Even een paar eenvoudige cijfers:

Werklozen ca.495.000

Vacatures ca. 105.000

Even de calculator er bij en we zien al snel dat er een gat zit tussen die twee getallen van 390.000
(uit het hoofd uitgerekend, jawel)

 

Gisteravond zat ik weer eens te zappen van de ene debiele zender naar de andere toen ik opeens Minister Kamp zag zitten. (Niet dat ik hem zie zitten, maar hij zat daar in een debatprogramma van die EO jongen met die baard, een soort gay Jezus, leuke gozer, ik heb ‘m al s eerder op TV gezien).

Ik ving even snel iets op over ouderen. Nu ben ik zelf ook een oudere (52 jaar alweer en met een baan). Die man (Kamp dus) zat daar met droge ogen te beweren dat er makkelijk meer ouderen aan een baan geholpen kunnen worden.
Eens te meer een bewijs van de afstand die er is tussen bevolking en mafketels in Den Haag, meer in het bijzonder landelijke politici. Ik werd rood voor de ogen, want net uit een WW situatie geworsteld. Zou die beste man nou echt zo ver van de werkelijkheid staan dat hij die cijfers boven aan dit stukje niet kan berekenen? Hij heeft toch ook een opleiding genoten? Hij kan toch ook aftrekken? Of een rekenmachine bedienen?

Hij neuzelde iets over het weghalen van drempels. ( Hij zou nog geen drempel bij een voordeur kunnen weghalen, maar dat terzijde). De man komt van Mars, echt waar. Het ontslagrecht moet versoepeld worden …. Ja en het aanstellen van werknemers moet ook makkelijker….

Moet je je eens voorstellen. Je neemt als werkgever een boekhouder aan. Na 4 maanden ontdek je iets geks in je cijfers. Kan gebeuren… Boekhouders zijn ook mensen. Je kijkt het nog een maandje aan. En weer kloppen de cijfers niet zo goed. Je besluit om afscheid te nemen van de boekhouder.
Hou je vast…. Je hebt dan als werkgever 2 gratis problemen van de overheid gekregen:
1. Je bent verplicht om de man van jouw baan naar een andere baan te helpen.
Hoe verklaar je aan de volgende werkgever dat je afscheid wilt nemen van de boekhouder omdat de cijfertjes wat raar op papier stonden? Da’s een lastige he?

De 2e verplichting is dat je die brave boekhouder zes maanden lang mag uitbetalen via het UWV. Je mag zijn WW uitkering betalen. Als je werkgever bent, beste mensen, dan denk je toch 3 keer na voordat je ook maar een part-timer aanstelt.

Er moeten meer mensen naar een baan worden gebracht.
Wel… Er zijn geen banen. Ja banen zat als je bijvoorbeeld aardappels moet gaan plukken in een veld, of appels rooien als het seizoen er is. Maar dat biedt natuurlijk voor een oudere werknemer geen enkel zicht op een structurele bron van inkomsten. De hypotheek van € 800 moet wel betaald worden en dat kan natuurlijk niet met een salaris van maar liefst € 2000 bruto per maand. Nog afgezien van het feit dat werkgevers een volkomen verwrongen beeld hebben van oudere werknemers. Ouderen zijn na hun 45e gewoon afgeschreven. Het almachtige en oh zo wijze UWV heeft het zelfs eens uitgerekend. Ben je boven de 45, dan maak je nog tussen de 5 en 8 procent kans op een baan.
Stel eens dat je 57 bent. Dan heb je sollicitatieplicht… Er is toch serieus geen werkgever meer die je dan nog aanneemt. Ik hoorde gister een kerel roepen dat ie 800 sollicitaties heeft verstuurd. Die vent verdient een medaille voor doorzettingsvermogen. Of een cursus solliciteren. Dat lijkt me in zijn geval beter.

