 1 oktober) eens te kijken wat de nieuwe prijzen gaan worden. Ik kwam hierover in gesprek met mijn vriendin. Zij breit en haakt graag en koopt regelmatig wol en katoen daarvoor. Zoals gesteld een banaal voorbeeld dat veel van de mannelijke lezers hier niet zal interesseren, maar het is dan ook ter illustratie en gebaseerd op feiten.

Een website waar zij vaak haar handwerkbenodigdheden koopt verkoopt producten van Phildair. Ik weet dat de meeste mannen nu denken “ja hallo, wat interesseert mij dit nu?”, maar trek het vergelijk dan maar door naar uw eigen aanschaf, van auto-onderdelen, tot jachtbenodigdheden, visspullen of wat dan ook aan echte “mannendingen”.

Bol wol van € 2,50 nu, zou straks € 2,55 moeten kosten. Maar er staat nu al gemeld, dat dit bolletje wol € 2,95 gaat kosten. Dat is 40 cent (= 16%) méér dan de BTW-verhoging.

Een andere wol gaat van € 1,- naar € 1,35 in plaats van € 1,02, dat is 32,4% meer dan de 2% BTW.

We hebben 7 prijzen bekeken en de EXTRA prijsstijging (dus BOVEN de 2% BTW-verhoging) variëren tussen de 3,0% en de hierbovven genoemde 32,4%.

Ik vrees dat wij, consumenten, in vele gevallen veel meer EXTRA gaan betalen dan de 2% BTW-verhoging. En ik hoef u helemaal niet voor te rekenen wat de roverheid hier NOG EENS EXTRA aan geld binnenharkt.

Nogmaals: kijkt u voor uzelf eens voorbij dit banale voorbeeldje naar de artikelen die u met regelmaat koopt. Mijn visie is de oude prijs te noteren, de nieuwe prijs met de BTW-verhoging te berekenen en dan af te wachten wat de prijs in de winkel gaat zijn. Het verschil tussen winkelprijs en uw berekening op basis van de oude prijs is voor mij de eerste reden en hoogte van bedrag om over korting te onderhandelen.

Té principieel van mij? Zeur ik teveel? Zal best, maar ik weet nu al dat niet alleen de roverheid extra rooft, maar ook een deel van de detailhandel en dienstverlening zal deze BTW-verhoging aangrijpen om de winsten weer wat bij te stellen.

Hoe zal dit zijn weerslag vinden in de economie, die toch al niet te best schijnt te draaien? Zouden de mensen méér gaan consumeren en zo de detailhandel (én de roverheid) gaan helpen?

Of zou een BTW-verlaging een betere impuls aan de economie geven?

De toekomst zal het misschien uitwijzen. Ik vind het zeer interessant en kijk met argusogen de komende maandan verder.

35 REACTIES

 1. Prima artikel ! Duidelijk dat er via de BTW verhoging – net als met de overgang naar de euro – door slimme ondernemers gebruik van wordt gemaakt om extra marge te pakken. De consument raakt weer – als vanouds – tussen het aambeeld en de hamer in ons corporatieve paradijs. Het is blijkbaar het ultieme doel van de overheid om de bevolking totaal en tot op hun navel uit te kleden. Wat daarna het plan is, blijft gissen…

  W.H.J. Reiss [4] reageerde op deze reactie.

 2. Daar staat tegenover dat mensen hun geld maar een keer kunnen uitgeven. Men heeft minder koopkracht dus zal dat leiden tot een ander bestedingspatroon voor veel mensen. Die nieuwe tv wordt maar even niet gekocht. De goedkopere (maar kwalitatief mindere) koelkast van merk x krijgt nu de voorkeur boven die van het betere merk y. In plaats van 10 bolletjes wol gaan er nu maar 9 over de toonbank. De voorkeuren van de mensen zullen in bepaalde gevallen wijzigen.

