In het boek ‘The Welfare State We are in‘ beschrijft James Batholomew dat gedurende de laatste 50 jaar van de 20ste eeuw, de burgers van Hong Kong geregeerd werden door een ongeïnteresseerde en afstandelijke bureaucratie. John James Cowperthwaite was er ‘financial secretary’. Hij regeerde over een grote groep arme mensen die een bruto nationaal product per hoofd van de bevolking hadden, 1/5 van dat van groot Brittanië. Hong Kong had bijna geen landbouw grond, geen natuurlijke delfstoffen, zelfs niet genoeg water. Al die tijd kwamen er miljoenen arme vluchtelingen binnen vanuit China. Hong Kong had geen democratie.

In het moederland Engeland was wel een democratie. Daar werden sociale programma’s toegevoegd, oorlogen gefinancierd en belastingen verhoogd, om de stemmen binnen te halen voor een verkiezingsoverwinning. In de jaren 70 waren de engelse heersers bijna failliet en moesten ze bedelen bij het IMF om hulp.

In de tussentijd weerstond John James Cowperthwaite alle verleidingen om mee te gaan in het voorbeeld van het moederland. Hij liet belastingen op 15% en deze werden alleen op salarissen geheven. De rijken betaalden niet meer belasting dan de armen. Er was weinig regulering. Als de middenklasse huizen wilden, moesten ze die zelf betalen. Als ondernemers een tunnel onder de haven wilden, moesten ze dat maar van hun eigen geld bekostigen.

Hong Kong’s economie groeide jaarlijks 2 tot 3 keer zo hard als die van Engeland. In 1992 was het inkomen per hoofd van de bevolking hoger dan dat van Engeland. Ook waren de onderdanen zonder democratie vrijer dan die van Engeland. Volgens wikipedia hebben de onderdanen in Hong Kong nu gemiddeld een inkomen van $49.137 terwijl dit in Engeland $36,605 is.

Vrijspreker: Is het niet overduidelijk dat vrijheid werkt?

Opperdienaar: Het maakt juist duidelijk dat vrijheid niet werkt: Wie kan er ook maar 1 gouverneur van Hong Kong noemen zonder wikipedia te raadplegen? Dit terwijl iedereen weet wie die vrouw is die met een met diamanten hoofddeksel van een miljard pond, de onderdanen oproept tot het aanhalen van de broekriem.

 

 

Opperdienaar: Allereerst moet geconcludeerd worden dat dit maar 1 voorbeeld is.

Vrijspreker: Maar er zijn er veel meer; noord en Zuid Korea, Oost en West Duitsland

Opperdienaar: Het maakt niet uit hoeveel voorbeelden je kunt vinden. Een correlatie tussen 2 dingen (vrijheid en welvaart), wil absoluut niet zeggen over een oorzaak gevolg verband. Zo is regen gecorreleerd met het dragen van paraplu’s en daar kun je 1000 voorbeelden van vinden, maar dit wil niet zeggen dat je het kunt laten regenen door een paraplu op te zetten.

Wetenschappelijk gezien is er maar 1 manier om oorzaak gevolg verbanden aan te tonen. Dat is door een aantal willekeurige landen te nemen, random op een aantal dwang lost te laten en bij een aantal niet en dan te kijken wat er gebeurt. Zo’n experiment zou echter onethisch zijn.

Kortom, al je voorbeelden die laten zien dat vrijheid en welvaart gelijke tred houden, zeggen niets over een oorzaak en gevolg relatie. Daarnaast is wetenschappelijk gezien 1 tegenvoorbeeld genoeg om de theorie onderuit te halen. Als dat niet te vinden is, beginnen we over de welvaartsverdeling. Dit debat kunnen we eindeloos rekken als etatisten. We vinden het allemaal best, zolang je maar niet morele argumenten gebruikt. Dat doen wij namelijk al en met groot succes.

Vrijspreker: Iets complex als een economie is toch gewoon niet centraal te plannen?

De nederlandse onderzoeker Ab Dijksterhuis ontdekte dat mensen beslissingen met minder dan 12 criteria het best bewust kunnen maken. Bij complexere zaken laten onze rationele vermogens het echter afweten en is het beter om alles in je op te nemen en er een nachtje over te slapen. Ik leid daar uit af dat het centraal plannen van de keuzes van alle onderdanen, voor een geniaal iemand als ik, mogelijk moet zijn als ik iets meer in bed blijf liggen.