Dan nog even de wet PaWa (Passend Werk Aanvaarden). Hoe zou Minister Kamp het vinden als hij wordt ontslagen. Zin competenties zijn vergadertijger, draaikont en wereldvreemd roeptoeteren. Een baan op de postkamer van een politieke partij zou wel bij hem passen dunkt mij. Zou hij er zelf ook zo over denken?

Dat is namelijk de realiteit van passend werk. Of daar een passend inkomen bij hoort is niet van belang. Het feit dat je 30 jaar premies hebt afgedragen en braaf huisvadertje hebt gespeeld is niet van belang. Je bent gewoon de Sjaak ouwe lul… Bedankt voor je belastingcenten van de afgelopen jaren en de mazzel verder hè!

 Ingezonden door Pendragon

24 REACTIES

 1. Ga bij een ECHTE politieke partij. Praat en doe een beetje of je slim bent ! Steek een veer in de kont van de leiders, dan komt die baan vanzelf ! Kijk naar de Crapuulpartij, de PvdA. No. 2 is nu een gehandicapte ExcuusTruus. Dan die Marokkaan. Zou hij kunnen schrijven ? Is overigens niet van belang bij de PvdA, want hij is Marokkaan !
  Ook van belang: Zorg voor een goede warme bruine hand (of beter arm), daar houden onze ‘leiders’ ook van !
  Op het goede moment er staan en zeg dan b.v. “hoe is het met je moeder”, “is maar goed dat wij een oprechte partij zijn”, “waarom liegen die anderen zo de hele tijd”, “wat ben ik tevreden met hoe we hier met eenieder omgaan”, “wij hebben geen ‘spindoctor’ nodig wij zijn altijd eerlijk”.
  Helaas ik ben hier ongeschikt voor, ik kan het Niet !

 2. Met de huidige werknemer-beschermwetten, zou ik alleen nog freelancers inhuren. Werknemers komen er niet in, of ze nou 58 of 18 zijn.

  Alleen Henk Kamp zou ik een passende baan kunnen aanbieden (8,5 euro per uur, nul-uren contract). Dan kan hij als deurmat bij de voordeur gaan liggen. Fijn voor de bezoekers en als hij af en toe recht op gaat staan is mijn hond ook blij 😉

  Overigens voor die 390.000 werklozen (echte cijfer waarschijnlijk 1.390.000) breken er mooie tijden aan in de alternatieve economie. De coffeeshops gaan dicht en al die gebruikers moeten ergens hun genotsmiddelen gaan kopen. Ik voorzie mooie neveninkomsten in de wapenhandel.

  W.H.J. Reiss [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Naam * [2]: Veel Marokkanen uit de buurt van R’dam hebben in Maastricht al werk gevonden, dankzij de Wietpas !
  En voor Euro 8,50 mag Kluk Kluk Wientjes wel bij mij voor de deur komen zitten. Dat is een laag concurrerend tarief en daar houdt deze man van.

 4. Er zijn inderdaad gewoonweg geen banen. Dat is de echte klux! Voor elke oudere die je een baan geeft blijft weer een jongere in de uitkering. Blijft dus dweilen met de kraan open. Rest een gewetensvraag: wie heeft het meest ‘recht’ op een uitkering? De jongere, of de oudere die al 40 jaar premies heeft betaald? Als het verhaal van Kamp ook maar het dunste takje hout zou snijden, dan moet hij zijn idee maar eens in Spanje aan zijn collegae gaan voorleggen. Dan is daar in elk geval weer een flink stuk van het werkloosheidsprobleem opgelost. Toch?

  .M [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Visitor [4]: “Rest een gewetensvraag: wie heeft het meest ‘recht’ op een uitkering?”
  Goede vraag: degene die 40 jaar lang een appeltje voor de dorst had kunnen aanleggen maar dat niet heeft gedaan want anders zou ie nu niet om een uitkering vragen of degene die daar wegens leeftijd per definitie nog niet is aan toegekomen? Ja… lastige vraag.

