De verkiezingsuitslag kan ik het beste vergelijken met het verhaal ooit verteld door een oude Spartaanse heerser. Lycurgus. Deze leider is niet echt te classificeren als een libertarisch rol model. Hij was wel iemand die een van de eerste wetenschappelijke experimenten met dieren uitvoerde. Een volgens mij walgelijk en dieronterend experiment. Dat echter wel de huidige politieke situatie verduidelijken kan.

Na de Spartanen verzameld te hebben op een plein haalde Lycurgus een tweetal honden naar voren. Geboren uit hetzelfde nest. Maar opgevoed volgens verschillende normen. De ene hond liet men vooral rusten in de keuken. De andere trainde men als productieve jachthond. De keuken hond werd passief en wachtte tot de bazen hem een pan met voedselresten voorzetten.

De honden werden getoond aan de Spartanen. En er gebeurde daarna een tweetal zaken. Er werd een pan neergezet, en een haas werd losgelaten. Daarna liep de keukenhond kwispelstaartend naar de pan en ging verwachtingsvol zitten wachten totdat de bazen de restjes toewierpen. De jachthond ging achter de haas aan en wist deze te vangen. De haas werd door de jachthond kwispelstaartend naar de baas gebracht. Beide honden gingen netjes opzitten en keken de baas met grote hondenogen aan.

De Nederlandse kiezer heeft gisteren gesproken, en getoond dat er een tweedeling is in de maatschappij. Een groot gedeelte heeft voor de PvdA gekozen, terwijl een nog iets groter gedeelte de VVD heeft verkozen. In de parabel zouden de PvdA stemmers met name de keuken honden zijn. Die vol verwachting op de kruimels wachten die de heersers overlaten.  Die voor een solidaire samenleving zijn, waarin solidariteit is afgedwongen. Zodat het voor grote groepen van de bevolking in naam van een sociale maatschappij mogelijk is als keukenhond te vegeteren. Op de kosten van een ander.

De andere groep kiezers zijn de jachthonden. Die kwispelstaartend de vruchten van hun arbeid komen afdragen aan de heersers. Dit zijn vooral de VVD stemmers. Ze hebben wederom gekozen voor een partij die bewezen heeft geen enkel probleem met staatschuld en belastingverhogingen te hebben.

Als ik de laatste tijd niet de activistische kern van de LP had gevolgd dan had ik het vrijheidsideaal in deze parabel de rol van de haas toegedicht. Doodgebeten door een zelfverkozen collectivist. Doodverklaard.

Ik heb echter zelden zo’n betrokkenheid gezien. Mensen die hun carrière en geld even pas op de plaats doen maken om zich voor de libertarische gedachte in te zetten. Het is als een embryo waar de celdeling op gang is gekomen. Het ziet er nu nog niet spectaculair uit maar de celdeling zal doorgaan en de libertarische foetus zal ooit als baby de baarmoeder gaan verlaten. Helaas niet in 9 maanden tijd. Het zaadje is gelegd en de moraliteit zal ooit zegevieren.

41 REACTIES

 1. Het is 4 duizend mensen die vrijheid willen en meer dan tien miljoen die henzelf en de 4 duizend slaaf willen houden.

  In hoeverre kan je met mensen met zo’n mentaliteit ooit iets teweeg brengen, zelf degene die wat in vrijheid inzien stemmen uiteindelijk om aan ketens gebonden te worden.

  Zelf een partij die als UFO partij werd bestempelt krijgt 3x meer steun. Het geeft aan hoe een zeer groot meerderheid over vrijheid denkt. Ik geloof niet in de meerderheid van de mensen, als wij vrijheid willen dan moeten we het halen ergens in dit wereld en dan los van de rest.

  Zé [13] reageerde op deze reactie.

 2. @Fukkov [1]: eindelijk zie ik eens hoeveel stemmen er naar de LP gegaan zijn. Voor een politieke beweging zeker niet verkeerd! Bedenk ook dat eigenlijk alle politieke partijen ontstaan zijn vanuit een maatschappelijke beweging. Lijkt me zeker zaak om door te gaan. En dan gaat het met name om het vinden van sprekende praktijkvoorbeelden en gewetensvragen die aankomen bij de rest van de 12,5 miljoen stemmers. Ik ben van harte bereid om mee te denken!