 

56 REACTIES

 1. Leuk wat die foto laat zien. Jullie tonen hiermee aan dat jullie veel belang hechten aan mooie dure gebouwen en dat de maatstaf voor rijkdom hierin herkend kan worden.

  Veel interessanter zou zijn om 10 mensen uit die wolkenkrabber te halen en 10 mensen uit die oude Cubaanse oldtimers, en dan eens te gaan kijken wie er werkelijk het meest ontwikkeld is als mens. Dus niet gaan meten welke gebouwen beter uitgerust zijn maar gaan kijken welke effecten beiden systemen op de mens hebben gehad.

  pcrs [2] reageerde op deze reactie.
  Alex [21] reageerde op deze reactie.

 2. @J.H [1]: Een maatstaf zoals kindersterfte, analphabetisme of energievoorziening of zo? Want de auto’s zijn misschien afthans in Cuba, maar het onderwijs is top of the bill?
  Welke maatstaf zou je willen nemen waaruit blijkt dat het leven in Cuba onder meer dwang, beter is?

  J.H [3] reageerde op deze reactie.

 3. @J.H [3]:
  Dus als ik een plaatje laat zien dat aangeeft dat bij meer dwang je minder mooie gebouwen hebt en slechtere auto’s, dan geeft ik daarmee aan dat ik niets om andere dingen geef?
  Ethiek is beter als er meer dwang is? vreugde is groter bij meer dwang door je heerschers? respect voor je medemens is groter bij meer dwang van je medemens?

  J.H [5] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [4]:

  Je foto wilt aantonen dat kapitalisme het straatbeeld kan vullen met hypermoderne auto’s en gebouwen. Ik wil aantonen dat het gedrag van mensen veel meer over hun rijkdom zegt dan hun uiterlijke bezit. Het gedrag van die mensen uit die wolkenkrabbers kun je vergelijken met die van piraten en slavendrijvers…psychopaten…

  En vergeet niet dat de grootste dwang in Cuba nog niet eens van hun eigen regering afkomt maar vanuit die zogenaamde “kapitalistische” VS.
  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1339172/2011/10/25/VN-veroordeelt-voor-20ste-keer-VS-embargo-tegen-Cuba.dhtml

  “Ethiek is beter als er meer dwang is? vreugde is groter bij meer dwang door je heerschers? respect voor je medemens is groter bij meer dwang van je medemens?”

  Nee, want anders zou er wel meer ethiek,vreugde,respect in het Westen zijn dan in Cuba. De waarheid is dat dwang een Westers product is.

  pcrs [6] reageerde op deze reactie.
  pcrs [7] reageerde op deze reactie.
  blue-coat [9] reageerde op deze reactie.

 5. @J.H [5]:

  “De waarheid is dat dwang een Westers product is.”

  Neem elk boek over grote westerse filosofen, en je zal er gegarandeerd een zekere Marx in terugvinden. De westerse filosoof die dwang op grote schaal als ultieme maatschappijvorm vooropstelde.
  Deze ideeen werden vanuit het westen wereldwijd door andere landen , zelfs andere culturen, gretig aangenomen, met miljoenen doden als gevolg.

  Van de ideeen van de andere grote Westerse filosofen , valt er op de aardbol heden ten dage bitter weinig te bespeuren.

  We moeten inderdaad niet fier zijn op de invloed van “westerse ideeen” op de gehele mensheid.

  • @pcrs [10]:

   En met wat gaan libertariers arbeiders betalen? Over Egypte kan ik weinig zeggen, ben er niet bij geweest en ik geloof niet meer zoveel van onze geschiedenis boeken.

 6. @J.H [8]: Betaald waarvan? Hoe zouden de vrijwillige geldstromen moeten lopen van die eindigen bij de bouw van een enorme nutteloze steenmassa?
  Technologie en productiviteit waren laag, dus je moest heel hard werken voor je eerste levens behoeftes. Wie geeft er dan vrijwillig geld uit voor een nutteloze steenmassa?
  De pyramide staat symbool voor machtsuitoefening. De vorm geeft de machtsstruktuur aan. De top was van goud. Megalomane bouwwerken zijn van megalomane heersers.

  J.H [11] reageerde op deze reactie.
  J.H [14] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [7]:

  Dat komt omdat er weinig locaties zijn die zo vrij zijn, dat iedereen zich er wil vestigen. Als heel europa ‘vrij’ zou zijn dan zou het er net zo uit zien als nu (misschien zelfs minder geconcentreerd op bepaalde plekken) omdat er dan geen ruimtegebrek is.
  Hong Kong is één vd weinige plekken waar dit kan dus gaat iedreen er heen en ontstaat ruimtegebrek. Kijk naar Macau, Singapore, etc.