  Het echte antwoord is natuurlijk dat geen van beide “recht” hebben op andermans geld, doch hoogstens mogen hopen op liefdadigheid. Maar rara aan wie zou ik geneigd zijn iets te geven: aan de potverteerder of aan wie nog nooit de kans had een reserve aan te leggen?

  Rob ter Horst [8] reageerde op deze reactie.
  Visitor [17] reageerde op deze reactie.

 6. Ik ben al 26 jaar aan het werk, nu de laatste 11 jaar in de zorgsector( parttime)werk zat daar trouwens, echter door een ongeluk veroorzaakt door een ander heb ik blijvend nekletsel en kan mijn werk niet meer doen, dus reïntegratie. Ik werk voor een detacheringsbureau dus intern is er niks, maar het bedrijf waar we voor werken heeft wel 51% aandelen!!! dus zou je zeggen dat is intern…..helaas dus, zo zien ze het niet. Ik ben een alleenstaande moeder van 47 met 3 studerende dochters. Nu wordt ik dus voor 0% afgekeurd maar ben wel beperkt in mijn werkzaamheden. Vanaf volgende maand 70% inkomen (800 euro) en hopelijk krijg ik een toeslag, heb gelukkig nog wat kinderalimentatie een jaar. Mijn jaren werkervaring in de planning bij philips (hbo functie met mbo diploma) daar heb ik nu kennelijk niks meer aan want ze willen jonkies met hbo diploma’s en het is te lang geleden dat ik daar gewerkt heb volgens werkgevers….ik weet alles nog precies van toen, maar goed ze zitten in een luxe positie in het maken van een keuze bij werknemers,
  Overal wordt je afgewezen wat voor competenties je ook bezit, zelfs mijn oudste die cum laude is afgestudeerd spw4 wordt overal afgewezen met reden dat ze hbo-ers op die mbo functies kunnen zetten, volgens hen meer intellect voor minder geld………en hoe komen we dan nog aan het werk? Ik kan geen poetsbaantjes nemen of kranten rondbrengen, winkeljuffrouw etc vanwege mijn nek maar je wordt wel geacht te solliciteren op allerlei baantjes ook onder je niveau. Mocht je al op hbo functies solliciteren omdat je wel het denkniveau en 10 jaar ervaring in een hbo functie hebt, wordt je nog afgewezen, leeftijd etc………fijn is dat……over een jaar voedselbank want helaas krijg je met een gezin met 3 oudere kinderen net zoveel als iemand met 1 kind en zelfs minder dan 2 volwassenen! Eigen risico zorg wordt nog groter(die ben ik de eerste 2 maanden al kwijt), hoe moet ik dat betalen als chronisch zieke met nekletsel en een uitkering over een jaar? De zorgtoeslag gaat omlaag, de huursubsidie gaat omlaag en de huur omhoog. Alleen de vaste lasten van huur, water, gas, licht ,verzekeringen, ziekenfonds, afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting, telefoon/internet; dit laatste ben ik verplicht ivm studie van mijn kinderen, dan heb ik al geen geld meer voor kapper, lenzen, kleding voor mijn gezin en vooral eten!!!! Hoezo groeit de armoede, de frustratie…….je wil wel maar krijgt nergens de kans, dat ze daar maar iets aan doen, geef een premie voor mensen boven de 40 aan werkgevers zoals bv. voor mensen met een handicap etc……misschien werkt dat wel. Zelfs bij de voedselbank zijn 200 wachtenden, mag ik straks eten bij een van die ministers? Oh nee mijn oudste moet haar centjes gaan inleveren als ze een baan heeft want dat wordt van mijn uitkering afgehouden, ze is 20 en kan nog niet op zichzelf wonen, te weinig inkomen en te jong voor huursubsidie……ach lever je geld maar in meid bij de uitkeringsinstantie, dan kun je nog wel 10 jaar thuis wonen…..duhhh, zo is het gewoon nu. Ik sta nog niet als officieel werkzoekend geboekt maar ik weet zeker dat er nog heel veel zijn in een soortgelijke situatie………er is veel meer werkloosheid en armoede dan de ministers denken! Nu ben ik nog schuldenvrij, daar heb ik jarenlang voor geknokt om mijn gezin te onderhouden maar dit maakt het leven bijna ondraaglijk zo, laat ze mijn leven maar eens leven voor een maand of zo, misschien dat ze het dan snappen! Dit is een persoonlijke situatie dus niet met iedereen te vergelijken maar zo zijn er nog velen met nog veel ergere situaties! Regering wordt wakker!

