De discussie over Amelisweerd is opnieuw opgelaaid. Er zijn plannen om snelwegen uit te breiden die als consequentie hebben dat er bomen worden gekapt, natuur komt verder in de verdrukking. Dat moeten we niet willen met zijn allen. Links, rechts en libertarisch Nederland dienen zich te verenigen tegen deze aanslag op een uniek natuurgebied. Tenminste, dat is wat een aantal media ons willen doen geloven. De geplande uitbreiding van de snelwegen dient te worden tegengegaan.

De realiteit is anders. Wat is de populairste bestemming van de provincie Utrecht? Is dat de Dom met 249 duizend bezoekers? Neen. Is het de pyramide van Austerlitz met 300 duizend bezoekers? Neen. Is het soms het onvolprezen Spoorwegmuseum met 354 k bezoekers? Neen het Stadion Galgenwaard heeft maar liefst 489.000 bezoekers per jaar. Het Ouwehands dierenpark weet meer dan 900 duizend bezoekers te trekken. Maar de absolute topper is het landgoed Amelisweerd. Ja dat zogenaamde natuurgebied. Waar we ons zo druk om maken. Het is in praktijk weinig meer dan een populair stadspark, een attractie die 1,2 miljoen bezoekers per jaar trekt.  Zie het als de Utrechtse versie van de Keukenhof. Maar dan gratis en het gehele jaar toegankelijk. En niet onbelangrijk, zonder kuilgravende en bierdrinkende Duitsers. Met gemiddeld ruim 3 duizend Hollandsche bezoekers per dag. Hoezo natuurgebied?

Houden wij Nederlanders dan zoveel van natuur? Geen idee. Want Amelisweerd is geen natuur. Het is een landgoed met een aangelegd landschapspark. Waar een randje vanaf wordt geknibbeld om 5 extra rijstroken te kunnen aanleggen. Zeg 4 meter per rijstrook, dus 20 meter extra wegbreedte. Als men dit als natuurgebied ziet dan dient actie numero 1 te zijn vanaf morgen de mensen te weren. Hoe kan er sprake zijn van natuur als je natuurgebied als alles overwegende fauna bestaat uit de species homo sapiens? En de species homo sapiens de bomen van dit unieke “natuurgebied” heeft geplant en onderhouden?

Hoe gedeformeerd kan je zijn als linksmensch als je met droge ogen deze gratis toegankelijke Utrechtse versie van de Keukenhof, helaas zonder de bolbloemen, als natuurgebied presenteert?

Mijn pleidooi is ofwel de natuur de vrije hand te geven ofwel de realiteit te erkennen.

Geef je de natuur de vrije hand dan dient rigoreus te worden afgerekend met alle menselijke ingrepen in dit landschap. De eeuwenoude monumentale gebouwen dienen steen voor steen te worden afgebroken en afgevoerd. De geplante bomen dienen allemaal te worden omgehakt. De zaden van deze bomen dienen te worden gedood. De mensen die zo massaal als sprinkhanen neerstrijken in dit gebied dienen te worden geweerd en de toegang te worden ontzegd. Pas dan als we dit gebied daarna een eeuw of langer met rust hebben gelaten en de onvermijdelijke bosbranden niet hebben geblust dan pas kan er voorzichtig gesteld worden dat dit een gebied is dat mogelijk als natuurgebied gekwalificeerd kan worden.

Erken je de realiteit dan is het beroep op natuurwaarden voor het behoud van dit gebied nutteloos. Trek dan de consequentie en biedt dit dan aan aan de Disney organisatie om dit verder uit te bouwen tot wat het in praktijk is, een toeristische attractie. Als Amelisweerd wordt omgebouwd tot Disney Holland dan hebben de bewoners van de diverse kansenbuurten van Utrecht echt kansen. En is er een winstgevend bedrijf in de regio Utrecht bijgekomen. Een bedrijf dat gaarne optimaal per auto bereikbaar is en voldoend grond zal aanbieden om de A27/ A28 tot twee maal tienbaans snelweg uit te bouwen.

4 REACTIES

 1. Alleen door koopkracht gesteunde vraag hoort te beslissen over hetgeen gebeurt.
  De overheid kan een belangrijke bijdrage leveren door zich er niet mee te bemoeien.
  hugo van reijen

 2. Ik heb met van die linksmenschen aardig ruzie gehad over die weg.
  Linksmensch = tegen, maar rijdt wel auto (ook naar de supermarkt 200 meter verderop), en langs/bij Amelisweerd.
  Ik = fietser/voetganger/soms treinreiziger. En ben voor die weg. Wie is er nu hypocriet?

  Eens met je redenatie. Het hoogtepunt van links-ekologiese hersenziekte is naar mijn mening het gebied “Oostvaardersplassen”, bij Almere. Met de bekende verhalen van uitgezet ‘wild’ dat verhongert, want er is te weinig voer daar. Als er echte natuur zou zijn op die plek, zouden er vissen zwemmen. Want ±5 meter beneden de waterspiegel/dijk.

 3. Het beste is natuurlijk als we tegen zijn, maar hij er toch komt.
  Dan blijven we emotioneel oprecht verontwaardigd maar zijn toch blij als we er met 130km/h langszoefen.

 4. Amelisweert 20 meter smaller en het land is te klein, terwijl er tussen het landgoed en de uithof en Bunnik vele hectares aan grasland zijn. Zet er wat boompjes neer en iedereen is blij.

  Maar men zou de A27 ook kunnen ontlasten door de Ring Utrecht af te maken. De noordelijke ring gaat toch maar door het verpauperde Zuilen en er liggen al 2×2 rijstroken. Maak de kruispunten ongelijkvloers en klaar is kees.

  Maar nee, beter is het om jaaaren door te polderen over iets waarvan iedereen weet dat het er toch wel komt uiteindelijk.

Comments are closed.