De verkiezingen zijn voorbij en  Nederlandse mensen zitten met de brokken.

Het gros van de kiezers heeft gekozen voor partijen die Nederland verder in de onderdanigheid (slavernij) van de EU willen storten. In Brussel, Berlijn en Parijs wordt hard aan gewerkt aan nieuwe programma’s om dit nog te versnellen.

Ook libertariërs blijven zitten met minder resultaat dan verwacht. Het aantal verkregen stemmen was minder dan twee keer het aantal van de eerste poging die meer dan 10 jaar geleden plaats vond.

 

Om te beginnen is een woord van bewondering en waardering op zijn plaats voor het enthousiasme en het vele werk dat door veel activisten is verricht. Zij hebben zeker een beter resultaat verdiend.

Teleurstelling is begrijpelijk, al vind ik dat het niet in verslagenheid of overgave mag omslaan. Het libertarisme is de enige morele politieke filosofie en die zal uiteindelijk zegevieren. Ook al is Nederland en de wereld nog helemaal op de verkeerde weg. Het oord opgeven staat dan ook niet in mijn woordenboek!

 

Wat nu te doen?

Ik hoop dat de mensen van de LP het kunnen opbrengen om de libertarische filosofie verder uit te dragen. Om te beginnen zal het daarvoor nuttig zijn om een grote objectieve studie te doen naar wat er gebeurd is:

–Wat heeft er gewerkt?  Wat niet? En waarom niet/wel?
–Wat is nu de beste weg naar de toekomst van een vrij leven?
–Denken aan volgende verkiezingen of aan andere wegen?
–Hoe libertarische ideeën beter over te brengen en angsten voor de toekomst weg te nemen?

Vanuit de LP zou een aardige manier om bekendheid  en kennis te vergroten mogelijk zijn het oprichten van een libertarisch “schaduwkabinet”? Een methode vroeger met succes in Engeland toegepast.

Dit geeft vele mogelijkheden om via publicaties en eventuele (wekelijkse??) persberichten de daden van de overheid te bekritiseren. En daarbij dan de libertarische juiste oplossing aan te geven. Praktisch en moreel, en ook liefst de angst daarvoor weg te nemen.

Er zijn nu mensen die uit die angst (onwetendheid) niet op de LP hebben gestemd! (Angst voor situatie als ziekte, werkloosheid, pensioenverlies, e.d.)

Het is een methode om bekendheid op te bouwen ruim voordat eventueel een volgend campagne team aan het werk gaat!!

En daarbij dan geen water in de wijn doen, geen afwijking van NAP!

Ook het Libertarisch Centrum (LC) en de Vrijspreker doen er goed aan om eens goed te denken over het verdere beleid.

Ook daar zal het NAP onbetwistbaar blijven,  net als de onafhankelijkheid van de LP. Een forum voor zowel voor als tegenstanders van politieke libertarische partij-oplossingen. Uiteraard zonder elkaar tegen te werken.

Nog meer zoeken naar educatieve oplossingen, mogelijk ook in de richting zoals Harry Browne beschreef in zijn beroemde boek: ”How I found Freedom in an unfree world”.
Ook hier zal veel overleg nodig zijn, waarna we er dan op terug zullen komen.

Maar vooreerst is er nu veel denkwerk te verrichten.

“Ende despereert niet!!”