  W.H.J. Reiss [9] reageerde op deze reactie.
  René [12] reageerde op deze reactie.
  Pendragon [15] reageerde op deze reactie.

 7. Alle problemen die U aankaart, heer Pendragon, zijn problemen gecreeerd door de “do-gooders” in Den Haag.
  De arbeidsmarkt in NL is totaal verkracht door allerlei overheidsbemoeienis. Leest u het artikel over de Boeuf Bourguignon nog eens: http://www.vadertjestaat.nl/20091007.boeuf_bourguignon.php

  Papa (de overheid) moet zich geheel terugtrekken uit de economie. Alles waar Papa met de klauwen aan gaat zitten veranderd in schroot.

  En Kamp .. ach ja .. dat zag ik 5 jaar geleden al binnen 1 minuut: http://www.vadertjestaat.nl/20070623-problemen_oplossen_dat_is_ons_vak.html

  “A government, at bottom, is nothing more than a gang of men, and as a practical matter most of them are inferior men …” en meneer Kamp is daar een wandelend voorbeeld van.

 8. @.M [5]: Appeltje voor de dorst aanleggen…moet je natuurlijk wel meer dan voldoende kunnen verdienen, toch?

 9. @verontruste alleenstaande moeder [6]: Ik leef met U mee mw. Maar dan zit U hier wel op de verkeerde site ! Hier is het ieder voor zich en God voor ons allen. Ook ik vind deze denkwijze die hier vaak gebezigd wordt bedroevend. En dan te bedenken dat veel van deze jongens echt niet dom zijn !! Misschien dat in NL normen en waarden zo vervaagd zijn, naar Uw situatie gekeken hebbende, dat we al ver heen zijn. Buiten mijn reactie zult U ook van niemand iets horen. U ‘kost’ nl. belasting en dat is hier een vies woord !!

  verontruste alleenstaande moeder [10] reageerde op deze reactie.
  Burg in Thailand [14] reageerde op deze reactie.

 10. @W.H.J. Reiss [9]: Nou bedankt voor de uwe lol……ik weet het, ben me ervan bewust ook…..betaal zelf ook nog steeds belasting want ik ben nog in loondienst en hoop dat ik voordat ik van een verdere uitkering afhankelijk wordt, een andere baan vind natuurlijk. Ik vind echter ook dat mensen dit soort verhalen moeten kennen zodat ze weten wat er leeft onder de bevolking en we er iets mee kunnen doen! Niet iedereen is of wordt bewust uitkeringstrekker!!! Ik hoop dat de markt voor 40+ weer gaat aantrekken…….maar ik heb niet zo’n vertrouwen in onze regering.

  W.H.J. Reiss [20] reageerde op deze reactie.

 11. als je een eigen bedrijf hebt en je wilt uitbreiden dan heb je daar de nodige vergunningen voor nodig, dan krijg je te maken met een stelletje arogante ambtenaren die je dan ook nog eens verwijzen naar adviesbureau’s, ik besteed nu een heleboel werk uit en als er dan echt nog iets zelf gedaan moet worden dan wijk ik wel uit naar het buitenland.
  de overheid is de grote boosdoener van alle ellende die er nu op ons afkomt.

 12. @W.H.J. Reiss [9]:

  “Ook ik vind deze denkwijze die hier vaak gebezigd wordt bedroevend.”

