Een paar musea hebben het populisme ook ontdekt. Middels de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea spelen ze handig in op de onderbuikgevoelens van “de Nederlander”: Het levert de schatkist slechts 1,7 miljoen euro op aan bezuinigingen, terwijl belangrijke collecties niet langer te zien zijn voor het publiek. Vier musea worden met sluiting bedreigd.
Zelfs een PvdA-stemmer kan inschatten dat het openhouden van de vier musea slechts een duppie per inwoner kost. De reacties op de bijbehorende NuJij-klaagmuur zijn dan ook niet van de lucht. Ik citeer:
- Zijlstra cultuurbarbaar. Opsluiten in Slot Loevestijn.
- verkoop paleis noordeinde ofzo ,dat zou beter zijn…
- wat een klote land is dit geworden
- De VVD is niet van de cultuur, maar van de TOPsporters
- Geen kunst, geen cultuur, ARBEITEN gvd toch RUTTE!
De reaguurders beseffen niet dat het hier om 4 musea gaat die 1,7 miljoen moeten inleveren (ze liggen nog steeds aan de subsidiekraan, alleen dan in mindere mate). Ik was te lui om alle musea in Nederland te tellen, maar het moge duidelijk zijn dat het hier niet om dubbeltjes, maar om tientjes gaat. Maar zelfs dan: “het zijn maar tientjes“.
Hier zie je meteen het dilemma waar de libertariër zich vaak mee ziet geconfronteerd: mensen gaan niet de barricade op voor een tientje, laat staan voor een dubbeltje. Ze betalen, murw gebeukt door geldgeile politici, schoorvoetend de munten en gaan door met hun leven.
Het loont ook niet om je in te spannen hier verandering in te brengen. Wat als je het niet eens bent met een groot onrecht dat je tien euro per jaar kost? Ga je dan vijf jaar procederen? Nee. Want je winst is dan dat je 10 euro per jaar bespaart.
Het is lonender om je vijf jaar in te spannen om een of andere subsidie binnen te halen. Heb je eenmaal een ton binnen in een jaar, dan kun je er donder op zeggen dat je die ieder jaar binnen krijgt. En vervolgens zoek je de pers als dat na 8 jaar verlaagd wordt naar 75 ruggen.
Ieder miljard dat de overheid uitgeeft, kost iedere burger 60 euro, ofwel 240 euro per gezin van vier.
Slechts weinig niet-libertariërs beseffen dat. Nog minder beseffen zij dat op een uitgavenpatroon van 250 miljard de Nederlander liefst 15.000 euro kwijt is, kinderen inbegrepen. Nu wordt wel een flink deel aan de inkomstenkant betaald door bedrijven (ook het MKB wordt tot op het bot uitgeperst), maar toch: een kind kan zien dat er ergens iets niet klopt met het terugrekenen naar dubbeltjes.
Met de komende inkomsten/volksverzekering belasting verhoging van nabij de 4-5% + de BTW verhoging van 2% + 10% zorgverzekering en een verhoogde eigen risico, denk ik dat heel veel mensen een andere kijk gaan krijgen in 2013 wanner ze rond 100 euro per maand achteruitgaan. (Laat staan als ook nog de forensen tax wordt ingevoerd)
Nu NL nog, en dan de barricaden op !
Portugese leger stelt zich aan de kant van de demonstranten
woensdag, 19 september 2012 13:09
Met een openbare brief heeft een deel van de Portugese militairen (verenigd in de ‘Vereniging van Officieren van de Portugese Strijdkrachten, AOFA”) verklaard dat ze zich niet zullen laten inzetten voor repressie tegen demonstranten.
Afgelopen zaterdag zag Portugal het ‘grootste protest sinds de Anjerrevolutie van 1974’ (zie meer daarover hier). In die Anjerrevolutie, die een einde maakte aan 50 jaar dictatuur, speelden lagere officieren uit het leger een belangrijke rol.
In de verklaring die op 14 september 2012 werd uitgebracht (pdf), staat te lezen dat het bezuinigingsbeleid ervoor zorgt dat de spanningen toenemen, dat de protesten terecht zijn en dat “(…) de Vereniging van officieren hierbij nog eens nadrukkelijk verklaart dat de militairen zich niet zullen lenen als instrument van repressie, onder andere omdat de grondwet voorschrijft dat ze de bevolking moeten beschermen”. Afhankelijk van de vertaling van de verklaring, kun je dit interpreteren als tenminste een openbare aankondiging dat ze zullen weigeren om de politie te hulp te schieten als ze dat bevolen zou worden. Maar er is ook een interpretatie die nog verder gaat, namelijk dat de militairen niet zullen accepteren als andere krachten (lees de politie) repressie tegen demonstranten zouden inzetten.
Ander nieuws in verband met de protesten is dat de schrijfster Maria Teresa Horta de belangrijk literatuurprijs D. Dinis geweigerd heeft omdat die haar overhandigd zou worden door de premier van het land, volgens haar “een persoon die erop gebrand is het land naar de vernieling te jagen”. (bron: Expresso (Portugees))
Bron*
http://www.globalinfo.nl/Nieuws/portugese-leger-stelt-zich-aan-de-kant-van-de-demonstranten.html
“Nu wordt wel een flink deel aan de inkomstenkant betaald door bedrijven (ook het MKB wordt tot op het bot uitgeperst), maar toch: een kind kan zien dat er ergens iets niet klopt met het terugrekenen naar dubbeltjes.”
Nee, er wordt niet een flink deel betaald door bedrijven. Bedrijven rekenen kosten namelijk gewoon door richting consumenten. Het wordt tijd om mensen daar eens van te doordringen.
Los daarvan. Het is immoreel als mij onder dreiging van geweld geld wordt afgenomen, omdat een ander cultuuruitgaven of welke andere uitgave dan ook als zinvol ziet! En het is ook immoreel als dit betaald wordt door een staatsschuld aan te gaan! Een lening op naam van anderen zetten die daar niet voor getekend hebben is regelrechte fraude. Als burger draai je daarvoor de bak in…
De overheid krijg je niet weg met stemmen, acties of klagen.
Je maakt enkel een kans als je ze hun inkomsten ontneemt.
Dus: ga zo goedkoop mogelijk leven, en werk maar net zoveel dat je kunt rondkomen.
Ik vind dat je de belasting die bedrijven betalen, best afzonderlijk kunt bekijken, maar dat neem ik voor kennisgeving aan. Als bedrijven ook met belastingdruk te maken hebben, betekent dat hogere kosten, en drukt ook dat op de consument. Of ze kunnen dat geld niet gebruiken om zich uit te breiden, of aan research te doen. Ook dat gaat ten koste van de consument, die hiermee banen zou kunnen derven. Je kunt dus volgens mij gerust al het geld dat door wie dan ook aan belasting wordt betaald, noemen als een “dit kost zoveel per hoofd van de bevolking”. Zelfs die baby die ook meetelt, had misschien later meer zekerheid gehad als de belastingdruk niet zo zwaar was.
Alleen natuurlijke personen kunnen belasting betalen. Bedrijven zijn slechts juridische construcies die de eigendomsverhoudingen van de eigenaren vastleggen. Alles wat een bedrijf dus als “belasting” betaald is dus een voorheffing inkomsten belasting voor de uiteindelijke eigenaren van een bedrijf.
Dus de facto kan je elke cent belastinggeld omslaan naar per hoofd van de bevoling
Comments are closed.