Vragen of de publieke omroep je wil filmen tijdens het uitdelen van flyers waarop staat dat diezelfde publieke omroep moet worden afgeschaft is geen strak plan gebleken. Maar toch… Rutger Castricum geeft openlijk blijk libertarische trekjes te hebben en daarom was er vooraf goede hoop dat PowNed een positieve indruk over het liberarisme zou weten achter te laten onder het mom Zendtijd voor nieuwe politieke partijen. Ondanks ruim 2 uur beeldmateriaal bleken zij echter niet in staat iets beters te kunnen produceren dan een drie (pijnlijke) minuten durende freakshow. Laten we maar refereren aan Henry Ford: When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it.

 

 

25 REACTIES

 1. En dat er no such thing as bad publicity is! Het viel me eigenlijk wel mee, zaten beslist een paar goede dingen in.

 2. Het maakt geen flikker uit als 90% denkt: “wat een belachelijke partij”, dat is de 90% die voorlopig toch nooit LP zou stemmen. Het gaat erom dat er weer een paar honderd, misschien wel duizend, stemmen bijgekomen zijn van mensen die nog nooit van de LP hadden gehoord en opeens iets hoorde waarvan ze dachten: “verdomd, ze hebben wél een punt!”. Zolang de LP voor 95% van de Nederlanders nog in de “rare partijtjeshoek” zit, samen met SOPN en weetikveel is alle naamsbekendheid en een minimaal idee van waar de LP voor staat perfect. Hoe meer van dit soort filmpjes, hoe beter!

 3. Eens met Joep. Die 90% stemt pas een andere partij nadat ze er eerst aan gewend zijn geraakt. De LP zal het moeten hebben van de mensen die meer ‘open minded’ zijn dan gemiddeld.
  Het is een beetje als met het cliche dat zegt dat een nieuwe klant pas van je koopt (je vertrouwt) na 5-10 ‘contactmomenten’.

  Enne… Powned is zelf een freak show

  Meneer Storm [23] reageerde op deze reactie.

 4. Ik kan het nergens vinden, maar het zal we niet best zijn. Er zit misschien wel een probleem in het feite dat libertariërs heel graag aandacht willen voor hun zaak en dat geeft media een machtspositie over ze als ze smeken om aandacht. Als libertariërs zouden we moeten weten hoe mensen met een machtspositie omgaan.
  Dat is ook het gevaarlijke met de discussie met trollen. Trollen merken alleen dat ze een libertariër op de kast kunnen krijgen met bepaalde onzinnige opmerkingen. Dat geeft ze een machtspositie en die gaan ze maximaal uitbuiten, precies zoals het libertarisme voorspelt dat mensen met een machtspositie zullen omgaan.

  Rechtse Rakker [7] reageerde op deze reactie.
  Pteranodon [21] reageerde op deze reactie.

 5. @pcrs [5]:

  Het stukje film komt heel erg klunzig over en de partij wordt er behoorlijk te kakken gezet. Over het algemeen is media-aandacht positief, zelfs de minder sterke interviews versterken de positie van de partij, maar ik heb gisteren gekeken naar Pownews en kan me echt NIET voorstellen, dat dit spotje de partij versterkt…. Het maakt een zeer onprofessionele indruk en verzwakt alleen de partij en het gedachtegoed. Waardeloos! Eigenlijk viel dat ook wel te verwachten met een omroep die iedereen te kakken zet…

  Het probleem bij de LP is inderdaad een gebrek aan zelfwaarde. Mensen zijn tot alles in staat in ruil voor 1 zetel. Ze vergeten, dat het niet gaat om een zetel, maar om verspreiding van het libertarische gedachtegoed. Discussies op straat zijn dan nuttiger, dan een uitzendig van een over andere grapjas….

 6. @ffi [8]:

  “Soms denk ik dat het misschien eenvoudiger is je aan te sluiten bij een bestaande partij en die proberen meer libertarisch te maken. Ik denk dat bij de VVD en misschien ook D66 bv veel mensen open zullen staan voor libertarische ideeen.”