  Egor [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Rik Kleinsmit [3]: Voor een partij die al bijna 20 jaar bestaat, zijn 4000 stemmen een lachertje, democratisch gezien.
  Het bestuur zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen voor dit falen en of het roer over geven aan andere strijders die zich in de democratische arena thuisvoelen en wat charismatiger zijn, of de partij opheffen.
  Maar doorgaan met hetzelfde bestuur, is voortmodderen en doet het libertarisme meer kwaad dan goed.

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 4. De verkiezingen hebben in ieder geval opgeleverd dat we nu weten hoe het libertarisme er in Nederland voor staat. Er is hier blijkbaar maar een kleine groep libertariërs. Daarmee is ook aangetoond dat het erg onwaarschijnlijk is dat je het systeem van binnenuit kunt hervormen. Dat is een wijze les. Doorgaan als politieke beweging is dan ook weinig zinvol. Die energie kan wel beter worden besteed. In plaats van het libertarische woord te verspreiden in de hoop gehoord te worden, kunnen we beter het libertarisme in de praktijk gaan brengen. Waarom zouden we wachten op toestemming van Den Haag en Brussel? Waarom zouden we wachten tot het EU-schip zinkt?

 5. IMO heeft het circus in de laatste dagen de massa op uitgekiende wijze naar de polariserende “alles is mogelijk” uitslag gebracht.
  Ik voorspel een paarse regering: dan kunnen ze pas echt “pick and choose” implementeren zonder zich druk te maken over wat de massa er van vindt. Alles is immers een compromis?…

 6. @Ratio [9]:

  Niet om te gaan regeren.

  Dan heeft de LP natuurlijk weinig bestaansrecht. Stel, er had een heus mirakel plaatsgevonden en de LP kreeg 101 zetels (= meer dan 2/3 meerderheid). Had de LP dan gezegd “Sorry, wij regeren niet want wij dragen een boodschap uit”? Of zou de LP dan zeggen: “Wij nemen nu een nieuwe grondwet aan die alle oude wetten nietig verklaart.”?

  Wat de campagne betreft: het lijkt er op dat een nieuwe club het moet gaan overnemen van de oude garde. Al kan de laatste wellicht de verenigingszaken blijven waarnemen.

 7. @Ratio [9]: Als ik het media-optreden beoordeel, is die boodschap uitdragen behoorlijk slecht gegaan. Manders greep de debatten niet aan om te vechten. Jammer. Gemiste kans.

 8. Wat ik heb gezien is dat in Purmerend de uitslag 1% was, terwijl dat landelijk maar 0,1% was. Dus een van de meest succesvolle gemeenten, waar de LP een indruk heeft achtergelaten.

  Wat kunnen we hieruit leren? Dat is NAAMSBEKENDHEID. Harry en ik hebben gewoon even 8 posters opgehangen overal in Purmerend en als dat door het gehele land zou zijn geweest, dan was er in principe 1,5 zetel te behalen. Als je een lijstverbinding was aangegaan met een andere redelijk liberale partij (LibDem, DPK etc.) dan is de kans van slagen nog groter. Pas in het parlement wordt je stem gehoord, niet daarbuiten.

  Het is voor mij een leerproces geweest, waarbij de organisatie behoorlijk amateuristisch geweest en het wordt tijd voor een professionelere aanpak. Want voor de toekomst moet er gewoon een oorlogskas zijn van een paar ton wil je meedoen met de verkiezingen.

  De verkiezingskas kan worden gespekt via donaties, geldinzameling, sponsoring, merchandising, loterijen etc. Alleen moet men daar wel aan gaan beginnen.

  Je moet die naamsbekendheid in heel Nederland via posters, flyers en meedoen aan lokale debatten, daarbij de felle discussie niet schromen. Bovendien moet je een week voor de verkiezingen via de dagbladen advertenties inkopen, kleine reclamespotjes uitzenden op tv en op radio.

  In 1994 waren het iets meer dan 2500 stemmen en nu zijn het er iets meer dan 4000. Op deze manier duurt het tot St. Juttemus voordat de LP een stem heeft in het parlement en laten we hiervan dan gaan leren.

  nm156 [14] reageerde op deze reactie.
  Naam * [18] reageerde op deze reactie.
  Oscar [25] reageerde op deze reactie.

