Geboren in 1973 en woon samen met Marjan Wijbenga (plek 10) en onze twee dochtertjes in Groningen. Ben nu ruim een jaar lid van het bestuur van de Libertarische Partij.
Een intuïtieve libertariër ben ik wel eens genoemd en daar herken ik mijzelf ook wel in. Ik had altijd moeite met autoriteit en ben dan ook een ‘drop-out’ en begonnen met werken op mijn 17e. Ik heb heel veel verschillende (k*t) baantjes gehad en na vele jaren mijzelf opgewerkt tot financieel adviseur. Ik ‘kwam graag bij de mensen thuis’ en vertelde dat het verstandig zou kunnen zijn om de premie te indexeren ofwel jaarlijks te verhogen wegens de inflatie. Die inflatie vond ik bijzonder: Eerst gaan de prijzen omhoog en dan worden de lonen gecorrigeerd. Ik dacht: wie wordt daar beter van? Ik ben mij daar via Google eens in gaan verdiepen en kwam de Oostenrijkse School econoom Peter Schiff tegen met een interessante (Business Cycle) theorie over onder andere de inflatie.
Dit was in 2007 en hij bleek financieel adviseur van ene Ron Paul, op dat moment republikeins presidentskandidaat voor de verkiezingen in de VS van 2008. Ik zag een YouTube filmpje waar Ron Paul – naar aanleiding van de Irak oorlog – zich afvroeg “wat de Amerikanen zouden vinden als China de Golf van Mexico zou bezetten” en ik zag de zure reactie van kandidaat Giuliani die de volledig uitgemolken mantra “september eleventh” herhaalde onder daverend applaus. Ik dacht: Wauw! Een republikein die tegen de oorlog is in Irak? Wie is die Ron Paul? Hij bleek een Libertarian.
Daar had ik nog nooit van gehoord en het jaar daarna was ik niet meer van de PC weg te slaan: Mises, Hayek, Rothbard en Friedman waren mijn nieuwe helden! Maar ook Hoppe en Ayn Rand en recenter Stefan Molyneux hadden een consequente filosofie die bij mij als een puzzelstuk op zijn plek viel. Nadat ik internet had uitgelezen/gekeken belandde ik al snel in de ‘Jehova fase’. Het was alsof de gordijnen afvielen en ik iedereen zo snel mogelijk op de hoogte moest brengen van de simpele realiteit: laat mensen zoveel mogelijk met rust! Dit helaas ten koste van menig verjaardagfeestje en andere sociale bijeenkomsten. Ik merk trouwens dat steeds meer vrienden minder dan één keer per jaar jarig zijn.
Het voelt echter als een persoonlijke verantwoordelijkheid om het libertarische gedachtegoed te verspreiden. Als wij als libertariërs ons niet uitspreken wie doet het dan? Ik voorzie dat wanneer bijvoorbeeld het monetaire beleid niet wordt aangepast naar inzichten vanuit de Oostenrijkse School, Griekenland de spreekwoordelijke ‘Kanarie in de kolenmijn’ zal blijken te zijn geweest. Ik heb iets uit te leggen over 20 jaar als mijn kinderen vragen: “Pa, jij zag deze teringzooi 20 jaar geleden al aankomen?! Wat heb jij daar dan tegen gedaan?” Mijn antwoord kan dan beter niet zijn: Pappa had het druk met kijken naar bekende Nederlanders die van duikplanken afsprongen op TV.”
Inmiddels heb ik een eigen bedrijf van Dijken E-Commerce samen met mijn neef en ook libertariër Joep van Dijken (plek 30). In die hoedanigheid heb ik de LP benaderd en gevraagd of wij iets konden betekenen voor de website. Nou dat kon dus wel. Wij hebben dan ook de nieuwe website geleverd, de nieuwsbrief opgemaakt, de Facebook pagina aangemaakt en het YouTube kanaal opgezet. Verder doen wij het technische beheer en de internetmarketing. Daarnaast ben ik dus ook actief geworden in het bestuur en op dit moment als vice voorzitter. Ik hoop dat ik de komende tijd de LP kan helpen groeien en de organisatie kan helpen verder te optimaliseren. Dit zal zeker nog meer tijd kosten, echter de LP doet mee voor de lange termijn en niet alleen voor deze verkiezingen!
