Of er nu een overwinning te vieren valt of niet, eenieder is vanavond welkom om een glas te heffen met de LP. De locatie is Plein 14 te Den Haag. Het etablissement heet de eeuwige jachtvelden. Aanvang 21:00 uur.

Een beperkte groep hele hardwerkende vrijwilligers – omringd door een grotere groep soms wat minder fanatieke vrijwilligers – hebben de afgelopen maanden veel werk verricht om het libertarische woord in de Tweede Kamer te doen weerklinken. Of het nu gaat lukken of niet. Of je nu gelooft in de politieke weg of niet. Feit is dat zelden in de geschiedenis van het libertarisme in Nederland een groep mensen zich zo fanatiek heeft ingezet voor de verspreiding van ons gedachtegoed. Er is een grote inspanning verricht voor de goede zaak. Die volgens mij respect en dankbaarheid verdient. Niet aan het concept partij, maar gewoon aan de mensen die zich hebben ingezet. Bij deze wil ik eenieder die zich de afgelopen periode zo heeft ingezet voor de verspreiding van de libertarische boodschap bedanken. En wil ik de lezer uitnodigen om de vrijwilligers vanavond persoonlijk in de eeuwige jachtvelden te bedanken en te drinken op een betere maatschappij.

20 REACTIES

 1. Het valt niet mee om het libertarisme te verspreiden. Ik heb mijn best gedaan, maar het heeft geen enkele stem opgeleverd.
  Het is een te grote stap om te stemmen op een partij die eigenlijk in alles het tegenovergestelde wil als de andere partijen.
  De meeste mensen zien wel voordelen en de consistentie maar er zijn altijd punten waar ze over vallen zoals sociaal vangnet, ziektekosten en wapenwetgeving.
  En er moet altijd strategisch gestemd worden want die “vreselijke man” (Rutte/Wilders/Roemer of Samson) zou zeker niet mogen winnen!

  Volgens mijn berekeningen haalt de LP nu zo’n 5000 stemmen.

  Dikke Leo [3] reageerde op deze reactie.
  Logic [4] reageerde op deze reactie.
  Frits [5] reageerde op deze reactie.
  Eize [20] reageerde op deze reactie.

 2. @nm156 [2]: Ik vraag me af waar die ‘berekeningen’ (het zijn er meer!) op gebaseerd zijn. Volgens mij zit je er enorm naast.

  De vorige keer in 1994 waren er 2.754 stemmen gehaald voor de LP. Dat was zonder enige naamsbekendheid van het libertarisme, zonder een lasten verhogende, zogenaamd liberale premier die echte liberalen extra met de neus op de hypocrisie van de VVD drukt, zonder de zeer enthousiaste inzet van een campagneteam van dit formaat en (het belangrijkste) zonder internet!

  Al deze factoren zorgen wel voor meer stemmen dan een magere verdubbeling van het resultaat van 1994. Zelf verwacht ik niet een hele zetel, maar wel het aantal voor ongeveer een halve. Mens&Spirit heeft in 2010 een halve stoel gehaald en volgens mij hebben wij meer aandacht en positieve reacties gehad dan zij toen. Jammer dat de piraten met hun non-programma stemmen weghalen bij wat in de praktijk een groot deel van onze achterban is: vrijheidsliefhebbende internetgebruikers.

  nm156 [8] reageerde op deze reactie.

 3. “Die volgens mij respect en dankbaarheid verdient. Niet aan het concept partij, maar gewoon aan de mensen die zich hebben ingezet.”

  Daar sluit ik mij bij aan.

 4. Ik reken erop dat minimaal de 10.000 / 0,1% wordt gehaald. Vanaf 20.000 / 0,2% begin ik een positief en tevreden gevoel te krijgen.

 5. De kiesdeler, tevens kiesdrempel, zal vermoedelijk rond de 62 a 63 duizend liggen. De uitslagen komen in percentages. Een totaalscore van 0,667% is nodig voor een zetel. Na half tien kunnen de eerste uitslagen binnenkomen. Dat zijn hele kleine gemeenten dus is slechts een indicatie. Pas tegen 23 uur komt er echt lijn in.