 3. @Seneca [2]: Voor een Libertaan een lachwekkende opmerking ! Jullie zijn toch zo voor vrije concurrentie. Nou als je dan een beetje economie hebt mogen leren weet je dat winkeliers niet zo maar hun prijs kunnen verhogen. Zij zijn in deze afhankelijk van de concurrentie. Bij detailhandel is geen sprake van monopoly of iets vergelijkbaars. De duidelijkste aanwijzing, dat detaillisten hier geen baat bij hebben is het aantal leeg staande winkelpanden. De groei hiervan is gigantisch. En wat betreft de prijsverhoging van breigaren. Ook hij moet oppassen met ongebreidelde prijsverhogingen, want anders koopt de klant minder of hij zoekt een andere verkoper !! Als men al schuldigen wil aanwijzen doe dat dan goed. Kuur je niet aan gewone detaillisten, maar aan de werkelijke schuldigen: de politici !

  Rob [12] reageerde op deze reactie.

 4. @W.H.J. Reiss [1]:

  Nee, maar wel de benzine. Ik mag straks bij de TANGO (notabene 1 vd goedkoopste ketens van nederland) 1.925 voor een liter 98 aftikken. 10km rijden en ik ben in duitsland, alwaar ik 1.749 per liter moet betalen. Hoewel nog steeds bulkend vd belastingen is dat al heel wat goedkoper op een 80 liter tank. Nog even een jerrycan in de kofferbak en ik kan 20L extra meenemen.
  Scheelt, gecorrigeerd voor het extra verbruik toch 14 euro. Nog even wat alcohol halen daar, naar de slager en super, en ik ben zo heel wat tientjes goedkoper uit.

 5. Het antwoord is zo simpel. STOP MET CONSUMEREN EN HAAL JE GELD VAN DE BANK.

  Je dwingt politici hiermee op de knieën en ondernemers zullen weer kwaliteit gaan leveren ipv hun klanten op te lichten…..

  Alleen op deze manier kan men deze wereld grondig zuiveren van al deze psychopaten.Zuiveren van bankiers, regeringen en grote corporaties!

  In de ochtend klagen en s middags in de ikea of mediamarkt staan is bevestigen dat je een coma-ezel bent!!!!!

  Naam * [21] reageerde op deze reactie.

 6. Net als in het Rusland van vóór 1989 zal er ook hier en elders in Europa een nog zwartere economie ontstaan dan er al is. De eerste vraag van een dienstverlener of detaillist is of je er een bon bij moet. En als je een bon moet komt er pas BTW op. De plof-BV’s zullen niet aan te slepen zijn en er komt een tekort aan katvangers. Het menselijk vernuft op dit terrein is wonderbaarlijk en anders nemen we de gok wel. 19% was ook een mooie psychogrens die op het randje was terwijl 21% het breekpunt zal zijn.

  Ron Arends [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Breinbrouwsels [7]:
  Nee hoor, 21% is geen breekpunt. Diverse landen in Europa hebben dit al en Nederlandse politici weten dat als men het daar slikt, de uberbrave, calivinistische Nederlander het zeker zal slikken.

  Wel komt het topje van de Laffercurve steeds dichterbij. In Griekenland en Spanje zit men er al overheen. Ben benieuwd wat het breekpunt in Nederland is.

  Marga [33] reageerde op deze reactie.

 8. Oh ja: ik zelf werk met prijzen exclusief BTW, dus de verhoging wordt gewoon 1 op 1 doorgevoerd. Maarrr… Maxes.nl heeft onlangs de prijzen verlaagd (kon wegens verregaande automatisering), dus per saldo is de klant tientallen procenten goedkoper uit. Zo kan het ook 😀

 9. Er zijn twee manier om naar de BTW verhoging te kijken: microscopisch of macroscopisch.
  In het artikel wordt microscopisch gekeken. Maar wat gebeurt er macroscopisch?

  Het totaal besteedbare inkomen verandert niet door de BTW. Een verhoging van de BTW betekend dus dat we met zijn allen minder kunnen kopen.
  Maar: het geld dat de overheid via de BTW binnenkrijgt wordt ook weer uitgegeven.
  Diegene die dit geld binnenkrijgen kunnen meer uitgeven.

  In totaal veranderd er dus niets. Behalve dan dat de overheid een groter gedeelte van de geldstromen in nederland stuurt.

