Rond 2002 pleitte Ayaan Hirsi Ali voor het afschaffen van artikel 23 (vrijheid van onderwijs), omdat zij een groot voorstander was van de scheiding van kerk en staat. Als reactie schreef ik in het blad van de Leidse VVD, waar ik kort daarvoor lid van was geworden, een stuk waarin ik sterk pleitte voor de scheiding van staat en onderwijs en het volledig privatiseren van het onderwijs. Actief in de partijcommissie onderwijs van de VVD merkte ik dat veel mensen binnen die club lang niet zo liberaal waren als ze zelf graag wilden geloven. Vier jaar later besloot ik zelf het onderwijs in te gaan om van dichtbij te zien waar het fout gaat. Ongemotiveerde leerlingen die door de leerplicht verplicht worden een opleiding te volgen, leerlingen die slecht lezen, onsamenhangend schrijven en/of nauwelijks kunnen rekenen, ik word er elke dag mee geconfronteerd.

In mijn favoriete kroeg leerde ik Dan kennen. Een Amerikaan uit Atlanta, Georgia. Hij was een paar jaar eerder naar Nederland gekomen om hier te werken, maar eigenlijk ook omdat blowen hier gewoon legaal is. Hij had ruime ervaring met diverse drugs en toen de paddo’s verboden werden hebben we ons samen een nacht lang prima vermaakt met de laatste legale paddo’s. Het was één van die punten in het beleid van de VVD waar ik me absoluut niet in kon vinden en had daar met Fred Teeven, het brein achter het verbod, al menige discussie over gevoerd.

In de zomer van 2007 bezocht ik samen met Dan zijn ouders en vrienden in Atlanta. Snel werd duidelijk dat een verbod op drugs juist leidt tot meer gebruik en niet minder. Op een dag zag ik in de woonkamer een boek liggen waarvan ik snel de achterkant las. Er werd gesproken over het afschaffen van het minimumloon, wat mij meteen aansprak alsook de rest van de punten. Binnen twee dagen heb ik dit boek “Somebody’s gotta say it” van Neal Boortz uitgelezen en vanaf dat moment was ik bewust libertariër.

Op internet vond ik bij terugkomst al snel meervrijheid.nl, libertarischepartij.nl en vrijspreker.nl. Ik ging schrijven voor Vrijspreker en bezocht de maandelijkse bijeenkomsten van de LP. Wat mij het meest aanspreekt van het libertarisme is het non-agressie principe. Alles is hier op terug te voeren. Als er morgen een nieuw hot issue is in de politiek, weet elk van de kandidaten meteen wat ons standpunt daarin zal zijn zonder eerst onderling overleg te hoeven voeren.

Het is bijna zover en dan gaat een groot gedeelte van de Nederlanders weer naar de stembus. Ik hoop dat we op uw stem kunnen rekenen, want we willen ze daar in Den Haag eens flink wakker schudden. Maar ongeacht wat de uitkomst woensdag wordt , wij hebben al gewonnen, want het libertarisme is verder verspreid in Nederland. En we gaan door na 12 september. We gaan meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen, de EP-verkiezingen, de provinciale verkiezingen en de volgende landelijke verkiezingen. We zijn er en we gaan niet meer weg. Het aantal libertariërs groeit gigantisch. Ze raken ons niet meer kwijt.

Komt op woensdagavond allen naar café ‘De Eeuwige Jachtvelden’ op het Plein in Den Haag, tegenover het Tweede Kamergebouw. We vieren daar onze overwinning en zullen de rest van Den Haag laten zien dat wij een serieuze club zijn, waar ze niet meer omheen kunnen. De eerste stap is gezet. Tot woensdag!

12 REACTIES

 1. Ook succes! Op naar de 50 zetels dan… 😉

  Is er wel eens een libertarische bijeenkomst in Amsterdam? Den Haag is vaak een beetje te ver voor mij, gelet op dag/tijdstip/reistijd.

 2. Leuke foto met Teller! Penn & Teller waren mijn eerste libertarische voorbeelden, daar begon het voor mij allemaal 🙂

  Mijn stem heb je Quintus. Laat ze een poepie ruiken in Den Haag!

 3. Kort, maar redelijk goed stukje. Had wel wat uitgebreider gemogen. Waarschijnlijk willen lezers die nog niet zo bekend zijn met het libertarisme wat meer weten over het non-agressieprincipe en dit was een mooie gelegenheid. Ik hoop in elk geval dat Teller eens voor de verandering wat zei 🙂

  Quintus Backhuijs [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Mario [1]:
  ik zou al mijn tijd en energie besteden om deze kinderen
  minimaal …

  Ieder maakt natuurlijk zijn eigen keuzes .. maar ik vind juist dat een leraar die studenten “out of the box” leert denken en zich actief inzet voor vrijheid waardevoller is dan schapen hoeden.

  Alles goed en wel, maar ik zal nooit stemmen op een drugskikker!
  @Klaas [4]:

  Ik stem ook op een andere (LP) kandidaat.
  Maar daarom hoef je jezelf niet druk te maken om het feit dat Quintus zich ook kandidaat stelt.
  Ik ben nieuwsgierig naar de feitelijke onderbouwing van Uw stelling, paddogebruik maakt volgens mij geen verschil in capaciteit van de man.

 5. @Klaas [4]:
  Oh, dus je stemt niet? Want in de huidige 2e kamer zit in elk geval niemand die nooit drugs heeft gehad.

  @Mario [1]:
  Welke geschiedenis? Die van Calvijn, die een ieder die meer deed dan zich in het zweet des aanschijns werken op gruwelijke wijze liet martelen en/of vermoorden? De veel gehoorde kreet: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” komt uit die tijd. Als je het niet deed, betekende dat gewoon je dood.

  Die van de West Indische Compagnie die samen met de VOC miljoenen slaven verhandelden en vermoorden? Tsja, de rijkdom bracht ons de Gouden Eeuw, maar om er nu trots op te zijn?

  CDA, CU en SGP wel: die zijn er trots op dat we calvinisten (lees: martelaars en moordenaars) zijn en dat we terug moeten naar de VOC-mentaliteit… BRAAK!

 6. @Klaas [4]:

  Drugskikker? Omdat ik 1 keer paddo’s gebruikt heb en heel af en toe een blowtje? Of omdat ik af en toe een biertje of wijntje drink? Wil je beweren dat je zelf nooit drinkt?

 7. @Klaas [4]: Nou, nou klaasje, heb je deze meneer vaker gesproken, want waar je Meneer backhuijs van beticht vind ik niet zo netjes.

  Kijk, ik vind drugs ook geen paradijselijk kado, maar tussen niet gebruiken en drugskikker zit nog een heel groot vaag vak.

  maar klaas, ik ben ook nieuwsgiereig of je wel spullen koopt bij mensen die ooit drugs hebben gebruikt?

 8. Dit is het meest treffende van uw verhaal dat mij aanspreekt:

  “Wat mij het meest aanspreekt van het libertarisme is het non-agressie principe. Alles is hier op terug te voeren. Als er morgen een nieuw hot issue is in de politiek, weet elk van de kandidaten meteen wat ons standpunt daarin zal zijn zonder eerst onderling overleg te hoeven voeren.”

  Klasse!!

Comments are closed.