Beste vrijheidsstrijders. Al van jongs af aan ben ik politiek geëngageerd. In de tijd dat ik op de lagere school zat en vrijwel alle leraren naar het malieveld togen om tegen kruisraketten te protesteren, plakte ik stickers op de kasten met teksten als ‘Liever een raket in de tuin dan een rus in de keuken’. In mijn puberjaren ging ik me meer verdiepen in politieke stromingen en het was voor mij vanzelfsprekend dat liberalisme het best bij mij paste. Dit heeft zich echter niet vertaald naar affiniteit met een politieke partij of enthousiasme voor het democratisch stelsel. Ergens voel je dat er iets niet klopt, iets knaagt er maar je kunt er de vinger niet op leggen.

Jaren later, ik was inmiddels begin 20, heb ik het laatste jaar van een bachelor opleiding gevolgd aan de Northwoord University in de V.S. Daar was ene Professor Haywood en hij gaf het vak ‘American Enterprise. Professor Haywood was een wat sjofel,onverzorgd uitziende figuur, erg streng en hij gaf snel lage cijfers. Kortom niet de man die in eerste instantie veel sympathie opriep. Eén van de eerste dingen die hij vertelde was dat hij een kapitalist was. Dat kwam hem om op enig hoongelach te staan omdat hij het tegenovergestelde was van het stereotype kapitalist zoals de meesten van ons dat kenden en ik nog nooit iemand het kapitalisme heb horen verdedigen. Hij ging tekeer tegen collectivisme, belastingen, de verzorgingsstaat, buitenlandse invasies en nog veel meer. Om zijn ideeën kracht bij te zetten had hij de 12 cell matrix ontwikkeld. In dit model beschreef Professor Haywood klip en klaar de eigenschappen en voordelen van de vrije markt. Hij wees ook vaak op de immoraliteit van het huidige systeem. Het woord ‘Libertarian’ kwam nagenoeg niet voor in zijn vocabulaire, wel ‘de vrije markt’ en het ‘kapitalisme’. Na mijn aanvankelijke scepsis werd ik steeds enthousiaster over wat hij zei en volgde ik met enorm veel interesse zijn lessen.

Eenmaal terug in Nederland zocht ik aansluiting bij de VVD maar dat liep uit op een teleurstelling. Mijn ideeën waren te verschillend met deze partij en ik voelde mij een roepende in de woestijn. Totdat ik in het jaar 2000 ineens op de website van Hub Jongen stuitte (www.libertarian.nl) en ik Hub onmiddellijk een email heb geschreven om mijn support te betuigen. Sindsdien ben ik veel bij LP bijeenkomsten geweest en veel gediscussieerd op Libertarische fora om erachter te komen wat nu de meest ‘pure’ vorm van het Libertarisme is. Ik beschouw mijzelf inmiddels als een pragmatisch Anarcho Kapitalist, waarmee ik bedoel dat ik op zich niet tegen een minimale staat benmaar dat dit in praktijk nog onwaarschijnlijker is dan helemaal geen staat. Echter voor de Libertarische partij sta ik een zo breed mogelijke stroming voor waarbij iedereen die de overheid beduidend kleiner wil maken en de agressie van de staat wil terugdringen van harte welkom is.

In het dagelijks leven ben ik Account Executive bij LinkedIn en daarin adviseer ik grote organisaties hoe zij LinkedIn kunnen inzetten voor recruitment doeleinden. Daarnaast leef ik al 12 jaar samen en hebben wij een zoontje van vijf en wonen in het mooie Voorhout

23 REACTIES

 1. Alweer zo’n mooi verhaal! De mensen op de LP-lijst zijn stuk voor stuk zo veel interessanter dan alle beroepspolitici bij elkaar. Het LP-budget zal het vast niet toelaten, maar het zou zo mooi zijn als de gemiddelde Nederlander wist dat er ook een partij is die niet voor 80% uit beroepspolitici bestaat.