  Economisch gezien is de verhoging van de BTW een dooddoener. Er zal nauwelijks iets door veranderen. Uitgave patronen veranderen, maar de totale hoeveelheid economische interacties blijft gelijk.
  Echter, al dit soort maatregelen samen zullen meer mensen demotiveren om te gaan werken. En daarvan wordt de economie wel slechter.

  De oplossing? niet langer voor de overheid werken. Ipv een paar uur extra te werken om die verhoging te compenseren, reduceer je consumptie gedrag vrijwillig en werk een paar uur minder. Neem meer vrije tijd op, verlaag het aantal contract uren. Maak dingen voor jezelf ipv te kopen, verbouw zelf voedsel, leer dingen te repareren, ga werken in een commune (tijd voor tijd) etc.

  Reteip [14] reageerde op deze reactie.
  Rob [15] reageerde op deze reactie.

 10. @W.H.J. Reiss [1]:

  Veranderen de ‘concurrentieverhoudingen’ dan door een BTW-verhoging ?

  > “Overigens wordt er bij auto’s waar BVB (bijzondere verbruikers belasting) in zit over deze BVB geen BTW geheven.”

  Ik denk dat je iets gemist hebt. De BVB bestaat al jaren niet meer maar is vervangen door de BPM. Over de BVB werd wél BTW geheven en daarvoor is Nederland op de vingers getikt door Brussel. Gevolg: BVB afgeschaft, BPM in het leven geroepen waar geen BTW meer over geheven wordt maar uiteraard is men weer zeer creatief bezig geweest waardoor deze wijziging geen enkel voordeel voor de consument heeft opgeleverd, in tegendeel zelfs !

  Maar wat je nu wilt zeggen met je opmerking begrijp ik niet. Op auto’s wordt BTW geheven dus bij een BTW-verhoging worden ze gewoon duurder, punt uit !

 11. @W.H.J. Reiss [4]:

  Je bent er altijd als de kippen met je reacties maar dat is het dan wel zo’n beetje. Een cursus ‘Begrijpend lezen’ kan ik jou ten zeerste aanbevelen !

  Deze topic gaat n.l. over de mogelijke gevolgen van een BTW-verhoging en Seneca zegt toch niet dat hij tegen concurrentie is !
  Hij geeft slechts aan dat naast de directe ‘rekenkundige’ gevolgen er nog bijwerkingen zullen zijn. Hij heeft het over SLIMME ondernemers en die zullen bij het toepassen van trucs echt wel goed opletten dat ze daarmee hun concurrentie positie niet verzwakken !

  O ja, Libertanen bestaan niet wél Libertariërs…..

  W.H.J. Reiss [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Rien [10]:
  Hoe ver kun je er wel niet naast zitten. De burger krijgt minder product voor zijn geld. De echte vraag naar producten daalt. De overheid verbrast het geld. Er worden onder de streep minder producten geproduceerd.
  In deze wereld betekent dat achteruitgang. Maar niet getreurd, omdat het BNP inclusief overheidsuitgaven is, ziet men dit effect pas als het te laat is. Het BNP geeft niet aan hoe goed het geld wordt besteed, en hoe groter het aandeel ‘overheid’ hoe minder gezond die BNP is.

  Rien [34] reageerde op deze reactie.

 13. @Rien [10]:

  > Het totaal besteedbare inkomen verandert niet door de BTW. .

  Dat is juist

  > Een verhoging van de BTW betekend dus dat we met zijn allen minder kunnen kopen.

  Óók juist

  Maar nu komen de vraagtekens

  > Maar: het geld dat de overheid via de BTW binnenkrijgt wordt ook weer uitgegeven.

  Ja dat is bekend, zelfs véél meer dan er binnenkomt ! Maar aan wát wordt dat geld dan uitgegeven ?

  > Diegene die dit geld binnenkrijgen kunnen meer uitgeven.