46 REACTIES

 1. Het is overduidelijk dat we gemanipuleerd worden. Wie de media beheerst bepaalt! Dat weten velen, al jaren. Vandaar dat Hermann Göring in nazi Duitsland zo’n grote man was. Als je in de Nederlandse media kijkt hoe we geïnformeerd zijn over EU, EMS en het mogen opkopen van staatsobligaties door de ECB weet je genoeg. Ook zg achtergrondstukken laten niet zien dat wij onze budgetvrijheid kwijt zijn en daarmee de macht over onze eigen begroting en we geplukt worden. En bijna de hele Tweede Kamer stemde voor. Onbegrijpelijk en zonder manipulatie onmogelijk. We kunnen nu simpel , snel en efficiënt uitgekleed worden en dat gebeurt ook. Al 4 mrd naar EMS, rente ca 1% punt hoger is bij een staatsschuld van 400 mrd ook 4 mrd per jaar! Maar zowel VVD als PvdA (net als D’66, CDA en GL overigens) zijn voor Europa. En om dat te realiseren mag je de waarheid best geweld aan doen en maling hebben aan de burgers. Het is absoluut geen toeval dat de PVV, als grootste EU tegenstander, zwaar verloren heeft. Helaas ligt niemand er wakker van. Zeker mevrouw Sap niet, de minkukel. Alles wat Robin de Ruiter al voorspeld had in zijn boek “De 13 satanische bloedlijnen” komt uit. We worden weer tot slaaf gemaakt. En de meerderheid interesseert het geen bal. Zolang er maar voetbal is en domme spelletjes op de tv. Triest maar waar.
  Toch lijkt me dat LP moet doorgaan, net zoals deze site. De druppel zal de steen uithollen. Bovendien als Griekenland valt en daarna Spanje en Italië zal het licht toch wel eindelijk gaan branden bij de meerderheid. Alhoewel de meerderheid van Nederland heeft zich tot 2 keer toe uitgesproken tegen EU. Met het verdrag van Lissabon is het ons toch door de strot geduwd. Vooral dankzij de MSM.
  Dit, onze vrijheid, is echter zo belangrijk en fundamenteel dat je je hoofd niet in de schoot moet leggen, maar juist tot actie moet overgaan. Hoe moeilijk dan ook.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.
  Aryan [25] reageerde op deze reactie.

 2. Het is niet te verwachten dat na twee pogingen, waar een generatie tussenzit, er ineens enorme groei zou zijn. Groeiend enthousiasme en acceptatie in de eigen omgeving zegt louter iets over die omgevingen, niets over Nederland. Het is overigens goed dat het zichtbaar is dat er groei is. Mijns inziens zijn er nu twee pogingen vanaf een nullijn ondernomen. Nu er, wederom, een basis ligt zal het aan eenieder, individueel, zijn de eigen gedachten verder uit te dragen. Dat vereist acceptatie van onwennigheid, nieuwe paden bewandelen en groeien. Als deze online-ridders de komende 4 jaar de eigen buurt ingaan, actief worden in hun eigen deel van de maatschappij dan zal er groei optreden.

  Mijn actiepuntenlijst voor de komende 4 jaar.
  – per jaar 4 mensen helpen inzien welk een voordelen een andere zienswijze kan hebben
  – 4 evenementen organiseren
  – de 4 overige stemmers in mijn gemeente contacteren.

  U ziet. Voorwaar geen onmogelijke taak voor 1 individu. De uiterst onrealistische rekensom levert dan op dat indien elke LP-stemmer dit doet er over 4 jaar:

  – 64.000 extra mensen zijn die zich bewust zijn van (klassiek-)liberaal gedachtegoed en de enorme wereld die daarachter ligt.
  – 16.000 evenementen zijn georganiseerd. Dat is een belachelijk aantal van 10,95 evenementen per dag. 4 jaar lang.

  4.000 individuen kunnen geen landen breken, maar wel potten. Laat ons daar beginnen.

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 3. U was gisteren in beeld. U telde weer even mee. Euforie wederom getemperd? Over 4 jaren kunt u weer en dan zal alles beter worden. Beloofd!

 4. Een mogelijkheid is om een eigen onafhankelijke online nieuws zender op te richten welke de gepresenteerde nieuws toelicht naar waarheid + entertainment items presenteert over vrijheid gezinde artiesten.

  Internet is de geschikte (nu het nog kan) middel om de MSM te bestrijden.

