Defensie wordt al jaren aan alle kanten gesneden. Er wordt zelfs al iets geroepen over het stilleggen van het JSF project. (Hulde).

Wat vinden we van de stelling:
“Defensie moeten we helemaal opheffen.”

Motivatie: In NL is niets, maar dan ook echt niets meer te vinden dat nog enigszins de moeite waard is om voor te knokken.

 

Je zou kunnen denken aan een soort Burger Bescherming die ingezet kan worden bij natuurrampen en voetbal wedstrijden. Scheelt de politie een hoop werk.

Defensie argumenteert dat een sterke defensie nodig is in verband met NAVO afspraken. Jongens en meisjes naar Afghanistan sturen en laten opblazen omdat daar geitenhoeders (u dacht aan een ander woord) iets met drugs doen. Laat ze daar toch lekker klooien.

Defensie argumenteert verder dat het van levensbelang is om met boten te varen en vliegtuigen te vliegen. Uhm tja, daar zijn die dingen wel voor uitgevonden, maar of het nou echt nodig is voor NL om boten en vliegtuigen te hebben. In geval van nood huur je gewoon een boot en ga je daar mee varen. Forse kosten besparing hoor. Onderhoud is voor rekening van de eigenaar, je betaalt alleen een huur en de benzine kosten. (of spul waar zo’n ding op vliegt of vaart).

Denken wij nou echt met elkaar dat de NL defensie ook maar iets voorstelt? We hebben geen tanks meer. Soesterberg is gesloten. Er vliegt geloof nog wel eens een verdwaalde banaan, zo’n ding met  wieken aan de voorkant en achterkant. Onderzeeboten? Ik zie ze niet, zeker onder water. En wat doen ze daar? Werkelijk… Wat is de lol van een duikboot? Je kan niet eens door een raampje kijken.

Ik zeg: Maak een professioneel leger, een soort korps mariniers, echte kerels en meiden die van aanpakken weten en geef die een beetje leuk materieel waar ze rampen mee kunnen bestrijden. Schoppen, harken, zandzakken, en vooruit een handvol simpele boten en heli’s voor binnen de eigen landsgrenzen. Blauwe baret, en bevoegdheid om relschoppers hardhandig op te pakken.
Zullen voetbalclubs ook leuk vinden.

Ingezonden door Pendragon

11 REACTIES

 1. Zoals zo veel is defensie een kind met een waterhoofd. Te veel mensen beslissen wat enkele moeten doen. Zend deze naar gebieden waar we niks te zoeken hebben terwijl de massa van defensie een leuk 9-5 baantje hebben in een tot in de puntjes verzorgde kantoor omgeving.

  Correct, afschaffen van de defensie zal geen gevaar opleveren voor Nederland. Niets te halen en te dom om voor de duivel te dansen.

 2. Bertje in de gaten houden wat er in de wereld gebeurd. Doe je niet mee, dan tel je niet mee. En google voor de aardigheid eens “gebroken geweertje” .

  Gedaan?

  Dan weet je waar zulk gemakkelijk kortetermijndenken in mei 1940 toe leidde.

  Al zou het mij niet verbazen dat jullie ook moeten googelen wat er in 1940 gebeurd is.

  Pendragon [5] reageerde op deze reactie.

 3. 1940… alles wat de Duitsers kon stoppen was in een strategische terugtocht naar London.

 4. U heeft blijkbaar geen idee wie er voor zorgt dat u dit in vrijheid kunt schrijven, in deze verkiezingstijd kunt kiezen wie u wilt, zorgt dat de bosbrand bij u in de buurt wordt geblust voor uw huis aan de beurt is. Wie zorgt dat onze grenzen moeilijke hindernissen zijn voor mensen die minder goede bedoelingen hebben. Al die spullen waar u zo aan gehecht bent komen uit het Verre Oosten, China, Taiwan, Japan etc. Wie zorgt ervoor dat het daar niet alleen vertrekt per schip, maar hier ook veilig aankomt? Wie zorgt dat al dat buitenland dat wij hebben, met ons samen wil werken voor een betere economie en hogere welvaart? Die zorgt dat al dat geld Nederland binnenkomt en waar de salarissen van betaald worden doordat de handel in een veilige omgeving ongehinderd kan plaatsvinden? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  In de jaren dertig van de vorige eeuw werd in de toen, evenals nu, onveilige en instabiele wereld, vanwege economische recessie bezuinigd op Defensie. Hebben we dan helemaal niets geleerd? http://petities.nl/petitie/handen-af-van-defensie-in-belang-van-verzorgingsstaat

  Que Sera Sera [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Hans [2]: Ik begrijp en respecteer wat u bedoelt. Maar net als in 1940 stelt ook nu NL geen ruk voor op de wereldschaal. Simpelweg omdat hier niets van waarde te halen is. Ja kaas en bloemen. Ik stel alleen de vraag of NL een groot defensie apparaat nodig heeft? Of zou NL beter af zijn met een klein goed opgeleid leger van beroepssoldaten, goed materieel dat binnen de landsgrenzen ingezet kan worden bij nationale rampen en grote events.

  Jammer voor de internationale oefeningen, immers je hoeft daar als soldaat niet meer heen. Je blijft in NL gestationeerd. Punt.

