DEN HAAG – De verkiezingen zijn geweest, de uitslag is bekend. Iets meer dan 4000 mensen gaven hun stem aan de Libertarische Partij. Helaas natuurlijk veel te weinig voor een zetel.

Tot 12 september hadden we goede hoop om in ieder geval één zetel binnen te kunnen halen. Geen ijdele hoop, gezien de grote aantallen positieve reacties de we kregen uit het hele land. Het liep echter anders, voornamelijk vanwege de vele strategische stemmers. Talloze mensen waren van plan om LP te stemmen, maar kozen op het laatste moment toch voor Mark Rutte’s VVD om zodoende te voorkomen dat Diederik Samson in het torentje plaats zou kunnen nemen.

Die strategische kiezers kunnen we alleen maar feliciteren met hun resultaat, de VVD is overduidelijk groter dan de PvdA geworden, hun strategie heeft gewerkt. Ook andere partijen, zowel ter linker- als rechterzijde hebben te kampen gehad met de strategische stemmer als fenomeen, getuige de uitslagen van SP, PVV, Groen Links, Piratenpartij en niet te vergeten het CDA.

Was een stem op de LP hiermee een verloren stem? Zeker niet. De stemmers op de LP kunnen zich verzekerd voelen dat de LP ook buiten de kamer doorgaat met hen te vertegenwoordigen. Bovendien kunnen zij met een gerust geweten gaan slapen, ze hebben immers als enigen voor non-agressie gekozen. Dat kan nooit slecht zijn.

De afgelopen campagne is de LP in staat geweest om een groot gedeelte van het Nederlandse volk kennis te laten maken met het libertarisme. Voor velen was dit een eerste kennismaking met de politieke filosofie die is gebaseerd op het non-agressie principe. Het libertarisme staat zo ver verwijderd van de andere politieke stromingen dat mensen tijd nodig hebben om de logica en de consistentie te doorgronden.

Toch zijn wij er van overtuigd dat we bij veel mensen een eerste zaadje hebben geplant. Het is nu aan de LP de taak om die zaadjes voldoende water te geven zodat ze kunnen ontkiemen.

En dat is wat we gaan doen. De LP heeft een sterke kern van mensen die met hart en ziel strijden voor meer vrijheid, en dus minder overheid. We hebben enorm veel geleerd van de afgelopen campagne, we hebben heel veel waardevolle contacten gelegd, en er is een enorme golf van enthousiasme voor het libertarische verhaal ontstaan.

De komende jaren gaan we de organisatie versterken, lokale afdelingen starten of uitbreiden, nog meer het land in, en zo nog veel meer libertarische zaadjes planten. De campagne is niet voorbij, hij is pas net begonnen.

We hebben de mooiste en meest consistente filosofie in onze handen, we hebben de beste economen aan onze zijde, en we hebben een sluitend verhaal dat iedereen kan aanspreken. Dat gaan we de komende jaren uitventen, en daar kunnen we alle hulp bij gebruiken.

Wij gaan er in ieder geval met frisse zin tegenaan, zodat we bij volgende verkiezingen die kiesdeler wel halen.
We hopen op uw ondersteuning te kunnen rekenen, en u te mogen begroeten bij één van onze bijeenkomsten, borrels of lezingen.

Tot slot willen we u onze groeicijfers presenteren, zodat u kunt zien hoe hard de LP aan het groeien is.

THE LP IS HERE TO STAY!

Groeicijfers Libertarische Partij
peiljaar
1994
2012
Stijging
stemmen TK verkiezing
2.754
4.158
51%
peildatum
23/04/2012
12/09/2012
Stijging
betalende leden
15
173
1.053%
likes Facebook
44
1.810
4.013%
volgers Twitter
7
694
9.814%
bezoekers website per dag
15
10.000
66.567%

 

Wie deze cijfers beziet zal onmiddellijk begrijpen waarom wij op een fors hoger aantal stemmen hadden gehoopt.

