Haren. Een plaatsje in Groningen. Drie maanden geleden nog uitgeroepen als beste woongemeente van Nederland. En er woont een 15-jarig meisje, dat haar 16e verjaardag via Facebook bekend maakt en haar “vrienden” uitnodigt.

En dan?

Dan barst onbedoeld de “hel” los. Want “sweet sixteen”-mutsje begrijpt nog niet veel van Facebook. Bijvoorbeeld dat alle “vrienden” van jouw “vrienden” ook opeens “vrienden” zijn. Tsja, dat komt ervan als je hightech apparatuur en dito toepassingen in de handen van kinderen geeft die er nog niet alles van snappen.

Op de Nederlandse radiozenders schalde het vrijdag al vroeg in de middag van de “dreiging” dat er tienduizend mensen op het verjaardagsfeestje zouden gaan komen. In plaats van dat pappie een kratje bier extra ging inkopen, werd de familie naar een veilige plaats gebracht. De burgermeester van Haren had het er maar druk mee, de media smulde ervan en deed nog een duit in het zakje om het gebeuren nóg bekender en groter te maken en de voorzorgsmaatregelen door politie en ME werden getroffen.

Omdat een meisje “iedereen” had uitgenodigd op haar geplande sweet-sixteen feestje. En geen rekening hield met de mogelijk absurde gevolgen?

Hoe het “feestje” verlopen is heeft u allen via 90% van de actieve media kunnen zien: een ramp. Een ramp voor Haren, een angstige belevenis voor de mensen die daar onschuldig wonen, een ramp voor het jarige meisje dat over 50 jaar mogelijk tegen haar kleinkinderen kan zeggen “nou, toen oma 16 werd was het pas een wild feest…”. En een ramp voor de mensen met een beetje fatsoen in hun donder die de schuldige rel-tokkies (een vriendelijker woord kan ik momenteel niet verzinnen) als medemens moeten rekenen. Wat zijn dat (de daders) voor mensen? Waar komt die vernielzucht vandaan?

Behalve de emotionele schade, en ik denk hierbij in eerste instantie aan het jarige meisje en de omwonenden, is er veel materiële schade. Van kosten van politie en ME tot de werkelijke vernielingen. En wie gaat dat allemaal (emotioneel en materieel) vergoeden?

Ja, er werd een initiatief gestart om met vrijwilligers de zooi op te ruimen (project Clean-X Haren). We gaan hopelijk zien hoe een particulier initiatief de tiefusbende kan opruimen, die de “heilige en altijd-beter-wetende overheid” niet kon voorkomen en/of reguleren. Dat zou ik dan persoonlijk wel mooi vinden: particulier initiatief en menselijk fatsoen zonder dwang die de zooi van falende ambtenaren opruimen.

Zo geschiedde in Haren. Gezien de uitgedeelde en welgemikte tikken misschien beter om te dopen tot SLAG-Haren.

Ik hoop (maar weet dat dit té naïef is), dat de daders én het jarige meisje tot in lengte van dagen de schade terug kunnen betalen. Echter, gezien de praktijk in dit “faire en eerlijke” landje, zal het meisje wel als slachtoffer gezien worden (is ze enerzijds ook, anderzijds is zij wel de aanstichtster/facilitator van het geweld) en de vernielers zullen er wel weer met een lauwe straf vanaf komen.

Fijn weekeinde en als u een feestje geeft dit weekeinde: bél gewoon een paar echte vrienden om ze uit te nodigen. Geeft waarschijnlijk minder troep ná het feest.

MMAP.

43 REACTIES

 1. Om dit meisje te bestempelen als zijnde facilitator gaat mij wat ver.. Het enige waar ze schuldig aan is, is het willen vieren van haar verjaardag. Het vergeten te zetten van een vinkje lijkt mij niet een open uitnodiging tot het schenden van haar persoonlijke levenssfeer. De schuld van dit ligt bovenalles bij de randdebielen die willens en wetens toch zijn heengegaan. De boodschap van de familie was helder.. Kom niet!! Weet niet zo goed wat daar niet aan te snappen is..

  Romee [2] reageerde op deze reactie.
  Jannetje [15] reageerde op deze reactie.

 2. Als ik wordt uitgenodigd, door iemand van de andere kant van het land, die ik niet eens ken, dan ga ik daar niet heen.