  • @pcrs [10]:

   Die nutteloze steenmassa zorgt trouwens al eeuwen voor positieve cash flow voor Egypte. Een betere investering bestaat eigenlijk nauwelijks. De beste aandelen/beleggingen die nu bestaan zullen er over 100 jaar waarschijnlijk niet meer zijn. Piramides gaan nog wel een paar duizend jaar mee en staan dus nog een paar duizend jaar garant voor inkomsten.

   Vind je overigens echt dat de technologie bij de bouw van die piramides laag lag? Er zijn namelijk granieten platen gevonden van ruim 500 ton in die piramides…

   1 rand [15] reageerde op deze reactie.

 8. “Hoe zouden de vrijwillige geldstromen moeten lopen van die eindigen bij de bouw van een enorme nutteloze steenmassa?”

  Dit vind ik wel een interessante. Wat is het verschil tussen die nutteloze steenmassa en bijvoorbeeld McDonald of ikea?

  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 9. @J.H [14]:

  leuk zo’n rendement over 4000 jaar. dan zijn de mensen die het onder dwang (anders zouden ze nooit zo’n slechte investering doen) geproduceerd hebben al dood gok ik. Netto Contante Waarde 2000 BC is nihil.

  ik gesel je met zweepslagen om je in de verzengende hitte een hoop stenen te laten stapelen. Maar dat is ethisch verantwoord want ooit zullen mensen met restjes van jouw DNA daar profijt van hebben (als er niet weer zo’n dictator zit die met zweepslagen alle buit naar zich toe trekt). Dus niet zeuren en doorwerken.

  J.H [16] reageerde op deze reactie.

  • @1 rand [15]:

   Hoe weet je dat van die dwang en die zweepslagen? Was je erbij?

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_piramide

   Ik citeer:
   “Tegenwoordig gaat men ervan uit dat de bouw van een piramide grotendeels het werk van professionele bouwlieden was en niet van slaven, zoals Herodotus stelde. Volgens moderne reconstructies waren voor de bouw van een enkele piramide tienduizenden mensen nodig. Waarschijnlijk bestond het grootste deel van deze bouwvakkers uit de plaatselijke Egyptische boeren die als een soort ‘herendienst’ voor de farao meehielpen met bouwen als tijdens de periodieke overstroming van hun akkers door de Nijl toch niet op het land gewerkt kon worden. Enige jaren geleden zijn de resten van een complete stad voor de bouwlieden gevonden nabij het plateau van Gizeh. Uit resten van de keukens bleek dat de werkers niets te kort kwamen en een voedzaam dieet genoten, wat ook wel nodig was voor het zware sjouwwerk met de steenblokken”

   Ik zeg dus niet dat dit waar is maar ik zeg ook niet dat die zweepslagen waar zijn. Beiden kunnen waar zijn of niet waar zijn.

   “Netto Contante Waarde 2000 BC is nihil”

   Tja…zal hier verder maar niet op ingaan…beetje domme uitspraak namelijk….

   1 rand [20] reageerde op deze reactie.

 10. @J.H [13]: Het verschil tussen een nutteloze steenmassa en een nuttige steenmassa is het nut.

  “De beste aandelen/beleggingen die nu bestaan zullen er over 100 jaar waarschijnlijk niet meer zijn. Piramides gaan nog wel een paar duizend jaar mee en staan dus nog een paar duizend jaar garant voor inkomsten.”
  De begraafplaatsen in Normandie bestaan over een paar honderd jaar waarschijnlijk ook nog wel, maar dat wil niet zeggen dat het een nuttige investering was.
  Een veel gemaakte fout is er 1 die Hazlitt al noemde:de seen and the unseen. Wat je ziet is een groep pyramides die cash flow opleveren van toeristen, wat je niet ziet is wat er niet is en wat gedaan had kunnen worden met dezelfde arbeid, als deze niet door zweepslagen gedreven zou zijn.

  Ik denk wel dat de mensheid in 6000 jaar technologische vooruitgang heeft gemaakt en dat de landbouw nu productiever is dan toen en dat het daarmee nu eenvoudiger is om in je levensonderhoud te voorzien, als je belasting niet zou hebben tenminste.

