Zelf had ik een ondergrens van 5 duizend stemmen voor de LP bedacht. Helaas niet gehaald. Wat nu? Opgeven is een optie. Die zeker ook overwogen dient te worden. Je kan ook het land verlaten. Maar ja, waar naar toe? Als Nederland zo overduidelijk bukt voor het collectivisme. Wat zegt dat dan voor de toekomst?

De toekomst zal meer overheid brengen, meer EU, meer ESM, meer steunoperaties voor de euro, meer overdracht van nationale bevoegdheden. Belastingen zullen hoger worden, de productieven zullen nog effectiever worden leeggezogen. De wachtrijen voor staatsdiensten zullen communistische omvang gaan bereiken. De ontwikkelingssamenwerking zal 0,8, of 0,7 of 0,6 procent gaan bedragen. De koopkrachtplaatjes zullen weer opduiken en tot achter de komma worden doorberekend. De inflatie zal ons inhalen.

Zo kan ik nog even doorgaan. Wat kan je daartegen doen?

Overgave is zeker een optie, strijd is niet verplicht.

Zal het libertarische vlammetje gaan sputteren? En al walmend en rokend uitdoven? Wat is er dan? Algehele duisternis zonder hoop. Een land, dat niet gewezen wordt op de economische oorzaken van de crisis. Nog verder in de duisternis ronddolende –  de god Keynes vergeefs aanroepende voor het altaar van de ECB?

Of laten we het libertarische vlammetje branden en voeden we het met de grootste gift die we een ideaal kunnen geven, onze unieke tijd die eenieder individu in zo beperkte mate heeft? Blijven we bloggen, en gaan we lezingen geven? Blijven we individuen die los-vast georganiseerd het hoofd hoog houdende knagen aan het collectivistische bastion? En zo een licht in de duisternis zijn?

Dit is een overweging die velen de komende periode voor zichzelf moeten maken.

79 REACTIES

  1. Ruim 4000 stemmen is toch dichtbij de 5000 stemmen. De collega’s van mijn vrouw hadden nog nooit gehoord van de LP. Op mijn werk stelde iemand aan mij voor LP te stemmen (wat ik allang van plan was). Onbekend maakt onbemind, en daarom weinig stemmen.
    Ik ben nieuwsgierig wie de 6 andere LP-stemmers zijn in mijn gemeente. Misschien een volgende keer actiever per gemeente (met 8 mensen kan je aardig herrie schoppen)? Volgende keer beter.

    AS [48] reageerde op deze reactie.

  2. Niet mee doen met het democratische circus staat echt niet gelijk aan overgeven, Ratio! Het is eerder een keuze die consistent is met het libertarisme.
    Sterker nog, ik meen dat juist meedoen met het democratische circus overgave is. Overgave doordat je het systeem dat zo ingaat tegen het libertarisme, een legitimatie geeft.
    Voor mij was het wederom een overwinning te zien dat het opkomstpercentage in NL gedaald is. Dat is feest!
    Op naar een superlage opkomst, pas dan staat de weg open naar meer vrijheid en minder Overheid.
    Maar zolang er een hoge opkomst is, en zelfs van libertariers, komen we nooit van de Staat af. Omdat de Staat haar bestaan legitimeert mede aan de hand van de participatiegraad van de burgers.
    Op naar een opkomst onder de 50%!

    Rechtse Rakker [3] reageerde op deze reactie.
    Ratio [4] reageerde op deze reactie.
    Reteip [32] reageerde op deze reactie.

  3. @Egor [2]:

    Het dalend opkomstpercentage is inderdaad een goede zaak. Ik erger me vreselijk aan politici als Wilders, die opscheppen over de 1,5 miljoen kiezers die ze achter zich hebben. Hoe eerder een eind komt aan de godsverering van de politici hoe beter.

  4. Ik ben deze keer over mijn schaduw gesprongen en heb LP gestemd. Maar ik ga niet nog een keer naar het stembureau. Ik ervaar dat als eenigzins vernederend: eerst legitimeren dan een papiertje in je hand gedrukt en vervolgens het ding in een ton.