  @Harenees [1]:
  Randdebielen blijken er genoeg te zijn.
  Gisteravond in Haren, maar eigenlijk overal.
  Wat verwacht je anders van een bevolking die een partij gewoon weer herkiest nadat ze zich 50 miljard hadden verrekend?

  Vilseledd [19] reageerde op deze reactie.

 3. Ik heb net de foto’s op Geenstijl bekeken. Het lijkt er inderdaad op dat een bende voetbaldebielen er heeft huisgehouden. Lekker rellen om het rellen…

  Wat ik opmerkelijk vind, is dat het bestuur dit niet in de hand wist te houden, ondanks al hun arrogante gebral. Als men inderdaad niet beter kan dan dit, zegt dat veel over hoe simpel hun macht te breken is. Of was het onwil om serieus op te treden tegen relschoppers?

  En wat zegt dit over het niveau van Facebook-gebruikers? Ik ben blij dat ik er niet aan mee doe.

 4. “Waar komt die vernielzucht vandaan?”

  Niet goed opgelet de laatste 20 jaar?

  -FILMS
  -computerspelletjes
  -MTV (RAP muziek)
  -Opvoeding door staat ipv door ouders
  -Politie die lachend exorbitante bekeuringen geven
  -Politici die landen plat bombarderen en ga zo maar door….

  En dan nog afvragen waar die vernielzucht vandaan komt?????

 5. Ze wisten van tevoren dat er zoiets stond te gebeuren.
  Ik vind dat de gemeente alles te verwijten valt.
  Zo ZOUDEN ze ergens een grote feesttent neer kunnen zetten met muziek en dergelijke.
  Het zou hun niet eens een cent hoeven kosten.
  Maar vergunningen werden geweigerd.
  Besloten werd om het in de kiem te smoren, wat uiteraard jammerlijk mislukte.
  Is dat niet de typische werkwijze van een overheid?

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/de-struisvogels-van-de-gemeente-haren

  Harenees [7] reageerde op deze reactie.
  Seneca [9] reageerde op deze reactie.

 6. Een meisje van 15 jaar plaats in haar onschuld een bericht op dat ze 16 jaar wordt op facebook en vrienden uitnodigd. Anderen maken daar projext x van en de media geeft er alle aandacht aan. Toch wil ik haar feliciteren met haar verjaardag en adviseren de bijkomstigheden welke door anderen veroorzaakt zo snel mogelijk te vergeten,

 7. @John [5]:
  Er is een grote groep goed voorbereide jongeren gekomen met maar 1 doel.. Rotzooi trappen en rellen. Een alternatief feest had daar geen verandering in gebracht.

 8. Wat een onzin om het meisje de schuld te geven. Ten eerste is zij minderjarig, dus als er tot lengte van dagen schuld moet worden betaald is het door haar ouders en niet door haarzelf.

  Ten tweede heeft ze een vergissing begaan en deze binnen een dag recht gezet. Iedereen was op de hoogte dat het feest geannuleerd was. Als mensen dan toch komen zijn zij zelf verantwoordelijk.

  Als er in een grote club een feest/concert wordt gegeven en ruimschoots van te voren geeft de discotheek aan dat het feest niet doorgaat, en er komt toch horde relschoppers op af, ga je dan ook de club de schuld geven?

 9. @John [5]: Inderdaad een gemiste kans voor de Harense horeca. Voetbalveldje, een paar bandjes, bartaps en het jarige meisje op het podium. Dat is net zo snel geregeld via social media als project X Haren. Wat security regelen en deze veldslag had niet plaatsgevonden. Heeft meer te maken met gebrek aan flexibiliteit, angst en (zinloos) vertrouwen op de autoriteiten dan iets anders. Tijd dat mensen het heft creatief in eigen handen nemen.

 10. ME heeft ook weer z’n jaarlijkse oefening gehad. Bericht op FB gebruiken, de media hun werk laten doen en huppa….
  Als je het mij gevraagd had, dan zou ik gezegd hebben dat het vooropgezet werk geweest was.

 11. Ik ben het heel vaak met je eens MMAP maar dat meisje wegzetten als aanstichter van geweld….. heb je gezopen ofzo???
  Zelf als het meisje had opgeroepen om allemaal naar Haren te komen om te rellen dan nog ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen die daadwerkelijk rellen. Slachtoffer is ze trouwens net zo min.