  Ondanks dat ik er niet bij was tijdens de zweepslagen periode en ik de geschiedenisboeken ook niet meer vertrouw, geloof ik het alternatief pas als je kunt uitleggen hoe vrijwillig geld in een samenleving waar voedselproduktie al een uitdaging is, naar de bouw van een steenmassa leidt, waar een lijk van een heerscher in woont. Zweepslagen laten misschien weinig bewijs na, dus iedereen kan daar van alles over zeggen, maar economisch zie ik het in een vrije samenleving niet tot stand komen.
  Ik verwacht wel dat de onderdanen in hun broek schijten voor de farao en zich net zo vrijwillig voor hem buigen als de huidige onderdanen zich voor hun roverheid. Iedereen roept dat de keizer prachtige nieuwe kleren heeft en dat komt ook in de geschiedenisboeken, opgetekend ut vele monden.

  J.H [29] reageerde op deze reactie.

 11. @J.H [16]:

  dat jij mijn opmerking niet begrijpt betekent niet dat het een domme opmerking is. het is eerder een contra indicatie als ik zo jouw reacties bekijk.

  jij claimt dat het een goede investering was. reken maar uit wat de netto contante waarde (als je dat via wiki weet te vinden) is van een investering die over 4000 jaar een cash flow gaat genereren. Zelfs Keynes snapte dat.
  Ergo: er zat dwang achter, zwepen in het heden of de door de heersers ingeprente angst voor zwepen in het hiernamaals.

  J.H [27] reageerde op deze reactie.

 12. @J.H [1]:

  Ga naar Cuba en je vind je binnen de korste keren omringd door 10 armzalig uiziende kinderen die bedelen voor geld of eten. Ik weet niet zo zeer of dit ook in Hong Kong zou gebeuren.

  Hoe gelukkig kan je zijn als je moet bedelen voor eten? Ze kunnen goed scholen hebben en zorg, maar als ondanks je opleidingen je je eigen geluk niet achterna mag gaan, dan zal je niet gelukkig zijn en al helemaal niet als je je kinderen niet normaal kan voeden.

  J.H [23] reageerde op deze reactie.
  J.H [26] reageerde op deze reactie.

 13. @blue-coat [22]:

  Natuurlijk geloof ik dat, geloof jij ook dat er veel landen bestaan waarvan ruim de helft van de bevolking terug zou willen naar het communisme?

 14. @Alex [21]:

  Vertel eens Alex, ben jij zo gelukkig als rijke westerse man? Weet je wel wat gelukkig zijn inhoud?
  Mij valt toch iets heel anders op als ik het Westen analyseer….Overvolle psychiatrische inrichtingen, miljoenen mensen aan de anti depressiva en zo kan ik nog wel even doorgaan…

  Alex [35] reageerde op deze reactie.

 15. @1 rand [20]:

  Het is natuurlijk niet als investering gebouwd maar geloof me dat het meer geld gaat opleveren dan welk product ook ter wereld…
  En nogmaals, van die slaven weten we helemaal niet of het waar is….

  Verder hebben al deze bouwwerken enorme invloed op alles gehad, op de Grieken, de Romeinen en zelfs nu op de mensen die wolkenkrabbers bouwen. Blijft dus een beetje een domme opmerking….
  Ga eens kijken naar de bouwwerken van de Grieken en de Romeinen zou ik zeggen….of zijn dat ook nutteloze steen massa’s?

 16. @pcrs [18]:

  Die zweepslagen zijn nooit bewezen en ik vind piramides van 4500 jaar geleden toch net iets meer intelligentie bevatten dan begraafplaatsen in Normandie…Zeker gezien het feit dat er meer dan 6000 jaar tussen zit. In feiten kun je alleen maar stellen dat de mens nog dommer is geworden aan de hand van deze vergelijking van piramides en begraafplaatsen in Normandie.

  Maar waar willen Libertariers hun werknemers mee betalen dan?

  pcrs [32] reageerde op deze reactie.

 17. @blue-coat [28]:

  Tja, daar zijn ze nu achter aan het komen in de VS. Hun vrijheid hebben ze bij de bank bij elkaar geleend…..nu is het payback time…

  Ik las laatst een goeie….Why do they call it the American dream? Because you have to be asleep to believe it….

