Volgens Amnesty is slavernij: Onvrije arbeid, waarvan het resultaat geheel of gedeeltelijk moet worden afgestaan en waarbij de werker lijfelijk eigendom is van de meester. Verwante, maar minder strikte vormen zijn horigheid, lijfeigenschap en schuldslavernij.

Volgens onze geschiedenisboekjes is de slavernij in Nederland afgeschaft in 1863. Overigens, op Portugal en Spanje na, als laatste in Europa. De door het CDA zo geroemde VOC-mentaliteit leverde kennelijk genoeg op voor de Calvinisten. Sindsdien komt het dus officieel niet meer voor in ons land. Maar is dat ook zo?

Wikipedia benadrukt nog eens dat essentieel aan slavernij de onvrijwilligheid is. En hoewel sommige slavenhouders hun slaven wel degelijk betaalden, kun je daarvan in de huidige samenleving natuurlijk niet meer spreken. Sinds de opschorting van de opkomstplicht van de militaire dienst in mei 1997 (vaak verward met dienstplicht, welke in Nederland wel degelijk nog bestaat) zal, tot de pleuris uitbreekt, geen vreedzaam levende Nederlander meer gedwongen worden bepaalde werkzaamheden te verrichten.

In die zin is slavernij, bezien vanuit de Nederlandse slaaf, dus echt afgeschaft. Bekijken we de huidige situatie echter vanuit de ogen van de slavenhouder, dan is er in die honderden jaren echter weinig veranderd. Slechts de spelregels zijn aangepast.

Belangrijk hierbij is te beseffen dat een slavenhouder zal zorgen voor zijn slaven. Immers: aan een dode slaaf heb je niets. Hij (of zij) zal dus zijn slaaf dus voorzien van eten, drinken en een onderkomen. Is de slaaf ziek, dan zal hij medische hulp bieden, in de hoop dat hij snel weer aan het werk kan. Is een slaaf arbeidsongeschikt, dan zal hij toch voor hem (meestal: haar) blijven zorgen, omdat het nageslacht weer gezonde slaven kan voortbrengen.

Dat improductieve slaven minder privileges hebben dan productieve slaven spreekt hierbij voor zich. Productieve slaven zal hij extra belonen, wellicht door promoties. Of middels een extra maaltijd of zelfs betere zorg als de slaaf onverhoopt ziek is.

Let wel dat dit geldt voor de gemiddelde slavenhouder. De één zal slechter voor zijn slaven zorgen, de ander beter. Feit is echter dat de slavenhouder de verzorging van al zijn slaven zal betalen uit de opbrengst van hun verrichtingen. Uit deze opbrengsten zal hij ook verdedigingskosten betalen: de concurrentie zit niet stil en wil natuurlijk graag de beste slaven met geweld afpakken.

Nu komt natuurlijk de libertarische vertaalslag: ga je een sociaal-democratische overheid vergelijken met de slavenhouder, dan zie je griezelig veel overeenkomsten. Naar mijn nederige mening: te veel om nog van toeval te kunnen spreken.

Als je de onderdanen van bijvoorbeeld Nederland als een grote pot met slaven ziet (let ook op het minderwaardige gebruik van het woordje onder in onderdanen), dan is de vergelijking 100% kloppend. Een kleine elite (de slavenhouders) leeft vorstelijk van de opbrengsten van hun 16 miljoen slaven. Productieve slaven worden voorzien van diverse privileges. De improductieve slaven (kinderen, ouderen, werklozen) worden op een laag pitje verzorgd, opdat zij op latere leeftijd (of hun (klein)kinderen) wellicht wél de beoogde opbrengst leveren. Ze hebben allemaal een overeenkomst: minimaal 50% van hun productie wordt in beslag genomen door deze elite.

Lezen we “de elite” als: “de huidige partijen in de 2e kamer”, dan zie je dat deze slavenhouders elk een eigen groep slaven representeren.  SP is voor de improductieve slaven en wil meer privileges opdat deze groep later wellicht wel productief kan zijn. De VVD is voor de meest productieve slaven en belooft dat zij haar uiterste best gaat doen de reeds verkregen privileges te behouden. En de rest zit er tussenin.

Schuldslavernij
In de inleiding had ik dit woordje al dikker gemaakt. En wel met een reden. Genoeg is namelijk nooit genoeg en dus heeft de elite schulden gemaakt met toekomstige belastinginkomsten als onderpand. Dit betekent dat ook de komende generaties gedoemd zijn tot slavernij.

Toch stemmen de slaven allemaal braaf voor meer privileges (voor zichzelf) of voor minder privileges (voor de andere slaven), maar komt er geen slaaf op het idee om voor VRIJHEID te stemmen.

De Libertarische Partij biedt die mogelijkheid, als enige, wél. De meeste slaven staan hier echter wantrouwend tegenover en komen met argumenten als: “Wie gaat er voor ons zorgen als de slavenhouders er niet meer zijn?” Zich niet beseffend dat zij reeds voor zichzelf zorgen en dat wellicht nog beter zouden kunnen als ze niet langer de helft van hun productie af hoeven te staan aan hun geliefde slavenhouder.

Ik denk dat een eerste taak voor de LP is de mensen zich bewust laten worden van bovenstaande. Daarom: hoort, zegt het voort!

11 REACTIES

 1. Ik weet niet meer van wie de quote is, maar “De ideale slaaf is de slaaf die denkt dat hij vrij is”.
  Nog niet zo heel lang geleden -volgens verhalen die ik hoorde- had je als werknemer een vergunning nodig van de staat om ontslag te MOGEN nemen, en elders een betrekking te zoeken.