  Er gaan straks weer heel wat optimistische mensen van nieuwe partijen teleurgesteld zijn. 50 Plus zal het wel halen, Piratenpartij maakt kans op een zetel, DPK eventueel. Daarachter verwacht ik de beste score voor MenS maar geen zetel. Politieke Partij NXD wordt laatste, Partij van de Toekomst is mijn gok voor één na laatste.
  De rest haalt enkele duizenden tot tienduizenden stemmen.

 6. Inmiddels is duidelijk dat het behalen van 10.000 stemmen al onzeker is. Helaas.

 7. De uitslag lijkt uit te komen rond de 4000 stemmen voor de LP.

 8. @nm156 [8]: Bij nader inziens zat ik er gruwelijk naast en hoop ik dat je toch nog gelijk krijgt! Ik deed een beetje schamper over je vermelden van ‘berekeningen’ maar die zijn in ieder geval een stuk beter dan mijn enigszins op historie gebaseerde ‘natte vinger in de lucht’-techniek.

  Ik sta overigens versteld van het slechte resultaat en had niet verwacht dat we minder dan een vierde van bijvoorbeeld een Mens en Spirit zouden halen (zoals het er nu naar uitziet). Vele geboren libertariërs hebben via internet kunnen ontdekken dat ze niet alleen zijn en dat er een naam is voor hun opvatting en toch stevenen we af op minder dan een verdubbeling van het resultaat in 1994… Ik kan er met mijn pet niet bij. Zo leert een mens wel relativeren, zeg.

  nm156 [18] reageerde op deze reactie.

 9. Beetje mager resultaat: 4059 stemmen volgens http://www.google.nl/elections/ed/nl/results

  Gefeliciflapstaart of zo iets!… Het zou mij niet verbazen dat veel potentiele LP stemmers toch op VVD hebben gestemd.
  Het lijkt er op dat ‘rechtse’ kiezers strategisch op VVD hebben gestemd en ‘linkse’ strategisch op PVDA. Ik heb geen idee wat ‘strategisch’ mag betekenen, want zowel VVD als PVDA zullen met veel enthousiasme als incassobureau voor de Eurofielen werken.

  Rob ter Horst [17] reageerde op deze reactie.

 10. @Naam * [16]: Strategisch stemmen zoals eerst op de SP willen stemmen, dan zien dat de SP in de peilingen steeds lager gaat, de PvdA steeds hoger gaat, en dan besluiten toch op de PvdA te stemmen, simpelweg om de VVD niet veel groter te laten worden. Hetzelfde geldt voor stemmen op de VVD…

 11. @Frits [15]:

  Een erbarmelijk slecht resultaat, als je het nog slechter doet dan de ufo partij en die joker van een Vlemmix dan is het wel heel erg.
  Gisteren was ik wel snel om je gelijk te geven omdat ik niet wist hoeveel er in 1994 gestemd was, het leek logisch maar bleek totaal niet relevant. Mijn aanvankelijke berekening klopte helaas.
  Behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
  We hebben het over 18(!!) jaar verschil. Dat is heel erg veel.

  Frits [19] reageerde op deze reactie.

 12. @nm156 [18]: Dat is zo, maar voor mij is dat nog geen verklaring. Ik denk dat ik voor het gros van de libertariërs spreek (althans, daar ging ik altijd vanuit) als ik zeg dat ik zonder de internetrevolutie hoogstwaarschijnlijk niet op de term libertarisme was gestuit en dan vind je de partij ook niet.

  Het resultaat in 1994 was kennelijk exceptioneel goed en ik vraag me af wat de campagne toen inhield. In mijn beleving was het libertarisme in Nederland voordat het internet bestond niet meer dan een handvol mensen met een nieuwsbrief. Daar kan Hub vast meer over vertellen.

Comments are closed.