 9. @Alex [2]: Vrijheid kan men alleen in zichzelf vinden, Alex, en niet in de buitenwereld, dat moge onderhand toch wel duidelijk zijn, nietwaar?
  Het gaat er volgens mij om een vrije geest te ontwikkelen, en dat kan de mens alleen maar zelf bewerkstelligen.
  Vanuit een vrije geest kan men vrij spreken, maar zolang men nog gehinderd wordt door de gevangenis die men vanuit angst creëert voor zichzelf is men niet vrij.
  Ik weet het is een ingewikkeld item, en vaak moeilijk te doorgronden, je kunt er je hele leven mee bezig zijn, maar volgens mij de enige weg.
  Vandaar dat wereld waar wij allemaal momenteel in leven gebaseerd is op angst en dit schijnt nog steeds te groeien.
  Van alle kanten worden we nog steeds onderdrukt, beroofd en klein gehouden.
  De enige weg om je daar aan te ontrekken is door te beginnen bij onszelf wederom is gebleken dat we van de regering niets hoeven te verwachten, bewust-zijn is nog steeds ver te zoeken, wellicht is het eenvoudiger dat bij onsZelf te vinden en daar dan ook naar te handelen.
  Dat vereist inzicht, moed, mededogen en vooral Liefde voor het leven an sich.
  Ik heb voor de zoveelste keer in mijn leven niet gestemd, nooit gedaan en zal het ook nooit doen, behalve dan op mijZelf.
  Ervan uitgaande dat ik het middelpunt van deze wereld ben zoals dat voor iedereen geldt.
  De wereld is zoals ik deze ervaar, dus ben ik de gene die deze wereld kan veranderen.
  Ik denk als wij uiteindelijk dat mogen onderkennen samen met het principe van leven in vrijheid zonder de ander daarin te beschamen, we uiteindelijk er wel uitkomen.
  We hebben allemaal, ook ik, nog een lange weg te gaan.

  Stay Human,
  Vrede,
  Zé.

 10. @Albert S. [12]:
  “Wat ik heb gezien is dat in Purmerend de uitslag 1% was, terwijl dat landelijk maar 0,1% was. Dus een van de meest succesvolle gemeenten, waar de LP een indruk heeft achtergelaten. ”

  Als ik in de uitslagen kijk zie ik Purmerend 29 stemmen en ook gewoon dus 0,1%.

  Meedoen met de volgende verkiezingen zal ook geen zetels opleveren. Het is de tijd niet.

  Albert S. [15] reageerde op deze reactie.

 11. @nm156 [14]: Sorry, dan heb ik het verkeerd geinterpreteerd, mijn excuses, want er stond wel 1%. Wellicht heb je gelijk dat het de tijd niet is, want onze naamsbekendheid is er niet en ook niet waar we voor staan. Ik had wel verwacht dat we toch meer dan de 4000 zetels zouden hebben behaald, dat was dus een enorme teleurstelling.

  nm156 [17] reageerde op deze reactie.

  • Alles wat aandacht krijgt, groeit.
   Meer mensen zullen ontdekken dat er weer niets veranderd, en dat ze weer bedonderd worden.
   En zullen dus op zoek gaan naar alternatieven.
   Zaak is dus dat de LP de mensen laat weten dat ze bestaan, en waar ze voor staat.
   Oren dienen van binnenuit open te gaan.
   Ik blijf me hiervoor inzetten.

   Vrede,

   Zé.

   Maät [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Albert S. [15]:
  Ik denk dat je met je verwachting van 4000 zetels inderdaad wel helemaal alleen stond 😉
  In een ander topic had ik berekend dat de LP 5000 stemmen zou halen.
  1 zetel zie ik dan ook niet snel gebeuren. Men is het nooit eens met de LP, wel vaak op gedeeltes, maar andere gedeeltes is men weer sterk op tegen.

 13. @Albert S. [12]:

  Hier ben ik het wel mee eens. De campagne voor de volgende verkiezingen (al kan dat nog 4 jaar duren) is al begonnen. De partijen in het parlement krijgen continu aandacht in de media.

  Als buitenstaander denk ik ook dat de LP een (1) boodschap moet uitdragen: kleine overheid met kerntaken, of geen overheid. Ook al ben ik zelf een anarchist, ik denk dat dat voor de meeste mensen een geen-overheid-situatie te ver van het veilige gevoel afstaat.

