De definitie van waanzin is steeds hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten.

Dat de gevestigde partijen er potje van maken mag bekend worden geacht. Dus de kiezer die echte verandering wil, moet zijn hoop vestigen op de nieuwe partijen. Sommige zijn goed, sommige slecht en een paar programma’s doen vermoeden dat overmatig LSD gebruik weer in zwang is. Grosso modo heeft elke partij wel een paar unique selling points en voor de rest is het business as usual.

Piratenpartij – Sympathiek. 

Het programma ademt een gezonde scepsis betreffende overheidshandelen. Monomane nadruk op afschaffen Intellectueel Eigendomsrecht als panacee voor alle problemen. De PP lijkt op de juiste koers te zitten omdat uiteindelijk patenten een resultaat zijn van wetgeving en privileges gegeven door de overheid. Dus de overheid is zoals gewoonlijk het probleem. Ironisch genoeg waren het echte piraten die als eerste patenten kregen.

Over belastingen is weinig te vinden in het PP programma. Wel veel over een efficiëntere overheid. Kennelijk vindt men het, zoals het goede piraten betaamt, prima dat echte eigendommen op grote schaal geroofd blijven worden. Misschien is het efficiënter als boetes automatisch worden afgeschreven, maar ik heb toch liever niet dat Kapitein Pootbaard mijn zilvervloot rekening op die manier entert.

Verder is hun idee van ‘vloeibare voederbak’ (Liquid Feedback) kwestieus. Ongebreidelde democratie leidt uiteindelijk altijd tot socialisme (en gigantische staatsschulden) en het is de vraag of het makkelijker maken van ‘ mob rule’ moet worden toegejuicht. De natuurlijke rechten van een mens dienen gerespecteerd te worden, ongeacht of er een meerderheid voor inbreuk is. Hun standpunt dat onderwijs een burgerrecht is, doet echter het ergste vermoeden.

Toch hoop ik dat ze in de kamer komen en dan dit boek downloaden om hun software te upgraden.

Mens en Spirit- Schattig.

Programma vol met goede bedoelingen. Maar helaas, de weg naar de hel is daarmee geplaveid. En op economisch gebied is MenS behoorlijk van het pad af. Zo ziet men rente als diefstal en wil men het verbieden. Dat betekent dus dat als u iemand een lening wilt verstrekken en u heeft graag een vergoeding voor het risico op niet terugbetaling dat MenS met een pistool in uw gezicht gaat zwaaien.  Wat is daar Menselijk aan?

MenS heeft een hekel aan inflatie. Dat is mooi, tenzij je schulden hebt. Alleen grijpen ze hier ook weer naar het wapen van overheidsinterventie. Dat hoeft helemaal niet, laat mensen vrij! Is dat niet veel Spiritueler? En het werkt nog veel beter ook.

Coercion cannot but result in chaos. – Ghandi

Ik gun Lea Manders een zetel, de bedoelingen zijn goed. Hopelijk gaat ze ook eens mediteren over deze filosofie.

50 Plus – Duidelijk.

De motieven zijn evident en de doelgroep ook. De rijkste generatie ooit heeft de schaapjes op het droge en wil dat graag zo houden.

De babyboomers hebben riante regelingen bij elkaar gestemd. Prachtig die democratie.

Ik gun het ze van harte. Of het eerlijk is kun je eindeloos over debatteren. Ze hebben honderden miljarden uit Slochteren getrokken en laten desondanks een Staatsschuld van 400 miljard na. Maar de meesten hebben ook veel belasting betaald.

Een van hun speerpunten is 8% vakantiegeld voor AOW’ers. Wie zegt dat ouderen geen gevoel voor humor hebben? Een andere belangrijk punt is de rekenrente voor pensioenfondsen. Die moet naar 4% (u weet wel, dat fictieve rendement wat u op uw verdampte vermogen haalt) ook al is de (gemanipuleerde) rente veel lager. Dan kunnen de fondsen doen alsof de dekkingsgraad voldoende is en hoeven ze de uitkeringen niet te verlagen zodat de huidige ontvangers de boel ongestoord kunnen leegtrekken. Na ons de zondvloed!

