De bijeenkomsten van de LP in Den Haag worden steeds drukker bezocht. Het zaaltje puilt uit en de afgelopen sessies werden tot half negen overal uit het pand stoelen tevoorschijn getoverd om eenieder aan een zitplaats te helpen. Het onderwerp van de komende sessie is “EU, wat nu? Hoe moet het verder met Nederland binnen (of buiten) de Europese unie?”.

 
In 2005 stemde Nederland massaal tegen de invoering van de Europese grondwet. Deze werd later alsnog, in licht gewijzigde vorm als het ‘verdrag van Lissabon’ ingevoerd, zonder dat de Nederlandse kiezer zich hier nog over mocht uitspreken. Inmiddels zien we in heel Europa dat de EU volkeren niet verbindt, maar juist als een splijtzwam begint te werken. Nederlanders hebben het inmiddels over ‘luie Grieken’, Italianen hebben de mond vol over die ‘asociale rijke Duitsers’, we hebben een Polenmeldpunt gezien en het wantrouwen tussen de Europese volkeren groeit gestaag. Eénwording blijkt, zoals zo vaak, het slechtste in mensen naar boven te halen. Daar kunnen Hutu’s en Tutsi’s, Basken en Catalanen, Kroaten, Bosniërs en Serviërs, en zelfs onze Vlaamse en Waalse buren over meepraten.

Wordt het tijd voor Nederland om uit de EU te stappen? En zo ja, wat is dan het alternatief? Een out-of-the-box lezing over grenzen, onbegrensde mogelijkheden en een bereikbaar toekomstperspectief.

Over de spreker
Kim Winkelaar (1971) staat nummer drie op de lijst van de Libertarische Partij (LP). Hij was in 2005 woordvoerder van het succesvolle Libertarische campagneteam tegen de Europese grondwet: het comité EU-nee. Toen al waarschuwde hij voor de huidige crisis. Het volk bleek geluisterd te hebben getuige het verwerpen van de grondwet, de politiek luisterde helaas niet.
Kim is vader van drie kinderen, ondernemer en kritisch EU-watcher.

Locatie en tijd:
Landgoed Marlot
Leidsestraatweg 77 a BG
2594 BB  DenHaag

4 september 2012, 20:00 uur.

8 REACTIES

 1. @nieuwsbreker [1]:

  SOPN wil een basisinkomen. Dat betekent slavernij voor de productieven die dit op moeten hoesten.

  SOPN: Slavernij Over Productieve Nederlanders.

 2. Het is de vraag of een basis inkomen voor minder productiviteit zorgt. Als geld niet meer de voornaamste drijfveer is treden er hogere zingevingswaarden in werking. Dit zal misschien niet leiden tot een hogere (of lagere) productiviteit. Maar wel tot meer overvloed, het volledig benutten van de gaven van mens en omgeving in de juiste balans. Consumeren is een doodlopende weg, op de juiste wijze met alles omgaan (consuminderen) niet.

  Ron Arends [4] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [5] reageerde op deze reactie.

 3. @William [3]:
  Stel dat jij een basisinkomen hebt van 100.000 euro per maand, zou jij dan nog gaan werken? Nee hè? Ik in elk geval niet.

  Stel nu dat IEDEREEN een basisinkomen heeft van 100.000 euro per maand… Hoeveel mensen zouden nog werken in Nederland?

  Zou de bakker nog brood bakken? Zou de boer nog groente zaaien en oogsten? Zou de benzinepomphouder nog benzine leveren?

  Uiteindelijk is er niets meer te koop: de vrachtwagenchauffeur gaat echt geen geïmporteerde goederen meer naar de supermarkt brengen. De magazijnmedewerkers zijn thuis aan het “genieten” van hun 100.000 euro…

  Uiteindelijk zal iemand op het idee komen tegen de bakker te zeggen: “Hey joh, ik bied 1000 euro als jij een paar broden voor me bakt”. Uiteindelijk zal hij dat doen.

  Met andere woorden: ongeacht de hoogte van het basisinkomen, de productiviteit zal ALTIJD achteruit gaan, terwijl de prijzen sky-high gaan.

  Slecht plan dus.

 4. @William [3]:

  Geld is van diegene die het verdient heeft. Een basisinkomen moet door anderen opgehoest worden onder dreiging van geweld (dat is belasting!). Of mensen consumeren of consuminderen is HUN keuze en niet een keuze die met geweld opgelegd moet worden aan anderen!

  In een vrije samenleving zullen mensen overigens sowieso zuiniger met geld omgaan, omdat sparen voor later een stuk belangrijker wordt, als er geen cadeautjes uitgedeeld worden voor onverantwoordelijk gedrag….

 5. SOPN zal Nederland binnen 1 maand veranderen in het armste land ter wereld waar 99% van de bevolking honger lijdt en elkaar de hersens inslaat om zelf weer een dag te kunnen overleven.
  Eigenlijk zou je hopen dat ze aan de macht komen, om zelfs (vanuit het buitenland) te kunnen lachen om zulke domheid.

 6. @nieuwsbreker [1]: Wissen jullie altijd kritische reacties van dat blog? Censuur? Daar ga je het niet ver mee brengen, hier op Vrijspreker. Eens kijken wat jij ervan zou vinden als de beheerders hier alle kritische reacties zou verwijderen.

  Dus bij deze: SOPN heeft al meteen afgedaan.

  Met het idee van het basisinkomen plaatst ze zich al helemaal buiten de realiteit. Wie gaat dat betalen? Iedereen een uitkering? En dan? Degenen die er nog zin in hebben mogen nog wat produceren?

  Ik denk dat er velen naar goedkoop buitenland vertrekken, om met die uitkering daar te leven als een verzonnen entiteit in Frankrijk.

 7. Het idee van een basis inkomen wordt hier altijd op de meest waardeloze manier beoordeelt, in plaats van aan mensen die met dergelijke voorstellen komen vragen “hoe” ze dit precies zien maken jullie meteen een worst case analyse met allerlei eigen aannamen.

  Als andere mensen dezelfde kort door de bocht tactiek toepassen op de libertarische visie dan kom je ook al snel tot conclusies als lachwekkend, niet haalbaar en onrealistische, terwijl dat bij nader inzien toch wat genuanceerder ligt hmm….

  Voor deze politieke poppenkast begon deed de Vrijspreker zijn naam eer aan, tegenwoordig is het toch vooral een spreekbuis voor de Libertarische Partij.

  Jammer want juist de mensen mensen die kiezen voor een andere “niet gevestigde orde” partij zijn potentiële bondgenoten in de strijd voor de vrijheid, maar dat moet je ze wel “serieus nemen” alvorens mensen te kunnen overtuigen.

Comments are closed.