 14. @Zé [16]:

  Het wachten is op de grote klapper, het moment dat geld (slijk der aarde), goud en bezittingen, totaal waardeloos zijn geworden en er hoogst waarschijnlijk een harde en felle oorlog nodig is om ieder mens op aarde terug te zetten op zijn oorspronkelijke plaats. We leven nu als mens in een kooi die we uiteindelijk zelf hebben gecreëerd en geven daar dan een ander de schuld van. De heren politici die ons met angst,, leugens en ziektes en wetten proberen te onderdrukken en ons trachten af te snijden van onze natuurlijke gedachten en leven zullen uiteindelijk als de top -niet bekent wanneer- is bereikt zullen ook zij met de grond gelijk worden gemaakt. Ik persoonlijk denk dat er ooit een moment zal aanbreken waarop men erachter komt dat alle onnatuurlijke middelen en probeersels van de geestesdode mens zijn uitgewerkt en men zal beseffen dat we reeds duizenden jaren hebben geleefd in een mirage, een totale schijnwereld. Kort gezegd; de mens is vergeten hoe hij beter kan werken met zijn gevoel, zijn natuurlijke identiteit, en zal hoe dan ook ooit dienen af te leren om alleen nog met zijn verstand te denken en terug te keren naar de basis van voelen en denken (yin en Yang).

  Hoe dan ook, we zullen eerst moeten dealen met de huidige zieke wereld en hier een artificiële rol blijven spelen totdat het moment daar is om het masker en het juk af te gooien en daarna weer baas over eigen ziel en lijf te worden. Natuurlijk kun je ook nu kiezen om je leven een andere wending te geven, alleen zul je hoe dan ook direct of indirect worden geconfronteerd met de wereld van dwang, geld en macht en nog steeds niet absoluut vrij zijn. Daar zal toch een revolutie of een apocalyps voor nodig zijn.

  Eddie Willers [22] reageerde op deze reactie.

  • Hallo Maät,

   Dank voor jouw reactie, en ja, ik ben me er erg bewust van wat je schrijft. Ik hoop dat meer mensen dit be-grijpen.
   Het gaat je goed,

   Vrede,
   Zé.

 15. Laten we eerlijk zijn, dit was een vreselijk inhoudsloze campagne in de media in het algemeen. De echt cruciale onderwerpen (EMS/Euro, zorg, sociaal stelsel) werden totaal niet uitgediept en ruimte voor afwijkende geluiden werd hardhandig de kop ingedrukt. De Euro propagandamachine draaide op volle toeren.

  Hoe kunnen mensen nu massaal weer PvdA stemmen terwijl er alleen maar een ander gezicht naar voren is geschoven? Ik verdenk veel mensen van moedwillige onwetendheid en desinteresse. Ook leek het af en toe meer op Idols dan op verkiezingen.

  Veel mensen zijn daardoor niet eens in aanraking gekomen met de ideeen van de LP of zijn er nog (lang?) niet klaar voor. Daarentegen heb ik op verschillende forums toch wel wat lichtpuntjes gezien en ik denk dat er best wel potentie is voor zetels.

  Het is alleen een kwestie van lange adem en een iets andere benadering. We zullen moeten blijven hameren op het verschil tussen echt en nep privatisering en de gebreken van de overheid. Ook moet je met een uitgewerkt alternatief komen; alleen maar nee zeggen helpt niet.

 16. @Eddie Willers [22]:

  Ja, geld is het slijk der aarde. Slijk kan evenzo leven brengen, maar in dit geval zorgt geld met zijn zion- Fed/ECB reproducenten gezwel ervoor dat geld mensen laat liegen, tot slaaf worden, onderdanig zijn en verworden tot moordenaars, oplichters, en onderdanige slaafse kruipers. Geld is in zijn huidige vorm vies en smerig middel en zal dat ook altijd blijven, ook al krijgen we een reset van valuta (werelddollar) die een zogenaamde nieuwe wereld orde moet scheppen, want steeds weer zullen de zion-machten de verkeerde interpretatie geven aan geld die door hun verdorven geesten blijvend worden voortgebracht. Zolang er psychopathische mensen/machten aan de counter zitten bij de banken zal er niets veranderen en geld het slijk der aarde blijven en de mens zijn kruiperige onderdaan.

  Sander [30] reageerde op deze reactie.

 17. Lycurgus, Plato, Pericles worden al duizenden jaren gecopiëerd
  de Romeinen zijn de uitvinders van de Democratie, de metamofoor van Lycurgus met de honden, wordt anno 2012 toegepast op onze kinderen fantasie, inspiratie, anders denken wordt bestraft, terwijl emergent gedrag, en kadaver discipline er wordt ingestampt.
  De kinderen zijn de toekomst, vergeet de geindoctrineerden het is een onomkeerbaar proces, waar slechts enkelingen aan ontsnappen, met als gevolg een leven lang teleurstellingen.
  conclusie LP concentreer de campagne op studenten. Red de kinderen.

  Mario
  een

Comments are closed.