  Ja, klopt ook, als je veel van iets hebt of steeds méér ervan krijgt kun je, indien de behoefte bestaat, er inderdaad ook meer van ‘uitgeven’ maar wie zijn dan degenen die dat geld binnenkrijgen. In dit geval was dat toch de overheid. Oh wacht, die geeft het geld weer aan ons terug zodat wij weer meer kunnen kopen waardoor zij weer meer geld binnen krijgen dat ze dan weer aan ons teruggeven waardoor wij …..
  Het muntje is gevallen: Een BTW-verhoging creëert rijkdom !

  > In totaal veranderd er dus niets.

  Jawel, we worden steeds rijker, dat heb ik net aangetoond.

  > Behalve dan dat de overheid een groter gedeelte van de geldstromen in nederland stuurt.

  Snap ik niet. De BTW wordt verhoogd en als gevolg daarvan gaat de overheid een groter gedeelte van de geldstromen aansturen ????…. Nee sorry, snap ik echt niet.

  > Economisch gezien is de verhoging van de BTW een dooddoener. Er zal nauwelijks iets door veranderen. Uitgave patronen veranderen, maar de totale hoeveelheid economische interacties blijft gelijk.

  Nou daar kan ik je wél iets meer over vertellen. In mijn woonland is recent de BTW verhoogd en de belastingdruk behoorlijk opgeschroefd. Gevolg: er is wel degelijk wat veranderd…… de belastinginkomsten voor de overheid lopen nog steeds verder terug. Mag jezelf even uitpluizen hoe dat nu toch weer kan…..

  > Echter, al dit soort maatregelen samen zullen meer mensen demotiveren om te gaan werken.

  Moet ik nog even langer over nadenken want het muntje wil maar niet vallen..

  > De oplossing? niet langer voor de overheid werken. Ipv een paar uur extra te werken om die verhoging te compenseren, reduceer je consumptie gedrag vrijwillig en werk een paar uur minder. Neem meer vrije tijd op, verlaag het aantal contract uren. Maak dingen voor jezelf ipv te kopen, verbouw zelf voedsel, leer dingen te repareren, ga werken in een commune (tijd voor tijd) etc.

  Hier snap ik werkelijk helemaal NIETS van ! Eerst beweer je dat de ’totale hoeveelheid economische interacties gelijk blijven’ maar nu moet ik minder diensten af gaan nemen door alles zelf te gaan doen en minder gaan kopen ! Zijn dat geen economische interacties dan ? En volgens mij krijgen dan degenen die deze diensten aanbieden of producten verkopen minder geld binnen. Zij kunnen dus minder uitgeven waardoor de overheid weer minder geld binnenkrijgt en dus weer minder uit kan geven waardoor wij weer minder terugkrijgen en steeds minder uit kunnen geven waardoor …..

  Moeilijk hoor al dat economische gedoe !

  Rien [35] reageerde op deze reactie.

 14. @Rob ter Horst [13]:

  Ik daag je uit om met een bestaand kapperstarief een wat rekensommetjes te maken met 6% en 19% BTW en dan is te kijken aar de ‘spectaculaire’ verschillen dat dat oplevert.
  Er is geen enkele zichzelf respecterende ondernemer die deze werkelijk marginale verschillen terug gaat geven aan de klant !

  Deze BTW-verlaging (toentertijd ook is doorgevoerd voor de fietsenmakers en schilders) had in eerste instantie als doel om zwartwerken (het aan huis knippen) in de kappersbranche tegen te gaan. En dat is gelukt ! Door deze BTW verlaging hoefden de prijzen in die branche niet echt omhoog waardoor het steeds minder aantrekkelijk werd om aan huis te gaan knippen (‘zwart knippen’) Het is de werkgelegenheid in de kappersbranche zéér ten goede gekomen !

  Via onderstaande link kun je iets over de geschiedenis van dit hele BTW verhaal lezen.

  http://www.anko.nl/view.cfm?page_id=13665

  MMAP [25] reageerde op deze reactie.

 15. Uit het luxe kopje ben ik de noodzakelijke koffie aan het drinken, die ik met een luxe balpen op een luxe boodschappenlijstje heb geschreven.