  Een partij als D’66 kan zich opstellen als mondaine partij en zich afzetten tegen de mensen die “zich achter de dijken willen terugtrekken”, maar de mensen op hun lijst zijn vooral heel veel treurige ambtenaren.

  Er is maar één partij waar de hele lijst bestaat uit mensen die de wereld hebben gezien, een hoop interessante ervaringen hebben of die zelf ondernemer zijn. Waar niet 90% trots is “de publieke zaak” gediend te hebben, wat een ander woord is voor een laffe ambtenaar.

  Ik kan natuurlijk niet bij elke kandidaat zeggen dat ik voor deze ga stemmen, en eigenlijk heb ik allang een keuze gemaakt, maar als het mijn stem niet ongeldig zou maken zou ik maar wat graag ook nog even het vakje van Mik rood maken.

 2. Mee eens. Het lijkt een beetje op mijn eigen verhaal, al had ik geen Amerikaanse professor tot mijn beschikking. Wel veel linkse leraren met “Stop de neutronenbom” buttons (was populair toen) op hun kleding. Je kunt je hun gezicht voorstellen toen ik en een paar klasgenoten buttons droegen met de tekst “Start de neutronenbom”. Het had niets met bommen te maken, wel met weerzin tegen linx-marksisties gedram van arrogante moraalkakkers uit Amsterdam Zuid.

  Ook succes gewenst. Als de Geenstijl poll representatief zou zijn, gaan jullie voor de 3 zetels.

 3. “Echter voor de Libertarische partij sta ik een zo breed mogelijke stroming voor waarbij iedereen die de overheid beduidend kleiner wil maken en de agressie van de staat wil terugdringen van harte welkom is.”

  En daar begint de verwatering van het LP-gedachtegoed al…. Laten mensen die een kleiner overheid willen maar een eigen partij oprichten. De LP hoort heel puur te strijden voor VOLLEDIGE vrijheid en het NAP te respecteren. Als anderen zich gedeeltelijk, maar niet volledig hierin kunnen vinden dan richten ze maar een eigen partij op. Er zit een zee van ruimte tussen de LP en de rest van de partijen. Dus ga je gang!

  Maar helaas zal de LP ook wel weer eindigen in sociaal democratie light…..

  Rik Kleinsmit [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Rik Kleinsmit [4]:

  Ook ik ben dan gelijk weg. Alleen gaat dat WEL gebeuren als mensen als Mik Brokke mensen toelaten die slechts voor een kleinere overheid zijn. De argumenten voor een kleine overheid zijn dezelfde als die voor een grote overheid: burgers kunnen hun zaakjes niet zelf oplossen en de overheid moet een “sociale” rol vervullen etc. Mensen die dergelijke opvattingen koesteren horen buiten de partij te blijven!

  Daarom zijn wat mij betreft alleen mensen die voor VOLLEDIGE vrijheid zijn en het NAP respecteren welkom. De rest zoekt maar een andere partij of richt zelf maar een partij op!

  Overigens snap ik de volgorde op de kandidatenlijst ook niet echt. Waarom staat Victor van der Sterren lager op de lijst dan deze man?

  Fons [6] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
  Logic [8] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman [16] reageerde op deze reactie.

 5. @Rechtse Rakker [5]:
  De LP pleit voor minarchisme, waarbij er nog een taak voor de overheid is op het gebied van politie, justitie en het leger. Er zijn ook mensen die de meer anarchistische variant voorstaan. Voor mijzelf boeit dat verschil op dit moment niet zo, ik zie het meer als een oplossingsrichting. Als het (op termijn) lukt om in de buurt te komen van een minarchistische staat dan zijn er al grote stappen in de goede richting genaakt, en is het vroeg genoeg om te kijken of het nog verder kan.

  Rechtse Rakker [15] reageerde op deze reactie.

