Met introductie van de mogelijkheid om ongelimiteerd kortlopende bunga- bungaobligaties te drukken en deze te verkopen aan de ECB  is voor Zuid-Europa de gelegenheid gecreëerd om ongelimiteerd te stelen uit de honingpot.

Immers, wanneer de  obligaties matureren en je hebt geen geld voor rente en aflossing, dan druk je weer nieuwe en zo tot in het oneindige.

Hiermee is de deur opengezet voor ongelimiteerde inkomensverdrachten van het noorden naar het zuiden en het ongelimiteerd  zuidwaarts zenden van Boeings vol met kisten eurobiljetten.

Het geld raakt allemaal weg, wordt nooit  meer terugbetaald  en verdwijnt in de bodemloze put die Zuid-Europa heet.

 

Hugo van Reijen

22 REACTIES

 1. lol. Deze discussie doet me denken aan die welke u op Daily Paul al weken raast: Hoe te stemmen? Write-in? Mitt Romney? Gary Johnson? Obama? Niets?

  In dit geval kan ik me voorstellen dat er een aantal issues spelen: Anti Europa positie van een PVV versus de filosofisch betere maar politiek minder invloedrijke LP of de PvdD in dat geval. Hoe kom je van A naar Z? Langzaam bijsturen als een supertanker of een revolutie in richting?

  Wat valt onder politiek pragmatisme en wat onder het verloochenen van je standpunten?

 2. @Eddie Willers [8]:

  Hahaha… ik ben al lang en breed uit de euro hoor Eddie. Mijn edelmetaal heb ik zelfs al buiten de EMU gebracht. Ik zag dit spektakel al jaren geleden aankomen..

  Goud en zilver gedijen niet in een politiestaat en ik al helemaal niet. Ze mogen m’n paspoort houden.

 3. Ik stem niet of in ieder geval de LP… ook namens mijn vrouw.

  Feit is dat velen die ik spreek via de stemwijzer op de LP terecht komen, maar hier niet op gaan stemmen want ONBEKEND en vooral door de media (en dat is nogal links en niet objectief) gekwalificeerd als gekkies. Want afschaffen inkomstenbelasting om maar eens wat te noemen kan men niet bevatten.

  Het is een andere kennisoverdracht naar de mensen van een (halve) eeuw socialisme naar libertarisme. Dat is voor de meeste niet te bevatten en vele zijn afhankelijk van de geldkraan.

  Ik zou zeggen. Briefjes nepgeld strooien ofzo heeft geen effect. Beter creëer je een multimediaplatform (tv/radio/internet) om vooral jongeren te bereiken en om kennis over te dragen hoe het WEL kan zijn in een libertarische samenleving. Wie gaat er dan zorgen voor infrastructuur, de zorg en dat soort dingen zeg maar. Buiten de overheid om.

  MMAP [11] reageerde op deze reactie.
  EManuel [14] reageerde op deze reactie.

 4. @Tha Analyzer [10]: In de auto hoorde ik vanavond om 18.00 uur, dat er een “scholierenpeiling” en een “kinderpeiling” is gehouden. Beide peilingen gaven aan dat PvdA bij scholieren en kinderen de grootste partij werd.

  Vreemd nietwaar? In dit linkse onderwijsstelsel waar de onderwijzers uit de staatsruif vreten. Want hoe anders kan het, dat de toekomst van dit land zelf al instemt met het straks terug moeten betalen van de schulden die onze generaties nu maken? Dat moet valse propaganda zijn.

  U hebt gelijk: eerlijk onderwijs is hard nodig. De jeugd is nog niet wakker, maar gaat straks wel de lasten van nu betalen.

  Ron Arends [12] reageerde op deze reactie.

 5. @MMAP [11]:
  Ik hoorde eens: “Als je als kind niet-links bent, ben je asociaal. Als je als volwassene nog steeds links bent, ben je achterlijk”.

  Alle kinderen pinken een traantje weg als ze horen dat De Grote Weldoener “de armen” wil helpen. Volwassenen die hun lagere school hebben afgerond weten dat het nét iets anders werkt…

 6. @Burnitall [7]: Helaas dat kan wel. Je betaald belasting over de (eruo)waarde. Een kilo blijft een kilo maar omdat de Euro minder waard wordt betaald u simpelweg steeds meer om goud te mogen houden. (Tenzij u ervoor kiest om het niet aan te geven, maar dat is lastig bij verkoop).