  PS: Er zijn (veel) meer mensen naar Haren gekomen na een oproep op facebook als dat er op de LP hebben gestemd, dus volgende keer misschien gewoon social media beter benutten in plaats van met behulp van een helikopter zwerfvuil te verspreiden?

  Ik vraag me ook af of de gemeente Haren zich heeft afgevraagd of ze niet gewoon een feest hadden kunnen geven, leuke promotie en met de verkoop van eten en drinken hadden de kosten voor het opruimen wellicht ook gewoon door de feestgangers betaald kunnen worden.

  Nee in plaats daarvan meteen aankondigen dat de ME klaar staat, nee dan zijn fijne mensen, die provoceren natuurlijk “nooooit”, de politie hooligans, alle agenten gebruiken soms geweld maar bij de ME hebben ze er echt plezier in.

  Reacties hierboven hadden het al goed onder woorden gebracht maar ‘k moest het even kwijt.

 12. @Jannetje [15]:
  En toch.. Als ik mensen uitnodig, en die mensen maken onderweg naar mij toe een auto kapot of besluiten ergens in te breken, ben ik dan schuldig? Of het medium waarmee ik ze heb uitgenodigd? Ik dacht het toch niet. Ook niet als ik afgelegen woon, en de personen anders nooit in de buurt waren geweest lijkt me.

  Hier zie ik toch eigenlijk het probleem. Mensen wanen (zijn) zich anoniem in de menigte en weten dat ze rotzooi kunnen trappen. Misschien is dit wel waarom een ‘NAP-samenleving’ niet werkt. In het verleden zijn er altijd groepen opgedoken waar binnen de mensen -zich gesteund door de anonimiteit en lage pakkans van het collectief- geweld plegen. Eigenlijk moet je de daders oppakken die het geweld plegen, maar omdat dat ’te moeilijk’ is en mensen hun schade gecompenseerd willen zien gaan ze maar naar een zondebok zoeken die het geweld niet zelf heeft gepleegd. Want ja, iemand moet immers boeten. Helaas gaan de echte daders dan vrijuit. Ik hoop dat ze zoveel mogelijk rellers oppakken en schade verhalen. Schoffelen in de tuintjes van de slachtoffers i.p.v. gemeenteplantsoenen misschien 🙂

 13. Morkhoven : Politie :
  Een hooggeplaatste politiefunctionaris heeft uit de biecht geklapt over het handvest van richtlijnen om lastige activisten publiek uit te schakelen . Volgens de functionaris is het handvest al diverse jaren een leidraad voor politie en justitie .
  Wij sommen diverse elementen op uit het 41 tellende document .

  – Bij demonstraties onopvallend uitziende agenten in gewone kledij
  van andere districten onder de betogers plaatsen . Deze kunnen de leiding nemen in baldadigheden en vernielingen om onze diensten een verontschuldiging te bieden voor een eventueel hard optreden. Het is wenselijk na hun optreden dat onze mensen onopgemerkt van het actieterrein verdwijnen .

  – Het is aan te raden bij verenigingen dewelke schade kunnen aanrichten tegen het openbaar gezag en actief zijn in dossiers dewelke niet mogen aangeroerd worden , onze mensen te laten infiltreren met een perskaart en als journalisten intervieuws , fotobeelden , ledenbestanden en activiteiten in te winnen .

  – Een goede werkwijze is om mensen die gedreven actief zijn in dossiers dewelke schade kunnen aanrichten ter onthulling en tekortkomingen van Politie en Gerecht in discrediet te brengen. Als voorbeeld geven wij een vakbondsafgevaardigde kan best uitgeschakeld worden door te stellen dat hij deel uitmaakt van ongewenste partijen , die het land willen schaden . En dit binnen zijn eigen achterban te verspreiden .

  – Een activist op het gebied van Mensenrechten , kan uitgeschakeld worden door berichten in omloop te brengen , dat hij of zij betrokken is geweest bij mishandelingen van kinderen en andere burgers . Om het systeem te verfijnen is het mogelijk om personen tegen wie gerechtelijke onderzoeken lopen klachten te laten neerleggen tegen de activist , om op die wijze een politioneel en gerechtelijk optreden tegen de activist te rechtvaardigen . Aan de aanklagers kan in ruil voor hun diensten vervolging onthouden worden .