    De legitimatie van de kiezer is in feite een legitimatie van de overheid. Door jezelf te “legitimeren” geef je legitimatie aan diegene die jou legitimeerd.

    Dat ga ik nooit meer doen.

    Ik stem wel met mijn geld en voeten.

    Reteip [32] reageerde op deze reactie.

  5. Als men zich werkelijk verveeld kan men natuurlijk blijven strijden tegen een organisatie die alle media,legers en dwangmiddelen in handen heeft.
    Maar hoe naief ben je dan?

    Kennelijk beseffen ze hier niet dat de heren die dit systeem bedacht hebben geen amateurtjes zijn…

  6. Nieuwe realistischer strategie bedenken, en dus op bepaalde punten water bij de wijn doen.
    Nu lijkt het libertarisme teveel op keffertjes aan de zijlijn. Je hoort ze wel, ziet ze misschien ook, maar zijn irritant en worden genegeerd…

  7. Ik denk dat de filosofie van het libertarisch een te grote stap is.
    Het streven naar tussenstappen is realistischer.

    De mensen overtuigen dat halve marktwerking, geen marktwerking is.

    Mensen zelf de keus geven tussen staatsonderwijs en particulier onderwijs door een vouchersysteem.
    Mensen zijn anders bang dat onderwijs niet meer voor iedereen beschikbaar is.
    In deze situatie concurreert particulier en staatsonderwijs met elkaar.
    De beste blijft vanzelf over.

    Verder is het vooral de hypocrisie van de liberalen doorbreken.
    Liberalen zijn meestal heel erg beschermend en dus hypocriet voor hun eigen zaken en bedrijven.
    Zelf de vrijheid willen en die van iemand anders belemmeren.
    Hierdoor krijgen mensen met weinig geld geen kansen of zijn de (financiële) drempels te hoog door allerlei regels om voor zich zelf te beginnen.

    Dit resulteert in een tegenhanger in de vorm van Sp en de Pvda die weer regels en wetten bedenken om geld te krijgen via de belasting van de rijken en bedrijven.

    Wil de “wetten en regels” wedloop stoppen, dan zul je de hypocrisie van de schijnliberalen eerst moeten doorbreken.

    Dan pas geef je iedereen gelijke kansen en kun je sneller mensen overtuigen dat iedereen zijn eigen broek moet ophouden.

    Pas dan vergroot je de kans op een kleinere overheid.

    Met wat creativiteit zijn er ook ander tussenstappen te bedenken (dan scholing), zonder je achtergrondstreven los te laten.

    Albert S. [12] reageerde op deze reactie.
    Judith [15] reageerde op deze reactie.
    Rechtse Rakker [21] reageerde op deze reactie.

  8. @Romee [11]: Hulde, helemaal mee eens Romee. Ik heb al als kandidaat heel veel tussenstappen aangedragen, waarvan een aantal reeds werden gehonereerd, maar het is inderdaad nog een te grote stap voor de meesten om op de LP te stemmen, zelfs vanuit VVD-oogpunt. Helaas zijn er twee soorten libertariërs, de enen (zoals ik) zijn klassiek-liberalen en de anderen zijn anarchisten. Daar wringt tevens de schoen, want de klassiek-liberalen in Nederland wenden zich liever tot de DPK-TON, LibDem of VVD dan richting LP. Dat betekent dat je een potentieel van 1 miljoen of meer kiezers misloopt. Alleen maar omdat je compleet ´anti-staat´ bent. Dat schrikt het grootste deel van de klassiek-liberalen af.

  9. Dit is de eerste keer dat ik een berichtje post, maar ik vond dit belangrijk.

    Ik wil hiermee graag de LP een hart onder de riem steken. Ik vind het werkelijk fantastisch dat zij zich zo hebben ingezet om te proberen de mensen duidelijk te maken dat de overheid het probleem is en niet de oplossing. Het is jammer dat het niet is gelukt om bijvoorbeeld een zetel te behalen. Dit is best begrijpelijk, omdat mensen gewoon bang zijn in deze economische crisis en denken dat de overheid hen zal beschermen. Ik hoop echter dat de LP zich niet laat ontmoedigen en doorgaat met het harde en zeer gewaardeerde werk.