  Met een goed en vermakend programma trek je mensen, en als ze gaan ervaren de nieuws de echte waarheid verkondigd zullen ze steeds minder goedgelovig zijn ten op zichtte van de MSM. (en dan niet laten uitkopen door de MSM)

 5. Ik ervaar deze verkiezingen als een grote nederlaag. Niet alleen voor de LP, maar voor alle verandering. Zelfs een redelijk MSM-gehypte partij als de piratenpartij is het niet gelukt om een zetel te halen.

  Wat mij ook schokt is dat het Wilders wel lukt om met koranverboden en kopvodden-taxen 24 zetels te halen, terwijl uittreden uit de E.U./Euro slechts 15 zetels aanspreekt.

  Wat meespeelt is uiteraard dat de Nederlandse parlementsverkiezingen verkapte premier-verkiezingen zijn. En dat dit vuurtje door de opiniepeilers extra wordt aangewakkerd.

  Toch denk ik dat er wel kansen zijn voor nieuwe politieke bewegingen. Boer Koekoek kwam en verdween. De LPF kwam met 26 zetels binnen en verdween en Rita verdonk stond ooit op 30 zetels in de peilingen om er vervolgens geen enkele te halen. Wilders heeft nu ook de gang naar beneden gezet en als hij vertrekt zal de PVV wellicht ook aan een stille dood sterven. Dit biedt kansen voor nieuwe politieke bewegingen waaronder de LP.

  Dit laat niet onverlet dat de LP haar campagne moet wijzigen, want het resultaat t.o.v. 1994 valt erg tegen. In 1994 was Nederland nog een leuk “gidsland” en de E.U. nog geen bedreiging. Momenteel hebben we de grootste crisis sinds tijden veroorzaakt door massale overheidsinterventie en een E.U. die zich wil omvormen tot een superstaat.
  http://www.bndestem.nl/nieuws/algemeen/economie/11696484/EU-president-denkt-aan-een-begroting-eurozone.ece

  Er zijn veel meer alternatieve media dan in 1994 die dit te belichten en dat de LP dan slechts 1500 stemmen meer haalt mag op z’n zachts gezegd als zeer teleurstellend worden ervaren.

  R. Hartman [13] reageerde op deze reactie.

 6. Ik denk dat de LP met een programma moet komen wat niet te veel wil in een keer en ook realistisch zijn dat heel veel mensen in Nederland afhankelijk zijn van de staat. Er moeten ideeen zijn om te hervormen zonder al te veel in een keer af te schaffen. Peter Schiff doet dat bv voor heel veel programmas van de amerikaanse overheid in zijn boek “The Real Crash”. Ik denk dat veel van die ideeen ook bruikbaar kunnen zijn. En de LP moet met een positieve boodschap komen, niet de overheid is het probleem maar iets positiefs over vrijheid en zelfbeschikking

  En er moet doorgegaan worden. Misschien kunnen libertariers lid worden van de VVD en proberen mensen daar warmer te maken voor in ieder geval klassiek liberalisme.

  Adam [7] reageerde op deze reactie.

 7. @ffi [6]:

  En er moet doorgegaan worden. Misschien kunnen libertariers lid worden van de VVD en proberen mensen daar warmer te maken voor in ieder geval klassiek liberalisme.

  Ik lees dit her en der, maar volgens mij is dit een doodlopende weg. In de V.S. is er veel meer discussie binnen de partijen dan hier. Je ziet ook bij stemmingen dat soms een gedeelte van de republikeinen en een gedeelte van de democraten voorstemt om zodoende samen een meerderheid te halen. In Nederland stemmen tweede kamer leden in 99,998% van de gevallen met hun fractie mee:
  http://sargasso.nl/archief/2012/08/24/fractiediscipline-tweede-kamer-op-99999/

  En zelfs binnen de Republikeinse Partij heeft Ron Paul uiteindelijk gefaald, aangezien de Republikeinse Partij het systeem heeft veranderd waardoor Ron Paul-delegates hun stem niet konden uitbrengen (iemand anders kan waarschijnlijk wel uitleggen hoe dit precies in zijn werk ging)