 6. @Rechtse Rakker [5]:

  “Mensen die dergelijke opvattingen koesteren horen buiten de partij te blijven!

  Goede waarschuwing. Goed er verder over te praten.
  Wat betreft “invloed” heb je meer dan 100% gelijk.
  Maar is het niet zo dat mensen die ” op weg zijn” toch de meeste kansen bieden om het volledig te leren?
  Het beleid van de Vrijspreker is zeker gericht op volledig NAP . Vandaar staat de Vrijspreker ook los van de LP, want een partij heeft stemmen nodig in de verkiezingen. Daarom denk ik dat de kandidaten heel blij zouden zijn als alle socialisten nu eens op lijst 14 gingen stemmen!!!!

  Rechtse Rakker [14] reageerde op deze reactie.

 7. @Rechtse Rakker [5]:

  Ten eerste heeft Victor van der Sterren helemaal niets met het anarcho-kapitalisme. Hij heeft in een toespraak (te zien op Youtube) gesteld dat hij anarchisme “recht van de sterkste” vindt en er faliekant tegen is. Op hem zou ik nooit stemmen.
  Mik Brokke is naar eigen zeggen tenminste wel voor volledige vrijheid, maar vindt het pragmatisch om de reikwijdte van de partij te verruimen (anders kan men net zo goed de moeite besparen) om tenminste nog een kans op een zetel te maken.

  Het simpele feit is dat het ‘libertarisme’ niet alleen bestaat uit anarcho-kapitalisme maar ook minarchisme.

  Voorts heeft Mik gesteld dat mensen welkom zijn die voor een BEDUIDEND kleinere overheid zijn. Dus mensen voor wie de VVD veel te ver gaat.

  Rechtse Rakker [13] reageerde op deze reactie.

 8. De VVD is sociaal democratie light.

  Een minarchistische staat of een samenleving waar de overheid bijvoorbeeld 10% van het BNP uitgeeft is geen sociaal democratie meer te noemen.

  Dus,wat mij betreft, is iedereen die voor een stukken kleinere overheid dan de VVD is welkom. Maar de LP moet er wel voor zorgen dat de scherpe kantjes er niet van af gaan.

  Dus altijd zeggen: belasting is diefstal, de overheid is het probleem en niet de oplossing, en de IB naar 0%.

 9. Dus altijd zeggen: belasting is diefstal, de overheid is het probleem en niet de oplossing, en de IB naar 0%.

  Ik denk het niet. Dit is voor de gemiddelde/gematigde/nuchtere kiezer veel te extreem. (Ook al is dit het doel). Die heeft de rode pil (uit The Matrix) nog niet geslikt. Je zult ze moeten aanspreken op het niveau waar men nu zit en daarvandaan de weg moeten wijzen.
  Die gemiddelde kiezer zal ook niet gauw een gefrituurde sprinkhaan of worm eten (dat nieuwe culinaire gedoe), ook al zegt ‘men’ dat het lekker smaakt (ik kan er zelf nog niet over meepraten).

  De huidige politiek betekent alleen maar meer van de oude problemen en dan nog erger. Iemand als Wilders weet dit goed te brengen. En anders wel Nigel Farage.

  Rechtse Rakker [12] reageerde op deze reactie.

 10. Zolang de LP geen meerderheid van stemmen krijgt, is helemaal geen belasting toch niet te verwezenlijken. Dus het maakt denk ik niet zoveel uit. Om zoveel mogelijk stemmen te krijgen lijkt mij inderdaad beter om uit te gaan van een zo klein mogelijke overheid en minimale belastingen. Kan iedereen voor zichzelf bedenken wat de LP daar precies mee bedoelt.

  Rechtse Rakker [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Koen [11]:
  @Naam * [10]:

  De LP moet JUIST WEL pleiten voor afschaffing van de inkomstenbelasting. Als de LP het heeft over een kleinere overheid, denken mensen: een kopie van de VVD. En als mensen moeten kiezen tussen een kopie of het origineel, dan kiezen ze altijd het origineel….

