Als de basisverzekering, ingevoerd op 1 januari 2006, de volledige dekking van het ziekenfonds (2005) zou bieden, zou de consument dit jaar ruim drie tot vijf keer zoveel premie betalen als voor het ziekenfonds, aldus Independer. ( uit VVPonline.nl)

 

Indpender: “In 2005 betaalden ziekenfondsverzekerden bij de goedkoopste verzekeraar (Anderzorg) 19,95 euro per maand aan nominale premie. De voordeligste basisverzekering (Univé) kost consumenten in 2012 92,50 euro per maand (nominale premie). Dat is bijna vijf keer zo veel als in 2005 en de dekking is minder dan in het laatste jaar ziekenfonds (2005). Daarnaast betaalden verzekerden in 2005 via hun salaris nog 8 procent voor het ziekenfonds, bestaande uit 1,5 procent premie werknemersdeel en 6,5 procent werkgeversdeel. In 2013 bestaat alleen nog het werkgeversdeel, maar dat bedraagt met 7,85 procent nu ook bijna 8 procent.”

Ook als wordt gekeken naar de gemiddelde premies is sprake van een verveelvoudiging. In 2005 betaalden ziekenfondsverzekerden gemiddeld 31,51 euro (bron: Vektis). In 2012 is dat meer dan verdrievoudigd tot 102,17 euro. Tot zover Independer/VVP.

Er hoeft maar weinig aan toegevoegd te worden, behalve misschien dat er nu wat overheidsmalloten gaan roepen: ‘zie je wel, dat krijg je als je gaat privatiseren’ ….Tsja als dit privatiseren zou zijn, waarbij iedereen verplicht wordt een standaardproduct af te nemen en je zelfs geen keus hebt om in het buitenland (je weet wel in die EU met vrij verkeer van diensten) je te verzekeren; of dat verzekeraars ook nergens vrij in zijn en zorgaanbieders volledig gereguleerd en getarifeerd zijn, wat is er dan nog geprivatiseerd? Kortom, als we nog meer regelen, hoeft er niet meer geregeld te worden.

10 REACTIES

 1. Ik vind het ronduit belachelijk dat je VERPLICHT een zorgverzekering moet afsluiten.

  Haal in godsnaam die plicht er af en maak de euthanasie wet een flink stuk soepeler(maar dan echt een flink stuk soepeler en bereikbaar voor ieder mens) zodat je zelf kan beslissen wanneer je dood gaat.

  Net zoals dat bedrijven er alles aan doen om de werknemers zo gezond mogelijk te houden:
  Je mag alleen op zeer beperkte tijdstippen een peuk roken, de (gezonde) lunch wordt verzorgd enzo enzo……. Dit alles om je zo oud mogelijk te laten worden en dus dat je des te langer door moet werken en dus meer geld opbrengt voor een bedrijf.

  Meneer Storm [5] reageerde op deze reactie.

 2. ben het met zowel overnight als cb interactive eens.
  maar veel voormalig ziekenfondsverzekerden vergeten bij hun
  kritiek meestal het toenmalige werkgeversaandeel en wat bij alle
  vergelijkingen steevast over het hoofd wordt gezien, is dat de
  particulier verzekerden een fikse toeslag (staatsverplicht)
  betaalden op hun premiem teneinde het ziekenfonds “goedkoop”
  te houden.
  ik kan slechts voor mijzelf spreken, en nogmaals totaal niet blij
  met het huidige gedrocht en de bijbehorende verplichting, maar
  bij de invoering ervan ben ik er ca. € 90= per maand op “voor-
  uitgegaan”.

  MMAP [3] reageerde op deze reactie.

 3. @ergo [2]: Inderdaad, als zelfstandige ging ik er in januari 2006 meteen 45 euro op vooruit. Inmiddels zit ik nu op ongeveer hetzelfde niveau zit als toen ik particulier verzekerd was tot eind 2005 en nu zal het alleen maar duurder gaan worden.

 4. Als ik het artikel goed lees, is de stelling dat de verzekering nu duurder is als het ziekenfonds toen. Alleen het inkomensafhankelijke deel van de premie is ongeveer gelijk gebleven. De vraag die het artikel over het hoofd ziet wat een polis onder de oude ziekenfondswet – indien niet vervangen door het huidige stelsel in 2006 – nu zou kosten. 2012 is immers zeven jaar na 2005. Pas als je die vraag kunt beantwoorden kun je een echte vergelijking maken. De stelselwijziging in 2006 is immers niet de enige variabele die is gewijzigd t.o.v. 2005.

 5. Het niet meer kunnen fiscaliseren van de zorgpremie zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel,geeft een heel andere uitkomst,voor modaal zal het ca. 8 keer duurder zijn ex eventuele zorgtoeslag.

 6. @pcrs [4]: Dit heeft helemaal niets met een vrije markt te maken vriend.. Dit is gewoon een verkapte belastingmaatregel. Niets meer en niets minder.. Als het wel een onderdeel was van de vrije markt had 80 % al afgehaakt..

 7. Volgens mij zijn de cijfers een beetje verbogen. Dit jaar heb ik nog een zorgverzekering afgeloten bij Anderzorg en ik betaal €71,25 per maand. Met een eigen risico van 20 euro.

 8. Schande, kreeg net ff een rekeningetje: 600 euro
  En dat alleen omdat ik mijn baan ben kwijtgeraakt en collectief was verzekerd.

  Waar moet ik dat in satansnaam van betalen???
  Wordt je nooit ziek en dan zo’n toren hoge rekening.
  Ik denk dat ik er beter een einde aan kan maken(ik loop serieus met zelfmoordplannen rond)!!!

Comments are closed.