 8. Wat helpt:
  Vind een libertarisch multimiljonair die heel veel geld wil kapotslaan aan advertenties.
  Vind een (of meer) Bekende Nederlanders die actief het libertarisme willen uitdragen.
  Vergeet niet; NL loopt 40 jaar achter op de US. Bij Ron Paul heeft het ook 30 jaar geduurd eer hij bekendheid kreeg, en pas na 35 jaar kreeg hij echt aandacht van de MSM.
  En nu is hij niet alleen geen presidentskandidaat, hij is ook zijn zetel in het congres kwijt.
  De mentaliteit is hier heel anders. Als je cadeautjes aan doelgroepen (nu: de ouderen) beloofd kun je wel zetels halen.
  Die ene zetel zou best nog eens 3 verkiezingen kunnen duren.

 9. Een boekje, dat kan ik aanraden is dat van “Induziertes Irresein durch Ockultlehren” en dat dan mutatis mutandis lezen voor de politiek. De mensen worden bewerkt met hypnosetechnieken, NLP, toepassing van de gulden snede, de juiste cadans, mannetjesmakerij, waardoor mensen ongewild op Rutte of Samsom stemmen.

 10. @Hoeder [1]:
  “Dit, onze vrijheid, is echter zo belangrijk en fundamenteel dat je je hoofd niet in de schoot moet leggen, maar juist tot actie moet overgaan. Hoe moeilijk dan ook.”

  Goed gezegd.
  Laten we proberen elkaar te helpen, versterken, om dit waar te maken.

 11. @Willem [2]:

  “. . . Mijn actiepuntenlijst voor de komende 4 jaar.. . .

  Zie reactie 2

  Prachtig.
  Ik biedt je hierbij aan dat je de Vrijspreker kunt inschakelen voor publicatie en bekendmaking van je plannen.

 12. @Adam [5]: Dat de PVV zo ingezakt is heeft m.i. twee oorzaken:
  1) Zij is nogal naar links opgeschoven de laatste 2 jaar
  2) Er is geen enkele kans dat zij in een kabinet zal deelnemen

  Met name punt 2 zal een grote rol gespeeld hebben. Het Cordon Sanitaire heeft 2 jaar later alsnog het beoogde effect.

  Ondertussen heeft NL massaal gekozen voor onderdanigheid en uitverkoop aan de EU, daarmee bevestigend wat ik al een aantal malen geschreven heb o.a. op de site: het Nederlandse volk is een volk van horigen en lijfeigenen, nog te beroerd om de eigen veters te strikken als dat door de staat kan worden gedaan. Daartoe staat het maar wat graag vrijheid af. Stockholm Syndroom DeLuxe.

  Wat meespeelt is uiteraard dat de Nederlandse parlementsverkiezingen verkapte premier-verkiezingen zijn. En dat dit vuurtje door de opiniepeilers extra wordt aangewakkerd.

  Dat heeft inderdaad een zeer belangrijke rol gespeeld, en dat is ook niet per ongeluk zo gekomen. Er stonden 8 nieuwkomers te dringen, en die zijn middels deze strategie (naast vrijwel volledige ontkenning van hun bestaan) netjes kaltgestellt.

  Dat een beroepscrimineelovertreder als Samsom een VOG kan krijgen, waar iemand die met de motor een keer is betrapt met 200 op een verlaten 80 km-weggetje dat niet kan, spreekt boekdelen. Zoals Wilders gisteren zei:

  Meneer Rutte, u liegt vaker dan Diederik Samsom is gearresteerd, en dat is heel vaak.

  Maar Greenpeace heeft keer op keer vervolging kunnen afkopen (schikken) en dan blijft je strafblad formeel blanco.