 12. @Hub Jongen [7]:

  Het zou inderdaad goed zijn als er zoveel mogelijk socialisten op de LP zouden gaan stemmen. Maar dat neemt niet weg, dat de partij zelf (kandidaten + partijkader) puur libertarisch behoort te blijven.

 13. @Fons [6]:

  “De LP pleit voor minarchisme, waarbij er nog een taak voor de overheid is op het gebied van politie, justitie en het leger. Er zijn ook mensen die de meer anarchistische variant voorstaan.”

  Zelf ben ik anarchokapitalist maar een staat die zich beperkt tot politie, justitie en defensie is een forse vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie. Ik heb dan ook niet per definitie iets tegen minarchisten.

  Mijn zorg is dat er mensen komen binnen de LP die voor een rol van de overheid op andere gebieden zijn, bijvoorbeeld:

  -onderwijs
  -bescherming intellectueel eigendomsrecht
  -een overheid als “marktmeester”
  -een sociaal vangnet (hoe minimaal ook)
  -interventionistisch beleid in het buitenland
  -dure infrastructurele projecten

  Ik hoor regelmatig mensen die zichzelf “klassiek liberaal” noemen pleiten voor dergelijke zaken. Als partijkandidaten hierover beginnen is het einde zoek en eindigt de partij als sociaal democratie light.

  R. Hartman [17] reageerde op deze reactie.

 14. @Rechtse Rakker [5]: Victor is met nadruk een klassiek liberaal, en (nog) geen anarcho-kapitalist. Grappig dus dat u Victor hoger aanslaat dan Mik. Ik kan het wel plaatsen, hoor; heeft met gedrevenheid en presentatie te maken. En Victor weet zich meer dan uitstekend te presenteren.

  Uitgaande van de huidige status quo is het helemaal niet interessant of iemand minarchist of anarcho-kapitalist is: beiden streven hetzelfde na, te weten een verregaande terugdringing van de tuttelzucht van de staat.

  Zoals Murray Rothbard het formuleerde: het libertarisme wordt ernstig geschaad door minarchisten en anarcho-kapitalisten die elkaar de tent uit vechten. De minarchie is al een enorme stap in de goede richting vergeleken met het collectivistische sentiment dat nu de dienst uitmaakt. Tegen de tijd dat de staat (en haar bemoeizucht aangaande werkelijk ALLES) verregaand is teruggedrongen is het vroeg genoeg om de discussie tussen minarchisten en anarcho-kapitalisten weer te gaan voeren.

  Zelfs als de minarchisten hun zin krijgen (en de noodzakelijke laatste stap dus niet wordt gezet) zal dat een enorme verbetering zijn ten opzichte van nu. Alleen jammer dat het dan (wederom) tijdelijk zal blijken.

  Logic [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Rechtse Rakker [15]: Hoe mensen zichzelf noemen is nauwelijks relevant. Ik ken mensen (niet persoonlijk gelukkig, maar ‘op het net’) die zich libertariër noemen maar die het libertarisme uitsluitend schade toebrengen.

  Hoe iemand zichzelf wenst te classificeren is net zo relevant als de WC-Eend rapporten van overheden in het algemeen en bv. de FED in het bijzonder. Leuk voor de jongens van Krapuul en Kafka, maar dan houd het ook wel op.

  R. Hartman [18] reageerde op deze reactie.

 16. @Logic [19]:

  Een paar weken geleden sprak ik hem. Toen zei Victor dat hij nu voor volledige afschaffing van de staat is. Dat lijkt mij anarchokapitalisme….

 17. @Logic [20]:

  Victor van der Sterren IS een ANARCHOKAPITALIST. Blijf mensen nou niet lastig vallen op hun verleden….

 18. Een minarchist, een anarchokapitalist… Twee termen voor precies hetzelfde: een hokjesfetisjist.

Comments are closed.