 6. @Jan [4]: Het spijt mij dat je baan komt te vervallen… maar overdrijven is je niet vreemd. Ik denk dat er een hele carriere is weggelegd by de VVD of CDA.

  En de overheid afschilderen als de redder van de vrij handel gaat mij veel te ver. Dankzij deze overheid is het moeilijk om handel te doen. Regels, vergunningen en niet te vergeten allerlei opslagen en belastingen.

  Het Verre Oosten will alleen zaken met u doen als u eerst betaald. Een uitstekende regel die ik direct aannam toen ik me in dat Verre Oosten vestigde nu meer dan 20 jaar geleden.

  De “vrijheid” die u denk te hebben dankzij defensie is niks anders dan een onzichtbare gevangenis waarin u mag spelen binnen de regels die andere stellen en die regels worden bewaakt door politie en defensie. Met wapens gericht op de eigen bevolking, afluisteren van jan en alleman en met op iedere hoek een camera met weet ik wat voor software zodat deze overheid mij kan volgen en veroordelen.

  Defensie… hoe langer ik er over denk hoe sneller ik ze zou opdoeken die tinnen soldaatjes

  Voordat u gaat vragen of ik weet wat in 1940 gebeurde hier de Nederlandse versie van het verhaal.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_aanval_op_Nederland_in_1940

 7. In Nederland is een hele hoop waar je aan gehecht kunt zijn, en wat je waard zou kunnen vinden om te verdedigen.
  Als de schrijver van het artikel geen enkele blijk geeft van verstand van defensie en zijn materieel en zijn eenheden, dan is reageren ook zinloos. Ik verwacht niet dat de nationale veiligheid gebaat is bij mensen die geen enkel verstand hebben van defensie, en dus verkeerde besluiten zullen nemen over het opdoeken van onderdelen daarvan.

  Pendragon [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Pteranodon [7]: Hartelijk dank voor deze reactie. Ik wilde de mening peilen over ons defensie apparaat. Daar gebruik ik een redelijk scherpe stelling voor. Een stelling die uitgaat van een ander defensieapparaat dan wij nu kennen. Ik heb er namelijk een pesthekel aan als er een Nederlandse soldaat onnodig door een bermbom in een ver land wordt opgeblazen. Noem mij ignorant, maar volgens mij is dat piepkleine landje aan de Noordzee beter af met een goed opgeleid beroeps leger dat onze grenzen controleert en de burger bijstaat bij rampen. Naar mijn bescheiden mening is het niet nodig om een club jongens en meisjes in een zandbak ver weg te plaatsen en dan te roeptoeteren dat dit voor de veiligheid van NL goed en nodig is. IK zie dat gewoon niet zo. Net zo als u een andere visie hebt. Ik moedig de officieren zelfs aan om te knokken voor hun job. Maar wel met de kanttekening dat er een open oog moet zijn voor de veranderde wereld waarin de functie van defensie misschien wel eens moet worden aangepast. Wat vind u van die gedachte?

 9. Het NL leger staat niet vermeldt op de site van globalfirepower.com

  Wel op deze site:
  http://www.defensie.nl/landmacht/eenheden/

  We hebben geen groot leger, wel een dure ambtenarenschil eromheen. Een beetje zoals de politie, ze zijn er wel, maar vooral lekker binnen met een kop koffie en dan met twee vingertjes twee uur lang over een aangifte doen…..
  Ik vind niet dat er bezuinigd moet worden op het werkelijke uitvoerende personeel van defensie, maar wel dat de prioriteiten (taken) anders moeten komen te liggen. Meer inzetten om grenzen te controleren, ism de marechaussee, controles laten uitvoeren op dubieuze bedrijven waar veel illegalen werken (textiel/horeca/schoonmaak/drugspandjes) etc.
  Geen geldverslindende missies meer naar de woestijngebieden als bv. Afghanistan. De CCCP in de jaren 80 konden met 50.000 man niet eens 15 km2 controleren, komen wij eraan met 1.400 man. Haha. Maar het is een politiek/bedrijven spelletje (bedrijven als Shell/Exxon/Carlyle group/Boeing en nog vele anderen verdienen goud geld aan oorlog) en ach, de soldaat die uitgezonden wordt krijgt toeslag, waar de thuiswachtende moeder/kind ook blij van worden. (tenzij manlief -tegenwoordig ook vrouwlief- opgeblazen wordt door een bermbom of door eigen kruisvuur om het leven komt…) Sneu. Laat ze hier maar lekker aanmodderen met een paar elite-troepen en 5 bataljons ‘gewone’ soldaten…

  t.w.boltze [10] reageerde op deze reactie.

 10. @ Paul [9]:
  Het is ongelooflijk dat er nog zoveel burgers van het soort betweters over over defensie denkt te kunnen praten. Laat ze gewoon wijselijk hun mond houden en hun belasting betalen voor een sterke, moderne krijgsmacht.
  Teddy

 11. Het verderfelijk pacifisme dat uitmond in het gebroken geweertje en onverantwoorde bezuiniging op defensie is uiterst gevaarlijk voor Nederland en zou moeten worden verboden. Maar dit is maar een wishful thinking.Er worden miljarden uitgegeven aan migranten,asielanten ontwikkelingshulp enz. Bezuinig daarop maar niet op de verzekering dat defensie heet.
  Teddy

Comments are closed.