  Inmiddels komt de politiek steeds meer in handen van de milieumaffia; hele delen van het PvdA programma komen uit het Greepeace programma, en bij GL zit (zat?) Van Tongeren, ook al ex-Greenpeace. Hoezo, ‘peace’, trouwens? En voorheen natuurlijk rara Duyvendak. SP had Christa, die met hamers op duikboten sloeg, en erger. Maar allemaal salonfähig, hoor.

  De LP blijkt paarlen voor de zwijnen te zijn. Maar we gaan door, in elk geval totdat de Titanic ten onder gaat. En de stoker heeft zojuist wat kolen bijgeschept. Men heeft haast. Voorbereiden voor de grote klap is verstandig, maar er zullen te weinig reddingsboten blijken te zijn.

  Haverij [24] reageerde op deze reactie.

 13. Als je niets doet of vooral kneuterig bezig bent als Libertarische Partij gaat het nooit lukken want dan word je niet serieus genomen. Het begint met een goed verhaal. Dat moet vervolgens voor het voetlicht gebracht worden door een aansprekend leider. Fortuijn kwam uit het niets, Wilders kwam uit het niets. Beiden werden erg groot.
  Ik krijg sterk de indruk dat libertariers eigenlijk helemaal niet echt willen. Wel lekker schoppen, maar aktie ondernemen ho maar. Neem alleen al dat totaal mislukte campagnefilmpje met hoho een knipoog naar het rugnummer van Johan Cruijf. Moet je gewoon niet doen, en al helemaal niet als Cruijf zelf zich niet verbindt aan de partij. Dan sla je de plank volkomen mis. En welke politieke partij wil zich nou verbinden aan een voetballer? Zeggen die ooit wel eens iets zinnigs? Je moet schieten anders kun je niet scoren! jaja. De waarheid als een koe. Maar de libertariers wentelen zich liever in navelstaren en de wereld bekommentarieren vanuit de marge. Pak het serieus aan, ga fondsen werven, ga echt campagne voeren, ontwikkel een boodschap die aanspreekt. Met de huidige mentaliteit gaat het de libertarische partij nooit lukken.

  Adam [16] reageerde op deze reactie.
  Willem [28] reageerde op deze reactie.

 14. Het zal wel aan mij liggen, maar vanwaar die treurnis, het denken aan opgeven of emigreren?

  Deze verkiezingen waren toch onder andere om te oefenen en te leren? Je kon stiekum hopen op een zetel, maar een beetje realistisch gezien was dat gewoon ook heel moeilijk.

  Een hoop dingen gingen goed. Het regelen van de handtekeningen van àlle kiesdistricten, dat zegt wel iets over loyaliteit en inzet. Een aantal leuke media-stunts die toch zijn opgevallen. Het enthousiasmeren van bestaande aanhangers en nieuwkomers.

  Een aantal dingen gingen mis. Men wilde teveel en alles leek mogelijk. Focus op een doelgroep en bouw dat uit. De LP heeft vrienden nodig, en daarna nog meer vrienden.

  Ik denk dat de LP meer moet worden neergezet als “product”. Minder nadruk leggen op “wij hebben zus en zo filosofie”, maar meer vertellen, “u heeft zus en zo aan ons”. Minder boekhouding, meer het goede leven. Dat is overigens wel wat verbeterd in de afgelopen weken. Probeer ook improvisatie te vermijden als je daar niet goed in bent (denk aan de Pownnews opnames), maar van tevoren je presentatie bedenken, en vervolgens stik to the plan, ipv speelbal van de media worden.

  Wat ook misging is de media-hype van de tweestrijd tussen Rutte en Samson – hier kun je niet zoveel aan doen. Bedenk wel dat de 40 zetels aan zwevende kiezers op dit moment een tijdelijke plek hebben gevonden. En wie ze wint, kan ze zo weer kwijt zijn (zie SP, Wilders). Het was misschien deze keer niet de tijd, maar de volgende keer is er een ander momentum, en met opgeven weet je wat je de volgende keer krijgt.

  Al met al mooi toch? Nu heeft de LP wel genoeg tijd tot de volgende verkiezingen. Deze keer dus tijd genoeg.

