“Duitse Hof gaat akkoord met ESM”, NOS.nl
Het Duitse Constitutionele Hof heeft woensdag bepaald dat het Europese noodfonds ESM niet strijdig is met de Duitse grondwet.

Daarmee is één van de belangrijkste hobbels genomen om het nieuwe reddingsfonds voor de euro van start te laten gaan. Duitsland is één van de grootste betalers aan het fonds waaruit zwakke eurolanden financiële hulp kunnen krijgen.

Duitsland staat garant voor 190 miljard euro en de Nederlandse deelname aan het kapitaal is ruim 40 miljard euro. Het geld dat daadwerkelijk wordt uitgegeven aan landen als Griekenland, Spanje en Italië zien we waarschijnlijk nooit meer terug.

“Fed pompt miljarden in economie”, NOS.nl
De Amerikaanse centrale bank, de Fed, gaat via de banken iedere maand 40 miljard dollar in de Amerikaanse economie pompen. Dat moet leiden tot een sterker herstel van de economie.

Dat het de economie niet sterker maakt, maar op de lange termijn juist zwakker is wel duidelijk. De Fed heeft niet geleerd van de recente huizencrisis in de Verenigde Staten. Die bubbel die toen knapte was ook het gevolg van het bijdrukken van geld. Door het bijdrukken van geld hebben de banken meer geld om uit te lenen, waardoor de rente om te lenen lager wordt. Door deze lagere rente worden er verkeerde investeringen gedaan (bubbels) die later niet rendabel blijken te zijn, met alle gevolgen van dien (crisis).

Daarnaast is er nog de inflatie. Van inflatie is bekend dat het bijdrukken van geld pas jaren later merkbaar is. Eerder stak de Fed op een vergelijkbare manier meer dan 2000 miljard dollar in de Amerikaanse economie. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd tot de prijsinflatie in het westen gruwelijke vormen aan gaat nemen.

“Noodmaatregelen Tsjechië vanwege alcoholvergiftigingen”, Nu.nl
De regering in Tsjechië heeft besloten dat per direct alle drankflessen boven de 20% verboden zijn te verkopen en uit de schappen gehaald dienen te worden. Waar ze aan voorbijgaan is dat door het verbod de illigale stokerijen juist hoogtijd zullen vieren. Deze maatregel zal de “goede” flessen uit de schappen houden en de zwarte markt zal dit tekort aanvullen met flessen alcohol waarvan de kans veel groter is dat deze zijn vervuild. Dit nieuws wordt ongetwijfeld vervolgd.

“New York doet grote bekers cola in de ban”, Nu.nl
Tot slot een bericht uit “the Land of the Free”. De Amerikaanse stad New York, de stad waar het vrijheidsbeeld staat, verbiedt de verkoop van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken in restaurants, bioscopen en stadions.

2 REACTIES

  1. De Fed heeft niet geleerd van de recente huizencrisis in de Verenigde Staten

    Volgens een artikel dat ik las/zag (filmpje) wil Helicopter Ben juist een nieuwe huizen-bubbel creeren want “nieuwe banen, winst” en ander gewauwel.

    Misschien krijgen al die nieuwe huizenkopers wel een nieuwe baan dankzij de overheid. Nu werkeloos en tentenkamp; straks ambtenaar bij de TSA (=LuchthavenGestapo) met een speculatiehypotheek van de Fed. Fidel Castro zou er niet opkomen.

  2. Dan kan iemand nog de mazen van de wet omzeilen door 2 cola’s te bestellen.

Comments are closed.