  Daar kleven een aantal risico’s aan. Lidmaatschap van een politieke partij versterkt die politieke partij. In het geval van de VVD of D66 betekent dat, dat je een koers naar minder vrijheid steunt. Zowel de VVD als D66 steunen over het algemeen hogere belastingen, hogere overheidsuitgaven, minder persoonlijke vrijheid en meer macht voor de politici (EU). Het lijkt mij NIET te rechtvaardigen om zo’n koers op enigerlei wijze te steunen.

  Argument van sommigen zal dan zijn dat dergelijke partijen minder slecht zijn dan de rest. Ook dat klopt niet. Alle partijen zijn in grote lijnen TEGEN vrijheid. Dat de VVD en D66 wel eens een puntje in hun programma hebben staan, waarin ze wel de vrijheid van anderen respecteren doet er niet toe. Andere partijen hebben ook dat soort punten. Het gaat om de algehele lijn en die is pro-dwang.

  Daarnaast is het zinloos om een partij-apparaat te willen veranderen. Ten eerste zijn politici per definitie uit op macht. Pas op de tweede plaats kijken ze naar wat “het volk” vindt. Het is dus veel effectiever om mensen op straat, in je vriendenkring, familie etc. te beinvloeden, dan te verwachten dat politici hun machtsstreven aan de kant gaan zetten….

  ffi [10] reageerde op deze reactie.

 7. @ffi [8]: Ik schrok laatst wel van een D66 miep die in een debat als oplossing voor europa zag:meer macht naar minder mensen, europa moet met 1 stem spreken en een sterke leding hebben.
  ein reich ein volk ein fuhrer, moest ik aan denken, ik zou daar echt niets mee te maken willen hebben.
  RP lijkt idd wel succes te hebben, maar waarschijnlijk wenden alle vrijheidslievende mensen zich na de Tampa debacle alsnog van de republikeinse partij af. Wat zijn de ‘opportunity costs’ van veel tijd en geld steken in een min of meer hopeloze coup poging.

 8. Dit soort aandacht is alleen maar schadelijk. Als je in de media wil komen maak je afspraken, regisseer je het beeld dat je wil hebben, en beperk je de toegang. Hopelijk worden de andere partijen net zo lullig neergezet, dan kan het nog overwaaien. Maar een zetel is nu wel héél ver weg.

  Gerard [13] reageerde op deze reactie.

 9. Als je met Powned in zee gaat, weet je dat je op de één of andere manier in de zeik genomen wordt. Het gaat tenslotte om hun image – humor ten koste van – en het cultiveren van Telegraafrechts nihilisme / schoppen tegen alles wat beweegt. Kortom het GeenStijl trucje. Verwacht dus niet dat je rustig je verhaal kan doen maar wees voorbereid of doe hier niet aan mee. Hier de link: doorspoelen naar achteren want de voorgaande thema’s zijn echt niet de moeite waard: http://www.powned.tv/uitzendinggemist/pownews.html

 10. @ffi [10]:

  De situatie in de VS kun je niet met Nederland vergelijken. Daar hebben mensen binnen een partij meer bewegingsruimte. Binnen Nederland zal iemand die openlijk libertarisch is, niet eens op de kieslijst van bijvoorbeeld de VVD komen.

  ffi [20] reageerde op deze reactie.

 11. @Gerard [15]:

  “Mijn organisatie heeft ervaring met PowNews en hebben hier geen enkel probleem mee gehad. Het is maar hoe je er zelf mee omgaat.”

  Lijsttrekkers als Emile Roemer en Rutte zijn veel meer mediageniek en kunnen op een prettige humorvolle manier met de media omgaan. Mensen als Toine Manders kunnen dat niet. Toine Manders komt goed tot zijn recht in een serieus interview. Zelfs als dat serieuze interview een slecht format kent. In dit soort uitzendigen komt de partij echter NIET goed tot zijn recht.

