Zelf had ik een ondergrens van 5 duizend stemmen voor de LP bedacht. Helaas niet gehaald. Wat nu? Opgeven is een optie. Die zeker ook overwogen dient te worden. Je kan ook het land verlaten. Maar ja, waar naar toe? Als Nederland zo overduidelijk bukt voor het collectivisme. Wat zegt dat dan voor de toekomst?

De toekomst zal meer overheid brengen, meer EU, meer ESM, meer steunoperaties voor de euro, meer overdracht van nationale bevoegdheden. Belastingen zullen hoger worden, de productieven zullen nog effectiever worden leeggezogen. De wachtrijen voor staatsdiensten zullen communistische omvang gaan bereiken. De ontwikkelingssamenwerking zal 0,8, of 0,7 of 0,6 procent gaan bedragen. De koopkrachtplaatjes zullen weer opduiken en tot achter de komma worden doorberekend. De inflatie zal ons inhalen.

Zo kan ik nog even doorgaan. Wat kan je daartegen doen?

Overgave is zeker een optie, strijd is niet verplicht.

Zal het libertarische vlammetje gaan sputteren? En al walmend en rokend uitdoven? Wat is er dan? Algehele duisternis zonder hoop. Een land, dat niet gewezen wordt op de economische oorzaken van de crisis. Nog verder in de duisternis ronddolende –  de god Keynes vergeefs aanroepende voor het altaar van de ECB?

Of laten we het libertarische vlammetje branden en voeden we het met de grootste gift die we een ideaal kunnen geven, onze unieke tijd die eenieder individu in zo beperkte mate heeft? Blijven we bloggen, en gaan we lezingen geven? Blijven we individuen die los-vast georganiseerd het hoofd hoog houdende knagen aan het collectivistische bastion? En zo een licht in de duisternis zijn?

Dit is een overweging die velen de komende periode voor zichzelf moeten maken.

79 REACTIES

 1. @Egor [2]: @Rien [5]:

  Aan de ene kant kun je het als overgave zien. Aan de andere kant kun je nog steeds legitiem volhouden dat je niet gerepresenteerd wordt: tenslotte heeft de LP geen enkele zetel.
  Ik zie het niet als of/of. Je kan EN stemmen en libertarisch zijn. Zonder twijfel heeft de LP enorm veel stemmen misgelopen door mensen libertariers die weigeren te stemmen omdat het onlibertarisch is. Elk van deze personen die klaagt dat het libertarisme geen voet aan de grond krijgt in NL is daar dan ook zelf schuldig aan. De vraag is natuurlijk hoe de overheid gekozen wordt in een libertarische wereld, zal dat nog steeds op democratische wijze gaan? Waarschijnlijk wel…
  Eén zetel is al zoveel waard omdat je dan ineens landelijke exposure krijgt. Nu hebben we hetzelfde als dat er al jaren is: een website en borrels.
  Eerlijk gezegd denk ik ook dat de LP gigantisch veel stemmen heeft verloren door de debatkunsten van Toine. Ik weet wat de LP boodschap is maar voor twijfelaars is een goed debat wel nodig om ze over de streep te trekken.

  Egor [41] reageerde op deze reactie.
  Kees [60] reageerde op deze reactie.

 2. De illusie met één verkiezingsdeelname een impact te maken is sowieso moeilijk. Gebruik deze verkiezingen als springplank. Zie om naar de mensen in uw gemeente en vindt ze. Spreek met ze af. Organiseer een lezing.
  Hoofd voor hoofd, huis voor huis zal het gaan. Langzaam, onomkeerbaar. Niet dat het een grote revolutie hoeft te worden. Het gaat om denken, niet om slogans. Het gaat om contact, niet om massa. Het is in die vorm dat er stemmen gewonnen kunnen worden. Dat is de boodschap voor eenieder. Die eenieder vervolgens op eigen manier kan invullen. Succes!

  We zien elkaar over 2 jaar weer. En in de tussenliggende dagen organiseer uzelf voor gemeenteraadsverkiezingen. Veel plezier!