  Ik ben ooit wel eens een man tegengekomen die een politiek partij wilde oprichten met het humanisme als uitgangspunt. Vele discussies mee gevoerd, over langere tijd. Was inspiratie voor mij om dit artikel te schrijven:
  http://hvv.amsterdampost.nl/HVV/www.hetvrijevolk.com/index21bf.html?pagina=956

  Deze humanist wilde overigens niet een politieke partij oprichten, ook al wist hij dat zelf niet. Hij wilde dat mensen in het humanisme ging geloven. Zeg maar, hij wilde eigenlijk dominee zijn van de humanistische kerk. Hij is wel op markten gegaan om medestanders te zoeken om zijn partij op te richten. Maar vond geen medestanders. Hij had niks anders te bieden dan de humanistische God, en kon politieke vragen niet goed beantwoorden (hoe zit het met mijn AOW). Je kon lang van tevoren aanzien dat hij ging floppen.

 15. @frank [14]:

  Ik heb me kostelijk vermaakt met het Johan Cruyff filmpje juist omdat hierin de politiek een beetje belachelijk wordt gemaakt.

  Maar je hebt wel een punt. Omdat alle andere politieke partijen de staat willen gebruiken om hun plannen te verwezenlijken kunnen zij krachtig overkomen.

  Zelfs in de gevallen waarin meer vrijheid wordt ingevoerd, gaat dit via de staat.
  • Internetvrijheid = de staat die eisen stelt aan internetproviders
  • Privatisering van overheidsbedrijven = de staat die als marktmeester deze marktwerking in goede banen gaat leiden
  • Belastingverlaging = de staat die werkenden 1000 euro gaat geven
  • etc.

  De staat heeft dus altijd een actieve rol en hierdoor kunnen beloftes krachtig worden verkocht. De LP doet dit niet mee en maakt het grappig, zoals bij het Johan Cruiff-spotje en het optreden in Pownews. Klaarblijkelijk overtuig je hier geen kiezers mee.

  Wellicht moet de boodschap gewoon populistischer verpakt worden, om meer aan te sluiten bij de huidige partijen.
  • De LP geeft alle werkenden hun belasting terug
  • De LP geeft alle blowers merkwiet, zodat ze goede kwaliteit kunnen kiezen
  • etc.

  De vraag is natuurlijk of de LP dit moet willen, maar om een zetel te halen ontkom je hier denk ik niet aan. Mensen overtuigen van het NAP in groepsdiscussie met 9 partijen gaat niet lukken.

  R. Hartman [18] reageerde op deze reactie.

 16. @frank. Bedankt voor je heldere analyse. Ik heb alleen gemist waar je de inzichten vandaan hebt gekregen.
  Ik heb waarschijnlijk ook niet goed opgelet toen je je aangeboden hebt om fondsen te werven, te flyeren, posters te plakken en op andere manieren de LP constructief hebt bijgestaan.
  Oh wacht, vanuit de marge commentaar leveren. Ik snap hem

 17. Wat ik nog steeds niet aan die verkiezingen begrijp. In de twintigste en eenentwintigste eeuw hebben toch alle hogeropgeleiden, waaronder we politici grotendeels mogen scharen, toch allemaal kennisgemaakt op ’t middelbaar en aan de universiteit met foutencalculatie, alias het berekenen van de absolute en relatieve fout.