  Wat vind U er precies bedroevend aan dat je met je handen uit andermans zakken moet blijven?

 13. @verontruste alleenstaande moeder [6]: Beste alleenstaande moeder. U bent echt de enige niet hoor in dit land waar iedereen tot op het bot wordt uitgebeend. Die dieven in Den Haag interesseert het alleen geen ene rotmoer hoe u of al die anderen zich moeten bedruipen. Immers de grote getallen he… daar gaat het om. Ik heb mogelijk een tip. Ga onder de radar van de belastingboeven. Ga zwart geld verdienen. Van de overheid hoef je niks te verwachten. Niks anders dan ellende. Ze kunnen het namelijk niet. Als het echte volksvertegenwoordigers waren zouden ze zichzelf moeten opheffen en erkennen dat ze op werkelijk alle fronten hebben gefaald.

  Wat voor werk zou je willen doen?
  Misschien kan ik helpen, of kunnen anderen op deze site helpen.

  Pendragon

  W.H.J. Reiss [20] reageerde op deze reactie.

 14. @.M [5]: Het echte antwoord is natuurlijk dat geen van beide “recht” hebben op andermans geld, doch hoogstens mogen hopen op liefdadigheid. Maar rara aan wie zou ik geneigd zijn iets te geven: aan de potverteerder of aan wie nog nooit de kans had een reserve aan te leggen?

  Is dat zo? De uitkering voor de oudere is natuurlijk niet andermans geld. Het is gewoonweg het eigen geld! (Onder dwang ontstolen, ander verhaal)

  Rob ter Horst [18] reageerde op deze reactie.

 15. @Visitor [17]: “Het echte antwoord is natuurlijk dat geen van beide “recht” hebben op andermans geld, doch hoogstens mogen hopen op liefdadigheid.”

  Dan is de enigste optie sparen voor eigen pensioen, werkeloosheid en ziekte met eigen geld. Dat heeft nogal consequenties. Ten eerste moet je, alleen al voor je eigen pensioen 2x zoveel verdienen als je “lasten” om rond te komen, daarnaast nog een onbekend bedrag opbouwen voor werkeloosheid en ziekte. Zoveel verdienen, zelfs in een libertarische samenleving zonder belastingen lijkt een utopie, zeker voor de laagstverdienenden.
  Je kan natuurlijk gaan voor het vrijwillig verzekeren, maar daar zal menig persoon niet aan meewerken want collectief, en verzekeraars, of banken waar je je spaargeld hebt gestald, kunnen ook in een libertarische samenleving failliet gaan…

  W.H.J. Reiss [19] reageerde op deze reactie.
  .M [21] reageerde op deze reactie.

 16. @Rob ter Horst [18]: Als dit ‘Oostenrijkse school’ moet voorstellen zitten er naar mijn mening enkel dwazen !
  een werkgever in Thailand geeft zijn ‘knecht’ een hongerloon van Euro 200 per maand en hij zegt tegen hem dat hij voor hem euro 25 wil sparen. Want de redenatie is: hij maakt toch alles op !! ik heb hem uitgemaakt voor mongool. die Thai kan die 25 euro bovenop dat hongerloon best direct gebruiken. Daarnaast hoe kan die mongool over sparen praten, terwijl bij hem het geld er met de bakken uitgaat aan allerlei totale flauwekul: 2 auto’s (SUV), 2 brommers, 1 motor, leegstaand pand etc.
  Hier zitten een paar debielen, die erg neerkijken op gewone mensen. Een partij die de hele tijd gewone mensen ligt te vernederen en de grond in ligt te boren. schaam je !!