NL Lokaal – Beperkt

Het verkiezingsprogram is 6 kantjes. En komt neer op: minder verspilling bij de landelijke overheid. Mooi streven, maar het probleem zit niet in de schaal, maar in de incentives. Milton Friedman legt dat goed uit.

Of je nu beroofd door je buurman de wethouder of door ministers in Den Haag, maakt weinig uit voor de leegte van je portemonnaie. Toch heeft de partij wel een punt en is lokalere besluitvorming meestal gunstiger voor de burger. Daarom even doorpakken en de besluitvorming overlaten aan de meest lokale entiteit: het individu.

Anti Europa Partij – Inconsistent.

Men kan niet tegen een arbitrair afgekaderde landmassa zijn, dus men moet wel bedoelen dat men tegen een overheid op Europees niveau is. Logica gebiedt dat alle morele en praktische argumenten die ze hebben tegen Brussel en de Euro ook moeten gelden voor Den Haag en de gulden. Een geweldsmonopolie blijft een geweldsmonopolie en de gulden was ook fiat geld.

Of uw heersers nu in Den Haag zitten of Brussel maakt echt niet zoveel uit. Of je nu met een euro of een gulden nog geen nagel kan kopen om aan je kont te krabben. Daarom even doorpakken en de besluitvorming overlaten aan de meest lokale entiteit: het individu.

Partij van de Toekomst – Warrig.

“Op korte termijn een bestedingsimpuls van 10 miljard euro per jaar via natuurlijk geld (circulatiegeld, dat geleidelijk in waarde afloopt). Hiervoor dient als onderpand het vermogen van de overheid van 400 miljard. Als voorbeeld: iedereen ontvangt een chipknip met een tegoed van bijvoorbeeld 2.000 euro.

Dit tegoed kan overal in Nederland worden besteed. Daarmee kan al in het eerste jaar een start gemaakt worden met een basisinkomen. Het wordt gedurende bijvoorbeeld 5 jaar steeds minder waard. Iedereen heeft daardoor een prikkel om het geld zo snel mogelijk te besteden. Het tegoed kan worden omgezet in euro’s. Hier staan wel kosten tegenover. Voordelen hiervan zijn dat het circulatiegeld alleen in Nederland geldig is, waardoor er geen weglekeffect is. Door de bestedingsimpuls neemt de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid toe en daalt het financieringstekort.” 

Auteur Willy Wartaal? Keynesiaans beleid op steroïden. Krijgen we naast een gegarandeerd basisinkomen (Sinterklaas is populair bij de nieuwe partijen) ook een gratis lobotomie van de PvdT? Anders is dit niet te begrijpen.

“ Daarnaast biedt de overheid volle ruimte aan lokale economieën”

Dus we krijgen pepernoten die in waarde dalen. Maar die hebben we toch al? Dat noemen we de euro. En moet je zien hoe goed dat werkt voor de bestedingsimpulsen. Dat onderpand daar staat al een Staatsschuld tegenover van 400 miljard (ik hoop niet dat ze schuld als onderpand willen gebruiken). Dus er zijn kosten bij het omwisselen van de pepernoten. Wat is de pepernoot/euro ratio die de PvdT centraal gaat plannen? Wat als ik een auto koop met pepernoten en die verkoop ik aan een Duitser tegen euro’s? Wat gaan ze tegen die wegdekeffecten doen? 

“It is no crime to be ignorant of economics, but it is totally irresponsible to have a loud and vociferous opinion on economic subjects while remaining in this state of ignorance.”  – Murray Rothbard.

SOPN – Uitgesproken

Lijsttrekker noemt Beatrix tirannieke topcrimineel.

PVV

Dat is geen nieuwe partij, deze staat er alleen bij om de titel van dit artikel wat op te leuken.

Conclusie

De Libertarische Partij verenigt een aantal van de goede zaken van de nieuwe partijen, combineert dit met doorwrocht economisch beleid (Oostenrijkse school) en baseert zich daarbij op morele principes (het non agressie beginsel).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

mr. drs. ing.  Peter Dijkstra

Dit artikel zal naar verwachting ook verschijnen op de site van de LP.

 

11 REACTIES

 1. Inmiddels ruim 40 jaar is de huidige modus operandi van “Het systeem” wat we democratie noemen niet meer dan “schuldgedreven politieke economie” een balans kent dit systeem niet, eenrichtingsverkeer, het evolueert naar een climax.