 16. @Rob [12]: Libertariers met puntjes op de e (alt 137) gaat helaas niet bij mij, vandaar mijn uitvinding, Libertanen !
  BVB en BPM, dat was even een Alzheimerverschijnsel.
  Als de kippen erbij. Het is alhier vroeger !
  Concurrentieverhoudingen: ik denk dat deze inderdaad zullen veranderen ten nadele van de detaillisten waar meer service gegeven wordt.
  Examenvraag SPD: Waar wordt (per saldo) BTW over geheven ?
  Antwoord: Over Lonen en Winst !
  Consumenten kunnen een Euro maar 1x uitgeven. En als alles dus duurder wordt zal men per saldo minder goederen ontvangen (geen rekening houden met spaargeld e.d.). Volgens bovenstaande zullen de winsten van bedrijven dan verkleinen.
  Dus die waaier van RIJKREKENEN op BTW gaat niet (geheel) op ! Politici zijn domkoppen. De BTW verlagen op arbeidsintensieve diensten en/of huizenbouw of verbouw werkzaamheden zou een naar mijn mening veel grotere positieve impact gehad hebben !
  Dat zou direct werkgelegenheid betekenen (loonbel.) en de huizenbouw (investeringen) uit het slop kunnen trekken.
  Helaas, wij zijn gezegend met politieke dwazen in NL !
  De ‘Forenzentax’ is van een voorbeeld van hoe werkelijk ‘oerdom’ dat politici kunnen zijn !

 17. Ik kijk er naar en lach er om…. dat is zo’n beetje mijn idee.

  Een paar tips … koop alles zwart, werk zwart, betaal zwart en alleen kontant. Zet een systeem op als on de 80 er jaren van Bartering. Werkte goed tot de overheid er zich me ging bemoeien. Zo hou het buiten de boeken. Personeel… ontsla ze allemaal. Auto’s … gebruik ze niet. Ga terug naar een minimaal bestaan.

  Maar astublieft zit hier niet zo te mekkeren en doe iets……..

  Vilseledd [20] reageerde op deze reactie.

 18. @J.H [6]:
  Mee eens, niet consumeren maar consuMINDEREN !

  Koop wat je nodig hebt (nodig als synoniem voor “noodzakelijk”) hier in de winkel. Zoals al gesuggereerd: koop de rest in het goedkopere buitenland en op de zwarte markt. Best een aardig idee en zo kom je nog eens over de grens.

  Die belastingverhogingen zullen meer kosten dan extra opleveren. Dus eind volgend jaar gaat de BTW naar 25 % of nog meer. In Zweden betaal je dat al. Als je de eUSSR als belastingkartel ziet, dan is het hoogste tarief het doel voor de hele unie. Alleen verhogingen gaan stapsgewijs.

 19. Nog een toevoeging: de BTW verhoging zal de ondernemers die nu al moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, over het randje helpen. Met andere woorden: de marginale ondernemingen gaan failliet. Dat betekent meer werkeloosheid.

 20. @Rob [16]: Nog een kleine aanvulling die veel meer impact heeft:
  “Zwart werken” is niet alleen BTW ontduiken, maar ook inkomstenbelasting en andere verplichtingen en vergunningen omzeilen.
  Per saldo dus aardig “kostenbesparend” voor de zwartwerker. 😉

 21. Ben op dit moment in griekenland,btw op boodschappen is 9%,,op alcohol 16%

 22. Het grootste schandaal is natuurlijk de energiebelasting, waarover ook btw wordt geheven. Ja, voor de onwetenden onder u: echt waar! Kijk uw energiefactuur er maar op na. U betaalt btw over uw energiebelasting. Energiebelasting is kennelijk “toegevoegde waarde”. Ik heb me er ooit eens in verdiept en het blijkt dat de Eur. btw-regelgeving (die zeer ingewikkeld is) deze btw-berekening toestaat.

  Igor [29] reageerde op deze reactie.
  Que Sera Sera [31] reageerde op deze reactie.

 23. @Vilseledd [20]:
  Misschien is dit de kans en start die mark … wachten tot een ander iets doet is zo simpel….

  Koop een sigaretten rolmachine, papier, tabak en grip lock zakjes en start je eigen business op zolder..

Comments are closed.