17 REACTIES

 1. Do not put your faith in what statistics say until you have carefully considered what they do not say. ~William W. Watt

 2. Veel mensen zullen de volgende keer niet gaan stemmen omdat ze zien dat het geen verschil maakt.
  Velen geloven ook dat alles nu in orde komt.
  Nog meer zullen zich verraden en teleurgesteld voelen.
  Ik zou als LP in ieder geval ook buiten verkiezingstijd meer in de publiciteit trachten te komen.
  Over 2 jaar mogen we weer 🙂

  Pendragon [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ik wens de LP alle sterkte toe maar ben toch blij dat ik op de grootste anti-EUSSR Partij van Nederland heb gestemd.

 4. @John [3]: Zou het twee jaar duren denk je? VVD en PvdA vechten elkaar straks de tent uit. Een kabinet over rechts? Kansloos. Over links dan? Net zo veel kans. Het gedonder met steeds weer verkiezingen moet iedereen toch opvallen? NL is met haar poldergedoe volkomen lamgelegd.

  Maak 2 partijen: de blauwen en de roden. Net als bij stratego. Eerst mogen de blauwen vijf jaar regeren, dan de roden vijf jaar. Lekker overzichtelijk. Je hoeft niet meer te gaan stemmen.
  Je weet elke vijf jaar waar je aan toe bent. Prachtige statistieken zijn het gevolg met een mooie golfbeweging van vijf jaren. Jammer alleen voor de peilingbureaus. Er is niks meer te peilen.

  Hmmm…

  Wees lief voor uw dierbaren
  Pendragon

 5. Beste Toine dat je het volgende schrijft:

  ” ………….op het laatste moment toch voor Mark Rutte’s VVD om zodoende te voorkomen dat Diederik Samson in het torentje plaats zou kunnen nemen.
  Die strategische kiezers kunnen we alleen maar feliciteren met hun resultaat, de VVD is overduidelijk groter dan de PvdA geworden, hun strategie heeft gewerkt”

  is toch wel even schrikken. Hun ‘strategie’ heeft totaal NIET gewerkt en deze ‘zelfverklaarde strategen’ hebben exact bereikt wat ze nu juist NIET wilden.

  Kim Winkelaar heeft dit enige dagen geleden nog uitgelegd

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/09/tijd-voor-vernieuwing/

 6. @Jan [7]: svp de kopjes lezen, het is inderdaad een beetje verwarrend. De gegevens van 1994 betreffen alleen de verkiezingsuitslag. De andere gegevens vergelijken april 2012 met september 2012.

 7. De mensen zijn al libertarisch ieder voor zich God voor ons allen
  kijk om je heen, en onderzoek individualistischer kan het echt niet meer.
  De LP is door de geest der tijds ingehaald, door te participeren in deze schijn democratie druist de LP in tegen haar eigen principes, een nog grotere overheid. De kiesdrempel dramatisch verhogen is de enige mogelijkheid al die parasieten te elimineren ga werken!!

  Mario

 8. De eerste keer dat ik niet voor de minst slechte partij heb gestemd, maar voor een partij met een ideologie die dicht bij die van mij komt.

  Ik denk dat Nederland op dit moment het libertarische verhaal nog niet kent of nog begrijpt, gezien de ongenuanceerde reacties soms hier, maar ook in media tijdens de verkiezingstijd.

  Belangrijk dat er de komende tijd wordt geïnvesteerd in een stukje educatie, zodat meer Nederlanders kunnen kennismaken met het libertarische gedachtegoed.

  Cebas

  THX-1138 [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Cebas [10]:

  Er zijn veel mensen die de libertarische boodschap prima begrijpen, maar er totaal geen trek in hebben. Zij varen wel bij de huidige (geweld)structuur. Dit zijn de ECONOMISCH belanghebbenden (die gruwen van alles wat met de vrije markt en vrije concurrentie te maken heeft).