 3. Opvallend is dat een aantal voorstellen en conclusies die nu gedaan worden, een aantal jaren geleden al door mij en anderen besproken zijn, en de libertariër er blijkbaar niets heeft van begrepen.

  “Het afschaffen vd staat is net zo radikaal als de 100% staat vd communisten”

  “Kan dat door het partijprogramma wat minder radicaal te maken?”

  “Misschien is het slimmer om juist de tussenstappen te adverteren.”

  “infiltreer in de VVD”

  Allemaal al in ongeveer dezelfde of iets andere vorm besproken, dus wie is er nu eigenlijk dom…

  Rechtse Rakker [37] reageerde op deze reactie.

 4. 67 LP stemmer in gemeente Eindhoven, droevig. Een collega noemde mijn stem een “verloren stem”. Ik noem het een “protest stem”, een protest tegen diefstal, geweld en dwang. Ik hoop dat de LP wel meedoet aan de volgende verkiezingen. Dan hoop ik namelijk nog meer mensen te overtuigen. Ik heb mijn vrouw overtuigd om voor de LP te stemmen. Voor mijn oudste kind is “overheid” een vies woord. Ik heb laatst “De Filosofie van de Vrijheid” aan de jeugdgroep in onze kerk laten zien. Hoop op een vrije Nederland heb ik niet. Maar de waarheid, of een ideaal, kan je niet opgeven of loslaten want het is een deel van jezelf.

 5. @Ron Arends [26]:

  Waarom niet verder als actiegroepering? Gewoon acties en protesten organiseren tegen maatregelen van het kabinet en andere overheden.

  Overigens is internet niet perse slecht. Het is goed IN COMBINATIE MET andere middelen, zoals publieksacties, campagnes op straat etc. Deze site + enkele andere sites geven mensen wel de mogelijkheid om zich te verdiepen in het libertarisme. DAT is ook wat waard.

  De Libertarische Partij moet ABSOLUUT NIET de standpunten af gaan zwakken. Mij heeft het libertarisme altijd getrokken, JUIST OMDAT libertariers overal een afwijkend standpunt over hadden. JUIST DAAROM ben ik de sites en libertarische boeken gaan lezen. Bij andere mensen merk ik soms ook, dat juist het anders zijn van het libertarisme aanspreekt. Verder kan het non-agressie element ook mensen aanspreken die qua opvattingen vrij ver van het libertarisme af staan. NIET LOSLATEN dus.

  Verder vraag ik me af of het wel reeel is om deel te gaan nemen aan de gemeenteraad van Alkmaar. Kan de LP wel die 1000 mensen achter zich krijgen? Zelfs in Amsterdam stemden maar 273 mensen LP.

  Mijn voorstel zou zijn om als actiegroepering verder te gaan en pas bij de volgende kamerverkiezingen weer mee te doen.

  Ron Arends [42] reageerde op deze reactie.

 6. @Rob ter Horst [34]:

  Laatst zag ik iemand een D66’er overtuigen om op de LP te stemmen. Belangrijk argument daarbij was het non-agressieprincipe. De D66’er had er wel oren naar en lijkt onze denkwijze over te nemen. Dat terwijl D66 maar op enkele punten vrijheidsgezind is (drugs en euthenasie bijvoorbeeld). Zonder het pure van de LP lukt dat nooit bij een zeer linkse partij zoals D66…

  Rob ter Horst [65] reageerde op deze reactie.

 7. @alex [31]:

  “Een alternatief waar je stemmen mee kan krijgen is door het vechten om homeschooling toegankelijker te maken. Genoeg ouders die dit willen en achter een groep zal staan die hier voorstander van is.”

  Goed punt. Dat is ook iets waar de LP buiten de campagne actie voor kan voeren!

 8. @Haverij [27]:

  Het probleem is inderdaad dat de LP alleen op geld gericht is. Dit terwijl mensen niet geinteresseerd zijn in monetair beleid en economische theorieen. De morele onderbouwing moet meer centraal komen te staan.