  – Een goed systeem is om activisten te betichten over zaken en feiten waartegen zijzelf strijden . Dit geeft het voordeel dat de activisten in een moeilijke positie worden geplaatst en zelfs mogelijk hun achterban en steun kunnen verliezen . Aan te raden is om zaken aan de persmedewerkers toe te spelen, zodat met publicatie de indiscredietstelling van deze groep van personen optimaal kan versterkt worden .

  – Activisten kunnen uitgeschakeld worden door hen spreek en contactverbod , omgang met andere activisten en groeperingen te verbieden en hun werkterrein in te perken . Verbod om het land te verlaten of gemeente . Hen, op te sluiten en later onder strikte voorwaarden in vrijheid te stellen .

  – Om activiteiten van personen die actief zijn op diverse vlakken optimaal te kunnen volgen in hun activiteiten , is het aan te raden om de BOM wet op de betrokkene en zijn omgeving toe te passen. Onder de noemer dat de persoon die onder de BOM wet valt , een gevaar voor het land zou zijn .

  En zo gaat het maar verder . Duidelijk is het in ieder geval , niet moeilijk dat zij die de netwerken bestrijden waarin hooggeplaatsten actief zijn moeten uitgeschakeld worden in landsbelang .

  Einde.

 14. “Dan barst onbedoeld de “hel” los. Want “sweet sixteen”-mutsje begrijpt nog niet veel van Facebook.”

  Haha, die lachen ons, de MS-DOS-generatie, uit.

  ‘Ik hoop (maar weet dat dit té naïef is), dat de daders én het jarige meisje tot in lengte van dagen de schade terug kunnen betalen.”

  Meen je dat nou? Iemand financieel ruïneren wegens een jeugdzonde, die er uiteindelijk uit bestaat, dat ze een vinkje niet geplaatst heeft. Bij hoeveel van de digibete 50-plussers krijg je kort na elkaar twee mailtjes, het tweede de bijlage bevattend, die bij het eerste vergeten is. Bij de libertariër mag je dus geen enkele fout maken, want dan kun je zomaar een ton schuld op je nek krijgen.

  @Romee [2]:

  Klopt, we zien hier, dat essentiële delen van een opvoeding ontbreken. De betekenis van het woord ‘feest’ is de jeugd onbekend; een feest is iets anders dan uitgaan of een krat bier op straat legen. Een uitnodiging is op tenminste een of andere manier aan me gericht. Hoe algemener het medium, hoe minder ik me uitgenodigd voel. Als ik een persoonlijke kaart krijg, dan is de kans groot dat ik ga en 100%, dat ik een reactie geef. Is het een geadresseerde folder, dan wordt de kans kleiner. Staat er in de krant, dat ik op het gemeentehuis een nieuwjaarsborrel mag komen drinken, dan kom ik hoogstwaarschijnlijk niet

  @3 “Wat ik opmerkelijk vind, is dat het bestuur dit niet in de hand wist te houden, ondanks al hun arrogante gebral.”

  Dit bestuur niet, maar er is wel bestuur nodig om dit aan te pakken, Had er niets van ME gestaan, dan was het hele dorp afgebroken.

  @4 Neem bij ‘films’ als voorbeeld de zogeheten “New Kids”.

  Igor [21] reageerde op deze reactie.

 15. @Hub Jongen [18]:

  Chris Garrit http://chrisgarrit.com/ :

  “Werd vanmorgen om 08.00 uur gebeld door de gemeente Haren met de vraag als ik wel een festival zou kunnen organiseren voor hun probleempje aanstaande vrijdag. Maar natuurlijk meneer. Ook mijn advies was om juist het fenomeen positief te gebruiken. Om 10.00 uur stond de productie al helemaal op papier. Het weiland bij Haren geregeld etc. Ze hebben de gehele dag vergaderd en met het OM en politie etc besloten geen vergunningen af te geven aan niemand… in plaats van een mooi evenement wordt er gekozen voor heel veel politie inzet…”

 16. @Vilseledd [19]:
  “Dit bestuur niet, maar er is wel bestuur nodig om dit aan te pakken, Had er niets van ME gestaan, dan was het hele dorp afgebroken.”

  En tot die conclusie kom je op basis van?? angst?? Is puur speculatie, ik heb niks vernomen over meegebrachte wapens ect dus met een andere aanpak was het misschien met een leuk feest geworden, hoe dan ook puur speculatie.