  Daarnaast zijn er, vooral ter linkerzijde, hele volksstammen aan IDEALISTISCHE wereldverbeteraars die er geen enkel kwaad in zien om rijke mensen te dwingen arme mensen te helpen. In hun Newspeak heet dit ‘solidariteit’ en het slaat enorm aan. Dit is de basis van de verzorgingsstaat.

  Verder zijn er nog overtuigde democraten. Deze mensen menen, dat de keuze voor een systeem dat de meerderheid plus 1 de macht geeft een acceptabel compromis is.

  Besluiten bij unanimiteit zijn immers vrijwel onmogelijk of nauwelijks effectief, terwijl alle macht bij 1 persoon leggen wel zeer effectief is, maar nauwelijks draagvlak heeft in de samenleving. Dat laatste is dus een recept voor nog meer onderdrukking, en een gewelddadige revolutie op zijn tijd.

  Deze groepen overtuigen van de libertarische boodschap is zinloos. Ze hebben er geen belang bij. Libertariers maken de meeste kans als ze het bestaande systeem ondermijnen en tegelijkertijd alternatieven stimuleren.

  THX-1138 [12] reageerde op deze reactie.

 10. De tegenstelling tussen links en rechts in de politiek is een schijnvertoning, waar via Hegeliaanse dialectiek de boel opschuift naar gecentraliseerde macht, waarbij collectivisme het slinkse instrument is.
  Daarom is het goed dat de LP (en ik bedoel niet mezelf – LP :)) anders is. Maar is er eigenlijk een strategie, gebaseerd op een grondige analyse van de omgeving en concurrentie, en een daaruit voortvloeiend coherent actieplan? De achilleshiel van de huidige politieke macht is n.m.m. het fiatgeldsysteem. Het zal op enig moment instorten – ik geloof niet in een dubbele dip, maar in een tweede storm die de eerste (2008) als een briesje laat voelen. Er zijn ook andere zwakheden die wellicht beter “aan te vallen” zijn. Kortom, is er enige planmatigheid in de LP?

 11. Het optimisme van Toine is ontroerend. De kiesdeler is 67.000 stemmen = 1 zetel. Als het groeitempo van 50% wordt vastgehouden dan heeft de LP over 4 jaar 6000 kiezers. Wellicht dat aldus over 30 jaar de eerste zetel binnen is. Er is trouwens geen enkele reden om aan te nemen dat bij de volgende verkiezingen de kiezer niet weer strategisch zal gaan stemmen.

  Rechtse Rakker [16] reageerde op deze reactie.

 12. Die zg groeicijgers zijn natuurlijk goed voor het gevoel maar het gaat nergens over, de eerste de beste postduivenclub doet het nog beter. De volgende campagne wellicht iets serieuzer nadenken over de tactiek, hoe je te gedragen op TV, je boodschap helder en duidelijk in 1 minuut overbrengen en een duidelijk social media strategie dan kun je het verschil maken. Elke dag alle nieuwsrubrieken bestoken met je ideeen dan zou het toch moeten lukken om bij het grote publiek bekend te worden.

  Rechtse Rakker [17] reageerde op deze reactie.

 13. @Draaf [14]:

  “Er is trouwens geen enkele reden om aan te nemen dat bij de volgende verkiezingen de kiezer niet weer strategisch zal gaan stemmen.”

  De LP staart zich denk ik teveel blind op VVD-stemmers. Die mensen stemmen inderdaad strategisch, omdat ze op de vierkante milimeter van het politieke landschap in Nederland zitten.

  De LP moet zich daarom richten op niet-stemmers. Die mensen stemmen niet strategisch, omdat ze ontevreden zijn over de huidige politiek. Mensen die Rutte zoveel beter vinden, dan Samson zijn waarschijnlijk sowieso geen goede achterban voor de LP.

 14. @Cor [15]:

  Mee eens, maar er moet ook tussentijds actie ondernomen worden. Bijvoorbeeld in de vorm van acties, protesten etc. Ook tussendoor kan de naamsbekendheid vergroot worden.

Comments are closed.