Het was voor mij en de LP een sprong in het diepe deze deelname aan de TK verkiezingen. Er is in een paar maanden tijd een enorme prestatie neergezet door onze vrijwilligers. Ik ben erg blij om te zien dat er zo veel energie en focus is rond onze deelname. Ik heb enorm veel respect voor diegene die zelf actief bezig zijn met de LP en de campagne. Het vergt lef om je persoonlijk te committeren aan een partij die zichzelf nog moet bewijzen. Ik merk dan ook dat diegene die nu al actief campagne voeren erg gepassioneerd zijn en dat is zeer inspirerend! Marjan en ik organiseren de LP bijeenkomsten en borrels in Groningen en ontmoeten daar en in de rest van Nederland veel nieuwe mensen. Wij hebben het idee er een hele nieuwe libertarische familie bij te hebben gekregen!
Ik verwacht niet dat de LP een vrije samenleving kan afdwingen via de politiek. Dat is niet alleen paradoxaal maar zeker ook niet libertarisch. De LP is voor mij een ander platform om mensen te kunnen bereiken met het libertarische gedachtegoed. Net zoals als Ron Paul mij had bereikt met zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van de VS. Een samenleving verandert niet ’top down’ maar ‘bottom up’. Vanuit het verleden blijkt dat er maar een klein percentage van de bevolking met nieuwe ideeën nodig is om een samenleving te veranderen. Het libertarisme is nog erg onbekend maar verspreidt zich steeds sneller hier in Nederland ook dankzij websites als de Vrijspreker en Meervrijheid.
Ik geloof dat wij ons bevinden op een cruciaal moment in de geschiedenis. Een soort T-splitsing. De crisis dwingt ons een bepaalde kant op te gaan: Linksaf via het socialisme, communisme, fascisme en collectivisme naar een samenleving gebaseerd op nog meer dwang of rechtsaf via het libertarisme en individualisme naar een samenleving gebaseerd op meer vrijwilligheid. Of wij links of rechtsaf gaan wordt bepaald door de acties van alle libertariërs. De keus is aan jou.
Goed stuk! Succes! Heel fijn, dat de LP nu zo actief is in het noorden van het land. Ik hoop, dat het veel extra steun voor het libertarisme oplevert.
Harry van Dijken [6] reageerde op deze reactie.
Waar ik persoonlijk wel nieuwsgierig naar ben: Wie van de LP leden/kandidaten zat 10 jaar geleden ook bij deze partij, of deed dan wel mee met een andere libertarisch clubje?
Wie is er de laatste jaren ook op de “band wagon” gesprongen, nu libertarisme momentum lijkt te krijgen?
En wie komen er uit de hoek van LPF, PVV, kaalkopjes, links radikaal, rechts radicaal, enz. en waaien nu met deze wind mee?
Ook succes gewenst!
Nick [5] reageerde op deze reactie.
Harry van Dijken [8] reageerde op deze reactie.
Judith [11] reageerde op deze reactie.
geweldig stuk.
Harry van Dijken [7] reageerde op deze reactie.
Op zich een goede vraag van Naam *
Zelf heb ik dit jaar voor het eerst van het Libertarische gedachtegoed gehoord en neig ik nu om vanaf VVD naar LP over te stappen in deze verkiezing. Zelf denk ik niet dat complete afschaffing van overheid wenselijk of mogelijk is maar ben wel heel erg voor het individu en een complete ommezwaai van de politiek de afgelopen 10-20 jaar, ik ben nu bijna 30 dus over de periode daarvoor kan ik niet mee praten.