  Vilseledd [22] reageerde op deze reactie.

 17. @Igor [21]:

  “En tot die conclusie kom je op basis van?? angst?? Is puur speculatie,”

  Wel even keurig wachten op mijn antwoord.

 18. @Jannetje [15]: wel zorgen dat je feiten kloppen. Het originele bericht is wel degelijk door haar verwijderd. Het is echter voor die tijd verspreid en is het zijn eigen leven gaan leiden.

  Neemt nog steeds niet weg dat ik vind dat haar vrijheid is aangetast. Niemand heeft het recht om jouw je huis uit te jagen. Het is duidelijk gesteld dat er GEEN feest kwam. Als de locale horeca een feest afgelast ga je toch ook niet heen?

 19. @frank [10]: Er zouden niet alleen private beveiligingsfirma’s actief geweest zijn, ook de infrastructuur zou in private handen geweest zijn. Private eigenaren zouden gezamenlijk deze gasten hebben kunnen weren van hun wegen. Daarnaast zouden de mensen wapens mogen dragen. Dat maakt het voor private wegeigenaren en winkeliers een stuk makkelijker om mensen zelf te weren. Een illustratief -maar uiteraard niet alleszeggend- voorbeeld is het 19e eeuwse Amerika. In hun onderzoek “The not so wild wild west: property rights on the frontier” geven de schrijvers Terry Anderson en Peter Hill een beschrijving van hoe de de mensen daar zowel beveiliging als rechtspraak geheel privaat regelden. Zij beschrijven die periode als een relatief vreedzame periode. Dit in tegenstelling tot het beeld dat hollywood ons voorschotelt. De beide onderzoekers concluderen oa dat private partijen dit beslist niet slechter deden dan de overheid, toen die deze taken overnam. Sterker nog, in veel plaatsen nam de criminaliteit juist toe. In sommige vreedzame plaatsen werden na de overheidsinterventie ineens wel moorden gepleegd, waar dat lange tijd niet was voorgekomen.

 20. @frank [10]:

  Alsof er in een libertarische maatschappij geen beveiliging firma’s zijn die vergelijkbare taken kunnen overnemen.

  Trouwens zou zoiets niet snel gebeuren als de jongeren weten dat er een reële kans bestaat dat als ze gaan rellen ze het niet leven van af brengen, want au contraire aan jouw domme opvatting, de NAP laat wel geweld toe mits als het ter vergelding is van eerder geïnitieerd geweld zoals rellende jongeren.

  Het is juist door de huidige maatschappij dat het zo ver heeft kunnen komen, dus om dit te voorkomen moeten we meteen beginnen met het afschaffen van de overheid, ze hebben weer eens gefaald.

  frank [27] reageerde op deze reactie.

 21. “geef je aan wij hebben vele beelden”. Om in kaart te brengen wie er opgeroepen kan worden via facebook hebben ze extra camera’s opgehangen?

 22. @Hub Jongen [29]: Totale naiviteit. Typisch Libertisme. Idealistisch gedoe ! Een meute zoals deze kwam enkel om te rellen en niet om feest te vieren. Het feest was nou net de rellen ! En omdat relschoppers naar een dorp toekomen moet er snel van alles georganiseerd worden, dan loopt het misschien wel goed af ! Het lijkt wel een idee van de schorriemorriepartij, de PvdA, die zoiets uitdenken. Pamperen van ‘Crapai’, daar is deze partij uitmuntend in ! Ondanks dat er veel politie was is de zaak enigszins onderschat. Nou dat was de les en nu verder ! En dan moet ik hier lezen dat zoiets geklaard kan worden met particuliere beveiliging ! Wie gaat deze beveiliging bellen, wie betaald deze beveiliging, wie heeft er de leiding over hoeveel (?) beveiligingsbedrijven. Wat is hun taak ? Hoe ver mogen ze gaan ? En dat iedere week in een ander dorp ?Als je in zoiets je geloof hebt, dan twijfel ik toch aan verstandelijke vermogens ! Hier is gewoon politie/justitie voor. In deze veranderende wereld zullen ze telkens opnieuw worden geconfronteerd met verschillende situaties. Dit was er 1 van ! Tot volgende keer.

Comments are closed.