 9. Ik zie een netwerk voor me. Een netwerk van anti-collectivistisch(of misschien beter verpakt:rechts) gedachtegoed. Neem het Cato Institute, dat zoveel verandering teweeg heeft kunnen brengen in de VS, en pas dat toe op de Nederlandse politiek. Een soort G500 maar dan echt. Bespeel de media, verander het discours, breng de algemene consensus naar jouw kant.

  Links doet het al tientallen jaren, en het werkt. Als je daadwerkelijk verandering wil, zul je dezelfde trucs moeten gebruiken als de tegenstander doet.

  Ik geloof hier echt in, en ik denk dat je een brede beweging zou kunnen starten.

 10. @Reteip [32]: We moeten juist af van de Overheid. Stemmen op iets wat je niet wilt, wat zo ingaat tegen wat je denkt, is niet de juiste manier.
  Om echt vrijheid te bereiken zal je moeten bereiken dat bijna niemand, ipv zoals sommigen hier willen, iedereen, gaat stemmen!
  Blijf ver weg van stemhokjes volgende keer, dan hebben we veel eerder een libertarische samenleving!

  Rechtse Rakker [43] reageerde op deze reactie.

 11. @Rechtse Rakker [36]:
  De SP is in deze toch een beetje mijn grote voorbeeld. Inderdaad: wat jij al voorstelt, zijn ze begonnen als actiegroepering. Gewoon in de wijk het gezicht laten zien door (uiteraard: gekleurde) enquêtes te houden om vervolgens met de uitslag langs te komen én het evt. behaalde succes. Zij zaten toen echter al in de gemeenteraad, maar ik ben er van overtuigd dat zij juist door veelvuldig hun smoel te laten zien groot zijn geworden. Wat de boer niet kent, vreet ie niet.

  Daarnaast gaat libertarisme imho een beetje te veel over pistolen. En over belastingen.

  Ge(we)ld

  Overal prediken dat socialistisch niet hetzelfde is als sociaal, maar op het moment dat we moeten laten zien wat “sociaal zijn” dan wel is, zijn we er ook niet.

  Misschien halen we sneller en op positievere wijze de pers door bijvoorbeeld hulp te bieden aan mensen die door de overheid in de steek worden gelaten. Als er bijvoorbeeld in de krant staat dat een huis is leeg gehaald omdat de hele familie naar de begrafenis van een dierbare is geweest, dat dan iemand een “troostkaart” stuurt namens de LP. Of desnoods een kadobon naar dat net getrouwde stel wiens auto was leeg geroofd tijdens het nemen van de trouwfoto’s. Dat soort dingen.

  De LP moet een ♥ krijgen (een hart). Geen pistool!

  Rechtse Rakker [44] reageerde op deze reactie.
  Rob ter Horst [66] reageerde op deze reactie.

 12. @Ron Arends [42]:

  Helemaal mee eens. LP’ers praten alleen over monetair beleid en over pistolen. Toch moet de morele basis wel aan bod komen. Over de staatschuld kan een prima verhaal komen, over hoe immoreel het is als politici anderen schulden in de schoenen schuiven. Alleen niet de eeuwige gezeur over monetair beleid en pistolen.

 13. Libertarisme is stroming die geworteld is in de Amerikaanse verhoudingen: cowboys, lege vlakten, geen staat en guns tegen indianen. America is a nation of immigrants. Het is onbehonnen werk om dat in Nederland te willen introduceren. Voor lage(re) belastingen kunnen we al terecht bij de VVD.

  alex [47] reageerde op deze reactie.

 14. Wie van jullie is gemotiveerd geworden om te gaan stemmen door de campange van de LP?

  Wie van jullie is gemotiveerd geworden om te gaan stemmen door de bijdrages van de LP’ers op deze website?

  Beide hebben mij eerder vervreemd van de LP dan mij dichterbij gebracht.
  Ik denk dat slechts de weinigsten zijn overgehaald door Toine of de campange.
  Alleen het feit dat “we” eindelijk een partij hadden om op te stemmen, heeft ons naar de stembus getrokken.