De richtlijn dat niemand iets met jouw leven te maken heeft behalve als je een ander (bewust) benadeeld of iets aandoet is iets waar ik zelf al vaak over begonnen ben tegen mensen.
Je leven voor jezelf en je dierbare leven is volgens mij waarom we hier zijn.
Hoe dan ook denk ik dat de LP een verfrissende wind kan laten waaien en dat trekt mij wel.
Dus Naam* hier geen links of rechts radicaal, geen LPF of PVV stemmer maar een liberaal die zich bij het libertarische meer thuis voelt!
@Naam * [2]:
De libertarische beweging was tot april een vrij marginaal clubje hardliners. Ik zou het echt niet op meer dan een man (man!) of 10 à 15 actieve leden schatten. Wat dat betreft zijn er dus veel mensen bijgekomen, maar of ik ze nu al second-movers zou noemen… nee, ik denk het niet. Ik denk dat de echte influx pas komt als de term “libertarisme” bij een groot deel van de bevolking bekend is. Hen zou ik second-movers noemen, denk ik. Dat moment merken we vanzelf.
@Rechtse Rakker [1]: Bedankt! Het plan is om de libertarische boodschap ook met sprekers te verspreiden via Business Clubs naar de MKBers in het Noorden. Diegene die ons uit de crisis moet helpen. 😉
@1 rand [3]: Bedankt!
@Naam * [2]: Ik heb 1x gestemd op mijn 18e, namelijk op Groenlinks. De partij was nieuw en wilde verandering, dat was meteen de laatste keer.
Na het lezen over de experimenten van Milgram en Massa en Macht van Canetti op mijn twintigste, nu bijna zestig, heb ik mij voorgenomen mij steeds bewust te zijn van de gevaren van Macht en autoriteit en daarmee ook van de staat. Ik noemde mij wel Anarchist met het adagium: Wat u niet wil dat etc.
Een aantal jaar geleden kwam ik Meervrijheid tegen op het net en ik meen dat ik daar voor het eerst van Ron Paul hoorde, sinds dien, een jaar of zeven al schat ik, volg ik hem op de DailyPaul. Als ik stemde stemde ik VVD: geen cent meer naar Griekenland… Ik stem LP
succes mijnheer Van Dijken
Harry van Dijken [10] reageerde op deze reactie.
@Ron [9]: Bedankt! Ik zie mijzelf als een theoretisch Anarchokapitalist en praktisch Minarchist. Helaas hebben wij nog steeds een overheid nodig in deze nog geen libertarische wereld.
@Naam * [2]: Ik ben heel naief begonnen met stemmen op groen links en/of d66. Daarna stapte ik al snel over naar de VVD… tot ik het blog “de vrije economie” van Marcel Meijer tegen kwam (erg jammer dat deze blog niet meer upgedate wordt!) en meer ging nadenken in plaats van klakkeloos aannemen wat politici op TV vertellen… Inmiddels heb ik veel meer gelezen en gezien op youtube en sta ik in theorie helemaal achter het libertarische gedachtengoed. Maar ik vraag me af of een volledig libertarische maatschappij mogelijk is in de praktijk? Maar voorlopig zijn we nog ver van dit ideaal verwijderd en is elke stap dichterbij een libertarische samenleving er één in de goede richting! En ik blijf lezen, kijken en luisteren om mijn mening verder te vormen en steeds beter uit te kunnen leggen wat en waarom we moeten veranderen.
Ik hoop dat de LP deze verkiezingen er in ieder geval wat verder door komt dan in het verleden, vanuit ons huis volgen in ieder geval al 2 stemmen om deze groei te steunen.
Heb in 1994 op de lp gestemd, en nu weer.., heb niet het idee dat de lp eeb zetel krijgt maar draag het gedachtengoed een warm hart toe…
Volgens mij is dat Diederik Samsom.
Comments are closed.