Eerste kwartaal van volgend jaar gaat het Libertarisch Centrum een seminar organiseren. Ontwikkelingen en nieuws hieromtrent kunt u hier op Vrijspreker tegenkomen, dus werp regelmatig een blik op deze website als u interesse heeft dit seminar bij te wonen.

Even ter uitleg voor de (wat nieuwere?) lezers die het Libertarisch Centrum nog niet kennen: het Libertarisch Centrum (LC) is een groep libertariërs c.q. individuele vrijheidsdenkers, die op zeer regelmatige basis met elkaar zaken en acties bespreken over het libertarisme in Nederland. Een soort denktank, zo u wilt. Hoewel er dubbelrollen zijn van mensen die zowel hier op Vrijspreker schrijven, als ook stuurgroeplid zijn van het LC, is het niet zo dat Vrijspreker en LC een organisatorische structuur met elkaar hebben in de vorm van “de ene is sturend voor de andere”.

Wél is het zo, dat Vrijspreker zich graag leent om berichten vanuit het LC hier te laten publiceren, zoals Vrijspreker dat ook graag doet voor andere libertarische en aanverwante organisaties en mensen die het streven naar vrijheid uitdragen.

 

Seminar, concept:

Dan over het seminar, daar kunnen we vooralsnog heel kort over zijn. Dit zit sinds afgelopen woensdag in het prille conceptstadium…, op alle gebieden! Hieronder dus nog geen vastomlijnde zaken, maar losse gedachten en eerste concept-ideeën.

 • Datum: ergens in de eerste drie maanden van 2013. Uiteraard in een weekeinde (zaterdag of zondag) en we hopen een agenda te kunnen vullen voor middag- en avondprogramma.
 • Locatie: nog onbekend, maar wel centraal in Nederland. Laten we zeggen provincie Utrecht en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Verder is de locatie mede afhankelijk van de opkomst en de daarvoor benodigde ruimte en faciliteiten.
 • Onderwerpen: we proberen edelmetaal en/of beleggingen op de agenda te zetten, verder denken we aan onderwerpen als “de euro” en/of “de EU”. Hierover wordt nog druk gedacht, in combinatie met het vinden van geschikte sprekers.
 • Sprekers: we hebben al een toezegging van een belegging-specialist en al wat ideeën voor lokale tot zelfs internationale sprekers. Maar zonder enige zekerheden doen we hier nog geen toezeggingen of uitspraken over, zoals u zult begrijpen. Er ligt nog niets vast en we hebben verder nog niemand benaderd met de vraag te komen spreken.
 • Verder kunnen we op dit moment nog niets zeggen over deelnamekosten en andere details. De komende 2 maanden zullen drukke voorbereidingen in werking gaan.

Geef ons a.u.b. wat tijd voor de voorbereidingen en we zullen u hier zeker tijdig berichten over de details. Waarom dan nu al een eerste aankondiging? Welnu: om uw reacties en animo te peilen. Lijkt het u iets om een dergelijk initiatief bij te wonen, afhankelijk van het programma dat nog in ontwikkeling is? Dit seminar wordt alleen een succes, als u in grote getale aanwezig bent en een positieve dag hieraan beleeft.

10 REACTIES

 1. Op zich een goed idee. Ik moet alleen eerlijk zeggen, dat ik de onderwerpen “goud”, “euro” en “EU” wat afgekauwd vind. Het lijkt af en toe of libertariers het over niets anders hebben…

  Het onderwerp “beleggingen” lijkt me wel boeiend. Een andere boeiend onderwerp lijkt me wegen om burgers onafhankelijk te maken van de overheid: zoals het free-state project, seasteading, Bonaire of Honduras. Ook onderwerpen buiten de libertarische stokpaardjes (kredietcrises, goud en de EU) spreken me aan.

 2. Met onderwerpen als goud en eu loop je constant achter de feiten aan. Deze nog willen bespreken ‘ergens in de eerste drie maanden van 2013’ lijkt mij dan mosterd na de maaltijd: de boel staat op springen. Onderwerpen als: hoe stop ik sokken en honger maakt rauwe bonen zoet, zijn dan wellicht realistischer.

  MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Ron [3]: Onderwerpen als: hoe stop ik sokken en honger maakt rauwe bonen zoet, zijn dan wellicht realistischer.

  Heel mooi. Misschien kunt u die onderwerpen dan presenteren?

  Eveneens onderwerpen als “hoe herlaad ik mijn geweer het snelst als de ESM mijn geld komt halen?” en “boven welk jaarsalaris mag ik alles afdragen?” zijn dan ook nog mogelijk. 🙂

  Maar evens serieus: in één van de reacties op een artikeltje werd juist de vraag gesteld over goud en beleggen. Daarvoor is het nooit te laat. Alles wat je, vanaf welk moment dan ook, veilig stelt aan euro’s in de vorm van goederen (edelmetaal, voedsel, whatever) is een bescherming voor jezelf. Ongeacht vanaf welk moment.

  Maar misschien zie ik dat verkeerd. Ik zal dan ook zeker bij het seminar aanwezig zijn van het LC. Kan ik nog wat leren.

  Ron [5] reageerde op deze reactie.

 4. @MMAP [4]:
  Dag MMAP,
  Ik zal je eerlijk bekennen dat ik ook wat fysiek Ag heb, maar eerlijk gezegd voelt het als een bunker bouwen als bescherming tegen een kernoorlog: als je uit je bunker komt is alles verschroeit en mensen lopen met hun huid achter zich aan. Ik geloof niet dat ik daar gelukkig van wordt en blij mee zal zijn. En hoeveel uitstel heb je dan voordat jezelf aan de beurt bent?

  Ron [6] reageerde op deze reactie.
  MMAP [7] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron [5]: Beste Ron, als er echt rampen gebeuren treden er waarschijnlijk heel andere verhoudingen en prioriteiten in werking.

  Maar bij financiële rampen (hyperinflatie, andere valuta, pensioenen geïmplodeerd) die waarschijnlijker zijn, vertrouw ik toch op goederen die altijd wel door iemand gewild zijn. Edelmetaal is er daar eentje van. En middelen om jezelf tegen geweld/plundering te beschermen. Verder accijnsproducten zoals tabak en alcohol, waar ook altijd ruilmarkt voor zal zijn. Drugs kan ook maar daar heb ik persoonlijk niets mee. Voedsel en brandstoffen zijn dan ook belangrijk, maar om een flinke waarde te vertegenwoordigen wel erg lastig op te slaan of mee te nemen.

  Hoe dan ook, er zijn diverse manieren om te proberen je voor de toekomst in te dekken. Alleen de tijd zal het leren wat de juiste is. Gezien de huidige sitatie zijn dit voor mij beslist niet euro’s en allerlei spaarmogelijkheden en verzekeringen via de ons aangeleerde methodieken van banken e.d.

  Daarom lijkt me een seminar met dit soort onderwerpen zeer nuttig. Een ieder kan ervan meenemen wat hij/zij in zijn/haar situatie nuttig acht.

 6. @Ivo Cerckel [2]:
  Erg leuk idee!
  De boel staat al een paar jaar op springen, dus ik verwacht dat we nog wel tot begin 2013 zo doorgaan.
  Ben zelf overigens een echte gold bug, dus dit onderwerp spreekt me wel aan!

 7. @Hub Jongen [9]: Dag mijnheer Jongen,
  Ik denk er over om te komen, onafhankelijk van in welk vat het seminar wordt gegoten.
  Geloofsgenoten ontmoeten 😉

Comments are closed.