  10. Mooi, hebben we dit ook weer gehad.

    Van een verslaving voor agressie kom je niet van de een op de andere dag vanaf. Zo ook niet in de paar maanden waarin de LP echt actief was. Daarbij komt kijken dat de meesten voorbij een point of no return zijn. Ze kunnen en willen zich geen wereld indenken zonder agressie.

    Dan heb je de genen die nog voor agressie staan maar inherent aanvoelen dat het niet klopt. Voor die mensen dienen we vangnetten als de vrijspreker open en actief te houden. Als je ‘De kandidaten’ serie leest zie je dat er een aardige trend is aan juist dat soort mensen. Ik verwacht dan ook niet dat er nog bijster veel slapende anarchisten in Nederland zijn. Als de gebeurtenissen van de laatste paar jaar iemand niet heeft gewekt, wat is er dan nodig?

    Besteed liever je tijd aan de nieuwe generatie die nu verslaafd worden gemaakt aan geweld. Ik denk dat het vele malen effectiever is om de scholen te infiltreren dan om de politiek te infiltreren.

  11. @Romee [11]: ik ben het helemaal met je eens… puur libertarisme is voor veel mensen onvoorstelbaar, vergelijkbaar met puur socialisme/communisme

    je moet dus niet de ver van ieders bed show gaan prediken, maar komen met realistische plannen, uitleggen dat er nu absoluut geen sprake is van marktwerking en je daarom het kapitalisme niet de schuld kan geven van deze crisis

    er is nog heel veel winst te halen… als eerste moet je ervoor zorgen dat leken je niet meer zien als de zoveelste UFO-partij

    nm156 [16] reageerde op deze reactie.

  12. Samson en Gert… Euh Rutte samen een coalitie? Met zekerheid een paarse regering (à la Verhofstadt)? Zeg afbouw op schulden in de staatshuishouding vaarwel en soupeer de vetpotten maar op aan cadeau’tjes voor de vrienden. Uw belastingen zullen gevoelig stijgen. Dit tussenstadium zijn de belgen al voorbij wat er na komt heeft geleid tot een politieke aardverschuiving naar rechts in Vlaanderen. En verder is er niets veranderd met uitzondering van die belastingen die zijn hoog gebleven en er zijn tal van surplus-belastingen bijgekomen. 😉

  13. @Egor [8]:

    “De partij bestaat al bijna 20 jaar.”

    Maar wat heeft de partij gedaan in die 20 jaar? NIKS. Alleen bijeenkomsten georganiseerd met een zeer beperkt bereik. De SP voert permanent actie tegen allerlei (in hun ogen) misstanden. DAN bereik je de hearts en minds van mensen. De LP daarentegen doet NIETS.

    De afgelopen maanden is er natuurlijk hard gewerkt door vrijwilligers. Maar je kunt nu eenmaal niet in een paar maanden een partij opbouwen, terwijl je in de 20 jaar daarvoor NIETS hebt gedaan. Pas als de partij aan de weg gaat timmeren, dan worden er kiezers bereikt. Voor sommige zal dit een wat langer proces zijn en raken dus later overtuigd, maar zonder actie gebeurt er niets.

    Overigens hoop ik dat de LP niet meedoet aan gemeenteraadsverkiezingen en EU-verkiezingen, maar zich nu volop op actie gaat richten. Iedere keer als de roverheid de vrijheden van mensen afpakt in actie komen. ZO win je de hearts en minds van mensen. Met 20 jaar NIETS doen bereik je ook NIETS.

    Frank [20] reageerde op deze reactie.
    Kees [59] reageerde op deze reactie.