  40 jaar terug was 80% van de werkende beroepsbevolking productief, de andere 20% waren ambtenaren, semi-ambtenaren en dienstverlening. Door het z.g.n. “socialiseren” is dat vandaag volledig andersom, 80% parasiteert op de 20% die de kar trekken. Die 20% wil dat veranderen maar wat ga je doen tegen die 80% (het systeem) waarvan niemand zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, nog de poten onder zijn stoel wil afzagen………

  De natuur is in balans, “het systeem” geraakt crescendo verder in onbalans, een doorgedreven onbalans ontaard ALTIJD in brute correcties. Uiteraard zijn de roots van deze geprefabriceerde systemen al meer dan 5000 jaar terug te voeren op – het verwateren – van uw koopkracht door het inflatie (bijdrukken) en devalueren (afwaarderen) van de bij wet opgelegde betaalunit. Er is dus echt niets nieuws onder de zon.

  Mijn voorkeur gaat uit na de correctie naar een partij die enkel Meritocratie voorstaat met een zoals in het artikel aangegeven scheiding van geld/ruilmiddel (medium of exhange) en sparen / rijkdomconsolidator (store of value) zodat u zelf kunt bepalen of uw verdiensten verdampen of niet.
  Een voorbeeld van deze separatie ? Onze Wim Duisenberg gaf in zijn Charlemagenspeech bij de introductie van de EURO aan dat de link met goud en de natie staat zijn verbroken, het zgn Euro-vrijgoud concept. Het fysieke Goud op de balans als 1e positie gewaardeerd aan marktwaarde per kwartaal in tegenstelling tot een vaste waarde bij de oude goudstandaard. Geen kat die snapt wat het toen betekende.

  Een frisse blik werpen op het balanstotaal van de ECB en zien hoe deze samen met de POG (goudprijs) oplopen na de introductie van de EURO is een must. U blijft aan toeval denken……. 😉
  http://www.flickr.com/photos/70983337@N06/6848674125/in/photostream/lightbox/

  Volg in de voetstappen van de Giants !

 2. @W.H.J. Reiss [1]:

  Typisch dat je dit “slecht” noemt.
  Ik vond het wel goed en ook nuttig om in kort bestek even de essentie van die andere “nieuwe” partijen te zien.

  Ik vroeg me af hoe het komt dat al die nieuwe, (net als al die oude) alleen maar “kurieren am Symptom” en niets doen aan de kern.
  Uitgezonderd de LP.
  De LP blijkt ook hieruit een “ANDERE Partij” te zijn.

  Peter [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Peter [2]: Wilders schreeuwt helemaal NIET !!! Dat is wat de media en andere politici er van maken. En diezelfde media heeft Uw hoofd dus ook op hol gebracht. Dit (Wilders schreeuwt of roeptoetert) is het enige wat de linkse ‘niksnutnullen’ kunnen uitbrengen. En dat is een LEUGEN. Maar de MEDIA bepaald hoe iemand (ook in Uw geval) denkt !!
  En wat heeft ‘blond’ hiermee te maken ?

  Reinder [7] reageerde op deze reactie.

 4. @W.H.J. Reiss [6]:
  Waarom doe je zo opgefokt? Wilders is een typische populist. Dat hoor je meteen als hij z’n mond open doet. Dat zijn de andere lijsttrekkers ook, maar bij Wilders wordt het haast komisch. Hij houdt altijd een totaal inhoudsloos en infantiel, maar met mooie woorden aangekleed verhaaltje. Dat doet hij leuk, maar wat moet je daarmee? Wilders is net zo goed deel van de politiek. Hij valt alleen wat meer op. Ook vanwege het feit dat hij toch vrij vaak om aandacht vraagt met onzinnige uitspraken. Hij heeft in bepaalde dingen ook wel gelijk, maar als je dan even verder kijkt dan je neus lang is kan je zien dat hij in dat geval ALTIJD de positie kiest van ‘Wij tegen de rest’ of ‘wij tegen de elite’. Allemaal propaganda taal. Leer het herkennen.