  Kijken we echter naar de grootste partij, de VVD, dan zien we 2.481.934 van de 9.346.846 stemmen, wat onafgerond 39,83 zetels rechtvaardigt, afgerond 40 zetels, wat onvermijdelijk is, waardoor 10.558, die eigenlijk op andere partijen zijn uitgebracht bij de VVD terechtkomen. Dit is onvermijdelijk. Om duistere 19e-eeuwse redenen krijgt de partij echter 41 zetels, waardoor een hele kiesdeler aan stemmen verloren gaat, te weten totaal 72.871 stemmen. Bij de PvdA kun je een soortgelijk verhaal ophangen, met het verschil, dat 37,26 naar boven in plaats van naar beneden wordt afgerond, wat dus ook in een drie keer zo grote absolute fout resulteert. 50 Plus komt volgens mij uit op drie zetels. De Partij voor de Dieren komt nog overtuigender op drie. Voor wie eraan wil rekenen:

  http://verkiezingen.trouw.nl/uitslag/resultaten.html

  Adam [22] reageerde op deze reactie.

 18. @R. Hartman [18]:

  Da’s een mooi begin om te kijken wat potentiële stemmers willen. Om stemmen te trekken zul je dit in concrete beloften moeten verkopen.

 19. Over 6 maanden is weer zover VERKIEZING ! maak je borst maar nat.

  Mario

 20. Ik denk dat het libertarisme met een aantal problemen heeft te kampen:
  1. Het is behoorlijk intellectueel. Daarbovenop is de literatuur van de libertarische denkers zoals Mises, Hayek, Friedman en Rand veelal in het Engels en daardoor veel minder toegankelijk. Ik denk dat zodra het woord collectivisme valt veel mensen afhaken omdat ze al niet meer weten waar het over gaat. We moeten dus iets bedenken om het populistischer te maken en makkelijker te bergijpen. (terwijl het al zo makkelijk is…)
  2. De ‘vijfde colonne’. Vergeet niet dat er heel veel mensen in NL direct of indirect leven van de belastingbetaler. Denk aan alle ambtenaren en trendvolgers, de zgn. ‘geprivatiseerde’ ondernemeningen, uitkeringstrekkers, etc. Niemand van deze mensen zal stemmen op de LP omdat dat per definitie betekent dat ze hun baan of uitkering zullen kwijtraken. En dat zijn HEEL VEEL stemmen!
  3. Kleinere stappen maken. Verlies niet het uiteidelijke doel uit ogen maar nu is de stap gewoon veel te groot. Het verschil met de huidige politieke werkelijkheid is zo enorm, dat heel veel mensen die gedachtensprong niet kunnen maken, ze zien domweg de weg niet. Ga dus een verkiezing in met bv verlagen van de inkomstenbelasting als 1e stap in plaats van afschaffen. Als ik spreek met mensen om mij heen, vinden ze libertariers wel sympathiek maar zien ze ze als soort naieve hemelbestormers. Iedereen is zo doordrenkt met het rotsvaste geloof dat we de overheid nodig hebben dat ze zo 1,2,3 geen andere mogelijkheid herkennen als die wordt aangeboden.

 21. @R. Hartman [13]: Ik vrees dat als de Titanic ondergaat de overlevenden zullen kiezen voor 100% staat ipv 0%. communisme dus.

  Wilders is teruggevallen, vooral omdat hij gebroken heeft. Maar ook omdat hij zoetjes aan Turken en Marokkanen, zijn core business, inruilde voor Grieken. Mensen zijn banger voor de Islam dan voor mede-Europeanen. Nu Wilders het meest regse kabinet had gebroken dat in de nederlandse verhoudingen mogelijk was, heeft hij zichzelf op een zijspoor, zo niet dood spoor gezet. Links kan nu zeggen ’told you so’. Het was een ongelooflijk stomme move om te breken vanwege bezuinigingen op bejaarden.

  R. Hartman [27] reageerde op deze reactie.

 22. “1. Het is behoorlijk intellectueel. Daarbovenop is de literatuur van de libertarische denkers zoals Mises, Hayek, Friedman en Rand veelal in het Engels en daardoor veel minder toegankelijk.”

  Voor iemand, die zich er studiematig mee bezig wil houden, kan dat kloppen, maar in de praktijk is het vrij simpel. Dieren passen het ook toe.

  “Ik denk dat zodra het woord collectivisme valt veel mensen afhaken omdat ze al niet meer weten waar het over gaat.”

