De Libertarische Partij voert op maandag 10 september opnieuw een verkiezingsstunt uit. De partij zal boven het Amsterdamse Vondelpark per helikopter duizenden ‘bankbiljetten’ van 14 euro uitstrooien. De boodschap van deze spectaculaire actie van lijst 14: de euro is een valse munt. We moeten eruit stappen nu het nog kan.

Tijd: maandag 10 september, 18 uur.

Locatie: Vondelpark, Amsterdam

Libertarische Partij: we moeten uit de euro stappen, nu het nog kan

Lijsttrekker Toine Manders van de Libertarische Partij: De kredietcrisis is veroorzaakt door ons onhoudbare en zo goed als failliete monetaire systeem. Dit ontkennen betekent dat het probleem erger wordt, want we klinken ons steeds verder vast aan dat systeem, terwijl de schuldenlast steeds hoger wordt. Een van onze voorstellen is het naast elkaar toestaan van alternatieve munteenheden die bijvoorbeeld kunnen zijn gebaseerd op goud of zilver, omdat dat discipline brengt en een rem zet op het creëren van geld en krediet uit het niets. Als Nederland moeten we in elk geval zo snel mogelijk uit de EU en de euro stappen. Nu kan het nog, met schade die is te overzien! De kiezer kan dit aanstaande woensdag bepalen door op de LP te stemmen.’

Actie bij de Nederlandse Bank. De actie is een vervolg op de actie bij De Nederlandse Bank van 3 september, toen de libertariërs met een grote lasershow op het Frederiksplein De Nederlansche Bank failliet verklaarden.

De Libertarische Partij doet mee aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen met de slogan ‘de overheid is het probleem, niet de oplossing’. De partij staat voor meer vrijheid, minder overheid, en minimale belastingen en regeldruk.

7 REACTIES

 1. @Igor [1]: Rommel?

  Deze biljetten worden collectors items, en zijn nu al meer waard dan de euros die ze zullen gaan vervangen. Iedereen zal dus zijn uiterste best doen om een of meer biljetten te bemachtigen.

  Er zal dus voor onze vrijwilligers niets op te ruimen overblijven.

 2. De € bestaat voornamelijk uit enen en nullen in een PC: Draghi zet er persoonlijk, dagelijks een aantal bij.
  Het libertarische bankpapier is in ieder geval nog het papier waard waarop het gedrukt staat.

 3. Kan dat bestand beschikbaar gemaakt worden als PDF? Ik zou er best wel wat op de uni rond willen laten slingeren hier 😆

 4. De boodschap moge duidelijk zijn, of raak, maar ik vraag me af of dit een geslaagde actie zal zijn. Zwerfvuil staat heel hoog op de lijst ergernissen, en ik verwacht dat dit ook als zodanig zal worden beschouwd. Je komt in een park voor ontspanning, en verwacht dat het netjes is, niet om overal “briefjes van 14 euro” aan te treffen die toch niemand zal oprapen.

  Frits [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Pteranodon [5]: Als ik ergens een briefje van 14 euro zie liggen, pak ik ‘m zeker wel op! En als het een briefje van 4 euro is ook, want dat soort vreemde verschijningen wekt de nieuwsgierigheid.

 6. @Igor [1]:
  Goede vraag. In een Libertarische samenleving zou de eigenaar van de grond waarop de biljetjes vallen, de dader van het verpreiden aansprakelijk kunnen stellen voor het opruimen van de papiertjes, voor zover die er nog liggen. Grote kans dat de dader en het slachtoffer er samen uit zouden komen.
  Als niet, dan zal een onafhankelijk rechter of arbiter een uitspraak kunnen doen.

Comments are closed.