  W.H.J. Reiss [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Reinder [7]: Wilders populist: Typisch weer overgenomen van de linkse media, die niks van zijn gedachtengoed moet hebben. En de MEDIA bepalen hoe velen denken ! Populist wil in feite zeggen, dat je luistert naar je achterban en deze vertolkt, daar is toch niks mis mee ! Of moet hij net als Rutte en Samsom de leugenaar (diverse keren) uithangen ?
  Wilders geeft m.b.t. de EU, de Euro, overlast gevende buitenlanders en andere vraagstukken duidelijke antwoorden. Dat dit niet fijn is voor Linksknechtige oortjes, daar kan hij toch niks aan doen ! En wat betreft: ‘wij tegen de elite’ ! Daar heeft hij gewoon gelijk in. De gevestigde orde wil zijn positie handhaven en wordt daarbij geholpen door de Media ! Dit is het ‘politieke spel’ en dat zijn allemaal vieze mannetjes.
  Voorts, als je het hebt over propaganda, kijk dan eens T.V. en dan vooral naar de VARA. Het lijkt wel een PvdA zender !
  Voor de schrijver: Woordmisleiding (Sneeuwwitje): Sneeuwwitje heeft geen blonde (geverfde) haren, maar donkerzwart (al jaren). M.a.w. hetgeen men leest/denkt, sneeuwwitje (witte haren), is niet de werkelijkheid. Vergelijk dit met de Media die 100 keer roept dat Wilders een Nazi is, dan krijgt dit automatisch veel volgers, omdat dit hun voor ogen staat. Dit het beeld is wat hun veelvuldig gegeven wordt. Je gaat dit geloven !
  Voorts: Opgefokt: Dat valt wel mee, maar ik ben tegen ‘polderen’ , ik zeg gewoon wat ik vind !

  Reinder [9] reageerde op deze reactie.
  Peter [10] reageerde op deze reactie.

 6. @W.H.J. Reiss [8]:
  Wilders verschilt echt niet wezenlijk van de andere lijsttrekkers. Hij is wat sterker met woorden en ziet er opvallend uit waardoor hij de aandacht trekt. Zijn plannen voor Nederland zijn echter net zo slecht als die van de rest.

 7. @W.H.J. Reiss [8]:

  ik heb nieuws voor u: Sneeuwwitje is een fictief karakter uit een sprookje, dus gaan twisten over haar haarkleur is een tikkeltje absurd. De vrijheid in de naam PVV is ook een sprookje:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/05/de-pvv-op-de-libertarische-toetssteen/

  het geweld dat de PVV wil inzetten om op elke school een Nederlandse vlag te laten wapperen is geen sprookje. de gewapende mannen die ingezet worden als scholen niet voldoen aan deze eis zijn echt. de cel waarin ze je stoppen is echt.

  Overigens zijn andere partijen – behalve de LP – net zo erg, of zelfs gewelddadiger als we de libertarische toetssteen volgen.
  Maar het zijn slechts gradaties.

  Het doet me een beetje denken aan iemand die probeert zijn voetbalcluppie te promoten op basis van volstrekt arbitraire zaken (locatie, ooit kampioen geweest etc) bij iemand die voetbal haat. Die zal het worst wezen dat sommigen Ajax beter vinden dan PSV, die ziet alleen maar overbetaalde en gesubsidieerde randdebielen tegen een balletje trappen. Iemand die het non agressie beginsel aanhangt ziet alleen maar partijen die bekvechten over wie er geweld mag gebruiken tegen wie.

  Dus op dit forum 1 bepaalde etatistische partij verdedigen is tamelijk hilarisch en nogal zinloos.

  R. Hartman [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Peter [10]:

  Iemand die het non agressie beginsel aanhangt ziet alleen maar partijen die bekvechten over wie er geweld mag gebruiken tegen wie.

  Zie de ‘lijsttrekkersdebatten’ op TV. Het eufemistische taalgebruik (we kunnen de ‘rijken’ best om een paar duizend euro extra ‘vragen’) verraadt dat ze donders goed weten wie er het pistool vasthoudt en wie maar heeft te slikken. Want wie die ‘vraag’ met Nee beantwoordt vindt zichzelf als snel terug in gezelschap van dieven, moordenaars en verkrachters.

  Dus op dit forum 1 bepaalde etatistische partij verdedigen is tamelijk hilarisch en nogal zinloos.

  Game, set and match.

Comments are closed.