  King world News is overigens een heel goede bron van pro-edelmetaal nieuws; James Turk staat er deze week weer bij als audio-interview. http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Broadcast.html

 7. @Tha Analyzer [10]:

  ja precies ik kwam ook op de LP maar dan moet je m WEL eerst aanvinken om mee te nemen in t resultaat, hoe prachtig. hoeveel mensen doen dat? ik zou dan zijn uitgekomen op de VVD. slim gedaan stemwijzer:)

 8. @Dave [5]: Goud heeft geen waarde van zichzelf. Maar ontleent zijn waarde aan vraag en aanbod. Nu duur kopen en straks tegen een lage prijs verkopen. Keert bovendien geen dividend uit. Geen goed idee. Koop dan beter nog aandelen van zeer solide bedrijven.

  MMAP [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Bertus [15]: Inderdaad, natuurlijk ontleent goud zijn waarde aan vraag en aanbod. Net als de écht belangrijke zaken in het leven (materialistisch gezien): voedsel, energie, consumptiegoederen, enz.

  Maar waarde ontlenen aan vraag en aanbod, dat doen aandelen en valuta ook. Waarbij de productie van aandelen en geld heel gemakkelijk, en altijd nadelig, te beïnvloeden is of bij te maken is.

  Dat is met grondstoffen nogal wat moeilijker.

  Dat goud en zilver voor beurshandelaren nog steeds als veilige haven gezien wordt, vergeet u eventjes in uw advies. Dat geld en aandelen zwaar inboeten aan waarde tijdens deze crisis ook.

  Bijvoorbeeld de euro. Het zijn niet de producten die duurder worden, want een ton tarwe komt met net zoveel inspanning van de akker als 10 jaar geleden. Misschien zelf met MINDER inspanningen. Maar we hebben al zo ontzettend veel euro’s gedrukt (of digitaal bijgemaakt), dat we simpelweg steeds meer voor dat brood moeten betalen. Hoe meer euro’s, hoe minder waard het wordt.

  Als je 100 kg fysiek goud wilt uitlenen, houdt het simpelweg op als de honderdste kg is uitgeleend. Bij valuta gaat dat anders, daar gaat het uitlenen en garant stellen gewoon door.

  Valuta en aandelen zijn allemaal gebaseerd op vertrouwen in iets. Edelmetaal is gebaseerd op het meest eerlijke en simpele feit: het is er of het is er niet en het kan niet bijgemaakt worden uit dunne lucht.

  Bertus [20] reageerde op deze reactie.
  Bertus [21] reageerde op deze reactie.
  Bertus [22] reageerde op deze reactie.

 10. @Eddie Willers [8]: Die was al 19%, zover ik weet. Is deze nu dan 57% geworden? Bron?

  Wél is begin 2011 de BTW op zilveren munten verhoogd van 6% naar 19%, en dan alleen nog maar op de WINST van de handelaar, niet over de totale muntprijs. Zilveren munten vallen qua BTW namelijk (nog steeds) onder de zogenaamde margeregeling.

  Dus:
  Zilverbaren = 19% over de gehele prijs.
  Zilvermunten = 19% over de handelaarswinst door de margeregeling, wat een miniem percentage op de gehele munt is.

  MMAP [18] reageerde op deze reactie.

 11. @MMAP [17]: Aanvulling: let wel op dat de zilveren munt daadwerkelijk als munt gezien wordt door de Nederlandse roverheid. Dus zoals de Philharmonikers en Maple Leafs.

  Enkele maanden geleden kocht ik 20 zilveren Nederlandse Guldens (nieuw geslagen 99,9% zilver, gewicht 1 troy ounce per munt) en besefte niet dat daar dus de volle BTW van 19% op zat. Ze waren wel duurder, maar vond het wel leuk er wat bij te bestellen bij de rest van mijn bestelling goud en zilver.

  Maar de eurofiele roverheid kan natuurlijk een Nederlandse Gulden niet als munt betitelen, dus wordt deze als zilverbaar beschouwd, ook al heeft hij de vorm van een munt.

  Ach, zo leert men gaandeweg nog steeds bij.

  Maar voor het volume zilver kun je gelukkig gemakkelijk meerdere munten kopen, munten van 1 kg per stuk of baren met een muntstempel erin, zoals die door de Australische Perth Mint geslagen worden.

 12. @MMAP [16]: Over dat goud uitlenen het volgende. De smit die in de vroege tijden het goud in bewaring hield, gaf meer recu’s uit dan er aan goudwaarde was. Ook hij schiep. Toen eenmaal ontdekt was dat hetgeen in bewaring gegeven was toch niet in een keer opgevraagd werd, was geldschepping een feit. Goud wordt en werd in de oudheid gewogen. Dit geeft al aan dat men in de oudheid niet keek naar de munt waarde, want die was er niet.

 13. @MMAP [16]: Dat handelaren dat als een veilige haven zien, zegt mij niet veel. Die handelaren kunnen er naast zitten, ik ben niet zo gevoelig voor autoriteitsargumenten, en ze handelen er in. Twee redenen om kritisch te zijn.

Comments are closed.