  Voor de lange termijn is het iets om aan te werken, voor de korte termijn reden om dit soort programma’s te mijden.

  Overigens moeten we de impact van deze uitzending ook niet overdrijven. Laten we eerlijk zijn: met of zonder deze uitzending haalt deze partij die ene zetel niet. Voor mij is het doel van deze campagne vooral om het libertarisme populairder te maken. Als het libertarisme haar aanhang weet uit te breiden door deze campagne (zoals door gesprekken op straat), dan is deze campagne voor mij geslaagd.

  Rechtse Rakker [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Rechtse Rakker [17]:

  Laat ik er nog iets aan toevoegen. Ik ben BLIJ dat er campagne gevoerd wordt. Fouten horen helaas bij een eerste campagne. Ik hoop, dat deze campagne meer mensen kan overtuigen van het libertarisme, de partij groter kan maken en ervoor kan zorgen dat de partij op langere termijn NOG professioneler gaat worden.

  De fouten die in dat proces gemaakt worden, kan ik de partij wel vergeven. Het is allang goed DAT er mensen zijn die hun nek uit durven te steken.

  Eize [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Rechtse Rakker [16]: Je hoeft niet openlijk libertarisch te zijn maar klassiek liberalisme is binnen de VVD redelijk geaccepteerd als mening maar niet heel groot vertegenwoordigd.

  Zolang NL niet bankroet is en gewongen moet hervormen, zullen ook heel veel nettobetalers bang zijn voor de libertarische ideeen. Libertarische discussies zijn leuk op het internet maar IRL winnen we er geen stemmen en geen beleid mee.

  Rechtse Rakker [22] reageerde op deze reactie.

 14. @pcrs [5]:

  Als iemand boos is, kan die vaak kernachtig zeggen waar het op staat en als je wilt dat het publiek snel een duidelijke mening wil horen, dan voert een journalist een volgens het boekje technieken uit om een geïnterviewde een beetje te irriteren.

 15. @ffi [20]:

  Dat discussies op het internet alleen niet voldoende zijn, daar ben ik het mee eens. Daarom ga ik ook regelmatig de straat op om folders uit te delen en met mensen te praten. Ik ga ook gewoon LP stemmen.

  Ik vertik het alleen om me aan te sluiten bij een partij die de vrijheid alleen maar vermindert en op het gebied van vrijheid geen haar beter is dan de andere partijen. Geen cent van mijn inkomen ga ik vrijwillig afdragen aan zo’n partij!

 16. @Naam * [4]: De publieke omroep verdient de naam niet eens, die club is niet meer van deze tijd, roepen dat je een publieke taak hebt en onderwijl reclame uitzenden(..!!), nota bene beweren dat je onafhankelijk bent terwijl dat een leugen is, die geldsslurpende Hilversumse zuiltjes hadden allang verdwenen moeten zijn. Maar omdat hele simpele volksstammen al jaren op dezelfde IDIOTEN blijven stemmen en dat zo goed als zeker op 12-9 opnieuw zullen doen, zullen er karrevrachten belastinggeld worden gespendeerd aan programma’s waar geen hond naar kijkt. Ik niet in ieder geval en ik ben het roerend eens met de schrijver van de aansluitende pdf. En als u te lui bent om dat daverende stuk leesvoer op te starten, hebt u gewoon pech gehad en moet u gewoon doorgaan met uzelf zand in de ogen te strooien, ook na 12-9 a.s.
  http://tinyurl.com/3v53o5g

  Meneer Storm [24] reageerde op deze reactie.

 17. Heb het item nog eens bekeken. Iedereen kan op een paar vingers natellen dat hier natuurlijk de zaak wordt opgenaaid. Ik zie dit niet zo zeer als schadelijk voor de partij.

  Ik denk dat de LP er goed aan heeft gedaan met de actie bij de DNB. Dat wordt door een veel groter publiek gezien. Check ook eens de poll op GS waar de LP goed scoort!

Comments are closed.