 17. @verontruste alleenstaande moeder [10]: @Pendragon [15]: U zou het volgende kunnen proberen: Zoek op internet naar PGB (PersoonsGebondenBudget) werkzaamheden en dan kunt U kijken naar ‘Poetshulp’ en ‘verzorgster’. Het eerste brengt (ongeveer) euro 23 en het tweede euro 30 p.u. U betaald Uw belasting zelf. Dat valt wel mee, MAAR U hebt geen werknemersverzekeringen meer (dit betaald U ook niet). Zou U onverhoopt toch niet meer kunnen werken, dan valt U in de Bijstand (en het verschil met Uw WIA is tech gering).
  Bij meerdere opdrachtgevers (>3) kunt U zich als zelfstandige laten inschrijven en dan betaald U eigenlijk alleen nog maar ZVW (euro 1.600). Dat is de beste optie !!!

  verontruste alleenstaande moeder [22] reageerde op deze reactie.

 18. @Rob ter Horst [18]: In China verdienen de mensen (zelfs na koopkrachtcorrectie) nog geen 5e van in Nederland en toch slaagt m.n. de oudere generatie erin om ca. 40% van het budget te sparen. Gek he? Maar wie natuurlijk luxe wil wonen (met forse hypotheek), chique wil rijden, minstens 2 maal per jaar op vakantie moet etc., slaagt er natuurlijk niet in.
  Zelf heb ik na mijn afstuderen 5 jaar geleefd als een Chinees (sommigen zouden zeggen “als een vrek”) en mijn spaarcenten succesvol belegd, wat overigens z.g.a. een 2e baan was want dit goed doen vergde wel 30u per week aan lezen van economisch nieuws (bovenop een baan waarin in 60u werkte om hogerop te komen). Dus ’s avonds geen GTST en in het weekeind geen voetbal kijken doch “werken” onder de vorm van info vergaren en analyseren etc.
  Na 5 jaar werd ik onvrijwillig werkloos en ondertussen rentenier ik al ruim 11 jaar.
  Het kan dus.
  Maar je moet er wat voor over hebben.

  Rob ter Horst [23] reageerde op deze reactie.

 19. @W.H.J. Reiss [20]: Bedankt voor het meedenken hoor maar je hebt denk ik niet goed gelezen. Ik heb blijvend nekletsel, en wat kun je dus niet meer doen? Alles wat je nek belast. Ik moet juist stoppen met mijn werk in de zorg, daar ben ik nu nog werkzaam!)passief, dan wel. Ik heb zelf hulp in de huishouding nodig voor het zware werk en krijg niets via de WMO omdat ik een dochter van 20 heb dus volwassen en die wordt dus geacht dat werk te doen! Alleen als ze dat niet zou kunnen krijgt ze een korte tijd een inleerperiode zodat ze het alsnog zelf kan doen.
  Dus zelf poetshulp worden lol, zit er niet in anders had ik allang in het zwart kunnen werken bv. Het wordt wellicht iets in de begeleiding of weer terug naar kantoor als customer service medewerker of zoiets, vandaar eerst die evc test omdat ik met mbo 10 jaar op een hbo functie heb gewerkt. Maar bedankt voor het meedenken hoor. Ik blijf zoeken en proberen.

 20. @.M [21]: China en Nederland zijn betreffende dat niet met elkaar te vergelijken. Zowiezo doen de Chinezen meer voor zichzelf, zoals een moestuin. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. Nederland is ook ontzettend afhankelijk geworden van import, en dat kost natuurlijk het nodige.
  Ik ga volgend jaar ook voor de eigen moestuin. Moet natuurlijk wel wat investeren, kan gaan voor basic of luxe moestuin, maar levert natuurlijk ook veel op. Pech voor de supermarkt, en slecht voor de economie…:)

  “Je moet er natuurlijk wel wat voor overhebben”, zeker met vrouw en kind(eren)?

 21. WERKEN ? je zult wel gek zijn!!! Je kunt beter zwart werken of handelen, af en toe wat stelen en speculeren op de beurs als tijdverdrijf. Overal waar het mogelijk is vrijstelling voor vragen en om niet op te vallen wat vrijwilligers werk. Dat is vrijheid en voor jezelf op komen!!!!

Comments are closed.