Aanstaande vrijdag gaat in de VS het tweede deel van Atlas Shrugged in première.  Verdere informatie over de film en een sneak preview zijn hier te vinden.  De impact van de verfilming van Ayn Rand’s bestseller in de States is natuurlijk niet te vergelijken met de reacties hier. Toch scoorde libertarisch Nederland een uitverkochte zaal bij de vertoning van deel 1. Het ligt daarom voor de hand dat deel 2 ook in Nederland vertoont gaat worden.

Deel twee pikt de draad op van deel 1 en volgt de hoofdrolspelers in een steeds verder  verstikkende maatschappij. De overheid die de rechten van de burgers aan zijn laars lapt. ‘Alle copyrights worden overgeheveld naar de federale overheid. Alle lonen en andere vormen van inkomsten zijn nu bevroren’, zegt de president van de VS.  Verder in de film de ontdekking van een revolutionaire vorm van oneindige energie en natuurlijk de prangende vraag: ‘Wie is John Galt ?’

In meer dan 300 bioscopen gaat Atlas Shrugged II – kosten 15 miljoen dollar –  in première. Het marketingbudget is ten opzichte van deel I 10x zo groot. De producenten  hebben Bill Lewis voor de distributie en Russell Schwartz voor marketing in de arm genomen. Beiden zijn ervaren krachten in de filmindustrie. Lewis via Summit Entertainment voor o.a. de Twilight films en Schwartz via New Line Cinema voor o.a. The Lord of the Ring trilogie.

Waar deel 1 sterk leunde op mond-op-mond reclame, Tea Party en libertarische social media, krijgt deel II een stevig marketing budget volgens producent Harmon Kaslow. ‘De industrie zal ons nu meer serieus nemen met Russell en Bill aan boord. Vorige keer werkten we op een onorthodoxe manier. Nu doen we – naast online – ook drukwerk, en radio/TV advertenties.’

Nu nog afwachten of Romney’s running mate Paul Ryan vrijdag in de bioscoop zit. Over Ayn Rand zei hij: ‘Ik groeide op met de boeken van Ayn Rand. Zij leerde mij veel over wie ik ben en wat mijn waarden en overtuigingen zijn.’

 

5 REACTIES

  1. Aangezien Paul Ryan in het licht van de verkiezingen Ayn Rand ‘onder de bus heeft geworpen’ (ondanks het verplicht stellen van haar boeken onder zijn medewerkers) denk ik niet dat hij zonder vermomming plaats zal nemen in de bioscoop.

  2. Zodra de film online staat zal ik hier een link plaatsen, het old-skool verdien model van de entertainment industrie is dood, net als Ayn Rand trouwens.

    Jammer hoor, met een fatsoenlijke internationale release had ik er best een paar euro’s voor betaald.

    Seneca [4] reageerde op deze reactie.

  3. Is het al duidelijk of de film (part 2) al ergens is te zien? (online of in cinema)

Comments are closed.