 15. @alex [47]: Nederland coalitieland. Het was de VVD die zo hard wilde bezuinigen dat Wilders wegliep. Je kunt de VVD hier niets verwijten.

  De libertariers willen geen staat. Maar wat libertariers eigenlijk willen is de politiek en dus de tegenstander afschaffen. En dat willen ook nog eens bereiken zonder geweld. Maar dat is zo ongelooflijk naief.

  alex [51] reageerde op deze reactie.

 16. @AS [48]: Da’s niet waar. RP kwam inderdaad verder dan in NL vanwege de GOP infiltratie strategie, maar werd uiteindelijk vakkundig door de GOP-leiding onschadelijk gemaakt. Ik denk dat een goldbug als Middelkoop in de VVD ook wel getolereerd zou worden, als M dat zou willen.

  Maar nogmaals, NL is (gelukkig) geen VS.

 17. @Haverij [49]:

  VVD zijn bezuinigen = Lastenverzwaren. Al de huidige politieke partijen als ze het over bezuinigen hebben, hebben ze het over lasten verzwaren, ze zijn het meestaal niet eens hoe zwaar ze de lasten zullen verzwaren. Geen een willen echt snijden waar gesneden moet worden en dat is in de overheid zelf.

  Naief is te denken dat VVD de belasting zal/wilt verlagen.

 18. Ik heb zelf op de LP gestemd, maar ik vond de campagne slecht. De LP is nu eenmaal een extreme partij in de ogen van de Nederlanders. ‘Afschaffen van de inkomstenbelastingen? Hoe moeten we dan x, y en z betalen?’

  De LP moet eerst naar de *Liberale* principes toegaan. Minder belastingen, minder overheid, minder bemoeienis van de EU, en een gezonder klimaat creëeren waarin bedrijven/ondernemers zich kunnen vestigen. Je kunt niet campagne voeren op het feit dat wij alles willen afschaffen en het aan de vrije markt over willen laten – zeker niet wanneer de propogandamachine van de Linkse Omroep het Kapitalisme de schuld geeft van de huidige problemen.

  Terug naar de Liberale roots – die de VVD heeft verloochent – en van daaruit de Libertarische principes invoeren.

  AS [54] reageerde op deze reactie.
  Kees [57] reageerde op deze reactie.
  Willem [61] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [70] reageerde op deze reactie.

 19. Het behalen van het aantal stemmen van ruim 4000 zegt werkelijk NIETS over de inhoud van je boodschap, maar louter iets over het bereiken van het aantal huishoudens in Nederland. Er is voldoende onderzoek gedaan naar de verhouding campagnevermogen en mass media-aandacht. Het genereren van free publicity is key in een campagne met een kleine campagnepot. Niks meer, niks minder. Keep spreading the word!

 20. @Leucopterus [52]:

  Als de LP Liberale gedachten ging verspreiden in plaats van Libertarische had ik net zo goed VVD kunnen stemmen. Ik was juist zo verliefd op de LP vanwege de extreme standpunten!

 21. Gewoon op je handen gaan zitten, het hoogst noodzakelijke doen en goud kopen.

 22. @Rechtse Rakker [43]: Je kan je toch wel voorstellen wat er gebeurt als de meeste mensen niet meer gaan stemmen? Dan stort het circus in, en kunnen wij burgers de draad weer oppakken, het overnemen van de ambtenaren. Dan is er meer ruimte voor een libertarische samenleving. Maar dan zullen we toch eerst van de grote Staat afmoeten, en die gaat niet vrijwillig, dat kan ik je wel melden. Ook niet met een “mannetje in Den Haag”.

  Rechtse Rakker [69] reageerde op deze reactie.

 23. @John Galt [22]:

  Wij leerden in de jaren 70 met economie dat er uitkeringen moesten zijn, anders zou AH’s omzet ook inzakken of nog erger: men zou gaan stelen!

Comments are closed.