  14. @nm156 [16]: Helaas zijn er meer UFO-aanhangers dan redelijk denkende mensen. Maar met een hoogintelligentheidspercentage van 2% (per definitie) zouden we toch minstens de helft, dus 1%, binnen kunnen harken? Dat is 1 á 2 zetels, genoeg voor een tegengeluid!

  15. @Romee [11]:

    “Mensen zelf de keus geven tussen staatsonderwijs en particulier onderwijs door een vouchersysteem.”

    Dat vouchersysteem is er al. Mensen kunnen hun kind naar de school naar keuze sturen en de overheid (lees u en ik) betaalt de kosten. De roverheid bepaalt alleen de voorwaarden, maar dat is in ieder systeem zo. De roverheid betaalt, dus de roverheid bepaalt.

    Kortom: we moeten volledig van het staatsonderwijs af. Dat dat een moeilijke boodschap is snap ik…

    Misschien handiger om andere punten eerst aan te snijden. Bijvoorbeeld de AOW omzetten in een particulier pensioenstelsel en dat geleidelijk volledig vrijgeven…

    Romee [29] reageerde op deze reactie.

  16. We moeten niet alleen van een overheid zien af te komen, maar ook van het corporatisme. Dat zal erg moeilijk worden. Wie weet dat een aantal grote industrielen de aarde stil kan zetten door hun produktie te staken. Zoals in Ayn Rand’s Atlas Shrugged. Een AH die de btw verhoging door hun leveranciers wil laten betalen is gewoon schandalig. Weiger dan gewoon de btw af te dragen aan de roverheid. Idem met de olieboeren en de hoge brandstofprijzen. Gewoon geen btw meer afdragen. Wat willen ze doen? Het leger naar alle tankstations en supermarkten af sturen?

    Egor [24] reageerde op deze reactie.
    Kees [58] reageerde op deze reactie.

  17. Maak je geen illusie; ik ben het eens met Joost Niemöller in deze http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/onze-laatste-echte-verkiezingen
    De volgende verkiezingen (if any) zullen gaan over de papieren tijger van Den Haag in de EU-provincie Nederland.
    Met de laatste acties in Brussel (State of the EUnion van
    Jose Manuel Barroso) is het doek definitief gevallen voor de souvereine natie-staat: “Let’s not be afraid of the word: we will need to move towards a federation of nation states.”
    En nog een: “Today, EU Commission is presenting proposals for single European supervisory mechanism.”
    De distopie kan beginnen, want het ESM is binnen. Draghi (ex Goldman Sachs, baas van ECB (private bank!)) zorgt er wel voor de euro zich straks kan meten met de Zimbabwaanse munt. Voor diegen die denkt een pensioen te hebben; denk nog eens.

    Be afraid, be very afraid.

    Wat ik bedoel te zeggen; dit zogenaamde feest van de democratie is geneuzel in de marge, totaal nietszeggend. Opgeklopt door de media. Zowel gisteren als vanmorgen de TV maar uitgezet, zoveel schaamteloze propaganda. Men doet niet eens meer moeite om de schijn van objectief en onpartijdig te zijn. Allemaal theater….

  18. @John Galt [22]: Dat zou een mooie actie zijn, als de AH geen BTW meer wil ontvangen en ook dus niet af wil dragen.
    Voor dit soort acties, die zeker binnen no-time een einde maken aan de Overheid zoals we die nu kennen, heb je steun nodig van de burgers. Die steun heb je als het opkomstpercentage bij verkiezingen drastisch daalt. Dat is de richting die ingeslagen moet worden.

  19. @Frank [20]:

    De Libertarische Partij moet aansluiten bij de burgers. Bijvoorbeeld bij de coffeeshopeigenaren die gedupeerd worden door een wietpas en daar actie tegen voeren samen met de coffeeshopeigenaars. Andere mogelijkheid: samen met raamexploitanten actie voeren tegen sluiting van de wallen.