  Dat woord kun je toch bijna niet misverstaan. Alles is eigendom van het collectief. Dat Honecker dat anders invulde dan Den Uyl is maar een gradueel verschil. Honecker wilde alle bedrijven staatsbedrijf (VEB) maken; Den Uyl wilde ruim baan voor grote bedrijven, om ze belastingen te kunnen opleggen.

  “We moeten dus iets bedenken om het populistischer te maken en makkelijker te bergijpen.”

  Dat is niet populistisch te maken, want je moet mensen gaan vertellen, dat ze voordelen moeten gaan opgeven, zoals uitkeringen, subsidies, goedkoop wonen etc. Dat is wel een serieus bezwaar, dat het geringe succes van het libertarisme verklaart.

  “Niemand van deze mensen zal stemmen op de LP omdat dat per definitie betekent dat ze hun baan of uitkering zullen kwijtraken. En dat zijn HEEL VEEL stemmen!”

  De oplossing ligt er dan ook niet in, dat politici ineens het licht zien, maar dat er door een of andere catastrofe een einde komt aan het huidige staatsbestel.

  Willem [29] reageerde op deze reactie.
  Rechtse Rakker [30] reageerde op deze reactie.

 23. @Haverij [24]: Als de Titanic ondergaat zal inderdaad de roep om een sterke man weer klinken: The Road to Serfdom legt uit hoe die vicieuze cirkel werkt.

  Uw ‘meest rechtse kabinet ooit’ was behoorlijk links. Er is niet één liberale maatregel doorgevoerd. Wilders had helemaal gelijk om te breken, maar zijn prioriteiten klopten niet en zijn uitleg evenmin. Een gevolg van het niet hebben van echte principes.

  Verder is het niet zo relevant wie wel of niet op zij- of dode sporen staan: alle partijen behalve de LP zijn socialistisch, willen de staatsmacht inzetten om hun eigen arbitraire opvattingen dwingend aan anderen op te leggen en richten zich op symptoombestrijding zonder de oorzaak aan te willen pakken. Daarvoor zouden ze zichzelf macht moeten ontnemen, en dat is uiteraard ondenkbaar.

 24. @frank [14]: Er kan geen echt campagne gevoerd worden. Het gaat om denken, niet om beloften. Campagne voeren op beloften kan iedereen. In één slogan open je geen wereld naar een geschiedenis die mensen hun hele leven nog niet zijn tegengekomen én al helemaal om hen vervolgens daarmee over te halen zonder kennis in dat nieuwe wereldbeeld te stappen. De campagne die gevoerd ‘moet’ worden is er een van 1 voor 1. Begin bij je buren, je familie, wordt onderdeel van de maatschappij in je buurt of wijk. Wees het voorbeeld dat je zou willen zijn en mensen zullen volgen.

 25. @Vilseledd [26]:
  Dat is niet populistisch te maken, want je moet mensen gaan vertellen, dat ze voordelen moeten gaan opgeven, zoals uitkeringen, subsidies, goedkoop wonen etc. Dat is wel een serieus bezwaar, dat het geringe succes van het libertarisme verklaart.

  True, maar vergeet ze ook niet de winst te vertellen. Veel meer geld, minder boetes, minder belastingdruk, etc. Van opgeven is nog nooit iemand blij geworden 😉

 26. @Vilseledd [26]:

  Echte principes lonken. Als mensen tussen de VVD en de PvdA moeten kiezen, dan kiezen ze w.s. voor de partij die het meest in hun eigen belang werkt, omdat dat partijen zonder principes zijn. De LP heeft echter de kracht om mensen vanuit een principiele en idealistische visie te bereiken, net zoals de milieubeweging en andere groeperingen op links dat hebben.

  Bij de LP merk ik, dat er ook mensen zitten, bij wie het libertarisme niet in hun eigenbelang lijkt te werken. Principes en idealen lonken vaak meer dan eigen belang.

Comments are closed.