Dit is het verhaal van de adelaar en de kippen. Een adelaars ei wordt op een goede dag in een kippenhok gelegd. De kip mag het ei uitbroeden. Voor de kippen is het een vreemd kuiken dat uit het ei kruipt, maar ze besluiten het toch samen op te voeden. De adelaar wordt gevoed en grootgebracht.

Op een dag loopt de adelaar tussen de kippen buiten en ziet hij een andere adelaar heel hoog in de lucht vliegen. Hij vraagt aan de kippen waarom dat zo is. Waarom kunnen sommige vogels wel hoog vliegen en anderen niet? Waarom blijven de kippen binnen in de ren en kruipen ze niet tussen de mazen in het hek door? De kippen antwoorden dat het goed vertoeven is in de ren. Iedereen heeft evenveel te eten en ze hebben ook nog eens een gezamenlijk dak boven het hoofd. En vliegen, daar hebben ze helemaal een broertje dood aan.

De lezer begrijpt waar ik naar toe ga. Of je nu adelaar bent of kip, er is meer mogelijk. Heb je kennis genomen van het libertarisme dan is het mogelijk hoog te vliegen. Maar je kan ook prima tussen de mazen van het hek doorkruipen en niet die libertarische miljardair worden, maar gewoon een leuker leven hebben doordat je inzichten hebt die anderen nog niet hebben. Je hoeft geen ondernemer te worden, je hebt niet de plicht rijk te worden, maar je richt lekker je leven in zoals jij dat wil. Met sporten, of met je naasten, of lekker voor jezelf. Zonder schuldgevoelens die de politici je proberen aan te praten. Zonder valse dromen. Zonder een knagend gevoel dat je moet bijdragen aan een betere maatschappij of dat jij mede schuldig bent aan armoe of het broeikaseffect. Jij kiest je eigen doelen en leeft voor zover dat mogelijk is hoe jij wil leven. Zolang je je aan het NAP houdt is alles prima.

8 REACTIES

 1. Bingo.
  Daarom zeg ik ook niet dat ik libertarier ben.
  Een libertarier wil eigenlijk de samenleving omvormen op basis van het NAP.
  Als NAP’er zal het me worst zijn wat de rest doet. Door je op emotioneel vlak vrij te maken van de rest kun je best aardig leven.

  MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Rien [1]: Helemaal mee eens, een dikke +1.

  Ik zie mezelf als een individu, ik streef naar/praktiseer NAP voor de volle 100%, ik probeer mensen handvaten te bieden die zij wel of niet kunnen beetpakken en wat zij ermee doet zal mij worst wezen.

  Vrijheid begin bij jezelf. Van daaruit vind je gelijkgestemde zielen en kun je vrijwillige relaties en samenwerkingen aan gaan.

  En als individu hoef je niet alleen te staan. Alleen in mijn uitgebreide sociale leven heb ik zeker wel de scheidslijn wie dicht bij me staat en wie ik liever op afstand houd als het over de echt belangrijke dingen in het leven gaat.

 3. @MMAP [6]:

  Uiteraard, leef je eigen leven.
  Maar zoals je zegt, is er veel gebrek aan NAP van de andere kant.
  Daarom zou ik toch wel die groeiende andere kant willen stoppen voordat hij mij helemaal hulpeloos maakt.
  Je kunt op een gegeven ogenblik niet meer zeggen dat het je koud laat wat hij allemaal met jou en de jouwen uitvoert

Comments are closed.