  Mooi verhaal.

 2. Goede analyse. De onvrijheid stoort me al heel lang. Tot een jaar geleden was ik voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen als vergoeding van de staat aan de mensen, vanwege het vrijmakende aspect en enkele beoogde economische voordelen. Het libertarisme kende of begreep ik toen nog niet. Inmiddels wel en ik zie uiteraard niets meer in het idee om via dwang tot herverdeling van geld te komen. Bovendien is compensatie in feite symptoombestrijding en een excuus om onvrijheid in stand te houden of zelfs te vermeerderen.

  Ik geloof sterk in de kracht van natuurlijke principes en die ervaar ik in mijn leven. De uitgangspunten van het libertarisme passen heel goed in dat plaatje.

 3. Hier een nadenkertje voor Libertariers:

  Wat gaan Libertariers doen tegen al die landen(en dan bedoel ik ruim 75% van de wereld) die wraak willen nemen op het Westen? Het Westen heeft alleen maar vijanden gemaakt over de hele wereld. Rusland,China, Afrika en bijna heel Zuid Amerika staan te popelen om het Westen eens een koekje van eigen deeg te geven…..Onze psychopatische leiders hebben ons in een situatie gebracht die erom vraagt dat wij op militair vlak de machtigste van de wereld blijven….zodra dit af gaat zwakken zullen de bovengenoemde landen niet twijfelen en toeslaan…

  We zitten hartstikke klem als je het mij vraagt….Vandaar dat we tot 67 moeten werken, vandaar die immigratie en vandaar die vrouwen emancipatie…Zonder dit alles gaan onze legers eraan en zullen deze landen “terecht” hun wraak willen nemen.

  Welk oplossing hebben Libertariers hiervoor? Prive legers?

  Bennos [6] reageerde op deze reactie.
  R. Hartman [7] reageerde op deze reactie.

 4. @J.H [5]:
  Zat zojuist op xandernieuws.punt.nl te kijken. Daar staat het volgende over de libertarische partij.

  Immigratie mag niet aan banden worden gelegd. Alle vluchtelingen zijn welkom, ook als ze geen identiteitsbewijs hebben. Douane en vreemdelingenpolitie -en daarmee dus alle grenzen- worden afgeschaft. Amnestie voor alle illegalen, op voorwaarde dat ze geen bijstand e.d. krijgen. De bijstand moet sowieso voor iedereen worden gestopt.

  Hier snap ik dus helemaal niets van!
  Dit lijkt me een heel dom standpunt. Wie kan mij dit verklaren…

  Als reaktie op J.H.:

  Inderdaad de Chinezen wachten hun kans af. Zij zijn zeker niet vergeten welk een arrogante houding het westen de afgelopen eeuw heeft gehad. Het westen denkt in korte termijnen en de Chinezen op een lange termijn.

  R. Hartman [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Bennos [6]: Ach ja, xandernieuws.
  Lijkt het u niet beter om even in het programma van de LP te kijken wat er echt staat?

  @J.H [5]: Handel drijven is de beste remedie tegen oorlog. Als de politieke machtsspelletjes gestopt worden en er is werkelijk vrije handel, dus zonder allerlei invoerheffingen en quota, dan is er geen enkele reden meer om oorlog te voeren, want dat is het slachten van de kip met de gouden eieren.

  J.H [10] reageerde op deze reactie.

  • @R. Hartman [7]:

   “Handel drijven is de beste remedie tegen oorlog”

   En dat ga jij China wijsmaken? Het Westen maakt al heel wat jaren het leven van vele landen zuur en nu we af aan het zwakken zijn moeten de spelregels verandert worden?
   Denk jij dat China,Rusland,Afrika en Zuid Amerika hier in gaan trappen?

   Ik ben het met die zin eens, begrijp me niet verkeerd. Maar het is nu een beetje laat om hier mee te komen. Het Westen heeft keer op keer het bloed onder de nagels van vele landen gehaald. Nu die landen zien dat het de andere kant op gaat zullen zij precies hetzelfde willen doen met het Westen….

   Als het Westen zijn legers dus af gaat schaffen zullen deze landen over ons heen walsen….dat is eigenlijk wat ik bedoel met ” Onze psychopatische leiders hebben ons in een situatie gebracht die erom vraagt dat wij op militair vlak de machtigste van de wereld blijven”

 6. Ook de LP zal bepalen hoe er in dit land wordt gewerkt, door te voorkomen dat de slaven in Nederland geweld initiëren en elkaar benadelen. Het slavenhoudersgehalte is wel drastisch minder, maar als elke overheidstaak gezien wordt als slavenhouderij en de LP heeft er ook nog 3 (defensie, rechtspraak en veiligheid) dan is het een uitgeklede versie ervan. Voor een totale afwezigheid van slavernij zou je dus bij de anarcho-kapitalisten moeten zijn.

 7. Onze maag is de grootste slavendrijver. Die maakt dat we op zoek gaan naar voedsel. Als je dat accepteert ben je vrij en staat de weg naar succes open. Maar mensen zijn ook lui. En dat maakt dat we de arbeid nodig voor het vullen van onze maag bij voorkeur ontlopen en daar het liefste een ander voor willen laten opdraaien. Een democratie maakt dat mogelijk. Je stemt op die partij die zijn meerderheid gebruikt om een ander op te laten draaien voor het werk dat je eigenlijk zelf zou moeten verzetten.

Comments are closed.