 18. @J.H [29]: Dat ze niet met zwepen geslagen zijn is ook niet bewezen. Waar ligt de bewijslast? We weten dat er iets later in het Romeinse rijk druk met slaven gewerkt werd. De romeinen haalden hele landen leeg voor slaven. Maar de Egyptenaren, waarvan bekend is dat ze een machtige farao hadden, die vaak ten oorlog trok, daar zouden zijn grafmonumenten vrijwillig gebouwd zijn? Mensen gingen ook vrijwillig in zijn legers vechten om andere mensen lastig te vallen ipv hun eigen leven vooruit te brengen?
  Komop, dat geloof je toch werkelijk niet? Ga nu niet terugvallen dat je het niet kunt zeggen omdat je er niet geweest bent. Je bent ook niet op de maan geweest vorige week dinsdag, was die er toen ook niet?
  Een grafmonument als een pyramide is niet gebouwd op de toekomstige cashflow van toeristen 3000 jaar later.
  Ik zie niet in hoe een vergelijking tussen een pyramide en een begraafplaats in Normandie bewijst dat de mens dommer is geworden. Dat iemand zo’n argument aanvoert, is op zich misschien wel een bewijs. Je zit al deze berichten natuurlijk ook op je Egyprische computer te typen?

  Een libertariër heeft niet altijd een werknemer, misschien is hij er 1. Arbeidscontracten worden betaald in een valuta waar beide partijen het over eens kunnen worden.

  J.H [36] reageerde op deze reactie.

 19. @RH [31]: De correlatie tussen welvaart en vrijheid, bewijst op zich niet dat re een oorzaak gevolg verband is.
  Ik denk overigens wel dat dit verband er is, maar niet vanwege de correlatie tussen deze 2 eigenschappen.

  Ik hoor overigens net dat de CHinese overheid op de scholen in HK nationale geschiedenis verplicht wil stellen. Waarbij kinderen geleerd wordt trots te zijn op de nationale sporthelden en waarbij ze moeten reflecteren als ze bij het horen van het volkslied geen trotse gevoelens krijgen.

  Ze zijn er nogal huiverig over in HK. Ik denk dat de Chinese overheid voor hun kinderen komt om ze tot toekomstige slaaf te maken. Aan elk sprookje moet een einde komen.

 20. @J.H [23]:

  Verenigde Staten de fascistische politie staat, zogenaamde Democratie? Natuurlijk brengt dat veel narigheden met zich, maar een communistische politie staat erbij helpt de situatie niet echt. Het gaat nu wat beter omdat de staat daar wat meer los laat maar veel beter is het nog niet.

 21. @J.H [26]:

  Ik ben een Anarchist. Ik ben nergens blij waar een overheid is.

  Meer vrijheid is beter. Communisme, Democratie, Socialisme, Corporatisme, Fascisme, allemaal systemen die minder vrijheden garanderen. Ik zal me nooit blij voelen waar met dwang mijn vrijheid ingeperkt wordt.

  J.H [37] reageerde op deze reactie.

 22. @pcrs [32]:

  In reactie 16 zeg ik dit:

  “Ik zeg dus niet dat dit waar is maar ik zeg ook niet dat die zweepslagen waar zijn. Beiden kunnen waar zijn of niet waar zijn”

  Ik beweer dus helemaal niks hierover, ik weet simpelweg niet wat waar is. Wikipedia heeft het over professionele bouwlieden en onze geschiedenis boeken hebben het over slaven.

  “Een grafmonument als een pyramide is niet gebouwd op de toekomstige cashflow van toeristen 3000 jaar later”

  In reactie 27 zeg ik dit:

  Het is natuurlijk niet als investering gebouwd maar geloof me dat het meer geld gaat opleveren dan welk product ook ter wereld…

  “Ik zie niet in hoe een vergelijking tussen een pyramide en een begraafplaats in Normandie bewijst dat de mens dommer is geworden”

  Hoeveel doden moeten er dan nog vallen voordat je dit in gaat zien? Dat 6000 jaar geleden mensen elkaar de kop insloegen kan ik me nog indenken maar dat ze in 2012 met kogels,tanks en weet ik veel wat nog meer elkaar afmaken kun je niet anders dan dom noemen. Ik probeer al jaren enig intelligentie te ontdekken in deze daden maar het wil me maar niet lukken….

  “Je zit al deze berichten natuurlijk ook op je Egyprische computer te typen?”

  Nee hoor, mijn computer heeft dezelfde maker als jouw computer. Amerikaanse leger i.o.v de Amerikaanse staat(of was het nou andersom?)…Ontworpen met belastingcenten van miljoen burgers…

  “Arbeidscontracten worden betaald in een valuta waar beide partijen het over eens kunnen worden”

  Zo zijn onze vriendelijke bankiers ooit ook eens begonnen, zie daar waar we in beland zijn.

  En de grondstoffen? Ben je nog steeds van mening dat degene die weet wat je ermee kan doen er het meeste recht op heeft?

  pcrs [38] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.