    Ook gemeentelijk beleid wat indruist tegen de vrijheid kan reden tot actie zijn. Monetair beleid is belangrijk, maar niet iets wat Jan Modaal bezig houdt. Dus aansluiten bij de beleving van mensen in de maatschappij en onvrede mobiliseren. Dat onvrede mobiliseren is op zich al goed en als het de partij groter maakt is het nog beter.

  20. Ik blijf me inzetten voor het libertarisme maar ga dat wel op een andere wijze doen. Het is typerend dat als je met Google zoekt op “Libertarische partij”, je op de eerste pagina een link vindt: Over de sekte die Libertarische Partij heet. Een sekte. Eerlijk gezegd neigt het daar wel een beetje naar 😀

    Met alle respect, maar libertariërs klieken op sites als Vrijspreker, of op de LP-bijeenkomsten. Daar zitten echter gelijkgestemden en die hoef je niet meer te overtuigen. Het is dus een zeer besloten clubje.

    Ons probleem is en blijft: hoe overtuig je de ander?

    Kan dat door het partijprogramma wat minder radicaal te maken? Kijk, wij weten (van alle politieke partijen als enige) hoe ons eindpunt er uit ziet, maar dat zwart op wit neerzetten, daar schrikken de mensen van. Misschien is het slimmer om juist de tussenstappen te adverteren. Maar hoe doe je dat? Daar wil ik me de komende maanden over gaan buigen.

    Mijn persoonlijk streven is nog steeds om in de Gemeenteraad van Alkmaar te komen. 1.000 stemmen zijn daar voor nodig. We hebben dus een lange weg te gaan, maar hopelijk begint ook deze keer weer in Alkmaar de victorie!

    Rechtse Rakker [36] reageerde op deze reactie.

  21. Voorwaarde nummer een om in de politiek in te breken is dat je charismatische leiders hebt a la Firtuyn en Wilders. De standaard uurtje-factuurtje IT-nerds die vooraan lopen binnen de LP gaan het echt niet trekken.

    Het afschaffen vd staat is net zo radikaal als de 100% staat vd communisten. Mensen voelen zich in eerste instantie Nederlander en voelen zich van daaruit bedreigd door Europa en immigratie. Mensen voelen zich chauvinistisch verbonden met hun taal, geschiedenis, steden, voetbalclubs. Het libertarisme gaat alleen maar over geld, verpakt in een doorzichtig vrijheids cellofaantje. Mensen daarentegen willen mythos, drama, heldendom, psalmen en ja, ook collectieve prestaties as Deltawerken, winnen op EK en OS, hog staan op internationale prestatielijstjes. Het geatomiseerde individu waar de libertariers mee lopen te leuren is steriel, eenzaam. Het doel van een hangmat leventje in Bangkok dan wel Costa Rica, omdat het so ‘vrij’ is en het leven zo goedkoop, spreekt alleen aar diegenen aan die in NL geen meisje kunnen krijgen.

    Mijn advies, doe als Wilders, infiltreer in de VVD en benut die partij voor de Grote Boodschap.

    nm156 [28] reageerde op deze reactie.
    Ron Arends [30] reageerde op deze reactie.
    Rechtse Rakker [39] reageerde op deze reactie.
    beek [62] reageerde op deze reactie.

  22. @Rechtse Rakker [21]:
    “Dat vouchersysteem is er al.”

    Volgens mij kan ik alleen maar kiezen tussen overheid en overheid.
    Tot de leerplichtige leeftijd is dit zeker zo.
    Na deze leeftijd mag ik voor particulier onderwijs kiezen, maar dan betaal ik wel dubbel.
    Ik betaal dan via de belasting en de rekening van het particulier onderwijs.

    Een schrale troost is het feit dat je kind hetzelfde leert in één jaar wat anders in drie jaar staatsonderwijs gebeurd.
    Je kind kan dan twee jaar eerder werken en dus geld verdienen.

    Maar dan geldt ;

    Consumptie is verplicht in Nederland, want anders gaat iemand jouw bonnen nuttigen via box 3.

    Deze heeft zelf geen bonnen verdient of heeft ze uiteraard al op.

    alex [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.